Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj: Românilor le sunt dragi Spania și Italia

Ziarul de Vrancea
15 nov 2023 1889 vizualizări

Sentimentele pozitive față de R. Moldova și față de Ucraina au crescut față de acum 10 ani, în timp ce simpatia față de Rusia s-a prăbușit

Spania și Italia sunt țările față de care românii au cea mai mare simpatie, în urmă cu 10 ani aceste poziții fiind deținute de Marea Britanie și Germania, aflate acum pe poziția a cincea, respectiv pe poziția a treia, indică un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda News.ro.

Sentimentele pozitive față de R. Moldova și față de Ucraina au crescut față de acum 10 ani. Rusia se află pe ultimul loc al clasamentului, nivelul de simpatie în rândul românilor scăzând la jumătate comparativ cu 2013. ”Față de 2013, remarcăm o creștere în 2023 a ponderii sentimentelor pozitive față de majoritatea țărilor occidentale europene, dar și față de Republica Moldova”, precizează Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Țările față de care românii au cea mai mare simpatie sunt Spania și Italia, 82.8% dintre respondenți având sentimente mai degrabă pozitive pentru Spania (față de 72.9% în 2013) și 81.4% pentru Italia (față de 70.5% în 2013).

Urmează Germania, cu 77.6%, sentimente mai degrabă pozitive (față de 74.3% în 2013), Franța cu 75.4% (față de 73% în 2013) și Marea Britanie cu 75.4% (față de 75.5% în 2013). 69.2% dintre participanții la sondaj declară că au sentimente mai degrabă pozitive pentru Republica Moldova (față de 65.7% în 2013), iar 67.5% pentru SUA (față de 70.3% în 2013).

Ucraina se bucură de sentimente mai degrabă pozitive din parte a 43.3% dintre români (față de 41.8% în 2013), iar Ungaria din partea a 39.7% (față de 29.3% în 2013). Clasamentul este încheiat de China cu 36.3% sentimente mai degrabă pozitive (față de 56.5% în 2013) și Rusia cu 18.3% (față de 36.8% în 2013).

”Spania și Italia, țările occidentale care găzduiesc cele mai mari comunități de români domină clasamentul sentimentelor pozitive față de țări. Cea mai interesantă fotografie este însă comparația cu situația din urmă cu 10 ani (2013) când INSCOP Research a adresat o întrebare similară în cadrul Barometrului Adevărul despre România. Se observă în primul rând un regres major în cazul Rusiei față de care ponderea sentimentelor pozitive s-a înjumătățit în 2023 comparativ cu situația din 2013, de la aproape 37% în urmă cu 10 ani la 18% în prezent. Datele se corelează și cu involuția încrederii în Rusia (indicatorul încredere multă și foarte multă care reflectă o evaluare mult mai exigentă a atitudinii populației s-a prăbușit în cazul Rusiei de la aproximativ 18% la circa 8% în prezent). Explicația evidentă a acestei scăderi puternice este războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Pe de altă parte, față de 2013, remarcăm o creștere în 2023 a ponderii sentimentelor pozitive față de majoritatea țărilor occidentale europene, dar și față de Republica Moldova”, afirmă Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie - 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eșantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

Dezbatere despre social-democrație la un hotel de cinci stele și cu meniuri de lux

Sute de reprezentanți ai PSD Cluj au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la un hotel de cinci stele din Cluj Napoca, la o dezbatere organizată de o filială de cartier a PSD Cluj Napoca la un hotel de cinci stele. Discuțiile au fost completate cu o masă plină de mâncăruri și buturi fine iar meniul a fost tipărit având sigla PSD, numele filialei care a organizat evenimentul și denumirea acestuia. Unii dintre participanți au admis că nu au avut parte, înainte de dezbaterea pe tema social-democrației, de asemenea mâncăruri rafinate. Evenimentul intitulat „Social democrația în comunitate. Ce ne datorăm unii altora?” a fost organizat de PSD Gheorgheni în după amiaza zilei de 12 noiembrie, la hotelul Italia, un hotel de cinci stele din Cluj Napoca. Invitații – aproximativ 400 la număr, conform jurnaliștilor locali – au găsit pe mesele amenajate în sala Venezia a hotelului meniuri care le arătau înc de la început ce urmau să mănânce. Fiecare meniu a fost tipărit cu sigla PSD, cu numele filialei organizatoare și cu numele conferinței.

Cât despre mâncăruri și băuturi, nu au lipsit, conform meniului publicat de jurnaliștii locali, salata de creveți, rulada de curcan cu smochine, rulada de cașcaval cu ardei și tapenade de măsline verzi, vol-au-vent cu salată de pui și mentă, tartina cu pește afumat, hrean și mărar, tartinele cu speck, balotina de mușchiuleț de porc în mantie de nucă salată Tabbouleh, pastrama de pui afumat cu baby spanac și roșii cherry, piept de pui cu sos vânătoresc, stroganoff vită, butterfish alla mediterranea, ravioli cu ricotta și spanac în roată de parmezan. Mâncarea a fost completată cu băuturi tari precum whisky Jack Daniell’s, Johnny Walker Red Label sau vodca Absolut, dar și cu vin spumant Mionetto, Campari, votca Absolut, Martini, sau cocktailuri, Manhattan, Cuba Libre, Long Island, Cosmopolitan.

