Local

Neglijarea avertizarilor fitosanitare, fatala culturilor agricole

Gabriel Sava
27 iun 2005 1777 vizualizări
Daunatorii au afectat atit culturile de cimp, cit si legumele, vita de vie si pomii fructiferi. De la sfirsitul lunii mai au fost emise sase buletine de avertizare

Culturile agricole pot fi afectate ireversibil daca buletinele de avertizare nu sint luate in considerare de propretarii de culturi, sustin Specialistii Unitatii Fitosanitare a Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea. "Vremea calda, dublata de ploile cazute aproape in fiecare zi contribuie la inmultirea posibililor daunatori. Asa cum s-au prezentat in ultimele doua saptamini, conditiile meteo au creat conditii deosebit de prielnice dezvoltarii unor daunatori in toate culturile, dar in special pentru vita de vie si pentru legume", a declarat ing. Mihail Lipan, de la biroul de avertizare a Unitatii Fitosanitare. Specialistul a tinut sa transmita un avertisment special pentru cei care nu au aplicat inca tratamentele impotriva omizii paroase a dudului. "Am avut surprize, chiar si anul trecut, atunci cind nu s-a tinut cont de avertizarile noastre. Pentru ca acest daunator este polifag, daca nu mai are ce minca poate sa consume chiar si frunzele de nuc. Din acest motiv, tratamentele impotriva omizii trebuie facute la timp", a precizat inginerul Mihail Lipan.


Netratate la timp, bolile pot decima culturile parazitate

Mana, patarea rosie a frunzelor, fainarea, moliile si paianjenii sint cinci dintre daunatorii identificati in aceasta perioada in podgoriile din judet. Pentru ca tratamentul sa fie eficient, acesta ar trebui aplicat inainte de inflorit. Tratamentele sint deosebit de eficace daca sint aplicate preventiv, pentru fiecare din daunatorii mentionati. "Produsele sistemice sint recomandate in aceasta perioada. Trebuie evitate, pe cit posibil, fungicidele cuprice", au mai precizat specialistii in domeniul fitosanitar. Nici cartofii, tomatele si vinetele nu au scapat de daunatori. Gindacul de Colorado a fost deja identificat in aceste culturi. Unitatea Fitosanitara avertizeaza deja ca in anumite culturi nivelul de dezvoltare a larvelor gindacului din Colorado atinge pragul economic de daunare. Mana, septorioza si alterioza au afectat culturile de tomate. Pentru a preveni aparitia manei, considerata cea mai pagubitoare boala a tomatelor, specialistii recomanda ca aceste culturi sa fie erbicidate sau prasite, irigarea sa se faca cu cantitati moderate de apa- recomandabil prin rigole, iar fertilizarea sa fie echilibrata in macro si microelemente. Pentru livezi, dupa cum a declarat inginerul Mihail Lipan, pericolul imediat il reprezinta afidele (purecii- n.r.) care ataca in special virfurile lastarilor tineri. "In tratamentul afidelor se recomanda adaugarea unui insecto-acaricid specific si efectuarea tratamentelor complexate", a precizat reprezentantul unitatii fitosanitare. Culturile de mar si par sint primele pe lista pomilor afectati de daunatori. Rapanul, fainarea, moniloza, virusurile latente, bolile fiziologice, precum si paduchele linos si cel din San-Jose au fost semnalati in aceste culturi. Din aceasta cauza, tratamentele impotriva daunatorilor nu trebuie intirziate. Informatiile complete legate de daunatori, substantele care trebuie folosite pentu combatere si doze, precum si orice alte informatii suplimentare pot fi obtinute de la specialistii centrelor agricole sau cele de consultanta agricola.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.