Local

Casa de catei nu e pe strada!

Iulia Crețu
26 apr 2007 1342 vizualizări

Primaria Focsani va construi un adapost modern pentru cateii fara stapin u aici, "cele patru labute" vor primi asistenta medicala si vor astepta o familie care sa le ofere dragoste si mincare timp de 7 zile u daca nu-i revendica nimeni in 7 zile vor fi eutanasiati

Casa de catei nu e pe strada! Dupa acest slogan reformulat s-ar putea spune ca se ghideaza si administratia locala care doreste, impunsa si de directivele europene, sa adune ciinii comunitari de pe strazile si de prin ungherele insalubre ale cartierelor si sa-i cazeze in spatii conforme. De aici, iubitorii de animale ii pot infia si transforma din regii maidanelor in suflete pereche in apartamente. Insa, cateii adunati de pe strazi pot sta numai 7 zile la padoc. In cazul in care nu-i ia nimeni, acestia sint euthanasiati.

Consiliul Local Focsani a aprobat ieri un proiect de hotarire care da in folosinta gratuita pe 10 ani un teren de 3.000 de metri patrati catre Directia de Dezvoltare si Servicii Publice, pentru construirea unui Stationar pentru cateii fara stapin. Conform normelor sanitar- veterinare, adapostul pentru "blanosi" trebuie sa aiba: bloc operator si de tratamente, cabinet medical si pentru personalul de serviciu, camera frigorifica, depozit pentru materiale cu regim special, grupuri sanitare, adaposturi pentru animale si alimentare cu electricitate, apa si canalizare. Toate aceste constructii trebuie sa respecte normele impuse de Garda de Mediu. "Serviciul public de gestionare a ciinilor fara stapin va realiza urmatoarele:

stringerea ciinilor fara stapin, eliberarea animalelor pentru organizatiile de protectie a animalelor, ingrijirea ciinilor, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea si inregistrarea lor. Reintoarcerea ciinilor in zona de unde au fost prinsi se face la cererea colectivitatii, care isi va asuma in scris raspunderea pentru ocrotirea ciinilor tratati. Eutanasierea ciinilor bolnavi se va face de catre personalul specializat. Conform normelor europene, ciinii sint considerati animale comunitare, in acest sens fiind interzise

omorirea lor in afara institutiilor specializate, prinderea si maltratarea lor sau organizarea luptelor cu ciini", se arata in proiectul de horarire supus atentiei celor 23 de consilieri locali.


"Ciinii vagabonzi sint o problema generala"


Toate operatiunile facute asupra ciinilor vor fi efectuate contra cost. Cel care revendica un catel ajuns pe mina hingherilor va trebui sa plateasca o taxa pentru recuperarea lui. Deocamdata, consilierii spun ca aceasta va fi simbolica. "In stationar nu se pot tine 2.000-3.000 de ciini. Daca vor veni citeva persoane sa ii ia, va fi bine, dar sint sigur ca nu se va face coada. Noi nu avem probleme cu costurile mesei, ci cu cele necesitate de prindere, tratament sau eutanasiere. La numarul actual de ciini, daca nu se iau masuri imediate, nu se poate rezolva problema. Atit timp cit institutiile abilitate, asociatiile de locatari si agentii economici nu vor lua masuri, noi nu vom fi in stare sa rezolvam problema ciinilor

fara stapin. Sint agenti economici care tin cite 10-15 ciini", a declarat primarul Decebal Bacinschi. La alocarea bugetului pe acest an, Directia de Dezvoltare a primit 1 miliard de lei vechi pentru prinderea maidanezilor. Dupa efectuarea studiului de fezabilitate pentru acest stationar, se vor aloca noi fonduri pentru cazare si tratament. In acest moment, ciinii comunitari sint "cazati" in adaposturile de pe strada Tisei, aici Primaria dind terenul respectiv in folosinta catre o asociatie de protectie a animalelor.

Deocamdata, nu se stie daca acesta va fi desfiintat sau va functiona in paralel cu stationarul nou construit. Cert este ca in Focsani este nevoie de umanitate in gestionarea ciinilor fara stapin. Ramine de schimbat modul oarecum sadic in care hingherii aduna ciinii de pe strazi. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.