Conform cluj24.ro, la eveniment au luat parte președintele Consiliului Național Politic PSD și al PSD Cluj, Vasile Dîncu, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Monica Săsărman și lideri locali.

„Nu am mâncat în viața mea așa ceva, au fost mâncăruri străine, de care nici nu am auzit, și am o vârstă, totuși. Un meniu de fițe. Mi-a fost jenă, dar am ras tot. Sper ca la anul, când ne așteaptă patru campanii electorale, să revenim măcar de patru ori la restaurantul ăsta”, a declarat pentru Cluj 24 un membru al partidului prezent la eveniment.

Producția sezonului 2 al serialului "Wednesday" se mută din România în Irlanda

"Wednesday" mută producția din România în Irlanda pentru sezonul 2, iar filmările vor începe în aprilie, a confirmat Variety. Primul sezon de opt episoade, care a debutat inițial în noiembrie anul trecut pe Netflix, a fost filmat în România în perioada septembrie 2021 - martie 2022. După ce a doborât mai multe recorduri pentru seriale de streaming, inclusiv cele mai multe ore vizionate pentru un serial în limba engleză în prima săptămână, cu peste 341 de milioane de ore, serialul de comedie horror a fost reînnoit pentru sezonul 2 în ianuarie.

"Wednesday" o urmărește pe Jenna Ortega în rolul personajului titular din "Familia Addams", care se înscrie la Academia Nevermore. Conform descrierii oficiale a primului sezon, Wednesday "încearcă să își stăpânească abilitatea psihică, să zădărnicească o serie de crime monstruoase care au terorizat orașul și să rezolve misterul supranatural care i-a implicat pe părinții ei în urmă cu 25 de ani - totul în timp ce navighează prin noile și foarte încurcatele ei relații de la Nevermore".

Manuale de „Limba moldovenească”, tipărite în Ucraina pentru copiii români

Autoritățile de la Kiev pregătesc, pentru elevii români de clasa a cincea, un manual de „Limba moldovenească” și unul de „Literatura moldovenească și universală”. Coperți ale cărțior care ar urma să ajungă la elevi de anul viitor au fost trimise ziarului Libertatea. La nivel oficial, Ucraina a anunțat că renunță la sintagma „limba moldovenească” Guvernul ucrainean decizând ca limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina să fie româna.

Copii după copertele a două manuale de limba și literatura „moldovenească”, datate 2023, au fost publicate miercuri de ziarul Libertatea, după ce jurnaliștii au primit astfel de documente. Copiile manualelor au ajuns la un reprezentant al românilor din Ucraina, din zona Odesa, dintr-o eroare a editurii, care a vrut să le trimită soțului autoarei manualului.  „Cu părere de rău, în afară de cele două declarații oficiale de la București și Kiev, nu s-a mai întâmplat nimic. Respectiv, nu a apărut niciun act oficial al Ministerului Educației și Științei din Ucraina, al guvernului sau parlamentului ucrainean”, a transmis, pentru Libertatea, Anatol Popescu, bărbatul care a intrat în posesia copertelor manualelor.

Acesta a cerut editurii să oprească procesul de tipărire a manualelor, având în vedere cele mai recente discuții dintre înalți oficiali români și ucraineni pe subiectul limbii oficiale a minorității românilor din Ucraina.

Luna trecută, premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la Kiev, că limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este limba română, nu limba moldovenească. Anterior, discuții pe acest subiect avuseseră și președinții României și Ucrainei, Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski, în timpul vizitei lui Zelenski la București.

Președintele Klaus Iohannis și președintele Senatului, Nicolae Cucă, au „salutat”, la rândul lor, decizia autorităților ucrainene de a elimina din nomenclatorul oficial sintagma „limba moldovenească”.

Primele trageri reale cu sistemul PATRIOT intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române

Primele trageri reale cu sistemul PATRIOT intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în anul 2020 au avut loc ieri în poligonul Capu Midia, în cadrul exercițiului PATRIOT SPARK 23. Acesta a fost programat în urmă cu un an și are rolul de a valida și verifica funcționarea sistemului.

”Sistemul de rachete sol-aer PATRIOT este utilizat pentru combaterea amenințărilor, prin identificarea, urmărirea și neutralizarea țintelor aeriene. În cadrul exercițiului țintele aeriene sunt simulate de tipuri diferite de drone și vor fi combătute cu rachete tip PAC-2 ATM”, au transmis oficialii Ministerului Apărării.

