Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Tomac, despre prezidențiale: Elena Lasconi are un profil excepțional de om politic

Ziarul de Vrancea
28 oct 2023 1036 vizualizări

“Nu cred că doamna Kovesi va candida”, spune liderul PMP 

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a fost întrebat, sâmbătă, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă Elena Lasconi are profil de candidat la alegerile prezidențiale.  ”Doamna primar Lasconi are un profil excepțional de om politic. Vine din zona privată, a făcut performanță și a demonstrat că se poate. Într-o Românie în care baronii locali spun doar «Nu se poate, nu sunt bani», decât pentru tot felul de proiecte cu dedicație, acest om a demonstrat că România frumoasă, România pe care ne-o dorim cu toții poate fi transformată prin puterea voinței”, a spus Eugen Tomac la Prima TV.

PMP negociază cu USR liste comune la toate cele patru rânduri de alegeri de anul viitor. Eugen Tomac ar putea ocupa locul cinci pe lista USR-PMP-Forța Dreptei pentru alegerile europarlamentare, susțin surse politice pentru News.ro.

 Liderul PMP Eugen Tomac este de părere că Laura Codruța Koveși nu va candida la alegerile prezidențiale din 2024.  ”Nu cred că doamna Koveși va candida. Are una dintre cele mai importante poziții din UE. Între a lăsa un mandat de procuror-șef european, care nu se închide anul viitor, pentru a intra în meciul politic intern, mi se pare o chestiune… Nu cred că va candida”, a conchis Tomac.  Cât despre Diana Șoșoacă și George Simion, europarlamentarul PMP a spus: ”I-aș trimite pe ambii cu un tren spre Moscova”.

Dorian Popa, prins drogat în trafic

Dorian Popa a fost oprit în trafic, vineri seară, în localitatea Domnești, județul Ilfov. El a fost testat pozitiv pentru substanțe interzise, fiindu-i prelevate probe biologice. ”La data de 27 octombrie a.c.,  ora 21:15 , polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov- Serviciul Rutier, în timp ce se aflau în  exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit în trafic, în localitatea Domnești, un autovehicul, condus de un bărbat, iar în urma testării cu aparatul din dotare au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive”, anunță, sâmbătă, IPJ Ilfov.

Potrivit sursei citate, întrucât testarea nu reprezintă o probă în cadrul dosarului penal, conducătorul auto a fost condus la unitate medicală din București, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise. ”În cauză, conducătorului auto i-a fost reținut permisul de conducere fiindu-i suspendată exercitarea dreptului de a conduce, conform Legii. Polițiștii Serviciului Rutier Ilfov au deschis un dosar penal, în care efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive”, a mai transmis sursa citată.

Surse judiciare au precizat, pentru News.ro, că bărbatul este Dorian Popa, care a fost oprit în apropierea locuinței. El mergea către un magazin pentru a cumpăra ceva.

Anual, peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral

Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate în România, iar anual peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral, transmite Ministerul Sănătății (MS).

Mesajul a fost publicat pe Facebook, duminică, de Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral.

"Ziua Mondială a Accidentului Vascular este un moment simbolic care atrage atenția asupra importanței programelor de prevenție, diagnostic, tratament acut și reabilitare adecvate pentru o patologie care schimbă în mod radical viețile a zeci de mii de români în fiecare an", arată ministerul. Anul acesta, MS a introdus un atestat de studii complementare, care vizează pregătirea medicilor pentru realizarea procedurilor neurointervenționale, precum tratamentul endovascular al AVC (trombectomia mecanică).

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională actele normative pentru un nou program de Acțiuni Prioritare, prin care se va aloca finanțare directă pentru neuroreabilitarea precoce a pacienților cu AVC în secțiile de neurologie. Anumite categorii de pacienți care în prezent nu beneficiază de inițierea procesului de reabilitare în faza acută a patologiei, atunci când neuroplasticitatea creierului încă permite recuperarea funcțională, vor fi ajutați să-și recâștige mobilitatea, îmbunătățindu-și astfel calitatea vieții.

Ministerul Sănătății susține că Strategia Națională pentru combaterea bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare va mări accesul la prevenție și la tratament pentru pacienții cu AVC. Comisiile de specialitate de cardiologie și neurologie ale MS, împreună cu experți din cadrul societăților profesionale și societăților internaționale de profil au lucrat la această strategie aflată în următoarea perioadă în etapa de consultare publică”, se arată în mesaj.

