Local

Prefectul si subprefectul Vrancei se scolesc pentru eternitate

Sebastian Oancea
20 mai 2005 641 vizualizări
Ion Oprea si Manole Merchea se scolesc pentru a deveni inalti functionari publici. Dupa ce vor deveni membri ai Corpului Prefectural, Ion Oprea si Manole Merchea vor putea fi prefect, respectiv subprefect, oriunde in tara.



Prefectul si subprefectul Vrancei se scolesc pentru "eternitate". Atit Ion Oprea cit si Manole Merchea fac cursuri de administratie, gratuite, pentru a putea deveni inalti functionari publici din aceasta toamna. Ceea ce este interesant este faptul ca aceste cursuri de specializare se adreseaza doar prefectilor si subprefectilor care sint in functie, cu toate ca, in toamna, atunci cind se va organiza concursul pentru functionari in noul Corp Prefectural, va putea participa orice persoana care a ocupat functia de prefect sau de subprefect dupa 1989. Odata cu intrarea in Corpul Prefectural, acestia vor putea ocupa functii oriunde in tara, putind fi foarte greu schimbati din functii, indiferent de culoarea politica a guvernarii.

In cadrul unui program de formare specializata, preluat dupa modelul francez, de transformare a prefectilor si subprefectilor in profesionisti, apolitici, Institutul National de Administratie a initiat un "calup" de cursuri, la care participa si prefectul si subprefectul Vrancei, compus din sapte module. La sfirsitul fiecarui modul, demnitarii dau un test grila, iar la finalul cursurilor vor da un examen care ii va transforma pe cursanti in membri ai Corpului Prefctural. "Riscul" acestei functii va fi acela ca, atit prefectul cit si subprefectul, vor putea fi "rulati" prin tara, la conducerea oricarui judet, in functie de decizia Ministerului Administratiei si Internelor, fara a putea refuza "transferul". Subprefectul Manole Merchea spune ca nu crede ca va putea fi mutat pe undeva pe la Sighetu Marmatiei, ci ca "rotatia de cadre" se va face tot prin zona Moldovei, aproape de locul unde activeaza. "Este un rulaj de cadre, cam ca la militieni. Chiar daca vom iesi la pensie, vom face parte din Corpul de Rezerva Prefectural si vom putea fi reactivati oricind, prin decizia Ministerului Administratiei si Internelor", ne-a declarat Manole Merchea. Trebuie precizat ca, in cazul in care prefectul sau subprefectul vor fi trecuti in Corpul de Rezerva Prefectural, pe toata perioada cit vor fi "la veghe", vor primi leafa ca demnitari, mai putin unele sporuri pentru functia activa. Programul isi propune profesionalizarea pregatirii si dezvoltarea abilitatilor manageriale ale prefectilor si subprefectilor, in contextul reformei administratiei publice dar si al integrarii in Uniunea Europeana. Un alt obiectiv al acestui program este asigurarea contactelor si schimbului de bune practici dintre participantii la program si profesionistii de inalt nivel din administratia publica romaneasca si cea europeana. De altfel, cei doi demnitari vrinceni, alaturi de ceilalti participanti la cursuri, sint instruiti de prefecti francezi, in functie, programul de instruire fiind preluat dupa modelul francez. Conceptia si structura programului au fost elaborate in cadrul programului PHARE. Prefectul Ion Oprea recunoaste ca isi doreste foarte mult sa fie prefect cit mai mult timp de acum incolo si spune ca, pina acum, si-a luat cu brio examenele. Deocamdata, in afara de subprefectul Manole Merchea si de prefectul Ion Oprea, nimeni din fostii pretendenti la cele doua functii nu si-a anuntat dorinta de a participa in toamna la concursul pentru cele doua demnitati, insa lupta ar putea fi apriga, avind in vedere ca cei doi demnitari isi au contestatarii lor chiar in sinul formatiunii politice din care inca fac parte - Alianta PNL - PD. Printre cei care pot intra in Corpul Prefectilor se numara Ionut Constantinescu, George Baesu, Nicolae Giurgea, Petre Ripeanu, Catalin Vrabie, Catalin Haret si altii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.