Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE:Doi din trei profesori afirmă că școlile au nevoie de investiții în laboratoarele de informatică

Ziarul de Vrancea
3 sep 2022 489 vizualizări

34% dintre dascăli vor mai mulți bani pentru grupurile sanitare, iar 84% și-ar dori extinderea programului masă caldă în școli

World Vision România arată că a realizat o radiografie a învățământului din mediul rural românesc și din comunitățile vulnerabile, la început de an școlar, iar din aceasta reiese că 65% dintre cadrele didactice consultate au atras atenția asupra nevoii de investiții în laboratoarele de informatică și pentru alte discipline.

Elevii, părinții și profesorii consultați de Fundația World Vision România au identificat unele problemele urgente, care împiedică buna desfășurare a procesului educațional, una dintre acestea fiind nevoia de investiții în infrastructura școlilor. “65% dintre cadrele didactice consultate de fundație spun că este nevoie de mai multe investiții pentru laboratoarele de informatică și de alte discipline. Aproape unul din doi profesori crede că este nevoie de mai mulți bani pentru spațiile dedicate activităților sportive. 44% vor investiții pentru renovarea clădirilor, 41% pentru spațiile de joacă și biblioteci, 34% pentru grupuri sanitare (toalete) și 30% pentru accesibilizarea drumurilor către școală, inclusiv achiziționarea de autobuze. Totodată, 87% dintre cadrele didactice își doresc să se implementeze un program de masă caldă cu ore remediale în toate școlile vulnerabile, motivând că un astfel de pachet de servicii ajută la prevenirea și combaterea abandonului școlar”, a transmis World Vision România, duminică, într-un comunicat de presă.

Programa școlară, prea încărcată

Factorii care îi demotivează pe profesori sunt lipsa unei infrastructuri corespunzătoare, mai mult de unul din trei profesori spun că au prea multe obligații birocratice în afara orelor, doi din trei cred că programa școlară este încărcată sau nu este adaptată nevoilor actuale ale copiilor, iar unul din doi este descurajat de neimplicarea părinților în educația copiilor sau de alte probleme ale familiei, ca nivelul de sărăcie sau lipsa de educație a părinților.

În urma raportului, World Vision România a constatat că una din zece familii nu are nici măcar un singur dispozitiv pentru învățarea online. Totodată, unul din trei părinți spune că școlile n-au suficiente calculatoare și table interactive și una din 10 familii nu are nici măcar un dispozitiv în gospodărie pentru învățământul online. Totodată, din cauza sărăciei, 35% dintre adolescenți n-au niciodată sau au doar uneori suficiente rechizite și cărți pentru școală. Astfel, aproape din unu din zece părinți își retrage cel puțin un copil de la școală temporar sau definitiv, ca să facă față cheltuielilor.

Potrivit raportului, aproape jumătate dintre părinții care au copii în clasele V-VIII spun că le este greu să-i ajute cu lecțiile la Matematică. Unuia din cinci părinți îi este greu să ofere sprijin copilului său și la Limba Română. “Susținerea copiilor la școală, după ce termină opt clase, devine o povară și mai greu de dus pentru părinți. La liceu sunt cheltuieli mult mai mari din cauza nevoii de cazare și/sau navetă. Din acest motiv, dar și din cauza neîncrederii părinților că școala poate schimba viitorul copiilor în bine și pentru că de multe ori nu-i văd pe cei mici interesați de școală, cel puțin 2 din 10 părinți nu-și mai susțin copiii să continue studiile la liceu”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Potrivit raportului World Vision România, elevii au unele așteptări în noul an școlar: digitalizarea (61%), masa caldă la școală pentru toți elevii (56%), educația remedială (53%), burse mai mari 40 (%), investiții în infrastructura școlilor (26%).