Armata franceză își mută atenția spre Europa de Est, inclusiv România

După mai mult de zece ani de operațiuni antijihadiste în Sahel, armata franceză își confirmă “pivotarea” către Europa de Est, aflată în prima linie de la începutul războiului din Ucraina, prin crearea unui nou comandament, “Europa”, pentru forțele terestre, comentează AFP.

În doi ani, trupele franceze au fost împinse spre ieșirea din Mali, Burkina Faso și apoi, în octombrie, Niger, din nou după o lovitură de stat militară. Invazia rusă din Ucraina a semnalat, în paralel, revenirea așa-numitului război "de mare intensitate", la două ore de Paris. Crearea acestui nou comandament terestru pentru operațiuni aer-sol în Europa (CTE) marchează "o întoarcere asumată la problemele apărării colective", potrivit șefului Statului Major al forțelor terestre franceze, Pierre Schill.

În cadrul NATO, principiul apărării colective este consacrat în articolul 5 al tratatului fondator, conform căruia orice atac împotriva uneia dintre țările membre ar trebui să conducă la un răspuns colectiv al organizației, ceea ce prezintă riscul de a fi atras într-un război împotriva Rusiei, o putere nucleară.

CTE, operațional din 16 octombrie, are sediul la Lille (nord), sub conducerea generalului Bertrand Toujouse, fost comandant al forțelor speciale și actual comandant al forțelor terestre franceze. CTE are trei misiuni: să comande toate trupele franceze dislocate în Est în cadrul NATO sau UE, să garanteze capacitatea de creștere a forței dacă este necesar, pentru a trimite "6.000 de oameni în zece zile" pe flancul estic, și să joace rolul de interfață unică cu autoritățile militare aliate. "Acest lucru consolidează dubla pivotare, către Europa și intensitatea ridicată", a declarat Toujouse pentru AFP.

Marina franceză și forțele aeriene au deja comandamente ''Europa''.

Cele trei operațiuni principale ale Franței în Europa sunt ''Lynx'' în Estonia (300 de soldați), instruirea soldaților ucraineni în Polonia și misiunea ''Eagle'' în România (peste 1.200 de soldați ai forțelor terestre și o sută de aviatori). În această ultimă operațiune, Franța este națiunea-cadru pentru NATO, un rol-cheie de interlocutor între țara gazdă (România) și națiunile care ar putea fi dislocate acolo.

România, membră a NATO din 2004, este o țară care se învecinează direct cu Ucraina și R.Moldova (care nu sunt membre ale NATO) și are ieșire la Marea Neagră, scrie AFP. A fi o națiune-cadru este "un semnal strategic extrem de puternic", spune generalul Toujouse, care consideră că Franța își consolidează astfel "credibilitatea militară" în cadrul Alianței. Armata franceză intenționează să organizeze exerciții majore în România anul viitor, ca parte a NATO, fără a crește neapărat numărul de soldați acolo.

Aceste exerciții sunt mult mai mult decât antrenamente. Ele sunt deopotrivă "semnale", adică demonstrații de forță față de inamic, și, "într-un fel, operațiuni", le-a explicat jurnaliștilor șeful Statului Major al forțelor terestre, Pierre Schill.

Aproape 700 de persoane căutate în Sistemul Informatic Schengen, găsite în ultima săptămână

Un număr de 677 de persoane care făceau obiectul unor semnalări în Sistemul Informatic Schengen au fost găsite în ultima săptămână, iar dintre acestea 487 au fost localizate în țara noastră, au anunțat, duminică, reprezentanții Poliției Române. ”În perioada 20-26 octombrie 2023, polițiștii români și partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen au depistat 677 de persoane, 68 de autovehicule și 40 de documente ce făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen. Astfel, au fost localizate pe teritoriul țării noastre 487 de persoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), în urma schimbului suplimentar de informații prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – Inspectoratul General al Poliției Române”, a transmis Poliția Română, într-un comunicat de presă.

 Conform sursei citate, polițiștii din România au pus în aplicare 18 mandate europene de arestare, au depistat 83 de persoane semnalate de către statele membre ca având refuzul intrării sau șederii pe teritoriul Schengen, 230 de persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară și 14 persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.

De asemenea, de pe teritoriul României, au fost ridicate 33 de documente, fiind găsite 63 de autovehicule căutate de partenerii din spațiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor judiciare. ”Totodată, 190 de persoane căutate de autoritățile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informații prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – Inspectoratul General al Poliției Române”, a precizat Poliția Română.

