Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Tranziția de la starea de urgență la starea de alertă cu Orban la timonă

Ziarul de Vrancea
12 mai 2020 870 vizualizări

Premierul Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că până joi seară, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) va declara starea de alertă și apoi CNSU va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor.

“Astăzi Comitetul Național pentru Situații de Urgență va declara starea de alertă în cadrul situației de urgență provocate de epidemia de coronavirus. Tot astăzi, odată cu declararea stării de alertă, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate și ele vor fi stabilite în baza Ordonanței 21, care reglementează situațiile de urgență, răspunsul autorităților la situațiile de urgență și care stabilesc starea de alertă. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem față în continuare provocării generate de această epidemie”, a declarat Orban. El a solicitat miniștrilor să emită ordinele privind normele de sănătate și de securitate în muncă care trebuie respectate în toate activitățile. “Toate măsurile necesare vor fi adoptate de Comitetul Național de Situații de Urgență și de asemenea vă solicit tuturor miniștrilor să emiteți, împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică și de asemenea cu colaborarea Consiliului de Suport Tehnico-Științific care fundamentează deciziile Comitetului Național pentru Situații de Urgență, toate ordinele privind normele de sănătate și de securitatea muncii care trebuie respectate în toate activitățile, atât pentru activitățile pentru care nu au existat restricții până acum și unde este necesară impunerea acestor norme, cât și în domeniile pentru care se ridică restricțiile. Aici este vorba de regulile privitoare la circulația mijloacelor de transport public, este vorba de regulile privind funcționarea spațiilor comerciale, regulile privind funcționarea hotelurilor, regulile privind funcționarea frizeriilor, coafururilor și tuturor categoriile de activități pentru care se ridica restricțiile și unde este necesară o reglementare foarte serioasă a măsurilor de sănătate publică pentru protejarea cetățenilor români”, a afirmat premierul.

“Fiți responsabili ca și până acum”

El a mai anunțat că a luat decizia să fie modificată ordonanța 21 și să își asume conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, fiind secondat de trei vicepreședinți, care vor fi ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, și șeful Departamentului de Situații de Urgență, Raed Arafat. Orban a cerut miniștrilor să gireze punerea în practică a tututor măsurilor, iar românilor, să fie responsabili ca și până acum.  “Vă solicit o mobilizare pentru a face față trecerii de la starea de urgență la starea de alertă, în calitate de miniștri va trebui să girați cu maximă responsabilitate implicarea în punerea în practică a tuturor măsurilor. Către cetățenii români transmit un mesaj foarte simplu: fiți responsabili ca și până acum, respectați toate măsurile care sunt instituite de autorități pentru că aceste măsuri nu au alt scop decât acela de a vă apăra sănătatea, de a vă apăra viața, de a vă feri de pericolul infectării cu Covid-19”, a mai afirmat Orban. El a spus că va fi adoptată ordonanța de urgență prin care sunt reglementate toate măsurile necesare pentru trecerea de la starea de urgență la starea de alertă. “De asemenea, astăzi va trebui să adoptăm actul normativ, ordonanța de urgență prin care să reglementăm toate măsurile necesare pentru trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, în special la acele măsuri care vizează drepturi ale cetățenilor, facilități pe care le-am acordat în perioada stării de urgență și pe care le vom prelungi și dincolo de starea de urgență. Va trebui să reglementăm toate măsurile necesare în domeniul sănătății, de asemenea, în domeniul eduicației astfel încât să putem face față provocărilor care categoric vor fi extrem de importante, mai ales în ceea ce privește organizarea examenelor și în ceea ce privește organizarea activității pe toată perioada stării de alertă”, a declarat Orban.  El a mai spus că în ordonanța de modificare a ordonanței 21 trebuie să se țină cont de decizia Curții Constituționale. “Trebuie să ținem cont în modificare de decizia Curții Constituționale, modificarea nu poate să afecteze drepturi și libertăți, pentru că drepturile și libertățile pot fi afectate temporar doar prin lege și Parlamentul a adoptat legea care va intra în vigoare luni”, a mai anunțat Orban.

Ce amenzi pot primi românii care încalcă regulile în starea de alertă

Românii care ies din zonele stabilite sau în afara intervalelor orare permise în timpul stării de alertă pot primi amenzi între 500 și 2.500 de lei. Dacă nu respectă izolarea sau carantina cuantumul acestora se dublează. Participarea la mitinguri, procesiuni, concerte în aer liber, sau la activități culturale și religioase în spații închise, în stare de alertă, dacă acestea sunt interzise, pot scoate din buzunarele românilor între 500 și 2.500 de lei. În cazul organizatorilor unor astfel de evenimente, amenzile pot ajunge până la 15.000 de lei. Aceleași amenzi sunt prevăzute și pentru operatorii transporturilor rutiere, feroviare, maritime, fluviale, aeriene sau cu metroul care nu respectă regulile de retrângere sau interzicere pe rutele și, după caz, în intervalele orare stabilite. Cuantumul amenzilor pentru încălcarea regulilor instituite în stare de alertă sunt prevăzute în legea aprobată miercuri de Parlament și care intră în vigoare cel mai probabil luni.

