Local

Trebuie sa producem, nu putem trai numai din comert

Dana Chiorescu
30 mai 2005 628 vizualizări
Importurile de carne de porc si de pasare s-au dublat in primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce productia interna este in scadere, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Care sint cauzele acestei situatii si ce efecte va avea pe termen lung, in opinia interlocutorilor nostri, puteti afla din rindurile care urmeaza.

Aurel Soare, 63 de ani, penisonar, Focsani

"Nu e in regula, nu e deloc in regula, dar ce merge bine in tara asta? Nu putem sa crestem animale? Dar cum de eram in stare sa producem de toate si sa exportam in toate tarile si cereale, si carne si produse industriale? De toate faceam si le vindeam altora. Acum cumparam din strainatate."


Ioana Mutra, 74 de ani, pensionara, Focsani

"Ce, noi nu sintem in stare sa crestem pui si porci? Dar la noi la tara nu mai e nimeni care sa creasca animale, s-au facut toti oraseni. Dar nici nu sint de condamnat daca viata la tara e tot mai grea, conditii nu sint, toate sint scumpe, la tara au ramas numai batrini care nu pot munci si nici nu au bani ca sa plateasca pe altii care pot... Si nici nu mai gasesti oameni care sa munceasca cu ziua. S-au boierit cu totii. O sa ne fie tot mai rau, o sa vedeti!"


Violeta Dumitru, 39 de ani, muncitoare, Focsani

"Cred ca nu e bine ca se ia de la altii. Au auzit ca nici nu e prea buna carnea asta din alte tari, cum sint puii americani sau de care or fi ei. Eu nu cumpar niciodata carne din asta. Am la tara pasari si rar cumpar carne de pui sau de porc din oras. Nu stiu ce o sa se intimple daca numai cumparam de la altii."


F. D., 42 de ani, Focsani

"Nu este o situatie fericita. Cred ca este logic ca ne costa mult mai mult sa importam, decit sa producem, ca sa nu mai vorbim de faptul ca noi folosim mult mai putine ingrasaminte, chimicale, si alte prostii. In loc sa tindem catre o alimentatie cit mai sanatoasa, cit mai naturala, noi, din contra, preferam produsele "ajutate", crescute artificial. Cred ca exista mai multe cauze ale scaderii productiei interne. In primul rind, agricultura noastra, dar nu numai, se duce de ripa. Taranul nu mai este interesat sa produca pentru ca munca lui este foarte prost platita, fermele au fost distruse in cea mai mare parte dupa revolutie, si aici se mai adauga snobismul sau prostia romanului, de a prefera un pui unguresc sau american, pentru ca e mare sau pur si simplu pentru ca e american. Si e valabil pentru mai toate produsele, nu numai pentru carne sau produse din carne. Consider ca trebuie incurajata productia interna, indiferent in ce domeniu, si aici e treaba Guvernului si a Ministerelor in cauza sa gaseasca programe adecvate prin care sa se sustina si productia la noi. Trebuie sa si producem, nu putem trai numai din comert."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.