Doi polițiști, grav răniți după ce două mașini de Poliție s-au ciocnit în timpul unei urmăriri

Două autospeciale de Poliție au fost implicate, sâmbătă seara, într-un accident produs în orașul Sântana, județul Arad, în timpul urmăririi în trafic a unui autoturism. Patru polițiști au fost transportați la spital. Inspectoratul de Poliție Județean Arad a deschis o anchetă internă privind accidentul și modalitatea în care polițiștii au intervenit.

Patru tineri care se aflau în autoturismul urmărit de polițiștii din Arad care ulterior au fost implicați într-un accident au fost găsiți de anchetatori. Mașina fusese abandonată la circa zece kilometri de locul accidentului. Doi dintre polițiști sunt răniți grav, fiind internați.

Potrivit IPJ Arad, ca urmare a evenimentului din noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 3:00, a fost depistat autoturismul urmărit, abandonat pe o stradă din localitatea Olari, la aproximativ 10 kilometri de locul producerii accidentului. ”În această dimineață, au fost depistați 4 tineri, 2 la domiciliu și 2 într-o pădure din proximitatea orașului Pâncota, toți din localitatea Pâncota, care s-ar fi aflat în autoturism. Din primele verificări, autoturismul ar fi fost condus de un tânăr de 18 ani, care a fost testat cu aparatele alcooltest și DrugTest, cu rezultat negativ”, a precizat sursa citată.

”În seara zilei de 28 octombrie a.c., în jurul orei 23:00, în cadrul unei acțiuni desfășurate pe raza orașului Pâncota, un echipaj de poliție a pornit în urmărirea unui autoturism. Autoturismul urmărit și-a continuat deplasarea, iar în orașul Sântana, autospeciala de poliție, aflată în urmărire, a intrat în coliziune cu o altă autospecială. 4 polițiști au fost transportați la spital în vederea evaluării stării lor și acordarea de îngrijiri medicale”, a transmis IPJ Arad. Polițiștii au fost testați cu aparatele alcooltest și DrugTest din dotare, rezultatele fiind negative în toate cazurile.

Gorj: Peste 20 de câini au fost găsiți morți, pe un drum forestier

Polițiștii din Gorj au deschis o anchetă după ce, sâmbătă, o persoană a anunțat că a găsit zeci de cadavre de câini pe un drum forestier, în zona comunei Câlnic. Primele date arată că este vorba despre câini de rasă comună, fără microcip și ale căror cadavre nu prezintă semne de violență.

Cadavrele animalelor au fost descoperite, sâmbătă dimineață, de către un bărbat de 46 de ani, din municipiul Târgu Jiu, care se deplasa pe un drum forestier din comuna Câlnic. Acesta a anunțat Poliția, iar anchetatorii au constatat că pe drumul forestier se aflau 23 de câini morți.

Polițiștii fac cercetări într-un dosar deschis pentru uciderea animalelor, cu intenție, fără drept.

Titlul de doctor al ministrului Cercetării, invalidat de CNATDCU

Titlul de doctor al ministrului cercetării, Ivan-Bogdan Gruia, a fost invalidat de CNATDCU, teza fiind coordonată de Vasile Dîncu, senator PSD. Potrivit newsweek.ro, titlul de doctor al ministrului Cercetării, Ivan-Bogdan Gruia, a fost invalidat de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Teza sa de doctorat nu a îndeplinit criteriile științifice și a fost respinsă de către specialiștii Consiliului.

Anterior, ministrul își susținuse teza de doctorat în fața unei Comisii de doctorat de la Universitatea București. Formată din profesori de la mai multe universități, Comisia recomandase să îi fie acordat titlul de doctor. Ministrul Cercetării, Bogdan Gruia, a confirmat pentru Newsweek România faptul că, de la Comisia universitară de doctorat, a primit propunerea de a deveni doctor, dar și faptul că CNATDCU a invalidat decizia Comisiei universitare și că are un an pentru a-și corecta lucrarea.

Argeș: Tânăr găsit mort într-o pădure, lângă un autoturism răsturnat

Un tânăr a murit, sâmbătă seara, după ce s-a răsturnat cu autoturismul într-o pădure, în zona localității argeșene Cetățeni. "La fața locului s-au deplasat polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Rucăr și grupa operativă din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung, care, din primele verificări au stabilit că un bărbat de 27 de ani, din Cetățeni, s-ar fi deplasat în pădure, proprietatea familiei sale, pentru a încarca material lemnos în autoturismul personal, însă, pe un teren în pantă, s-ar fi răsturnat", se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Argeș.

Conform aceleiași surse, tânărul a fost găsit în afara autoturismului, prezentând leziuni incompatibile cu viața. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală, în vederea efectuării necropsiei.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.