Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Un bărbat din Reșița spune că a fost agresat de mascați, care au greșit adresa

Ziarul de Vrancea
28 feb 2024 1319 vizualizări

“M-au luat din somn, mi-au speriat copilul, mi-au pus pistolul la cap. Apoi au zis că au greșit adresa”, a povestit el

Un bărbat din Reșița susține că s-a trezit cu polițiștii de la trupele speciale la ușă, în dimineața de 23 februarie, și că aceștia l-au pus pe burtă, i-au pus pistolul la cap și l-au amenințat în fața copilului său, care are patru ani.

„Au venit mascații peste mine la ora 6:55, mi-au speriat copilul, mi-au terorizat copilul, partea de jos de la ușă cu rupt-o, ușa la dulap, mi-au terorizat copilul, m-au pus pe burtă pe mine, nevinovat, uitați, au intrat grămadă peste mine în casă! Uitați, au rupt ușa, în partea de jos, când au împins de ea, au tras de ea! M-a luat din somn, mi-a speriat copilul, mi-a pus pistolul la cap, mi-au desfăcut dulapurile, mi-a rupt o ușă la dulap. Cu pușca către mine, mi-a speriat copilul”, spune, pe Facebook, un bărbat din Reșița, Claudiu Halmaci.  Acesta postează și imagini surprinse de o cameră de supraveghere amplasată într-un hol, la intrarea în locuință. Conform datelor înscrise pe imaginile publicate pe Facebook de bărbat, acestea au fost surprinse în ziua de 23 februarie 2024, cu aproximativ cinci minute înainte de ora 7:00.

În imagini se vede cum patru polițiști bat timp de aproximativ 30 de secunde la ușă, după care li se deschide, cei patru intră, urmați de un alt coleg care nu poartă cască de protecție, nu are fața acoperită și are asupra sa ceva ce pare a fi un dosar cu câteva documente. Un minut și jumătate mai târziu, unul dintre mascați, care are asupra sa o armă pe care o ține în mâini, la vedere, iese, revine în locuință, iese din nou însoțit de un coleg, tot mascat, după care cei doi par a-l trimite în interior pe bărbatul cu dosarul.  Pe imagini se mai vede cum unul dintre mascați intră în locuință cu ceva ce pare a fi un ciocan.

Urmează câteva minute în care mascații intră și ies din locuință, iar la un moment dat se vede cum un bărbat, care poartă doar boxeri și care este chiar cel care a postat imaginile, trece de pragul ușii, pare a le spune ceva mascaților în timp ce îi filmează cu telefonul mobil. Apoi bărbatul intră și închide ușa.

Un alt bărbat care poartă doar pantaloni, un vecin, merge la ușa celui vizitat de mascași, bate dar nu i se răspunde. „A fost și un vecin, s-a luat și de vecin, a fost martor, după aia a bătut vecinul la ușă. Nu am mai deschis ușa, că deja îmi era frică, mi-a panicat copilul”, povestește reșițeanul vizitat la primele ore ale dimineții de trupele speciale.

El adaugă că i s-a spus că au greșit adresa. „Au zis că au greșit adresa. Păi nu se poate așa ceva! Mi-au băgat copilul în panică. Cine a făcut chestia asta, că procuror, că poliție, să plătească! Uitați, intră cu barosul în casă!”, mai spune Claudiu Halmaci.

Inspectoratul de Poliție Județean Caraș Severin a formulat un punct de vedere după ce imaginile au devenit publice. „În data de 23 februarie, polițiști de la structurile de investigații criminale din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin și Poliției Municipiului Reșița au pus în executare 3 mandate de percheziție domiciliară emise de Judecătoria Reșița, la adresele unor persoane bănuite de furt calificat. În cauză, există presupunerea rezonabilă că, în luna ianuarie 2024, 3 tineri, cu vârste cuprinse între 17 și 22 de ani, ar fi sustras bunuri în valoare de 5.000 de lei dintr-un autoturism.  În urma perchezițiilor domiciliare, au fost ridicate o parte din bunurile reclamate ca fiind sustrase, precum și alte probe și mijloace materiale de probă, persoanele în cauză fiind conduse la audieri.  Cu privire la informațiile postate pe rețeaua de socializare, conducerea inspectoratului a dispus efectuarea de verificări, pentru a se stabili dacă acestea se confirmă, la finalizarea verificărilor urmând a fi luate măsurile legale, ce se impun”, transmit oficialii instituției.

