Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România vrea să se “ascundă” sub un scut european

Ziarul de Vrancea
12 oct 2022 660 vizualizări

14 state NATO, printre care și țara noastră, au convenit achiziționarea în comun de sisteme de apărare antiaeriană n ce echipamente ar putea fi cumpărate

Germania și 13 țări NATO, printre care și România, au semnat joi o scrisoare de intenție pentru achiziționarea în comun de sisteme de apărare antiaeriană precum Arrow 3 și Patriot, transmite Reuters.

Țările participante sunt Germania, Marea Britanie, Slovacia, Norvegia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Finlanda, Lituania, Olanda, România și Slovenia.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat proiectul la finalul lunii august, când a evocat un „plus de securitate pentru toată Europa”, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

El a spus că un sistem european de apărare aeriană ar fi mai eficient decât cazul în care fiecare țară și-ar construi propriul sistem de apărare aeriană, în condițiile în care acestea sunt scumpe și au o complexitate ridicată.

Scholz a adăugat cu acel prilej că Germania va investi masiv în apărarea aeriană în următorii ani, într-o manieră care le oferă statelor din apropiere posibilitatea de a participa de la început.

Scutul ar putea fi dotat cu sisteme Arrow 3

Ideea unui sistem european comun de apărare antiaeriană a avut un ecou deosebit în rândul țărilor din Europa de Est, îngrijorate de amenințările lui Putin cu o nouă escaladare și cu utilizarea armelor nucleare, notează Euractiv.com.

Potrivit informațiilor din mai multe publicații europene, se pare că Scutul Antiaerian european va fi echipat cu sistemul de interceptare a rachetelor Arrow 3, proiectat și implementat inițial de Israel.

Arrow 3 este o rachetă antibalistică capabilă să intercepteze proiectilele cu rază lungă de acțiune și apoi să le neutralizeze de la o distanță sigură. Amplasarea unor astfel de baterii antirachetă în mai multe state ar putea permite o apărare mai completă și mai rentabilă a cerului european.

Cu toate acestea, Franța și Polonia au refuzat deja oferta lui Scholz.

În timp ce Polonia a declarat că va crea propriul sistem de apărare aeriană, Franța se bazează în mare măsură pe efectul de descurajare al propriului arsenal nuclear, în loc să opteze pentru sisteme convenționale de rachete antibalistice.

USR le solicită liderilor PSD și PNL să îl demită urgent pe șeful AEP, trimis în judecată

USR cere președinților PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, să nu îl mai protejeze pe șeful AEP, trimis în judecată în decembrie 2021, și să înceapă procedurile de demitere a lui Constantin Mitulețu-Buică. „Menținerea acestuia în funcție ridică semne de întrebare cu privire la buna și corecta desfășurare a alegerilor din 2024 și, implicit, reprezintă un risc pentru democrația românească”, mai arată comunicatul de presă al partidului.

„Într-o democrație, Autoritatea Electorală Permanentă este un câine de pază. Noi avem o problemă, legată de președintele acestei Autorități Electorale Permanente. De aproape un an este blocată în Parlament adresa Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3. Ce facem? Stăm cu un președinte al AEP, instituție în subordinea Parlamentului, trimis în judecată? Domnii Ciolacu și Ciucă pare că sunt de acord, noi spunem că este inacceptabil. Ce se întâmplă în AEP nu este deloc în regulă și pune în pericol democrația românească”, a declarat Ionuț Moșteanu (USR).

Conform sursei menționate, în timp ce liderii PSD și PNL îl protejează, Constantin Mitulețu-Buică s-a apucat să facă o licitație pentru schimbarea sistemului informatic al Registrului Electoral, licitație care ridică mai multe semne de întrebare.