Arad: Femeie de 33 de ani, achetată pentru propagandă teroristă

Polițiștii și procurorii DIICOT Timișoara au făcut, ieri, două percheziții în județul Arad, într-un dosar în care o femeie de 33 de ani este suspectată că a intrat într-un proces de radicalizare, având legături cu susținători ai unei organizații teroriste din Orientul Mijlociu. Ea ar fi accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, ar fi urmat o pregătire cu cetățeni străini și și-ar fi exprimat disponibilitatea de a lupta de partea organizației teroriste. Din cercetări au rezultat indicii că, începând cu anul 2019, o femeie, în vârstă de 33 de ani, a cunoscut un proces treptat de radicalizare, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiți susținători ai unei organizații teroriste din Orientul Mijlociu. “În acest context, femeia ar fi accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a procesului de radicalizare și ar fi promovat în mediul virtual, în mod repetat și cu frecvență ridicată, mesaje de propagandă a ideilor și conceptelor radicale, specifice organizațiilor teroriste, folosind în acest scop diferite aplicații de socializare și, de asemenea, prin intermediul sistemelor informatice și al mijloacelor de comunicare electronică proprii”, arată sursa citată. De asemenea, în mediul virtual, ea și-ar fi exprimat în mod explicit susținerea față de organizația teroristă și ar fi manifestat constant opinii radical anti-occidentale, arătându-și disponibilitatea de a lupta de partea organizației teroriste. Pe parcursul procesului de radicalizare, femeia ar fi făcut obiectul unor sesiuni de pregătire din partea unor cetățeni străni cu care ar fi dezvoltat relații de colaborare, menite să-i asigure o cât mai bună conspirativitate a activităților derulate și să îngreuneze capacitățile de monitorizare din partea organelor statului. În acest sens, femeia a început să utilizeze simultan mai multe conturi de email (până la 21 de adrese în același timp), precum și multiple posturi telefonice și cartele reîncărcabile, pe care le schimba la intervale regulate de timp.

Cum s-au vindecat peste noapte 1.000 de români de COVID-19

​​La Suceava nu s-a „uitat” doar raportarea morților, ci și raportarea pacienților vindecați. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri un salt de peste 1.000 de pacienți vindecați de la o zi la alta, în jur de 600 fiind de la Suceava. Nu s-au făcut bine peste noapte, ci nu au fost raportați de-a lungul mai multor săptămâni, potrivit explicațiilor oficiale. „Din ce știm, e o perioadă semnificativă, de câteva săptămâni”, susțin oficialii. Despre haosul de la Suceava, cel mai mare focar de COVID-19 din România, s-a tot vorbit în ultima perioadă. Șeful militar instalat de Ministerul Sănătății la Spitalul Județean declara recent că morții nu erau declarați ca „să nu se interpreteze”. „S-a dat dispoziție scris ca toate aceste lucruri să se remedieze și să fie raportate (înregistrarea persoanelor infectate și a deceselor - n.red.). Când am revenit și am verificat, o parte din ele nu fuseseră înregistrate în sistem. Doamna de acolo a zis că s-a temut să nu se interpreteze”, a explicat generalul Ionel Oprea. În raportul transmis de Oprea Ministerului Sănătății se precizează, de asemenea, că protecția personalului de la Spitalul Județean din Suceava, cu excepția unor angajați din UPU, sectorul de Boli Infecto-contagioase și Sectorul Boli Interne – COVID-19, a fost “inadecvată, necorespunzătoare și improvizată”. În ceea ce privește circuitele funcționale specifice, cu toate că spațiul de spitalizare era împărțit în sectoare COVID-19 și non-COVID, “nu s-a putut identifica nicio decizie a conducerii, recomandare a specialiștilor epidemiologi sau o practică în curs care să asigure dimensionarea și separarea lor”.Un număr de 245 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se astfel la un total de 16.247 de îmbolnăviri, a anunțat, ieri la prânz, Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 9.053 au fost declarate vindecate și externate.La terapie intensivă erau internați 225 de pacienți. Până aseară, 1.046 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

Năstase l-a dat în judecată pe Iohannis pentru că i s-a retras “Steaua României”

