Local

Primarii de la munte nu vor Centre de Permanenta

Gabriel Sava
28 iun 2005 598 vizualizări
Autoritatile locale nu vor sa onoreze salariile personalului auxiliar din centrul de permanenta Racoasa, unde primesc asistenta medicala mii de oameni. Permanenta la dispensar este mai mult decit necesara.

Centrul de Permanenta din comuna Racoasa nu mai functioneaza din luna aprilie. Cei cinci medici care asigurau serviciul de permanenta pentru comunele Racoasa, Cimpuri si Soveja nu si-au mai putut desfasura activitatea din cauza indiferentei celor trei primari, care nu au vrut sa le onoreze platile. Dupa cum spun medicii, conform Legii 263/2004, administratia locala ar fi trebuit sa asigure plata salariilor a trei infirmiere si cheltuielile cu energia electrica si caldura pe perioda iernii. "Am infiintat acest Centru de Permanenta din banii mei, pentru oamenii din aceste comune si nu pentru primari. Probabil ca acesti primari nu stiu cit de necesare sint aceste centre pentru persoanele care nu au masini sa se deplaseze la spital. Dispensarul nu mai functioneaza de ani buni, iar acest centru cu program zi si noapte era foarte util. Am vrut ca centrul sa functioneze pe banii mei, insa nu am mai rezistat din punct de vedere financiar. Aveam nevoie si de un personal auxiliar, care sa stea linga medici, si nu ne puteam permite sa-l platim. Mi-as dori sa se faca ceva si acest centru sa fie functionabil din nou", ne-a spus Sanda Mihaila, medic de familie la Racoasa.

Dupa spusele edilului sef din Racoasa, s-ar fi ajuns la un acord intre cei trei primari, pentru a plati fiecare cite 7 milioane de lei lunar, pentru o infirmiera si utilitati publice. Insa motivul pentru care acestia au refuzat sa onoreze plata a fost faptul ca medicii solicitau bani si pentru personal suplimentar. "Conform legii, am ajuns la un consens cu ceilalti doi primari, ca fiecare sa plateasca Centrului cite 7 milioane de lei lunar. Noi am vrut sa respectam legea, insa ei au cerut mult mai mult. Ne-au spus ca au nevoie de personal auxiliar, adica de trei infirmiere si nu de una, cit era prevazut in lege. Din cite am inteles, medicii sint platiti de CAS, pe baza unui punctaj, si cum punctajul a fost mic, nici ei nu erau bine platiti. Sper sa rezolvam aceste probleme si sa reinfiintam Centrul de Permanenta, deoarece este foarte necesar populatiei", ne-a spus Gheorghe Gaman, primarul comunei Racoasa.


Autoritatile medicale fac ce pot

Dupa cite se pare, faptul ca primarii din cele trei comune nu le asigurau necesarul pentru a-si putea desfasura cum se cuvine meseria de medic, nu a fost singurul motiv al desfiintarii Centrului de Permanenta de la Racoasa. Conform spuselor medicilor locali, CAS nu le deconta toate orele de activitate, iar plata se facea sub forma unui punctaj de 10 puncte pe ora, ceea ce insemna o suma mica. "Noi lucram non-stop in centru, iar ei ne calculau doar programul 20.00- 08.00, adica 12 ore de munca. Problema era ca noua ne trebuia si personal auxiliar, pe care CAS nu-l putea plati", a mai adaugat medicul Sanda Mihaila. Pozitia Casei de Asigurari de Sanatate Vrancea consta in faptul ca doctorii functionau si ca medici de familie, 7 ore obligatorii pe zi, pentru care se primeste un alt salariu. "Medicii erau platiti pentru intervalul 20.00- 08.00 cu cite 10 puncte pe ora. Acesta inseamna program de permanenta. Faptul ca ei au avut un punctaj mic, ceea ce insemna si mai putini bani, nu este vina noastra. De exemplu, pe luna martie, Centrul de Permanenta Racoasa a inregistrat 4.680 de puncte. Valoarea unui punct este de 4.500 de lei", a declarat Daniela Stoica, directorul interimar al CAS. Din datele furnizate de oficialul CAS rezulta un venit de circa 4 milioane de lei, pentru fiecare medic care asigura serviciul la Centrul de Permanenta.

Desfiintarea Centrului de la Racoasa a stirnit controverse si in rindul populatiei. Medicii spun ca oamenii vin zilnic si intreaba cind acesta va fi redeschis. Conform spuselor oficialilor DSP Vrancea, Centrul de Permanenta Racoasa nu este singurul care are dificultati financiare. "Au fost mai multi medici care au cerut desfiintarea Centrelor de Permanenta, pe motive de neplata. Nu le putem desfiinta deoarece sint foarte necesare populatiei. In ceea ce priveste centrul de la Racoasa, noi i-am ajutat cu ce-am putut, le-am oferit o ambulanta, insa se pare ca primarii din cele trei comune nu au primit prea bine ideea instituirii acestui centru medical", ne-a declarat Vasile Costin, directorul DSP Vrancea. Pentru ca medicilor le ramine foarte putin din banii obtinuti pentru serviciile in cadrul Centrului de Permanenta, acestia prefera sa-si suplimenteze veniturile cu servicii oferite propriilor asigurati. Cu toate acestea, pentru localitatile situate pe Valea Susitei, Centrul de Permanenta este mai mult decit necesar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.