Local

Se complica lucrurile in dosarul lui Andrei Coman

Cristi Irimia
9 dec 2006 2827 vizualizări
Constantin Barbieru, cel care l-a denuntat la DNA, a reusit ieri sa-i "bage in ceata" pe toti participantii la proces. Procurorul de sedinta l-a acuzat de marturie mincinoasa. Barbieru a spus ca Andrei Coman ar fi folosit banii primiti pentru campania electorala din 2004

Dosarul fostului director al Casei Judetene de Pensii Vrancea, Coman Andrei, privind acuzatia de luare de mita, a parcurs ieri o noua etapa. Timp de aproape trei ore, instanta a audiat patru martori importanti, printre care si pe Constantin Barbieru, cel care l-a denuntat pe Andrei la Departamentul National Anticoruptie. In dosar, este vorba despre o presupusa mita de 10% din valoarea unui contract de prestari servicii, bani pe care Coman si i-ar fi insusit pentru ca SC Camadu Impex SRL din Vaslui sa cistige o licitatie la CJP Vrancea. In timpul "prestatiei" de ieri din fata instantei, Barbieru, administratorul firmei in cauza, a reusit sa-i "bage in ceata" pe magistrati, avocati si ceilalti participanti la proces. Declaratiile sale au fost contradictorii, in cele 80 de minute ale audierii, dar si raportate la ceea ce afirmase in fata procurorilor DNA. Vazind ca Barbieru se contrazice in cele spuse, aproape de la un minut la altul, dar si ca face referiri ce intrau in contradictie cu spusele de la urmarirea penala, procurorul de sedinta a cerut trimiterea declaratiei sale la parchet. "Solicit remiterea unei copii a declaratiei date de Constantin Barbieru, copie care sa fie inaintata Parchetului de pe linga Judecatoria Focsani. Totul pentru ca declaratiile lui Barbieru sa fie comparate si sa fie cercetat in raport de comiterea infractiunii de marturie mincinoasa. Initial, prin autodenuntul de la DNA, a spus ca cei 10% erau pentru cistigarea licitatiei, acum incearca sa sustina altceva", a spus Gabriela Popa, procuror de sedinta din partea DNA.


Bani folositi in campania electorala?


Barbieru a declarat ieri ca banii pe care Coman i-ar primit, aproximativ 15.700 RON, au fost folositi in campania electorala din 2004: "Din derularea faptelor, cred ca Andrei Coman a procedat ca la Vaslui, folosind sumele respective pentru campania electorala din iunie 2004. O parte din contributia la campanie ii revenea directorului de la CJP Vrancea. Asa cum banuiesc ca s-a intimplat si la Vaslui, unde fostul sef al CJP de acolo, Calin Popescu, a candidat pe listele electorale". Intrebat de ce l-a denuntat la DNA pe Andrei Coman, Barbieru a spus ca a facut acest lucru pentru a se justifica fata de un control al Garzii Financiare. "Cu prilejul neregulilor constatate la SC Camadu Impex SRL Vaslui, le-am spus celor de la Garda ca 10% din suma a ajuns la Andrei Coman. Pentru a justifica banii lipsa am spus acest lucru", a declarat Barbieru. Acesta n-a mai precizat ieri daca era vorba de mita sau nu, adaugind ca "asa a decis Calin Popescu". Barbieru s-a catalogat un simplu "executant" de ordine primite de la Popescu, despre care a precizat ca era "capul afacerii". "El m-a chemat si m-a pus sa derulez contractul cu CJP Vrancea, zicindu-mi ca problemele legate de licitatie le rezolva ulterior. De altfel, ne-am inceput activitatea inaintea organizarii licitatiei. La discutia initiala, Popescu s-a exprimat asa: «Dam si la ei 10% din valoarea contractului». Adica sa dam Casei Judetene de Pensii Vrancea, ceea ce s-a si intimplat, in mod esalonat", a declarat Barbieru. Acesta a adaugat ca au mai revenit 80.000 RON lui Popescu, 28.000 RON lui Dumitru Romascanu si 8.000 RON lui Marian Cozma.


Barbieru: "Coman nu a deschis plicurile"


Barbieru a spus ca de doua ori i-a adus bani lui Andrei Coman, iar de alte doua ori "curier" a fost chiar Calin Popescu. Altadata, Ion Captalan, angajat al firmei SC Camadu Impex SRL Vaslui, a fost cel care a adus plicurile la Focsani. El si alti doi angajati, Ion Caragata si Dumitru Romascanu, au fost audiati ieri. Captalan a confirmat ca Barbieru l-a trimis cu doua plicuri la Casa Judeteana de Pensii Vrancea, predindu-i-le personal lui Andrei Coman. Captalan n-a putut sa indice magistratilor ce reprezentau sumele aduse la Focsani, insa celalalt martor audiat ieri, Romascanu, a spus astfel: "Barbieru mi-a zis ca i-ar fi dat mita lui Andrei Coman, trimitindu-i bani prin Ion Captalan, ulterior facind un autodenunt la DNA. A mai adaugat ca banii respectivi erau comision pentru un contract". Barbieru a mai spus ieri ca ultima plata din contract s-a facut in martie 2005, cind insa n-a mai achitat si cei 10% lui Andrei. La precedentele intilniri dintre cei doi, Barbieru a declarat ca seful CJP Vrancea n-a deschis plicurile in fata lui.


Andrei: "A spus minciuni si atunci si acum"


Varianta ca fostul sef al CJP Vrancea nu s-a mai intilnit in martie 2005 cu Barbieru a fost confirmata de Andrei Coman. Acesta a precizat ca datorita faptului ca atunci cind s-a facut ultima plata a facturii de 157.000 RON nu s-a mai intilnit cu Barbieru, suma invocata in rechizitoriu, ca ar fi luat-o mita, nu s-ar mai regasi. "A spus minciuni si la urmarirea penala si astazi. De altfel, ati vazut ca procurorul a decis sa-i faca dosar pentru marturie mincinoasa. Barbieru nu stie cum sa se scoata pe el, dupa acel control facut de Garda Financiara si a spus ca mi-a dat mie, dar si altora, o serie de sume. Lucru fals, de altfel. Numai ca astazi, prin declaratiile contradictorii pe care le-a dat, s-a dovedit, cred eu, faptul ca incearca sa ascunda ceva. Urmeaza ca instanta sa decida exact ceea ce nu vrea sa scoata la iveala Barbieru", ne-a declarat Andrei Coman dupa terminarea procesului. Urmatorul termen va avea loc la sfirsitul lunii ianuarie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.