Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj: Peste jumătate dintre români sunt îngrijorați de efectele unui cutremur

Ziarul de Vrancea
3 mar 2024 1138 vizualizări

14 milioane de români locuiesc în zone de hazard seismic moderat sau ridicat

 

Peste jumătate dintre români sunt îngrijorați că un cutremur sau un incendiu le-ar putea afecta locuința, însă, la nivel național, doar una din cinci locuințe este asigurată, relevă o cercetare realizată de IRES la solicitarea Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Sondajul a fost făcut public luni, la împlinirea a 47 de ani de la cutremurul din 1977, în urma căruia și-au pierdut viața aproximativ 1.500 de oameni și alți 11.000 au fost răniți.

”România este, în continuare, una dintre țările cele mai expuse la seisme, acestea aflându-se în topul riscurilor de care se tem românii. Astfel, potrivit unei cercetări realizate de IRES la solicitarea UNSAR, peste jumătate dintre români sunt îngrijorați că un cutremur sau un incendiu le-ar putea afecta locuința. Din păcate însă, la nivel național, doar una din cinci locuințe este asigurată: practic, doar 20% dintre români ar beneficia de protecția oferită de o poliță de asigurare pentru locuință, comparativ cu o medie europeană de circa 65%”, arată UNSAR.

În primele 9 luni ale anului trecut, companiile de asigurări au achitat despăgubiri de peste 119,2 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuințe, în creștere cu 61% față de valoarea achitată în aceeași perioadă a anului 2022 (74,1 milioane lei).

“Cu aproximativ 7,6 milioane de locuințe neprotejate în fața neprevăzutului, asigurarea locuințelor în caz de dezastru trebuie să devină, fără îndoială, o prioritate națională, dar și o responsabilitate individuală a fiecărui român”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte & director general al UNSAR.

14 milioane de români locuiesc în zone de hazard seismic moderat sau ridicat, ceea ce înseamnă aproape 70% din populație, arată datele Institutului Național de Statistică. Iar dacă s-ar produce acum un cutremur similar cu cel din 1977, acesta ar putea cauza costuri cu pagube directe de 7-11 miliarde euro, cu pierderi economice care ar depăși 25 miliarde euro. “În condițiile în care doar 1 din 10 români ar fi pregătit financiar în cazul unui dezastru care i-ar afecta locuința, este esențial să ne informăm și să apelăm la soluții complete de asigurare prin care să ne protejăm locuințele”, a declarat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 22 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări.

Asigurătorii Membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de circa 1,8 miliarde euro pe an, ceea ce înseamnă 5 milioane euro în fiecare zi calendaristică.

Iliescu: Știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, că speranța moare penultima

“Pe unele le apreciez, atât timp cât au umor”, a subliniat fostul președinte, într-o rară apariție publică

Fostul președinte Ion Iliescu a declarat, într-un interviu publicat duminică, în ziua în care a împlinit 94 de ani, că știe că Internetul e plin de meme-uri cu el. El a fost întrebat și ”cât contează vârsta și vârstele în politică”.

”Vârsta îți dă o măsură a granițelor – foarte subtile, de altfel – dintre curaj și tupeu, dintre prostie și altruism, dintre merite și experiență. Nu cred că a trăi viața în acord cu niște standarde comune e o soluție: astăzi profesionalizarea începe mai devreme, joburile sunt mai copleșitoare, familiile apar mai târziu. Dar vârstele sunt importante: ale maturității, afectivității, așteptărilor. Vorba lui Caragiale: sunt vechi, domnule! Dar asta nu trebuie să însemne în mod necesar a fi retrograd, hiperconservator sau inamovibil!”, a afirmat Ion Iliescu în prima sa apariție publică după foarte mult timp.

El a subliniat că ”în politică, vârstele bat vârsta”. ”Partidele ating forme de uzură, trebuie să satisfacă noi așteptări fără a se dezice de sine și de identitatea lor ideologică, instituțiile riscă să ajungă forme fără fond. Pentru vârstă, trebuie să nu faci excese. Pentru vârste, ai nevoie de progrese. E o matematică simplă a vieții”.

În acest context, el s-a referit la glumele referitoare la vârsta și longevitatea sa. ”Ca o paranteză, știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima sau că am fost văzut la bancă, pentru un credit pe 30 de ani, etc. Pe unele le apreciez, atâta timp cât au umor, adică sunt inteligente. Lumea nu începe cu noi și cu siguranță nici nu se termină cu noi. Valabil pentru orice muritor”, a subliniat fostu președinte.

