Local

Drama rapirilor irakiene - traita de un focsanean

Sebastian Oancea
27 apr 2005 743 vizualizări
Fratele medicului focsanean de origine irakiana Akeb al Hashimi a fost rapit acum o luna din fata blocului, in Irak. Mmedicul a negociat cu rapitorii prin telefon ca sa-si recupereze fratele viu. "Guvernul sa nu care cumva sa-i jigneasca pe rapitori, sa vorbeasca politicos cu ei!" "Sint convins ca au fost rapiti si vinduti la Abu Mussab al-Zarqawi", ne-a spus medicul Akeb al Hashimi

In timp ce intreaga Romanie resimte in aceste momente drama celor trei jurnalisti rapiti in Irak acum o luna, in orasul nostru traieste un om care a simtit pe propria piele o astfel de rapire. In urma cu o luna de zile, fratele medicului focsanean ORL Akeb al Hashimi a fost rapit din scara blocului unde locuia, in "cartierul rapirilor" - Haifa, din Bagdad - Irak. Medicul de origine irakiana a fost nevoit sa negocieze prin telefon cu rapitorii fratelui sau, care au cerut familiei sale 250.000 de dolari ca sa-l elibereze. "L-au luat din scara blocului unde locuia, in Bagdad, in cartierul Haifa, "cartierul rapirilor". Au venit 15 insi mascati, cu 3 masini si l-au bagat in portbagaj impreuna cu unul dintre rapitori, mort in timpul in care prietenii fratelui meu incercau sa-l salveze. L-au tinut 12 zile sechestrat, timp in care l-au batut, l-au maltratat pina a facut pareza", ne-a povestit Akeb al Hashimi. Medicul ne-a relatat cum nu a acceptat sa negocieze cu rapitorii, spunindu-le initial ca n-au decit sa-l impuste, desi sufletul ii spunea sa ii implore sa-l lase in viata. "Doua zile am asteptat sa ne sune. Ne-au sunat si ne-au spus ca il omoara daca nu facem rost de 250.000 de dolari. Am facut o celula de criza, in familie, si ne-am hotarit sa le spunem ca nu le dam nici un ban, dar am adunat 55.000 de dolari, pregatiti sa ii dam, in schimbul vietii fratelui meu, dar le-am cerut un semn ca e in viata. In final, ne-am intilnit cu reprezentantul lor, le-am dat banii si l-am recuperat pe fratele meu din miinile rapitorilor", povestesete medicul cum a incercat sa-si recupereze fratele.

"Jurnalistii au fost vinduti lui Al Zarqawi"

In calitate de reprezentant al Asociatiei "Mesopotamia" a cetatenilor irakieni din Romania, medicul Akeb al Hashimi spune ca a fost mandatat sa-i asigure pe cetatenii judetului de atasamentul, sprijinul fata de jurnalistii Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanessian si Sorin Miscoci, dar si de protestul fata de situatia extrema in care acestia se afla. "La ultima aparitie, jurnalistii nu pareau batuti, dar cred ca au fost rapiti si dati, vinduti, pe mina lui al Zarqawi", mai spune medicul de origine irakiana. Despre rapirile care sint "o moda" in Irak, Akeb spune ca sint cea mai profitabila afacere. "In trei saptamini devin milionari in dolari. Nu stiu daca rapirea are chiar iz politic, francezii nu erau amestecati in problema trupelor NATO, si totusi si lor le-au fost rapiti jurnalisti", mai spune medicul Akeb al Hashimi. Cunoscator al temperamentului si al mentalitatii lumii arabe, Akeb crede ca jurnalistii rapiti in Irak au fost vinduti teroristului numarul unu al planetei, Abu Mussab al-Zarqawi. "Guvernul roman trebuie sa-si mentina duritatea si demnitatea in negocieri, pentru ca este guvern, dar in nici un caz nu trebuie sa ii jigneasca pe rapitori, sa vorbeasca politicos cu ei si sa fie extrem de comunicativ", spune medicul de origine irakiana.

"Am dat mina cu Saddam Husein"

La cei 63 de ani ai sai, medicul orelist focsanean de la Spitalul Judetean a trecut prin teroarea regimului baasist, a celui comunisto - ceausist, a luptat doi ani pe frontul irakian si a fost si anchetat de securitatea regimului totalitarist, din Romania de dinainte de \'89. In plus, familia sa a avut de suferit de pre urma regimului Saddam Husein. Akeb al Hashimi este casatorit cu o romanca si are trei nepoti, fiind stabilit in Romania din anul 1959. Familia Hashimi, din Bagdad, a avut 13 copii, printre care medicul stabilit in Romania, Akeb. Tatal sau a fost profesor de drept la Universitatea din capitala Irakului si presedintele Curtii Supreme de Justitie din Bagdad. La 17 ani, dupa ce a terminat liceul, Akeb al Hashimi a luat calea strainatatii, cu convingeri pentru care in tara de bastina putea fi cel putin executat. S-a inscris mai intii la Facultatea de Petrol, unde a invatat limba romana, ulterior devenind medic stagiar fara drept de practica in Irak. Din cauza convingerilor antitotalitariste, familia lui Akeb a patimi din greu, doi cumnati ai sai au pierit, ucisi de baasisti. Akeb al Hashimi este membru fondator al Asociatiei "Mesopotamia" a cetatenilor irakieni din Romania. El este un iubitor de frumos, poate si din cauza ca a vazut si trait prea multe lucruri urite, printre care unul de care isi aminteste cu oripilare. "Am dat mina cu Saddam Hussein, acest dictator care a schimbat radical educatia si talentele poporului irakian". "Irakienii din Romania ramin datori acestui popor care i-a gazduit si le-a oferit a doua sansa. Poporul irakian nu s-a schimbat, Saddam l-a schimbat. Nu pot sa cred ca numele acestui dictator a fost inscriptionat pe scarile Babilonului, mai ceva decit cel al lui Nabucodonosor! ... Sint multe similitudini intre poporul irakian si cel roman. Sentimentalismul romanului este un sentimentalism oriental. Rima poeziei lui Eminescu se regaseste in rima orientala", a conchis Akeb al Hashimi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.