Local

Militarii germani si-au incheiat misiunea pentru inaintasii lor

Sebastian Oancea
25 mai 2005 750 vizualizări
Delegatia militarilor germani a terminat actiunea de curatire a mormintelor de razboi, participind la o slujba religioasa

Militarii germani au ingrijit si anul acesta mormintele inaintasilor lor, care se afla pe teritoriul judetului nostru. Ieri, la Cimitirul Soldatilor Germani din Focsani, o delegatie de soldati germani, impreuna cu o delegatie a militarilor Brigazii 282 Mecanizate "Unirea Principatelor", au participat la o slujba de pomenire organizata de Veta Manole, o femeie in virsta de 80 de ani, fosta prizoniera in cel de-al doilea razboi mondial, care a trait o idila cu un militar german disparut in timpul razboiului, de la care i-a ramas o fiica. Militarii germani au gustat din bucatele traditionale romanesti, inclusiv din traditionala coliva, pe care au mincat-o cu mare pofta. Slujba religioasa este finalul unor actiuni intreprinse de militarii germani impreuna cu cei vrinceni, prin care au ingrijit mormintele inaintasilor lor cazuti la datorie in cele doua conflagratii mondiale, morminte aflate in Tifesti, Bordesti si Focsani. Militarii au reamenajat aleile din cimitire, au facut curatenie la morminte si au restaurat crucile. Delegatia militarilor germani apartinind Batalionului 13 de Recunoastere Vinatoare Blindate a fost condusa de plutonierul adjutant Franz Bockelmann, iar slujba de ieri a fost oficiata de preotul Costica Popa, de la Capela Militara. Cimitirul Soldatilor Germani din Focsani a fost construit intre anii 1931 - 1932, de catre Asociatia "Cultul Eroilor", cu concursul Guvernului german si a suferit o restaurare in anul 1993. In cimitir odihnesc 2956 de soldati de diferite etnii, in mare parte germani, dintre care 1719 identificati. In cimitirele de razboi din Vrancea sint ingropati aproape 4000 de militari din cadrul trupelor germane si austro-ungare, identificati, decedati in cele doua razboaie mondiale. De cealalta parte se afla romanii identificati ca decedati in cele doua conflagratie mondiala, dar si in razboiul din 1877-1878, care odihnesc in diferite state ale lumii, cazuti in lupta sau morti in prizonierat. Dintre statele in care odihnesc eroii romani, amintim: Rusia, Germania, Italia, dar si Albania, Azerbaidjan sau Kazahstan. Delegatia germana, din care fac parte 12 militari, va pleca poimiine din Romania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.