În ceea ce privește violența, doi din zece copii spun că violența este prezentă în școala lor mult sau foarte mult, mai arată datele World Vision România. Această realitate este confirmată și de părinții lor, 30% afirmând că există violență în școli. Pe de altă parte, doar 2% dintre elevi ar vorbi cu profesorii despre abuzurile prin care trec. “Zeci de mii de elevi, în special cei din comunitățile marginale, se îndepărtează de școală din mai multe motive: n-au profesori suficient de motivați și de pregătiți, nu sunt sprijiniți de părinți atunci când poate au cea mai mare nevoie, nu au infrastructura necesară (fie că vorbim de un drum asfaltat până la școală sau de un laptop) și nici nu se simt în siguranță. Este important ca noua legislație în educație, cât și autoritățile care o vor pune în aplicare să se uite onest la aceste realități dure ale învățământului din România și să ia deciziile cele mai bune pentru acești copii”, a mai declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Barna îi cere lui Ciucă, retragerea sprijinului unui liberal care ar fi agresat o colegă din USR

Vicepreședintele USR Dan Barna îi solicită premierului Nicolae Ciucă, care este și președintele PNL, să îi retragă sprijinul politic unui consilier local al partidului din orașul Sântana din județul Arad, după ce acesta ar fi agresat verbal o consilieră din partea USR, într-o ședință a Consiliului Local. Consilierul local Oana Toma, din partea USR, a povestit, duminică, într-o conferință de presă, că incidentul a avut loc în 30 august. “Totul a început în cadrul ședinței de Consiliu Local Sântana, în data de 30 august, iar motivul principal al iritării colegului de la PNL a fost oarecum darea peste cap a ordinii de zi, în sensul că primele două proiecte au fost greșite și am atras atenția asupra acestui lucru, că nu pot fi votate greșit. Următoarele trei proiecte au fost cele referitoare la stabilirea valorii pentru pornirea licitației la niște concesiuni care, din nou, au fost votate împotriva voinței PNL, și anume de două ori valoarea respectivei redevențe, iar punctul culminant a fost cel referitor la diverse, cu niște schimburi de replici referitoare la nepublicarea în ziarul local a unui articol al colegului Lucian Lajos. Tin să precizez că nu a fost vorba de injurii, nu a fost vorba de agresiuni verbale la adresa colegului Puia Cătălin, nu a fost înjurat, efectiv a fost o ironie, să spunem, care este o armă în politică, dar care nu justifică un comportament agresiv, mai ales de natura celui pe care l-a săvârșit colegul Puia Cătălin de la PNL”, a spus Oana Toma.

 Toma a precizat că nu este la prima abatere colegul săude la PNL. “Problema este că acest consilier nu este la prima abatere. Dumnealui a mai avut acest comportament agresiv și față de o colegă de-a dumnealui, chiar din PNL, chiar în incinta Primăriei, și a fost văzut de mai multe persoane acest incident. De asemenea, doi colegi de-ai noștri au fost amenințați verbal de același consilier local și în plus primim mesaje în privat și pe rețelele de socializare cum că domnul Cătălin Puia, care este și profesor, a agresat și fizic și verbal elevii de la clasa unde dumnealui își desfășoară orele”, a declarat Oana Toma.

 Vicepreședintele USR le-a transmis un mesaj liderilor liberali. “Domnule Ciucă, susțineți astfel de consilieri care își amenință colegii, amenință o femeie că o va trage de urechi, dacă nu îi vorbește cum își dorește domnia sa? Doamnă Gorghiu, pentru că aveți acea inițiativă parlamentară pe care o susțin și eu, legată de reprezentarea femeilor în politică, de mai justa reprezentare a femeilor în politică, nu am văzut nicio reacție din partea dumneavoastră și a PNL-ului față de asfel de agresiuni la un profesor, pentru că da, va începe școala în câteva zile, un profesor care își agresează și elevii și dacă ne uităm la legile învățământului pe care dumneavoastră, această coaliție ați venit cu ele în Parlament, desenate de domnul Cîmpeanu, vedem că aceste legi nu sunt pentru siguranța și protecția elevilor, ele permit în continuare ca profesorii agresori, ca acest consilier local, să își continue activitatea la catedră”, a adăugat Barna. El a subliniat că va depune plângere la Poliție.

PMP a invitat ALDE “să pună bazele unui proiect comun”

 ALDE nu își dorește să realizeze un proiect politic cu partidul lui Tomac și Băsescu, a venit răspunsul

Partidul Mișcarea Populară (PMP) a invitat Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) să pună bazele unui proiect comun pentru a consolida, împreună, dreapta politică din România. Propunerea a fost făcută de liderul PMP, Eugen Tomac, către liderul ALDE, Daniel Olteanu, la Școala de vară a organizației de tineret a PMP.