„De unde urgența? De ce nu a fost derulată licitația acum doi ani? Termenul de implementare a contractului este de 14 luni. Or, depunerea ofertelor are ca termen luna noiembrie, ceea ce înseamnă că, fără contestații, contractul se va semna în decembrie și vom avea un sistem informatic nou exact în buza alegerilor din 2024, ceea ce este foarte periculos. Orice sistem informatic are nevoie de teste. Nu știm de ce au stat doi ani și s-au apucat acum, mai ales că, din informațiile USR, nu este nicio problemă cu vechiul sistem informatic. Îi cerem domnului președinte AEP să publice caietul de sarcini, să înțelegem evaluarea care a stat la baza demarării așa de târziu a acestei licitații. Dacă mai punem și întâlnirea pe care președintele AEP a avut-o acum un an și ceva cu domnul Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, pentru a face schimb de experiență în ceea ce privește procesele electorale, evenimentele recente capătă și mai multă greutate și se conturează și mai clar riscurile pentru democrația românească”, mai precizează liderul deputaților USR.

Ligia Deca exclude varianta trecerii școlilor în online din cauza crizei energetice

Ministrul Educației, Ligia Deca, exclude, joi, varianta trecerii școlilor în online din cauza crizei energetice. “Nu ne mai permitem goluri sau pauze în învățare”, a transmis Deca.

“Ministerul Educației și eu personal dorim ca școlile să rămână deschise, indiferent de cursul pe care criza economică sau energetică îl va lua. Nu ne mai putem permite goluri sau pauze în procesul de învățare”, a afirmat, joi, ministrul Educației, Ligia Deca, într-o conferință de presă.

De aceea, ministrul a precizat că există discuții guvernamentale privind ajutorul acordat școlilor și autorităților locale, “în așa fel încât să nu existe discuții de trecere în online, când, de facto, copiii au nevoia să vină la școală”. “Prioritatea este să păstrăm toate școlile deschise, indiferent ce se întâmplă pe piața energetică”, a adăugat ministrul.

Deca a menționat că unitățile de învățământ au prețuri plafonate.

“Am purtat discuții cu inspectorii generali pentru asigurarea condițiilor normale de funcționare. Nu există din analizele noastre motive de îngrijorare. Dacă sunt cazuri punctuale trebuie aduse la cunoștința noastră. Nicio școală nu trebuie să închidă pentru că nu își poate achita facturile la utilități”, a mai precizat ministrul.

Un nou accident cumplit pe E85: Patru morți, dintre care doi copii

Doi copii și doi adulți, membri ai aceleiași familii, au murit într-un accident rutier produs, în noaptea de miercuri spre joi, pe drumul european E85, în afara localității Săbăoani. “Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un autoturism se deplasa pe drumul județean 208, dinspre Mircești, ajuns în intersecția cu E85, ar fi intrat în coliziune cu o autoutilitară, condusă de un bărbat de 56 ani, din județul Prahova, în condiții ce vor fi stabilite în cursul anchetei. Din nefericire, în urma evenimentului rutier, a rezultat decesul a patru persoane din Roznov, aflate în autoturismul în cauză, și rănirea alteia”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, subinspectorul Ramona Ciofu. Persoanele decedate au vârste de 9, 12, 31 și 35 de ani, iar minorul rănit are 14 ani.

Purtătorul de cuvânt al ISU Neamț a precizat că și șoferul autoutilitarei a fost rănit. “Până la sosirea forțelor de intervenție, conducătorul autoutilitarei s-a autoevacuat, iar un pasager din autoturism a fost scos de către participanții la trafic. Cu ajutorul echipamentelor specifice, pompierii au acționat pentru descarcerarea celor patru victime, doi adulți și doi copii. Imediat după ce au fost scoase din autoturism, echipajele SAJ și SMURD au preluat victimele și au început manevrele de resuscitare. Din păcate, nicio persoană nu a răspuns acestor manevre, medicul de pe ambulanța SAJ declarând decesul acestora. Un băiat de 14 ani, pasager în autoturism, a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat la Centrul de Primiri Urgențe Roman. Conducătorul autoutilitarei, un bărbat de 57 de ani, a fost preluat de un echipaj SAJ și transportat la Centrul de Primiri Urgențe Roman”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, locotenentul Irina Popa. Potrivit primelor cercetări, șoferul autoturismului a intrat pe drumul european E85 fără să respecte indicatorul “Oprire”.

