Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Referendum pentru revenirea la monarhie?

Ziarul de Vrancea
18 dec 2017 780 vizualizări

Președintelui executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat ieri că anul viitor ar putea fi organizat un referendum pentru monarhie. “Eu sunt republican, pentru că așa m-am născut. Doar din cărți am cunoscut partea asta cu regalități a României. Cred că poporul poate fi întrebat cu privire la lucrul ăsta, ținând cont că țările care au monarhii sunt țări dezvoltate”, a declarat Niculae Bădălău.

El a mai spus că, dacă se organizează un referendum pentru familia tradițională, ar putea să se organizeze și un referendum pentru monarhie. “Ăsta e un proiect de viitor, la care și politicienii, împreună cu președintele, cu foarte mulți factori trebuie să se așeze la masă să discute. Atât timp cât facem un referendum cu familia tradițională, putem face și o asemenea întrebare către popor”, a mai declarat președintele executiv al PSD. Întrebat dacă PSD are vreun regret în ceea ce privește relația cu Regele Mihai, Bădălău a spus că PSD s-a purtat bine cu regalitatea, iar în partid sunt simpatizanți ai regalității.

În schimb, premierul Mihai Tudose a precizat ieri că el este republican, răspunzând astfel unei întrebări referitoare la posibilitatea organizării unui referendum pe tema monarhiei. "Cam care e poziția mea în ceea ce privește monarhia? Sunt republican", a răspuns premierul Mihai Tudose.

Scade numărul pensionarilor

Numărul mediu de pensionari a ajuns, în trimestrul III, la 5,224 milioane, în scădere cu o mie persoane față de trimestrul precedent, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate ieri. La nivelul remunerației, în intervalul de referință analizat, pensia medie lunară a fost de 1.106 lei, mai mare cu 8,2% față de trimestrul precedent, în timp ce pensia medie de asigurări sociale de stat s-a situat la 1.070 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit și contribuția de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 55,3%, comparativ cu 51,1% în trimestrul precedent.

În ceea ce privește raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților, acesta a fost de 9 la 10, dar cu variații semnificative în profil teritorial, de la numai cinci pensionari la 10 salariați în Municipiul București, la 17 pensionari la 10 salariați în județul Teleorman.

Potrivit sursei citate, pensia medie de asigurări sociale de stat a diferit în funcție de regiune, ecartul dintre valoarea minimă și cea maximă fiind de 500 de lei, respectiv 860 lei în județul Botoșani față de 1.360 lei în Municipiul București.

Peste 800 de persoane, eliberate la termen în baza recursului compensatoriu

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a anunțat, ieri, că 833 de persoane au fost eliberate din penitenciare la termen, în baza recursului compensatoriu, în timp ce 2.297 de deținuți au fost eliberați condiționat. Legea care prevede acordarea de compensații deținuților care au stat în condiții necorespunzătoare a intrat în vigoare în 19 octombrie.

Potrivit ANP, liberarea condiționată este ”o instituție complementară regimului executării pedepsei închisorii și presupune îndeplinirea cumulativă a unor condiții strict și limitativ prevăzute de lege”. Liberarea condiționată se acordă, potrivit procedurii prevăzute în Codul de procedură penală, la cererea persoanei condamnate sau la propunerea comisiei pentru liberare condiționată.

Comisia formulează propuneri de liberare condiționată a persoanei condamnate, ținând seama de durata din pedeapsă efectiv executată, antecedente, regimul de executare a pedepsei, conduita persoanei, dar și alte condiții specifice.

”Admiterea liberării condiționate implică formarea convingerii instanței cu privire la însușirea de către persoana condamnată a unui complex de valori sociale necesare subzistenței în societate, în condiții de legalitate”, mai spun reprezentanții ANP.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.