Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Turcia încurajează Găgăuzia să rămână fidelă Moldovei

Ziarul de Vrancea
18 sep 2022 671 vizualizări

Președintele legislativului turc i-a încurajat pe găgăuzi să învețe limba română

Mustafa Șentop, președintele Parlamentului Turciei, a transmis, într-o vizită efectuată în regiunea autonomă Găgăuzia, din sud-vestul Republicii Moldova, un mesaj de unitate în contextul războiului din Ucraina: “Viitorul Găgăuziei nu este în altă parte, ci în Moldova. Găgăuzia este parte integrantă a Moldovei. Este mai important ca niciodată să aveți o atitudine constructivă în relațiile cu Chișinăul”, a transmis șeful Legislativului de la Ankara.

Găgăuzia este o regiune autonomă din 1995, cu instituții proprii, în interiorul Republicii Moldova. Regiunea este locuită preponderent de o populație vorbitoare de limbi turcice, apropiată de poporul turc, dar de religie creștină.

Transmițând salutul președintelui Recep Tayyip Erdogan și al conaționalilor din Turcia, Șentop a declarat că ei consideră poporul găgăuz ca fiind cea mai puternică legătură dintre Turcia și Moldova, conform informațiilor publicate pe pagina Parlamentului Turciei.

Declarând că acordă importanță stabilirii unei cooperări constructive și a unui dialog permanent între autoritățile de la Chișinău și cele de la Comrat, Șentop a spus: „Problemele pot fi rezolvate vorbind unul cu altul, nu vorbind unul despre altul”.

Afirmând că Republica Moldova traversează o perioadă sensibilă din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina și că există anumite îngrijorări în legătură cu Găgăuzia, Șentop a amintit că, în cadrul întâlnirilor sale din capitala Chișinău, a subliniat interlocutorilor săi importanța utilizării unor discursuri care să transmită mesaje de unitate și solidaritate în locul discursurilor de dezbinare față de Găgăuzia. Șentop a mai transmis că Turcia își va continua eforturile pentru dezvoltarea Găgăuziei și că Ankara are proiecte importante în regiune. În discursul său, Șentop a declarat că președintele Erdogan va vizita Chișinăul și pentru a doua reuniune a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, dar data nu a fost încă stabilită.

În urma întâlnirii, Șentop a avut o întâlnire extinsă cu deputații și membrii Comitetului Executiv al Comunității Populare a Locuinței Autonome Găgăuze, cu participarea Irinei Vlah, Președintele Locuinței Autonome Găgăuze și a lui Dimitri Constantinov, Președintele Parlamentului Locuinței Autonome Găgăuze.

În discursul său, Șentop i-a sfătuit pe conaționali să învețe atât găgăuza, cât și limba oficială statului, adică limba română: „Învățați găgăuza, vorbiți-o, învățați-i pe copiii voștri. Învățați, de asemenea, limba oficială a statului. O integrare sănătoasă nu poate fi realizată decât în acest mod. Regiunea Autonomă Găgăuză este parte integrantă a Republicii Moldova. Viitorul vostru este aici, nu în altă parte”.

Șef de secție la Spitalul Militar din Capitală, anchetat pentru șpăgi repetate

Șeful Secției Chirurgie generală II din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” din București, colonelul Alexandru-Florin Săvulescu, este cercetat de DNA, sub control judiciar, pentru luare de mită în formă continuată, după ce ar fi primit bani și bijuterii de la mai multe persoane, pentru activități medicale.

“În cursul anului 2022, inculpatul Săvulescu Alexandru-Florin, medic militar la spitalul de urgență menționat mai sus, ar fi primit de la mai multe persoane foloase necuvenite constând în bani și bijuterii, în legătură cu intervenții chirurgicale și examene de specialitate, efectuate asupra acestora sau asupra unor apropiați ai acestora”, a arătat sursa citată, într-un comunicat.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Săvulescu trebuie să respecte o serie de obligații, între care: să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta. Acestuia i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Coaliția de guvernare ia în calcul să prelungească subvenționarea prețului doar pentru motorină, nu și pentru benzină

Coaliția de guvernare ia în calcul să prelungească subvenționarea prețului doar pentru motorină, nu și pentru benzină, însă nu este cert dacă va fi menținut cuantumul de 50 de bani al subvenției, afirmă surse politice. Argumentul invocat pentru a nu mai subvenționa prețul benzinei este acela că în acest caz prețul oricum a scăzut. Conform surselor citate, în cazul motorinei, subvenția ar putea fi acordată în continuare.

Liderii coaliției discută însă dacă valoarea subvenției va fi menținută la 50 de bani.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat miercuri că nu consideră că prețul la motorină va depăși 9 lei/litru în perioada următoare, deși cotația motorinei a crescut ușor, comparativ cu cea din urmă cu 10 zile. Referitor la măsura luată de Guvern și anume reducerea de 50 de bani a prețului de la pompă, care expiră la finalul lunii septembrie, liberalul a precizat că se va discuta în coaliție și în Guvern ce se va întâmpla de la 1 octombrie, iar decizia va fi anunțată ulterior.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că la finalul lunii septembrie va fi realizată evaluarea completă a măsurii de compensare a prețului la carburanți cu 50 de bani.