Peste 110.000 de pacienți, majoritatea cu boli grave, așteaptă de mai bine de un an să primească medicamentul de care au nevoie

Reprezentanții Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) afirmă că peste 110.000 de oameni, mai mult decât echivalentul populației unui oraș precum Buzău, majoritatea cu boli grave, așteaptă de mai bine de un an să primească medicamentul de care au nevoie. Așteptarea are loc în contextul în care un proiect de hotărâre de Guvern privind includerea pe lista medicamentelor compensate și gratuite a 28 de medicamente noi este blocat. În anul 2023, în România, niciun nou medicament nu a fost compensat necondiționat, arată aceștia.

”La prima vedere, acestea par doar niște statistici - 28 de medicamente noi sunt propuse să fie compensate, dintre care 20 introduse pentru prima dată în compensare - însă, în realitate, această întârziere ascunde o situație alarmantă: conform estimărilor specialiștilor, aproximativ 84.000 de pacienți ar avea nevoie de medicamentele ce așteaptă să fie incluse necondiționat pe listă și aproximativ 30.000 de pacienți de medicamentele care vor fi incluse în contractele cost-volum. În momentul de față, tuturor acestor oameni li se refuză șansa la tratamentul potrivit și la o viață de calitate, cu fiecare zi de întârziere”, arată aceștia.

Potrivit ARPIM, 15 dintre aceste medicamente reprezintă singura șansă pentru pacienții cu stadii evolutive avansate ale unor afecțiuni oncologice, boli rare, afecțiuni oftalmologice, dializă sau scleroză multiplă. "Proiectul de Hotărâre de Guvern conține 28 de medicamente inovatoare care joacă un rol esențial în creșterea supraviețuirii și a calității vieții celor ce suferă de boli cronice, în contextul în care România este țara din UE cu cea mai mare mortalitate evitabilă și cea în care, în ciuda eforturilor depuse până acum, medicamentele inovatoare ajung la pacienți la aproape 3 ani de la aprobarea dată de Agenția Europeană a Medicamentului”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM.

El a adăugat că, în acest moment, dreptul pacienților la tratamentul de care au nevoie este îngrădit.

”De exemplu, unele terapii așteaptă de aproape 20 de luni, așa cum se poate observa și din nota de fundamentare ce însoțește proiectul de Hotărâre de Guvern, aflat în transparență decizională încă de anul trecut”, a arătat acesta.

Capitala Vietnamului, pe primul loc în topul celor mai poluate orașe

București apare în top pe locul al 35-lea

Străzile din capitala Vietnamului, Hanoi, au fost învăluite luni de un smog dens care a redus dramatic vizibilitatea din cauza poluării atmosferice cauzate de nivelurile ridicate de particule provenite din emisiile vehiculelor și de praful fin asociat cu industria de construcții, informează Reuters.

Nivelul particulelor mici periculoase - cunoscute sub numele de PM2,5 - din aerul din Hanoi era de 186 micrograme pe metru cub la sfârșitul zilei de luni, cel mai ridicat nivel dintr-o listă cu cele mai poluate orașe din lume, potrivit datelor furnizate de AirVisual, care oferă informații independente privind poluarea aerului la nivel mondial prin intermediul unei aplicații pentru telefoanele mobile.

"Acest lucru este dăunător pentru sănătatea noastră", a declarat Duong Kim Oanh, un locuitor din Hanoi în vârstă de 58 de ani. "Cred că poluarea din Hanoi este cauzată de un număr mare de vehicule personale și de praful fin provenit de la toate construcțiile, plus această vreme rece", a adăugat el.

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale din 2021, emisiile provenite de la cele 8 milioane de vehicule înregistrate în Hanoi au reprezentat 30% din poluarea cu particule, iar emisiile din industrie alte 30 de procente. Poluarea "va afecta sistemul respirator al oamenilor, făcându-i pe oameni să se simtă rău sau chiar să se sufoce", a declarat Pham Thi Phuong, un alt locuitor din Hanoi.

Aproape 100 de curse aeriene spre și de la Aeroportul internațional din Hanoi au fost amânate sau deviate spre alte orașe pe 2 februarie din cauza ceții dense și a înrăutățirii poluării aerului.

Potrivit clasamentului live publicat luni de aplicația AirVisual, topul 10 al celor mai poluate orașe din lume era alcătuit din următoarele orașe: Hanoi (Vietnam), Teheran (Iran), Chengdu (China), Cracovia (Polonia), Dhaka (Bangladesh), Accra (Ghana), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Hangzhou (China), Bișkek (Kârgâzstan) și Chongqing (China).

