Local

Baronul Oprisan, eternul presedinte al PSD Vrancea

Mihai Boicu
18 apr 2005 1412 vizualizări
Marian Oprisan a fost reales ieri presedinte al PSD Vrancea pentru urmatorii doi ani. Alegerile s-au dovedit o formalitate, in stilul congreselor fostul PCR, supervizata de vicepresedintele Ioan Solcanu. Pesedistii s-au plins ca i s-a permis Aliantei sa ia puterea si au dat vina pe presa si pe unele greseli ale lidelor pentru pierderea alegerilor. Mitrea a spus ca, desi cercetat de PNA, Marian Oprisan poate fi suspendat doar daca este condamnat.


"Sint un sentimental, desi par un dur", le-a spus pesedistilor presedintele baron


Marian Oprisan a fost ieri reales in fruntea pesedistilor vrinceni, in cadrul conferintei judetene, cu doar trei voturi impotriva din cele 610 valabil exprimate. In buna traditie a PSD, baronul cercetat de PNA a fost "spalat" de vicepresedintele PSD Ioan Solcanu, trimisul conducerii sau a viitoarei conduceri a partidului. Imaginea de partid corupt a fost pusa de pesedisti in special in seama presei. Miron Mitrea, Ioan Solcanu, Marian Oprisan si toti ceilalti vorbitori au minimalizat adevaratele cauze pentru care partidul a pierdut alegerile. Majoritatea pesedistilor l-au indicat pe Adrian Nastase ca principal vinovat pentru pierderea alegerilor prezidentiale, care a dus la pierderea alegerilor pe toate fronturile de catre pesedisti. Realegerea lui Marian Oprisan a insemnat scoaterea din prima linie a PSD Vrancea a unor pesedisti cu state vechi si introducerea altora noi, care si-au dovedit loialitatea si utilitatea fata de partid

Peste 600 de pesedisti vrinceni au umplut ieri Casa de Cultura a Sidicatelor "Leopoldina Balanuta" la Conferinta organizatiei judetene. Iluzia unora ca se va schimba ceva in PSD Vrancea dupa pierderea alegerilor s-a spulberat definitiv ieri. De altfel, acest lucru a fost recunoscut de la tribuna:: "Revolutia pe care o asteptau opozantii nostri nu se va intimpla niciodata", a sintetizat Ion Vasuianu, primarul din Negrilesti, si seful local al PSD. Pesedistii din tot cuprinsul judetului au facut o demonstratie de forta in ceea ce priveste numarul. Desfasurarea ostilitatilor a fost supravegheata de bodyguarzii lui Ion Popa, zis "Popic", care au revenit in forta si si-au aratat muschii in fata ziaristilor, asa cum faceau si in 2002, atunci cind baronul declara raboi presei care nu scria pe placul sau. Marian Oprisan a fost reales presedinte fara nici un fel de emotii, in ciuda prejudiciului de imagine pe care l-a adus partidului si judetului in ultimii ani. In ultima luna, baronii PSD au fost reinscaunati in functii pe tot cuprinsul tarii, ceea ce dovedeste ca in partid noutatea a fost pierderea puterii si nu reforma promisa cu mare tam-tam. Marian Oprisan a fost singurul candidat la presedintia PSD Vrancea si a obtinut 607 voturi din cele 610 voturi exprimate. "Visul urit al guvernului liberal-democrat-udemerist si purist de-abia incepe", a spus in cuvintul sau de cistigator de unul singur Marian Oprisan. Realegerea sa a insemnat excluderea din prima linie a partidului a unor pesedisti cu state vechi. Este vorba despre fostul senator Fevronia Stoica si fostul deputat Catalin Popescu, care nu si-au gasit loc nici macar intre cei 135 membri ai Consiliului Judetean. Mircea Diaconu a "dat" locul de secretar al organizatiei lui Catalin Vrabie, care s-a remarcat in activitatea de partid in scurta perioada de timp in care a fost prefect in timpul alegerilor generale de anul trecut.