Potrivit sursei citate, acest exercițiu are ca scop ”validarea și verificarea funcționării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în anul 2020, precum și pregătirea în vederea creșterii capacității operaționale”.

Maramureș: Bărbatul în casa căruia a fost găsită adolescenta dispărută, arestat

Bărbatul de 34 de ani în locuința căruia a fost găsită adolescenta din Sighetu Marmației dispărută timp de o săptămână a fost arestat preventiv. El este acuzat de comiterea infracțiunii de act sexual cu un minor în formă continuată.

Magistrații de la Judecătoria Sighetu Marmației au emis mandat de arestare preventivă pe nunele lui Laurențiu Laurian Rus, bărbatul de 34 de ani care a găsit-m pe stradă pe adolescenta plecată de acasă și a dus-o în locuința sa, unde a fost găsită luni. Suspectul a solicitat judecătorilor impunerea altei măsuri preventive, însă această solicitare a fost respinsă. Laurențiu Rus a fost reprezentat în instanță de un avocat din oficiu.  Decizia privind arestarea sa preventivă poate fi contestată.

Bărbatul este cercetat pentru act sexual cu un minor și nu pentru viol, întrucât prevederea conform căreia actul sexual comis de un major cu un minor sub 16 ani constituie viol, dacă diferența de vârstă este mai mare de 5 ani, și se pedepsește cu închisoarea”, intră în vigoare de anul viitor. Rus nu are antecedente penale, el fiind suspect într-un alt dosar pentru o infracțiune rutieră.

Becali scapă de acuzația de fraudă la vot. Fapta s-a prescris după ce dosarul a stat 4 ani la Parchet

Judecătoria Buftea a dispus, miercuri dimineața, încetarea procesului penal împotriva lui Gigi Becali în dosarul în care patronul clubului FCSB este acuzat de săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot. Instanța a constatat că fapta de care era acuzat Gigi Becali s-a prescris, în condițiile în care dosarul a stat patru ani în sertarele procurorilor.

Patru ani le-a luat procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea să finalizeze ancheta în acest caz. Conform Codului penal, pentru infracțiunea săvârșită de Gigi Becali termenul de prescripție este de cinci ani, care s-a împlinit în octombrie 2023.

Gigi Becali a fost eliberat condiționat în aprilie 2015 din Penitenciarul Poartă Albă, după ce a executat o treime din pedeapsa de 3 ani și 6 luni primită în trei dosare. Este vorba de dosarul "Valiza", cel privind schimbul de terenuri cu MApN și dosarul sechestrării hoților care i-au furat mașina. După ce a fost eliberat condiționat din închisoare, lui Becali i s-au impus mai multe interdicții, printre care dreptul de a alege și de a fi ales în funcții publice, dar și dreptul de a vota.

În octombrie 2018, el s-a prezentat la vot la "Referendumul pentru familie", în cadrul căruia românii au fost chemați să se exprime dacă sunt de acord sau nu pentru schimbarea definiției familiei din Constituție, respectiv dacă formularea "căsătoria liber consimțită între soți" să fie schimbată în "căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie". "E cea mai mare acțiune din România în ultimii ani. E mai important decât toate războaiele. Depinde viitorul neamului, al copiilor și al nepoților. Dacă nu se face referendum și nu se spune clar că familia e compusă din bărbat și femeie, va fi greu. Ăștia ne atacă ușor, ușor. Nu acum, dar peste 20 - 30 de ani. O să se facă educație și se scrie în manuale 'ce bine e să fii homosexual'. Trebuie să salvăm țara", declara Gigi Becali, în octombrie 2018.

Schengen: Adunarea Politică a PPE a adoptat o rezoluție prin care solicită guvernului Austriei să accepte aderarea României

Adunarea Politică a Partidului Popular European a adoptat marți o rezoluție, susținută de Partidul Național Liberal și de UDMR, prin care cere aderarea cât mai rapidă a României și a Bulgariei la spațiul Schengen, informează un comunicat al eurodeputatului PNL Siegfried Mureșan, care deține funcția de vicepreședinte al formațiunii paneuropene.

"Noi, Adunarea Politică a PPE, cea mai mare familie politică din Europa, solicităm guvernului Austriei să își reconsidere poziția și să accepte integrarea României și a Bulgariei la Spațiul de liberă circulație. Îndemnăm, în același timp, toate partidele care fac parte din familia politică a PPE să își intensifice eforturile în vedere obținerii aderării cât mai rapide a României și Bulgariei la spațiul Schengen", se menționează în comunicatul dat publicității de Siegfried Mureșan.

"Spațiul Schengen va fi mai sigur odată cu aderarea României și a Bulgariei. Aceasta este decizia corectă și are susținerea totală a Adunării Politice a PPE", se mai menționează în textul citat. Următoarea reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) în care s-ar putea supune la vot aderarea României și a Bulgariei la zona liberă de circulație va avea loc la Bruxelles, pe 4 și 5 decembrie.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.