Adrian Năstase i-a acționat în instanță pe președintele Iohannis și pe premierul Orban, pentru că i-au retras Ordinul “Steaua României”, oferit de Iliescu în 2002 Fostul premier Adrian Năstase a deschis un proces la Curtea de Apel București, în care solicită judecătorilor anularea decretului semnat de președintele Klaus Iohannis prin care i-a fost retras Ordinul Național „Steaua României”, decorație primită în 2002 de la Ion Iliescu. Procesul a fost deschis în luna martie împotriva președintelui Klaus Iohannis și a premierului Ludovic Orban, dar nu a primit încă un termen de judecată. Pe 1 decembrie 2019, Klaus Iohannis a organizat la Palatul Cotroceni o recepție cu ocazia Zilei Naționale, printre participanți fiind și Adrian Năstase. Prezența lui Năstase la Cotroceni a fost criticată de o parte a presei, deoarece fostul premier are două condamnări penale primite în dosarele „Trofeul Calității” și „Zambaccian”. Ulterior, pe 11 decembrie 2019, Iohannis a semnat decretele privind retragerea decorațiilor pentru mai multe persoane publice, printre care se numără Adrian Năstase, Miron Mitrea, Gheorghe Mencinicopschi, Adrian Severin, Dan Voiculescu, motivul invocat fiind că aceștia au condamnări penale. În cazul lui Adrian Năstase este vorba de Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, conferit în 28 noiembrie 2002, semnat de fostul președinte Ion Iliescu. „Nu cred că, după 7 ani de la condamnare din 2012, respectiv 5 ani de la cea din 2014, și după invitarea mea la Cotroceni, cu ocazia Zilei Naționale, intenția de retragere a ordinului are justificare”, a afirmat Năstase.

Predoiu: E o tăcere asurzitoare în CSM despre cazul Kovesi

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, la ședința CSM, că decizia CEDO în cazul fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi ar merita să fie discutată pe larg. “E o tăcere asurzitoare în CSM despre faptul că unui înalt fost magistrat i-au fost călcate în picioare drepturi fundamentale, așa cum a statuat CEDO. E o tăcere care spune multe”, a spus el. “Eu nu doresc să combat frumoasa și seducătoarea expunere teoretică făcută cu privire la drepturi și libertăți fundamentale, precum și la nevoia socială și individuală de protecție a acestora. Am toată considerația pentru aceste drepturi și înțeleg rolul lor fundamental într-o lume liberă. Cu atât mai mult în perspectiva unui viitor dominat de tehnologie. În egală măsură, am toată empatia pentru orice persoană nedreptățită în procese civile sau penale”, a afirmat Cătălin Predoiu, la ședința Consiliului Superior al Magistraturii, conform unui comunicat transmis de Ministerul Justiției. El a continuat spunând că legea română oferă căi procedurale pentru constatarea acestor încălcări și repararea prejudiciilor, iar dacă sistemul judiciar român nu reușește, există și CEDO. “Inclusiv recent, CEDO a dat câștig de cauza fostului Procuror Șef DNA. Subiectul ar merita o discuție mai pe larg. E o tăcere asurzitoare în CSM despre faptul că unui înalt fost magistrat i-au fost călcate în picioare drepturi fundamentale, așa cum a statuat CEDO. E o tăcere care spune multe. Deci, sus drepturile și libertățile, de acord! Dar nu pot fi de acord cu instrumentalizarea acestor valori fundamentale pentru a culpabiliza instituții în afară cadrului legal al competențelor instituționale sau de o manieră părtinitoare. S-a precizat în susținerea cererii că scopul nu ar fi reevaluarea deciziilor, dar contrazice ce scrie în cerere, citez aproximativ, «pentru a aprecia, în ce măsură a fost afectat caracterul echitabil al procedurilor judiciare derulate»“, a spus Predoiu. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil și dreptul la libertatea de exprimare.

Mureș: Doi tineri, reținuți pentru uciderea și îngroparea unei femei

Doi tineri din comuna Chiheru de Jos sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de omor calificat, fiind bănuiți că au ucis o femeie de 79 de ani, din aceeași localitate, după care au îngropat-o pe malul unui pârâu, la circa 300 de metri de casă. “La data de 13 mai a.c., polițiști din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 8 Petelea, au fost sesizați despre dispariția unei femei, de 79 de ani, din comuna Chiheru de Jos, care nu ar mai fi fost văzută la locuința acesteia, din ziua de 10 mai a.c.. La fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție care a constatat că ușa imobilului prezintă urme de intrare prin efracție, lucrurile din locuință erau răvășite și au fost identificate pe pardoseală pete de culoare brun-roșcată. În continuarea cercetărilor, a fost constituită o echipă operativă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, care, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Tribunalului Mureș, a efectuat cercetarea locului faptei, cadavrul femeii fiind găsit îngropat pe malul unui pârâu, la aproximativ 300 m de locuința acesteia”, au precizat, ieri, reprezentații Poliției. Potrivit IPJ Mureș, în urma activităților desfășurate, în aceeași zi, au fost identificați doi tineri, unul de 16 ani, iar altul de 20 de ani, ambii din comuna Chiheru de Jos, care sunt bănuiți de comiterea faptei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.