Sefii de institutii au lipsit din peisaj

Pesedistii vrinceni au ales Consiliului Judetean al organizatiei, format din 35 de membri, Biroul Executiv, cu 27 de membri, precum si membrii delegatiei care vor merge la Congresul National al partidului. Vicepresedinti ai PSD Vrancea au fost alesi Stefan Buzarnescu, Mihai Racovita, Vasile Carnariu, Angel Tilvar, Victor Roman si Mihai Mironica. Fostul prefect Catalin Vrabie a fost ales secretar al organizatiei, iar trezorier tinarul consilier local Bogdan Matisan. Printre pesedistii adunati ieri la Casa de Cultura nu s-a numarat nici unul dintre actualii sefi de institutii, asa cum se intimpla la alegerile organizate cind partidul detinea puterea. In schimb in sala au fost prezenti citiva fosti sefi, care se dadeau independenti politic cind se aflau in functii, cum este cazul fostului inspector scolar general Enache Mindrescu, Constantin Dumitru, fostul director al Directiei de Sanatate Publica, sau Valentin Ochean, fostul director al Spitalului Judetean. Apele alegerilor au tulburate putin de pesedistii de la Panciu, care au cerut ca in Colegiul de Arbitraj sa fie inclus Vasile Nica, tatal fostului ministru Dan Nica, in locul fostului viceprimar al orasului Petre Chisleac. De altfel, acestia, prin vocea presedintelui Ciprian Nica, si-au exprimat nemultumirea ca nu au fost luati prea mult in seama, la care Marian Oprisan a replicat ca s-a tinut cont numai de organizatiile care au avut rezultate bune la alegeri. Acesta a anuntat ca organizatia Vrancea il sustine pentru functia de secretar general al PSD pe Miron Mitrea.

Adrian Nastase, vinovat de pierderea alegerilor

Pesedistii au dat vina pe orice altceva pentru pierderea alegerilor decit pe imaginea pe care a avut PSD in ultimii din cauza scandalurilor care s-au tinut lant. Senatorul Ioan Solcanu a spus ca la nivelul conducerii partidului s-au facut greseli si ca, din acest motiv, nu va mai candida pentru functia de vicepresedinte. Acesta a spus ca a avut indoieli in privinta lui Marian Oprisan inainte de a venit la Conferinta Judeteana, insa acestea s-au spulberat cind a vazut cum reactioneaza pesedistii din sala. "Nu intotdeauna membrii Guvernului au raspuns problemelor cetatenilor judetului si asta m-a intristat foarte tare", a spus Marian Oprisan de la tribuna. Baronul a spus ca unul dintre motivele pentru care PSD a pierdut alegerilor a fost "deficitul de carisma" al lui Adrian Nastase. Dezvaluirile facute despre afacerile necurate in care au fost implicati unii membri cu greutate ai partidului au fost calificate ca fiind "actiuni de intoxicare si manipulare a opiniei publice". Deputatul Miron Mitrea, alta data aflat in prima linie, s-a aratat mai rezervat, dat fiind ca unele din fondurile alocate unora din firmele care gravitau in jurul PSD au fost luat la puricat. Totusi, Mitrea a declarat ca a "a avut noroc ca a fost ministru al transporturilor" si a spus ca i se pare normal sa dea mai multi bani pentru judetul pe care l-a prezentat in Parlament. "In bugetul pe care l-am votat anul trecut au existat fonduri pentru toate programele pe care le-am inceput", a afirmat Miron Mitrea, ca o replica la acuzatiile ca PSD a cheltuit anul trecut banii pentru acest an pentru a cistiga alegerile. Fostul ministru a spus ca PSD a pierdut alegerile din cauza diferentei de 1,5% in favoarea lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale. Din acest motiv, el a catalogat drept o mare greseala ca la turul doi al alegerilor generale s-a limitat votul pe liste suplimentare. Miron Mitrea are tot dreptul sa se plinga de aceasta masura deoarece Asociatia Pro Democratia a spus ca "turismul electoral" de la primul tur a viciat rezultatul alegerilor cu 3%, care ar fi fost suficient ca Adrian Nastase sa cistige alegerile prezidentiale. Fostul ministru a mai spus ca nu trebuia ca PPRM sa fie "etichetat" ca un partid extremist, iar postul de viceprimar sa fie incredintat UDMR inainte de cistigarea alegerilor.

