Național

VIDEO Astăzi este Echinocțiul de toamnă - Ce este interzis să faci azi, 23 septembrie

Ziarul de Vrancea
23 sep 2022 2527 vizualizări

Pe data de 23 septembrie, la ora 09:50, are loc Echinocţiul de toamnă. Asta înseamnă că ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Acest eveniment astronomic vine cu o serie de obiceiuri și tradițiie, pe care trebuie să le respecți. Iată ce este interzis să faci azi.

Astfel, de când avem calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, dar cel mai frecvent a avut loc la 22 sau 23 septembrie.

Care este proveniența acestui cuvânt?

De la data echinocţiul de toamnă începe toamna astronomică. Cuvântul "echinocţiu" derivă din latinescul "aequinoctium", format din "aequus"- "egal" şi "nox", "noctis"- "noapte".

Totodată, în zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, Soarele va sta deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

După echinocţiul de toamnă, ziua devine tot mai scurtă iar noaptea tot mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, din 21 decembrie 2022.

Tradiții și obiceiuri de echinocțiu de toamnă

Conform tradiției populare, după cum va fi timpul în această zi așa va fi și anul viitor: dacă plouă dimineața, va fi primăvara ploioasă; soare la amiază

înseamnă an bun; dacă plouă, va fi an ploios, dacă e soare, va fi an secetos; vremea posomorâtă înseamnă toamnă rea, tunetele anunță toamnă lungă.

În ziua de echinocțiu, sătenii au obiceiul de a culeage strugurii, fac must, bat nucii și adună merele și gutuile.

De asemenea, echinocțiul de toamnă vine și cu modificări, efecte secundare asupra organismului uman. De exemplu, hipersomnia, somnolență excesivă în timpul zilei, ar putea fi resimțită de mulți în această perioadă. Acest lucru se întâmplă atunci când ceasul biologic este întrerupt în timpul schimbărilor anotimpurilor, cum este și echinocțiul de toamnă.

Totodată, în această zi, nu există nicio înclinare spre axa pământului, ceea ce înseamnă că stă drept în sus și în jos, rezultând o cantitate egală de lumină și întuneric pentru toată lumea de pe planetă. După echinocțiul, oamenii care trăiesc în emisfera nordică, ca și în SUA, încep să primească mai puțină lumină solară pe măsură ce pământul se înclină de la soare.(kanald.ro)

Echinocţiul de toamnă 2021 are loc azi, la ora 22:21. Evenimentul astronomic marchează toamna, unde nopţile călduroase de vară sunt înlocuite de cele lungi şi reci de toamnă. Potrivit tradiției, echinocţiul de toamnă 2022 este momentul care marchează echilibrul dintre masculin şi feminin, lumină şi întuneric, dar şi dintre viaţă şi moarte.

Echinocțiu de toamnă: Ziua este egală cu noaptea

Atunci când are loc Echinocţiul de toamnă, în zona Polului Nord începe noaptea polară. În schimb, la Polul Sud, Soarele va fi deasupra liniei orizontului, timp de 6 luni, până la echinocţiul de primăvară, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

În timpul echinocţiul de toamnă, din 23 septembrie, Soarele traversează o extensie imaginară a ecuatorului Pământului. Asta înseamnă că va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, egalând durata zilelor cu cea a nopţilor.

Începând de azi, afară se va întuneca mai devreme. Durata nopților va crește, până când va avea loc solstiţiul de iarnă, la 21 decembrie 2021.

Începe toamna astronomică.

Tradiții și obiceiuri

Potrivit tradiţiei populare, după cum va fi vremea în această zi, aşa va fi şi anul viitor. De asemenea, ploaia în dimineaţa zilei de 23 septembrie semnifică o primăvară bogată în precipitații.

În anumite zone ale României, în această zi de echinocţiu de toamnă, se obișnuiește să se bată nucile şi să se scuture fructele de sezon, cum sunt merele şi gutuile.


Ce este interzis să faci azi. Atragi ghinionul de partea ta

Tot tradiţia populară spune că florile din casă sunt supărate şi plâng. Pentru ca acestea să fie frumoase şi sănătoase pe toată durata iernii, trebuie unse cu mir sfinţit.

În ziua echinocţiului de toamnă 2023, gospodarii pregătesc primul must din strugurii proaspăt culeşi din recoltele bogate.

Umblă o vorbă din bătrâni că cei care au copii nu au voie să-i certe, pentru că aceştia vor avea impresia toată viaţa că sunt nedreptățiți.

O altă superstiţie interzice să te speli pe faţă până la apusul soarelui. În schimb, pentru bunăstarea casei şi a familiei, consumă pâine înainte de a ieși din casă. Astfel, alungi ghinionul din viața ta.

Sursa: playtech.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.