București ocupă locul al 35-lea în acest clasament, cu un indice de 75, care corespunde unei poluări atmosferice moderate. Capitala României este devansată în această listă de mai multe orașe europene cu un indice mai ridicat de poluare, precum Berlin (Germania, locul 11), Wroclaw (Polonia, locul 20), Istanbul (Turcia, locul 24), Praga (Cehia, locul 27), Bruxelles (Belgia, locul 31) și Varșovia (Polonia, locul 32), dar se situează în fața altor orașe de pe continentul european care sunt mai puțin poluate, precum Budapesta (Ungaria, locul 42), Kiev (Ucraina, locul 48) și Sofia (Bulgaria, locul 50).

Protest în fața unei școli din București după ce un elev din clasele primare ar fi fost violat de două ori în toaletă

Zeci de părinți au protestat luni dimineață în fața Școlii „Nicolae Titulescu” din București după ce în spațiul public au apărut informații că un elev din clasele primare a fost violat de două ori în toaleta instituției de învățământ, relatează Antena 3, televiziune care a prezentat acest caz șocant.

Părinții care au venit la protest au spus că se tem să își mai lase copiii la ore și așteaptă, urgent, răspunsuri din partea directoarei școlii, după ce părinții unui băiețel care are acum 10 ani au reclamat că acesta a fost violat de două ori în toaleta școlii. Atunci, presupusul violator avea numai 11 ani, iar victima 8 ani.

Dosarul s-a clasat, însă, pentru că violatorul era prea mic pentru a răspunde penal, scrie sursa citată, adăugând că cei din conducerea unității de învățământ ar fi mușamalizat totul în exterior, iar în școală, victima a devenit ținta bullying-ului.

Tocmai fiindcă toată lumea știa că el este băiețelul violat din toaletă. Așa a ajuns să fie violat a doua oară, a spus mama acestuia, la un an și câteva luni distanță de prima agresiune. „A fost violat de două ori! De două ori, nu o dată! De două ori! Prima dată avea 8 ani când a fost abuzat. Era clasa zero”, a spus mama copilului.

După ce în spațiul public s-a aflat despre acest caz , școala „Nicolae Titulescu” a reacționat cu un comunicat în care spune că a pus la informația organelor abilitate toate informațiile necesare și a desfășurat anchete interne. „Când ne-a fost sesizată posibilitatea comiterii de abuz asupra unui elev, de către un alt elev al școlii, am pus la dispoziția organelor abilitate, din prima clipă, absolut toate informațiile necesare clarificării situației. Din perspectiva instituției noastre si a prerogativelor legale ce ne revin, am desfășurat, în egală măsură, anchete interne, în spiritul unei maxime transparențe si dorinței sincere de a clarifica toate aspectele. În cadrul procedurii judiciare, primul dosar a fost clasat, în anul 2022. Ulterior, o altă plângere la organele abilitate, cu privire la același elev, a condus la deschiderea unui alt dosar, care este in curs de desfășurare. Menționăm că din considerente legale și procedurale, cât și pentru a proteja intimitatea elevilor potențial implicați, până la concluziile oficiale ale unei anchete, am considerat oportun să existe discreție cu privire la caz, neasumând riscul traumatizării psiho-emoționale sau excluziunii pentru vreun copil înscris la școala noastră”, a spus școala într-un comunicat citat de G4Media.

Secretarul de stat în Ministerul Educației Sorin Ion și inspectorul general școlar al Bucureștiului au declarat luni în fața părinților că ei abia ieri au aflat de situație. Sorin Ion a afirmat că ministerul nu a fost sesizat cu privire la aceste fapte nici în 2022, nici acum: „Ministerul ar fi trebuit să fie sesizat, neavând informații de aici, o aflăm azi de la dvs". La rândul său, inspectorul școlar general Vlad Drinceanu a declarat că s-a autosesizat după ce au apărut primele informații despre acest caz, vineri. ISJ a primit abia luni dimineață, la 8.50 o sesizare oficială din partea școlii, a spus el.

Gorj: Bărbat arestat preventiv după ce și-a omorât fratele cu târnăcopul

Un bărbat din județul Gorj a fost arestat preventiv după ce și-a omorât fratele, pe care l-a lovit de mai multe ori cu un târnăcop. Fapta a fost comisă în urma consumului de alcool.

