Național

VIDEO | A început pelerinajul de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Sunt aşteptaţi să ajungă 300.000 de credincioşi

Ziarul de Vrancea
9 oct 2022 1062 vizualizări

Aproximativ 300.000 de credincioşi din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi să ajungă, în perioada 8-16 octombrie, în pelerinaj la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, pentru a se închina la racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva, care sâmbătă dimineaţă au fost aşezate într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropolitană.

În această perioadă, forţele Ministerului Afacerilor Interne, coordonate de Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, vor asigura condiţiile de siguranţă pentru ca peste 300.000 de pelerini să se bucure de slujbele religioase şi alte activităţi desfăşurate în spaţiul public prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

"Având în vedere interesul manifestat de credincioşi pentru această mare sărbătoare creştină şi experienţa anilor trecuţi, perioada de afluenţă maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane, ceea ce va genera un şir de oameni de peste trei kilometri lungime şi un timp de aşteptare cuprins între 16 şi 20 de ore", a declarat plutonier adjutant Ioan Sorin Merluşcă, purtător de cuvânt la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

De asemenea, în data de 14 octombrie, când se prăznuieşte hramul Sf. Cuvioase Parascheva, pe timpul celor două evenimente simultane, pelerinajul la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi Slujba Liturghie Arhierească, oficiată pe scena din faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, se estimează că vor fi prezente în zona centrală a municipiului Iaşi peste 90.000 de persoane.

Pentru a evita aglomerarea de persoane şi producerea de busculade, ca în fiecare an, s-a realizat un culoar unic de acces destinat pelerinilor, pe traseul Catedrala Mitropolitană - str. Arhitect G.M. Cantacuzino - str. Iordache Lozonschi - str. Cloşca- str. Petru Movilă - str. Uzinei - str. Morilor - str. Alexandru Ipsilanti Vodă - str. Sfântul Andrei - str. Iancu Bacalu - bd. Regele Ferdinand I al României (fost Splaiul Bahlui Mal Stâng).

"Pe toată perioada desfăşurării manifestărilor religioase de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, echipe de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente în zonele de deplasare a pelerinilor şi vor sta la dispoziţia celor care vor avea nevoie de sprijin şi îndrumare. Jandarmii şi colegii din celelalte instituţii vor fi prezenţi 24 de ore din 24 în toate punctele cheie ale municipiului Iaşi, principalul scop fiind prevenirea oricăror incidente ce pot perturba buna desfăşurare a manifestărilor religioase, acordarea de sprijin persoanelor care vor avea nevoie de asistenţă medicală, precum şi deplasarea în siguranţă a tuturor persoanelor în zonele adiacente Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, fără a se bloca căile de comunicaţie rutieră", a precizat plutonier adjutant Ioan Sorin Merluşcă.

Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, reprezentanţii Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău recomandă să se manifeste răbdare şi înţelegere faţă de regulile de acces în zonele destinate pelerinilor şi să fie respectate indicaţiile forţelor de ordine. De asemenea, se recomandă acordarea unei atenţii deosebite copiilor şi persoanelor vârstnice care vin în pelerinaj, precum şi bunurilor personale.

Totodată, persoanelor cu probleme grave de sănătate care doresc să se roage la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi care au nevoie constantă de îngrijire medicală le este recomandat să se informeze înainte de începerea pelerinajului cu privire la gradul de solicitare al echipajelor medicale de urgenţă şi a Unităţilor de Primiri Urgenţe din Iaşi.

Mii de persoane au participat la scoaterea în procesiune a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva din Catedrala Mitropolitană de la Iași

Mii de pelerini din ţară şi din străinătate au participat, sâmbătă dimineaţă, la scoaterea în procesiune a raclei Sfintei Cuvioase Parascheva, manifestare religioasă care a avut loc în jurul Catedralei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din Iaşi.

În jurul orei 6,00, un sobor de preoţi, condus de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a purtat racla cu moaştele Sfintei Parascheva în procesiune. Ulterior, aceasta a fost apoi depusă într-un baldachin special amenajat în Curtea Catedralei Mitropolitane. Preoţii vor oficia în orele următoare slujba de sfinţire a apei şi Taina Sfântului Maslu, precum şi Sfânta Liturghie.

La procesiune au luat parte mii de pelerini. Majoritatea acestora au venit la Iaşi încă de vineri dimineaţă şi s-au aşezat la rând în aşteptarea momentului în care se vor închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Mulţi dintre credincioşi sunt din Voluntari, în cursul acestei zile urmând să ajungă la Iaşi 120 de autocare din această localitate.

Pelerinii care vor merge în aceste zile pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea să cinstească şi moaştele Sf. Paisie de la Neamţ. Moaştele au fost aduse la Iaşi încă de vineri seară, de la Mănăstirea Neamţ, special pentru pelerinii care vin la prăznuirea hramului Sf. Cuvioase Parascheva.

Potrivit tradiţiei, raclele cu moaştele celor doi sfinţi vor fi scoase duminică seară din Curtea Mitropoliei şi purtate în procesiunea ''Calea sfinţilor'' pe străzile din centrul Iaşiului, după care vor fi reaşezate spre închinare în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Raclele sfinţilor vor rămâne aici până pe 15 octombrie, până când se vor închina toţi pelerinii sosiţi la Iaşi de hramul Sf. Cuvioase Parascheva.

Cunoscută şi sub numele de Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Tradiţia spune că şi-a împărţit hainele şi hrana cu săracii, deşi era mustrată de părinţii ei. După moartea acestora, Parascheva a renunţat la avere şi a părăsit casa părintească pentru a intra în monahism la o mănăstire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat la Ierusalim, retrăgându-se apoi în pustiul Iordanului, într-o mănăstire de maici, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani, după care s-a întors în satul său natal, Epivat, unde a mai trăit încă doi ani, în post şi rugăciune.

Moaştele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserică din Epivat, apoi la Târnovo, iar în secolul al XVI-lea au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, aşezându-le în biserica Mănăstirii ''Sfinţii Trei Ierarhi''.

Racla Sfintei Parascheva a fost mutată în Catedrala Mitropolitană la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1888, după ce moaştele au scăpat neatinse din incendiul de la Biserica ''Trei Ierarhi".

În prezent, moaştele Cuvioasei Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Deşi Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în întreaga Patriarhie Română, ea este considerată ocrotitoarea Moldovei, dar şi a celor năpăstuiţi.

Canonizarea Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955. Tot atunci a fost stabilită şi data de prăznuire a Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie. Sursa: Agerpres

Text informații + foto+ VIDEO:stiri.tvr.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.