“PMP invită ALDE pentru a pune bazele unui proiect comun! În deschiderea Școlii de Vară a Organizației de Tineret, președintele PMP Eugen Tomac l-a avut ca invitat special pe domnul Daniel Olteanu, președintele ALDE. Invitația a fost făcută de către PMP pentru a gândi un proiect comun care să ofere României stabilitatea și echilibrul de care românii au atâta nevoie”, a anunțat partidul.

Ulterior, Biroul Politic Central al ALDE a precizat că participarea lui Daniel Olteanu la eveniment s-a făcut fără mandat din partea conducerii formațiunii. “ALDE nu își dorește să realizeze niciun proiect politic cu partidul lui Eugen Tomac și al lui Traian Băsescu”, a arătat BPC al ALDE.

“Domnul Daniel Olteanu a participat la evenimentul organizat de către Partidul Mișcarea Populară fără a avea vreun mandat din partea conducerii ALDE. Așadar, orice angajament și orice declarații făcute de domnia sa în cadrul Școlii de Vară a Organizației de Tineret a PMP au fost în nume personal, sub nicio formă în numele ALDE”, au arătat aceștia. Conform sursei citate, ALDE nu și-a exprimat vreun moment dorința de a realiza un proiect politic alături de PMP, iar orice decizie privind angajamentele politice sau posibile alianțe politice trebuie să fie discutate și agreate împreună cu membrii ALDE și ai conducerii partidului, “nu asumate pe persoană fizică”.

Prahova: Bărbat rănit grav, după ce casa i-a luat foc de la o țigară

Un bărbat din localitatea prahoveană Râfov a ajuns la spital cu arsuri grave, după ce locuința i-a luat foc. Pompierii au lichidat incendiul, victima fiind transportată la spital cu arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului. Ulterior, ei au stabilit că focul a pornit de la o țigară uitată aprinsă.

Incendiul a izbucnit duminică, la o casă din comuna prahoveană Râfov, satul Goga, iar flăcările s-au extins rapid pe o suprafață de 70 de metri pătrați.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale și au stins flăcările, însă un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost rănit grav. Conform ISU Prahova, el a suferit arsuri de gradele doi și trei pe 40 la sută din suprafața corpului, fiind preluat de o ambulanță SMURD și transportat la spital.

Poliția de Frontieră: Sâmbătă au intrat în țară 12.037 de cetățeni ucraineni

Poliția de Frontieră anunță că aproximativ 397.300 de persoane au trecut prin punctele de frontieră sâmbătă, iar în România au intrat 12.037 de cetățeni ucraineni, în creștere cu 9,84% față de ziua precedentă. “În data de 03.09.2022, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire) aproximativ 397.300 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 103.800 mijloace de transport. Pe sensul de intrare în România, au fost 154.232 de persoane, dintre care 12.037 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 9,84 % față de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 03.09.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 2.190.562 cetățeni ucraineni”, a transmis, duminică, Poliția de Frontieră.

Pompier, anchetat după ce a incendiat o locuință din Sibiu

Un pompier este cercetat de procurorii militari, după ce ar fi incendiat o locuință din județul Sibiu, casa respectivă fiind distrusă în totalitate de flăcări. În locuință nu se afla nicio persoană în acel moment.

Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel a transmis, sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj au dispus, vineri, începerea urmăririi penale față de un pompier militar din corpul subofițerilor, pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere. “În fapt s-a reținut că, în noaptea de 02.09.2022, în jurul orei 02:00, la un imobil situat în comuna Șura Mare – județul Sibiu, a izbucnit un incendiu care a fost provocat în mod intenționat. Imobilul cu destinația casă de locuit a fost distrus în proporție de 95%. În momentul incendierii în imobil nu se afla nicio persoană, astfel încât nu au rezultat pierderi de vieți omenești”, se arată în comunicat.

Pompierul a fost prezentat, sâmbătă, Tribunalului Militar Cluj, care a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.