"Copacii mor in picioare"

Majoritatea celor care au luat cuvintul la Conferinta judeteana au fost primari PSD, al caror discursuri s-au axat pe supararea ca s-a "permis" Aliantei D. A. sa cistige alegerile. Intr-un cuvint, pesedistii s-au decis sa fie mai uniti, sa critice mai mult Puterea si sa puna umarul pentru "a ajuta cit mai repede Alianta D.A sa ajunga cu adevarat in opozitie". "Domnul presedinte (Marian Oprisan- n.r.), sintem alaturi de dvs., si nu uitati: copacii mor in picioare", a dat o mostra de linguseala primarul din Negrilesti, Ion Vasuianu. Ion Solcanu a tinut sa adauge ca nu este vorba de orice fel de copaci, ci de stejari. Ion Pauca, primarul din Nereju, a facut deliciul asistentei prin discursul sau, pesedistii din sala abtinindu-se cu greutate sa nu izbucneasca in hohote de ris. Fostul afacerist cu lemne s-a plins ca PSD strabate cea mai grea perioada de la "revolutia post decembrista". "Daca pina in luna decembrie in comuna Nereju se vedea luminita de la capatul tunelului, acum nu mai avem nici o speranta", a spus Ion Pauca. Primarul Nerejului a destainuit colegilor ca a simtit pierderea Puterii "ca si cum as fi pierdut un om drag". In consecinta, in discursul pe care l-a citit a spus ca "ne-am odihnit suficient, trebuie sa preluam conducerea corabiei", adaugind, totodata, ca "exista un Dumnezeu care ne-a dat sansa sa pierdem alegerile si sa facem curatenie in curtea noastra".

Conducerea PSD tine cu dintii de Oprisan

Miron Mitrea si Ioan Solcanu au dovedit ca pentru PSD nu conteaza faptul ca Marian Oprisan este cercetat de Politie si de PNA si are o condamnare penala. Liderul reales al PSD Vrancea a spus ca a facut contestatie in anulare in cazul amenzii penale primite la Tribunalul Bacau, iar dosarul se judeca marti. In ceea ce priveste acuzatiile ca ar fi folosit in interes propriu autoturismul Audi cumparat cu peste 65 de mii de euro de SC Drumuri si Poduri SA, Marian Oprisan a calificat dosarul o inscenare a doi politisti care vroiau sa ajunga sefii IPJ. "Pina cind un om este condamnat nu vad de ce ar fi suspendat", a spus Miron Mitrea. La rindul sau, Ioan Solcanu a spus ca, in opinia, faptul ca Marian Oprisan a candidat de unul singur, iar alegerea sa a fost doar o formalitate, s-ar datora autoritatii pe care o are in organizatie. Aplaudacii l-au convins pina si pe senatorul Ion Solcanu, care a condus lucrarile judetenei PSD in locul deputatului Miron Mitrea, ca Oprisan nu are o problema in partid. Senatorul a spus la tribuna ca inainte sa vina la Focsani a avut "indoieli in ceea ce-l priveste pe liderul Oprisan", dar modul in care a reactionat sala i-a schimbat parerea. In alta ordine de idei, senatorul iesean a spus ca il vede pe Ion Iliescu presedinte PSD, iar pe Adrian Nastase presedinte executiv, in timp ce Miron Mitrea a spus ca nu vede utilitatea acestei functii. Ion Solcanu a anuntat la Focsani ca nu isi va mai depune candidatura pentru functia de presedinte al PSD, pentru ca nu a fost intrebat, in calitate de vicepresedinte, ce parere are despre unele decizii controvesate care au facut ca PSD sa piarda alegerile. El ii sfatuieste si pe altii, care au comis unele greseli, sa nu o faca. Solcanu a spus ca greselile au pornit de la virful PSD care ajunsese sa se confunde cu Guvernul: "PSD era controlat in totalitate de Guvern. Partidul n-a avut puterea sa controleze Guvernul si Parlamentul si de aici o serie de greseli".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.