Polițiștii încearcă identificarea victimelor având în vedere că acestea nu ar avea un domiciliu stabil.

Sute de monede din aur uriașe, îngropate în curțile rudelor lui Leo de la Strehaia

Sute de monede din aur, dintre care și unele ce cântăreau câte un kilogram fiecare, au fost descoperite de polițiști și procurori îngropate în curțile mai multor afaceriști din Strehaia. Este vorba despre trei veri ai lui Leo de la Strehaia, suspectați de evaziune fiscală. Suma este estimată la 20 de milioane de euro, potrivit gandul.ro. Anchetatorii au ridicat și patru autoturisme Lamborghini, în valoare totală de 1.000.000 de euro din primele informații.

Doar una dintre cele trei rude ar fi fost găsită acasă. Ceilalți doi bărbați au reușit să fugă din țară înainte să fie prinși de autorități. Cei trei suspecți s-au lăudat cu averile pe internet, au postat imagini atât cu mașinile de lux, cât și cu o parte dintre monedele din aur.

Leo de la Strehaia este în prezent în închisoare, după ce a primit o condamnare de 2 ani și 6 luni pentru infracțiuni de evaziune fiscală.

Cum scapi de citirea lunară a consumului la apă

O aplicație smart ușurează viața locatarilor de la bloc, în plină criză. Cu ajutorul acesteia și a unei mini-imprimante conectate prin Bluethoot, toate consumurile și cheltuielile la apă sunt transparente, iar pierderile sunt zero, potrivit antena3.ro.

În Oradea, trei asociații de proprietari au instalat contoare cu citire radio și au implementat deja programul care permite efectuarea plăților direct de pe telefon sau vizualizarea situației la zi a apartamentului cu un singur click.

Prin această aplicație s-a eliminat citirea lunară și teancurile de registre în care se trecea consumul din fiecare apartament. Acum totul se face de la distanță.

În plus, încasarea banilor se poate realiza din telefonul mobil sau de pe laptop, apăsând un singur buton. Deși este o manevră foarte ușoară, nu toată lumea s-a adaptat.

Costul unei astfel de aplicații este calculat în funcție de numărul de apartamente în momentul de față, iar pentru fiecare locuință se percepe o taxă de 70 de bani pe lună.

România a devenit parte a echipei de anchetă în crimele din Ucraina

Parchetul General anunţă că România a devenit, prin PICCJ - Secţia parchetelor militare, parte a echipei comune de anchetă privind infracţiuni de război şi infracţiuni contra umanităţii comise în contextul atacului militar asupra Ucrainei.

”În cursul zilei de azi, 13 octombrie 2022, procurorul general Gabriela Scutea a semnat, la sediul Eurojust de la Haga, Amendamentul la Acordul de constituire a unei echipe comune de anchetă, prin care România, prin PÎCCJ - Secţia parchetelor militare, a devenit parte a echipei comune de anchetă privind infracţiuni de război şi infracţiuni contra umanităţii comise în contextul atacului militar asupra Ucrainei”, a anunţat Parchetul General.

Conform sursei citate, echipa comună de anchetă s-a constituit, în 25 martie, de către Lituania, Polonia şi Ucraina, cu sprijinul Eurojust, ulterior devenind părţi Letonia, Estonia şi Slovacia. De asemenea, la echipa comună de anchetă participă Biroul Procurorului din cadrul Curţii Penale Internaţionale de la Haga. Scopul acestei echipe comune de anchetă este facilitarea investigaţiilor şi a urmăririi penale în cauzele privind presupuse crime internaţionale în Ucraina, prin creşterea cooperării între părţi şi participanţi. Echipa comună de anchetă reprezintă un mecanism de cooperare judiciară internaţională în materie penală care cuprinde un acord juridic între autorităţile competente, format din mai multe state, în scopul desfăşurării anchetei penale. De altfel, PÎCCJ s-a sesizat deja din oficiu cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) şi k) din Codul penal.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.