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au anunțat că un bărbat este cercetat pentru omor asupra unui membru al familiei.  “În seara zilei de 02.03.2024, în jurul orelor 17:00 - 20:00, inculpatul B.G., în timp ce se afla împreună cu fratele său, B.A., în locuința comună situată în satul Licurici, comuna Licurici, județul Gorj, pe fondul consumului de alcool l-a lovit puternic pe acesta din urmă, cu un obiect contondent (târnăcop cu lungimea de 1 metru alcătuit din coadă de lemn și partea metalică, prevăzută într-o parte cu o lamă – folosită pentru tăierea lemnelor, iar la cealaltă parte cu o lamă stil sapă), în zona capului, a umărului stânga și toracic (fronto-temporal stânga, pavilion auricular stâng și deltoidoscapulare stânga – leziuni care s-au putut produce printr-o singură lovitură cu corp dur), producând astfel moartea violentă a victimei (care se datorează dilacerării, contuziei și hemoragiei meningocerebrale consecutive unui traumatism craniocerebral și toracic acut cu fractura cominutivă fronto-temporo-patrietală stângă)”, au precizat procurorii.

 Bărbatul a fost inițial reținut pentru 24 de ore, iar apoi a fost prezentat Tribunalului Gorj care a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Cum va fi vremea în Moldova în primele săptămâni de primăvară

Alternanțele termice, cu valori maxime de până la 18 grade dar și minime de -4 grade la munte, și precipitațiile pe arii relativ extinse vor caracteriza regimul termic, pe parcursul următoarelor două săptămâni, în majoritatea regiunilor, arată prognoza publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 4 - 17 martie.

În Moldova, până pe data de 7 martie, valorile termice vor fi în scădere de la medii ale maximelor de 12 grade până spre 6 grade, iar ale minimelor de la 2 - 3 grade până la -4 grade. Ulterior, până la începutul celei de-a doua săptămâni, vremea se va încălzi, iar mediile valorilor diurne vor ajunge la 12 - 13 grade și ale celor nocturne la 2 - 3 grade. Vor mai fi alternanțe termice ușoare, dar în medie, maximele vor fi de 10 - 13 grade, iar minimele de la un grad la 3 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere în a doua săptămână din interval.

Dîncu: Cred ca se va ajunge la candidat comun PSD-PNL la prezidențiale

Președintele Consiliului Național al PSD, senatorul Vasile Dîncu, crede că social-democrații și liberalii vor avea un candidat comun la alegerile prezidențiale din septembrie, după europarlamentarele din iunie. Vasile Dîncu a spus, la Digi24, ca tema candidatului comun la președinție a fost eliminată din discuții la ultimele întâlniri din coaliție, deoarece crea multe animozități în interiorul PSD și PNL. „Fiecare partid își dorește candidatul său. După europarlamentare vom stabili candidatul la alegerile prezidențiale și sperăm să fie un candidat comun. Eu sper să fie candidat președintele PSD. De principiu, am discutat să mergem cu un candidat comun la prezidențiale, am hotărât că vom merge cu un candidat comun. Nu am hotărât criteriile. Scopul unui partid e câștigarea tuturor alegerilor. Nu e exclus ca nici PSD, nici PNL să nu dea un candidat comun. Acum mergem pe liste comune doar la europarlamentare, probabil și la locale vom încerca unde se va dori proiecte comune. Dar această alianță va câștiga identitate după aceste alegeri, cu siguranță va fi o decizie comună pe care o vom lua. În principiu, cred că fiecare dintre partidele noastre își dorește să fie reprezentată de un candidat propriu”, a afirmat senatorul PSD.

Întrebat dacă Mircea Geoană ar putea fi susținut drept candidatul comun propus de PNL și PSD, Dîncu a spus că partidul condus de Marcel Ciolacu nu a vorbit despre acest aspect cu actualul secretar general adjunct al NATO.

Parchetul european condus de Kovesi a deschis 215 dosare pentru fraude în România

Parchetul European (EPPO), instituție condusă de Laura Codruța Kovesi, a deschis în 2023 în România 215 dosare legate de fraudarea fondurilor europene, cu prejudiciu total estimat la 1,87 miliarde euro, potrivit raportului oficial. În total, EPPO are 260 de investigații active în România, cu un prejudiciu total de aproape 2 miliarde de euro. 29 de persoane au fost deja inculpate în România în dosarele realizate de EPPO, iar în 7 dosare s-au înregistrat proceduri simplificate, în care inculpații și-au recunoscut vina. Procurorii europeni au primit 331 de sesizări de la parchetele naționale, 20 de la persoane/firme, 15 de la diferite instituții europene, iar o sesizare a fost din oficiu.

EPPO a înregistrat deja 7 condamnări definitive în România și nu are nici o achitare. Cele mai multe dosare privesc fraude cu fondurile destinate dezvoltării regionale, urmate de fraudele cu proiecte din agricultură și fondurile PNRR.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.