Benzina standard a coborât luni sub pragul de 7 lei pe litru în toate stațiile din capitală în urma deciziei Lukoil, MOL și Rompetrol de a prelua exemplul liderului pieței, OMV Petrom, de sâmbătă și de a reduce în acest weekend prețul carburanților cu 15 bani/l.

Trimisul special al TVR în Ucraina, prins într-un schimb de focuri

Alex Costache, trimis special al Televiziunii Române în Ucraina, a fost prins într-un schimb de focuri în timp ce se pregătea să relateze din Kupiansk, oraș eliberat de militarii ucraineni, dar care încă este atacat. „M-a cuprins frica în acel moment, pentru că nu știam câte lovituri vor mai fi și dacă ne va nimeri vreuna. Am alergat instinctiv către mașină iar militarii au strigat către noi să ne aruncăm pe burtă, ceea ce am și făcut. Militarii au strigat din noi la noi, înjurând, să plecăm mai repede de acolo. Eram la intrarea în Kupiansk, iar armata nu le-a lăsat să intrăm pentru că erau bombardamente”, a povestit Alex Costache.

În regiunea Harkov au fost descoperite 10 camere de tortură. Orașul Kupiansk se află în apropiere de granița cu Rusia.

Botoșani: O femeie, cercetată după ce a găsit pe stradă 10.000 de lei și nu i-a predat autorităților

O femeie în vârstă de 31 de ani este cercetată de polițiștii din Botoșani după ce a găsit pe stradă 10.000 de lei și nu i-a predat autorităților. Banii îî aparțineau unui bărbat și îi căzuseră din mapa în care îi ținea.

Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că polițiștii au reușit identificarea femeii, din municipiul Botoșani, care a găsit 10.000 de lei, în zona Pieței Centrale, și nu i-a predat autorităților. “Din cercetări, a rezultat faptul că aceasta, la data de 17 septembrie 2022, în timp ce se afla în zona Pieței Centrale a observat, pe sol, lângă un autoturism, mai multe bancnote, pe care și le-a însușit pe nedrept. Banii aparțineau unui bărbat, de 52 de ani, din comuna Coțușca, căruia i-au căzut din mapa în care îi păstra”, se arată în comunicat. Banii au fost înapoiați bărbatului. Femeia este cercetată pentru însușirea bunului găsit.

Boloș: 63.000 de vouchere sociale blocate, din cauză că beneficiarii cumulau venituri de peste 1.500 de lei

Un număr de aproximativ 63.000 de vouchere sociale au fost blocate, după ce Agenția Națională de Administrare Fiscală a constatat că beneficiarii cumulau venituri de peste 1.500 de lei, a anunțat, luni, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. “Sunt vreo 63.000 cărora le-am retras cardurile, ca urmare a cumulării veniturilor, a celor înregistrate la Fisc și celor înregistrate din pensii. La fiecare tranșă pe care o acordăm, lista de beneficiari este verificată împreună cu ANAF și cei care cumulează venituri și din alte surse și depășesc pragul de 1.500 de lei sunt eliminați. Înainte de a acorda voucherele sociale, facem această verificare și dacă mai sunt pe parcurs care realizează venituri, desigur că pe acestea le blocăm”, a arătat el, în cadrul unei declarații acordate presei, la Palatul Parlamentului.

În ce privește costul voucherelor, Boloș a oferit asigurări că 50% va fi suportat din bani europeni, iar 50% din fonduri naționale. El a menționat că familiile vulnerabile ar urma să beneficieze în continuare de vouchere sociale, în situația prelungirii valabilității acestora, dar că persoanele cu venituri peste pensia minimă socială se consideră că nu fac parte din categoria de sărăcie extremă.

“Demersurile pentru ceea ce înseamnă prelungirea valabilității voucherelor sociale îl facem, dar cred eu că nu vor mai fi voucherele acordate pentru toate categoriile de beneficiari care au fost până acum în legislație. Adică, cei care au veniturile peste pensia minimă socială sunt considerați, din punct de vedere al comisiei, că nu fac parte din categoria socială de sărăcie extremă. (...) Familiile vulnerabile rămân în continuare”, a precizat ministrul.

Ministerul Sănătății: În ultima săptămână, 65 de decese la pacienți cu COVID-19

Ministerul Sănătății a informat că, în săptămâna 12 - 18 septembrie, au fost raportate 65 de decese în rândul pacienților cu COVID-19. În săptămâna anterioară, au fost raportate 77 de decese în rândul pacienților cu COVID-19.

Tot în ultima săptămână, au fost înregistrate 12.277 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere față de săptămâna precedentă când au fost 13.408.

De asemenea, în ultimele șapte zile, au fost efectuate 19.650 teste RT-PCR și 88.730 teste rapide antigenice.

Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România

Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România, astfel că bilanțul total ajunge la 38 de pacienți, a anunțat, luni, Ministerul Sănătății.

Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 41 de ani, din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 38 de pacienți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.