Emilia Șercan critică "atmosfera dezolantă" de studiu de la Biblioteca Națională

"Atmosfera dezolantă" la Biblioteca Națională a României, în sălile de studiu, a fost criticată de Emilia Șercan pe Facebook, precizând că studenții îndură 16 grade Celsius, în timp ce afară sunt 18 grade.

"Am fost azi la Biblioteca Națională (da, asta e o veste proastă pentru unii) și am fost șocată de frigul pe care trebuie să îl îndure puținii cititori care se (mai) încumetă să meargă în acest loc. În zona spațiilor libere pentru lectură, de la parter, acolo unde mai ales studenții obișnuiesc să învețe sau să lucreze pentru diverse proiecte erau 16,6 grade. Temperatura se vede pe termometrul pe care l-am luat cu mine de acasă special ca să văd câte grade sunt în cea mai importantă bibliotecă din țara asta. Atmosfera era absolut dezolantă, cu oameni îmbrăcați mai ceva ca cei care au umblat azi pe afară în București, pentru că pe stradă nu am văzut pe nimeni cu gluga în cap. Temperatura exterioară a fost azi de 18 grade", a scris jurnalista pe rețeaua de socializare.

Din cauza frigului, o singură sală de lectură este deschisă, la etajul I.  "Cam asta sunt condițiile în „România educată” a împăratului, pentru care statul plătește peste 7 milioane de lei ca să îi facă o casă cu două (două!!!) săli de fitness, că una nu-i ajunge, dar care stat nu găsește bani să încălzească clădirea Bibliotecii Naționale. Îmi spuneau angajatele că în trecut aveau și câte 80 de cititori pe zi în sălile de lectură. Mulți dintre ei erau studenți străini, deprinși să învețe la bibliotecă. Azi dacă am fost vreo 10 oameni de toți. Angajatele erau îmbrăcate la fel ca tinerii pe care îi vedeți în poze, cu hainele groase de stradă pe ele. Le-am întrebat dacă l-au văzut pe directorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu, venind prin sălile de lectură ca să se intereseze de situația în care stau cititorii și angajații instituției. „Da, l-am văzut, dar la Digi24, nu pe aici”.

În replică, Adrian Cioroianu, o acuză pe EMilia Șercan că "minte". "Ca de atâtea ori, diseminați minciuni/fake-news atât la adresa BNaR, cât și la adresa mea. Ar trebui să vă fie rușine - deși n-aș paria că aveți astfel de scrupule. O să aveți altă dată parte de un răspuns detaliat, pentru că oricum aveți lașitatea de a evita o dezbatere față în față cu mine, așa cum vă propun public de mult! Dar tot n-o s-o puteți evita la infinit. Și atunci vom vedea a cărui mască va cădea", a scris istoricul Adrian Cioroianu pe Facebook.

Acesta a explicat situația privind sistemul de încălzire al clădirii.

"Erați obișnuită să se teamă de dvs. sau să vă evite tot felul de prinși cu mâța în sac. Eu n-am de ce să mă tem de dvs., nici nu vă evit (ci vă invit!) și, mai mult, le-am spus tuturor angajaților/angajatelor mei, pe care îi hărțuiți cu tot felul de cereri (pe care le voi face publice, când voi avea timp, pentru că asta meritați) să nu se teamă de nimeni, nici de mine, dar nici de dvs.

Mințiți când legați temperatura din bibliotecă de mandatul meu (din ultimii doi ani). Clădirea, de la inaugurare, 2012, a avut probleme, atât iarna (căldura, câtă e, "urcă" la etajele superioare, prin atriumul central, nu din voința directorului, ci prin legile fizicii) cât și vara (deseori, prin suprafața vitrată, efect de seră). De la inaugurare, clădirea nu are centrală proprie (depinde de apă caldă prin Radet) iar instalația de răcire e depășită demult. Deci: dvs ori n-ați intrat în clădire înainte de 2021 (și v-a adus recent vreun bizar magnetism), ori aveți vreo frustrare legată de angajații actuali sau de mine.

