Local

Mamaliga, in pericol!

Ziarul de Vrancea
9 mai 2005 837 vizualizări
Taranii vrinceni vor subventii pentru porumb


Agricultorii din judet au luat cu asalt primariile pentru a intra in posesia bonurilor agricole aferente lucrarilor agricole de primavara. In Vrancea, valoarea totala a celor 1,2 milioane de bonuri care au fost solicitate de tarani este de 49,2 miliarde lei. Raportat la aceasta valoare, suprafata care va fi lucrata cu bonuri este de peste 33.000 ha. Cele mai intinse suprafete au fost deja lucrate in toamna, iar restul vor fi sau au fost deja lucrate in aceasta primavara. Datorita farimitarii suprafetelor de teren, cele mai multe bonuri agricole primite de vrinceni au valoare minima, cea de 25.000 lei. Distribuirea bonurilor ii afecteaza in principal pe cei care cultivau porumb, dat fiind ca guvernatii vor sa-i determine pe tarani sa-si diversifice culturile. "Oamenii sint foarte nemultumiti ca nu se dau cupoane pentru porumb. La noi, 90 la suta din suprafata este cultivata cu porumb. Multi din ei au renuntat sa mai cultive porumb in aceasta campanie si seamana acum floarea soarelui ca sa primeasca cupoane", a spus primarul comunei Milcovul, Costel Necula. La Vulturu, satenii s-au obisnuit cu ideea ca nu primesc subventii pentru porumb. "Oamenii s-au obisnuit cu faptul ca nu vor primi cupoane pentru porumb si nu fac scandal. Vor sa se reorineteze", ne-a spus inginerul Tudorita Atanasiu. Pina acum, la Vulturu s-au impartit cupoane in valoare de 1,207 miliarde de lei pentru griu, orzoaica si floarea soarelui. Anul trecut, in topul suprafetelor cultivate, porumbul a detinut unul dintre locurile fruntase, dar oficialitatile din agricultura ii sfatuiesc pe tarani sa-si cultive terenurile cu plante de pe urma carora pot cistiga mai multi bani. Printre culturile care sint exceptate de la sprijinul guvernamental prin intermediul bonurilor valorice se numara si cele de ovaz si plante furajere.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.