Mințiți când dați de înțeles tot felul de prostii legate de spațiile adiacente bibliotecii. Pentru dvs si pentru toți cei care plimbă intoxicări/fake-news: nici terenul din jurul Bibliotecii Naționale, nici parcarea, nici gheretele de paznici, nici paznicii din exterior, nici pilonii etc. NU sunt în administrarea BNaR, deci orice comentarii pe aceste subiecte sunt intoxicări, minciuni sau fantasme ale unor necunoscători. Doamnă Șercan, v-o spun amical, ca să nu ziceți că vă amenință cineva: nu veți putea evita la infinit o întâlnire directă, publică, cu mine, în care să vină fiecare cu cărțile pe masă, cu prezentul și cu trecutul său. Până atunci puteți da cât vreți cu pietre, dar să nu uitați că eu cred în efectul de bumerang al ideilor!"

Recorduri de temperatură pentru februarie în vestul țării

Februarie 2024 va fi sus în topul celor mai calde luni de iarnă, iar ultimele zile au dovedit din plin asta. Au fost peste 22 °C în Crișana și peste 20 °C în Transilvania, valori cu 15 grade mai mari decât media perioadei. Și joi vor fi 21 °C în vest.

Luni au fost peste 21 C în Banat și Crișana, arată datele ANM, citate de hotnews.ro. Marți a fost și mai cald: au fost Â22,1 °C la Vărădia de Mureș, Â22 C la Gurahonț și Â21,3 C la Oradea. În Crișana și Banat maxima normală pentru această perioadă este în jurul a 7 - 8 C.

La Vărădia de Mureș, spre exemplu, a fost stabilit un nou record pentru februarie, după ce în 2021 fusese spulberat cu 3 grade C recordul absolut de căldură.

Au fost valori excepțional de mari și în Transilvania: Â20,7 C la Blaj, Â 20,4 C la Alba Iulia, Â20,1 C la Deva și Â20 C la Dumbrăveni.

Miercuri după prânz hărțile ANM au indicat din nou valori de temperatură excepțional de mari, în special în Ardeal. La multe stații meteo au fost stabilite noi recorduri absolute de temperatură pentru februarie, iar cel mai cald a fost la Gurahonț (Â22,4 °C) și la Vărădia de Mureș (21,7 C). Foarte cald pentru luna a doua a anului a fost la Boița, nu departe de Sibiu (Â20,3 C), stația meteo fiind situată la 519 m alt. La Dumbrăveni (jud Mureș) au fost Â20,7 C), iar la Făgăraș au fost Â20,3 C.

USR a redepus proiectul privind registrul securiștilor și descendenții lor ajunși în funcții cheie în stat

Deputatul USR Claudiu Năsui a redepus, în Parlament, a patra oară, proiectul de lege privind deconspirarea rudelor lucrătorilor fostei Securități care ocupă demnități sau funcții publice, prin crearea și publicarea, pe pagina de internet a CNSAS, a unui registru al lucrătorilor fostei Securități și al rudelor lor din politică.

"Redepun proiectul privind registrul securiștilor și descendenții lor ajunși în funcții cheie în stat, pentru că o astfel de lege ar arăta adevărul despre clasa politică. Este un adevăr care deranjează. Aici nu e vorba numai despre securiști. E vorba despre aflarea adevărului măcar la aproape 34 de ani de la Revoluție. Foștii călăi ai românilor au rămas după Revoluție la putere și azi împânzesc clasa politică. Nu trebuie să uităm niciodată teroarea pe care fosta Securitate a impus-o asupra noastră, nu trebuie să uităm atrocitățile comise pentru a menține Republica Socialistă România. Proiectul redepus ne permite să vedem cu toții, dincolo de orice dubiu, cine sunt copiii securiștilor din politică", a declarat Claudiu Năsui, potrivit unui comunicat de presă.

Proiectul de lege completează OUG privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, stabilind că orice cetățean român, precum și presa, partidele politice, ONG-urile și instituțiile publice, au dreptul să știe dacă rudele până la gradul al treilea ale politicienilor (președintele României, parlamentari și europarlamentari, membrii Guvernului, Avocatul Poporului și primarii) au sau nu legătură cu fosta Securitate.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității va publica, pe pagina proprie de internet, un registru al tuturor lucrătorilor Securității, registru care să permită interogarea după nume și, dacă este cazul, după alte criterii, precum funcția sau demnitatea ocupată, respectiv legătura de rudenie, mai spune USR.

Proiecte similare au fost depuse de deputatul USR Claudiu Năsui în 2021, martie 2022, respectiv în octombrie 2022. "E a patra oară când depunem acest proiect și îl vom depune de câte ori va fi nevoie. Declarativ, toate partidele s-au bătut cu pumnul în piept că susțin proiectul, în frunte cu domnul Ciolacu. La vot firește că au făcut fix invers și l-au respins. Motivul este simplu: și-au amintit în fața cui răspund ei, de fapt, nu în fața românilor, ci în fața acelorași securiști care s-au înfipt la controlul statului încă din 1990", a menționat Năsui.

Un sfert din bugetul de investiții de la Justiție (100 milioane euro) se duce la o clădire din Cluj

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a avut, miercuri, o întrevedere cu primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, printre subiectele abordate fiind și modernizarea Palatului de Justiție din oraș, precum și colaborarea în vederea realizării Centrului de prevenire și tratare a adicțiilor.

"Clujul are o rețetă de excelență în administrația publică. E meritul primarului liberal Emil Boc. Ministerul Justiției pune umărul la dezvoltarea infrastructurii sistemului judiciar din Cluj. 25% din bugetul de investiții pentru 2024 merge către Palatul de Justiție de aici. Investiția finală se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro. Am vorbit și despre colaborare în vederea realizării Centrului de prevenire și tratare a adicțiilor", a precizat ministrul Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Și primarul Boc a vorbit, pe pagina sa de socializare, despre subiectele discutate în întâlnirea cu ministrul Justiției. "În cadrul discuției pe care avut-o am abordat următoarele teme: sprijinul pentru realizarea investiției care vizează modernizarea Palatului de Justiție Cluj, o investiție de 100 milioane euro; colaborare în vederea realizării de către Primărie, pe baza modelelor de bune practici existente la nivel național și internațional, a Centrului de prevenire și tratare a adicțiilor; posibilitatea mutării secției externe a Penitenciarului Gherla din municipiul Cluj-Napoca într-o altă locație. De asemenea, am abordat și alte aspecte tehnice care vizează colaborarea instituțională între administrația locală și Ministerul Justiției", a scris Emil Boc.

Polițist local din Galați, lovit intenționat cu mașina

Un polițist local din Galați a fost rănit și a ajuns la spital, după ce a fost lovit intenționat cu mașina de către un bărbat care a refuzat să se legitimeze, iar apoi a părăsit locul accidentului. Fapta s-ar fi petrecut, marți, în zona Pieței Centrale din Galați, iar polițistul rănit a fost transportat la spital cu multiple leziuni.

Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați care fac cercetări într-un dosar deschis pentru ultraj. IPJ Galați a identificat autoturismul cu care a fost lovit polițistul local și urmează să fie depistat și șoferul care s-ar fi aflat la volan. În funcție de rezultatele cercetării procurorii ar putea decide schimbarea încadrării juridice în tentativă de omor.

Cluj: Elev dus cu ambulanța la spital, după ce a consumat nicotină la plic

Un elev de la o școală din Apahida, județul Cluj, a ajuns la spital, miercuri, după ce a consumat nicotină, pe care a cumpărat-o sub formă de pliculețe, combinată cu o băutură energizantă. Analizele de sânge au indicat prezența nicotinei în organism, nu și a drogurilor sau a etnobotanicelor.

”La data de 28 februarie, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, aflați într-o unitate de învățământ din localitatea Apahida au fost anunțați de către un cadru didactic despre faptul că un elev al școlii acuză stări de rău. Elevul, care a menționat că a consumat nicotină și o băutură energizată a fost preluat ulterior de un echipaj medical și transportat la spital în vederea efectuării investigațiilor medicale de specialitate” anunță, joi, oficialii Poliției județene Cluj. Surse judiciare au declarat pentru News.ro că elevul are aproximativ 15 ani și a consumat nicotină cumpărată sub formă de pliculețe. Astfel de produse se găsesc la internet.

Analizele de sânge făcute la spital au confirmat, de altfel prezența nicotinei, nu și a drogurilor sau substanțelor etnobotanice în organismul adolescentului.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.