Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Pleacă avocatul “penalilor”, vine juristul “penalilor”

Ziarul de Vrancea
16 apr 2019 585 vizualizări

Liderii PSD i-au retras sprijinul politic lui Tudorel Toader n rectorul suspendat al UAIC Iași va fi înlocuit de un deputat care a învățat Dreptul la fără frecvență, la un “butic” universitar n Nicolicea știe exact ce legi trebuie modificate urgent în favoarea “penalilor”, el fiind unul dintre cei care le-a scris

Comitetul Executiv al PSD a decis ieri să-i retragă sprijinul politic lui ministrului Justiției, Tudorel Toader. Decizia vine după criticile lui Dragnea adresate lui Toader privind realizarea ordonanțelor pentru modificarea codurilor penale și contestația în anulare. În aceeași ședință, liderii PSD au votat pentru propunerea lui Eugen Nicolicea la Justiție, a Oanei Florea la Fonduri Europene, în locul Rovanei Plumb, și a lui Tit Brăiloiu la ministerul Românilor de pretutindeni, în locul Nataliei Intotero.

Imediat după ședință, premierul Viorica Dăncilă i-a cerut lui Toader să nu țină de scaun și să demisioneze singur de la minister. Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a afirmat, că, așa cum se “profilează lucrurile”, va fi vorba despre „o restructurare” a Guvernului și nu de o remaniere. El a adăugat că se așteaptă ca, “în virtutea bunelor practici”, președintele Iohannis să „pună toate piedicile de care este capabil la această remaniere sau restructurare”. Întrebat ce părere are despre scenariul potrivit căruia PSD ar dori ca președintele să respingă propunerile, astfel încât să fie numit un ministru interimar la Justiție care să susțină ordonanțele de urgență dorite de liderii partidului, Buzatu a spus: „poate că da, aveți dreptate, dar majoritatea a votat pentru o altă soluție”.

Revoluționar într-un oraș fără Revoluție

Dacă va semna președintele Iohannis decretul de numire a lui Nicolicea la Justiție, în condițiile în care deputatul PSD a fost unul dintre marii susținători ai modificărilor legilor penale, rămâne de văzut, scrie hotnews.ro. Cum mai rămâne de lămurit și unde a făcut Facultatea de Drept Eugen Nicolicea și cum a ajuns revoluționar de Turnu Severin, oraș în care nu s-a întâmplat aproape nimic după fuga lui Ceaușescu. În CV-ul deputatului PSD, postat pe site-ul Camerei Deputaților, se precizează că a absolvit două facultăți, dintre care una de Drept. Potrivit unei anchete a Adevărul, din 2017, Nicolicea a absolvit Dreptul la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta Turnu Severin, forma de „Învățământ la Distanță”. Deputatul PSD a refuzat să dea vreo lămurire referitoare la acest lucru, ba chiar a amenințat un jurnalist că-i retrage acreditarea de la Parlament dacă tot insistă cu acest subiect. Un alt semn de întrebare este legat de obținerea certificatului de revoluționar. Potrivit unei anchete Recorder.ro, în cererea pe care a depus-o pentru obținerea certificatului de revoluționar, parlamentarul susține că a luptat împotriva comunismului la Turnu Severin, în timp ce CV-ul de pe site-ul Camerei Deputaților îl arată, în acea perioadă, ca angajat al unei întreprinderi din București. Eugen Nicolicea a refuzat să vorbească despre presupusa sa participare la Revoluție, iar Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor (SSPR) ține secret dosarul pe baza căruia Nicolicea a primit certificatul de „luptător determinant”.

Eugen Nicolicea are 63 de ani. Între 1990 și 1991 a fost viceprimar la Drobeta Turnu Severin, iar din 1992 a fost deputat în toate legislaturile. El a fost încă de la început membru PDSR, dar în 2009 a trecut la UNPR, partidul condus de Gabriel Oprea, revenind în PSD în 2012. În perioada în care a fost la UNPR, Eugen Nicolicea i-a atacat constant pe liderii PSD, în special Victor Ponta, care era președinte al partidului. În septembrie 2011, Nicolicea l-a atacat dur, de la tribuna Parlamentului, pe Ponta, despre care a afirmat că “a dus o viață de aurolac la Paris, dormind în gară, spălându-se în fântânile arteziene și trăind din banii din cărucioarele din gară”. Cu toate acestea, în 2012, Eugen Nicolicea a revenit în PSD după ce în prealabil negociase cu partidul lui Ponta pentru susținerea unor parlamentari ai UNPR să voteze împotriva Guvernului Ungureanu. Cu aceste voturi cabinetul din care făcea parte și UNPR a căzut în parlament, Victor Ponta devenind premier.

Ordinul lui Dragnea: Noul ministru să rezolve rapid “blocajele”

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat ieri, după ședința CEx, că premierul Viorica Dăncilă nu a fost de acord cu restructurarea, sperând să se rezolve repede remanierea guvernamentală. El a mai precizat că noul ministru al Justiției trebuie să rezolve blocajele privind avizarea sau inițierea unor acte normative care țin de aplicarea programului de guvernare. El a fost întrebat dacă există un plan II în cazul în care Iohannis respinge remanierea. “Dacă va intra iar în jocul ăsta neconstituțional, ne vom întâlni din nou în coaliție și vom lua o decizie”, a precizat Dragnea, care a precizat că, în ceea ce privește soluția remanierii guvernamentale, acesta va fi decisă în funcție de reacția președintelui. Liderul PSD a precizat că viitorul titular de la justiție nu mai are sarcini de la partid în legătură cu OUG pe Justiție, întrucât a început procedura în Parlament. “Noul minisrul al Justiției, dacă va fi numit de către președintele Klaus Iohannis, în primul rând trebuie să rezolve blocajele din Ministerul Justiției cu privire la avizarea sau inițierea unor acte normative care țin de aplicarea programului de guvernare. Că aceste blocaje au fost din cauza domnului Toader sau nu, nu avem de unde să știm, important este că acesta este primul lucru care i s-a cerut domnului Nicolicea”, a declarat liderul social-democrat.

Orban: „Scapi de dracu, dai de ta-su”

Remanierea propusă de PSD este „o obrăznicie”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban. “Știți, este o vorbă românească : scapi de dracu, dai de ta-su, cam așa calific aceste propuneri, la fel de inoportune”, a spus el. PSD a decis în CEx să-i propună pe Eugen Nicolicea la Ministerul Justiției, în locul lui Tudorel Toader, pe Oana Florea la Ministerul Fondurilor Europene, în locul Rovanei Plumb, și Liviu Brăiloiu la ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locul Nataliei Intotero. „Știți, este o vorbă românească: scapi de dracuî, dai de ta-su, cam așa calific aceste propuneri, la fel de inoportune. În privința propunerii lui Nicolicea, o consider o obrăznicie la adresa fiecărui cetățean român și este clar că Dragnea îl propune pe Nicolicea cu misiunea de a emite OUG privind amnistia și grațierea”, a spus Orban.

Băsescu, despre Dragnea: Un “cuc prost, cuibărit în capul Titanicului”

Fostul președinte Traian Băsescu critică, într-o postare pe Facebook, remanierea discutată de liderii PSD, spunând că este o mișcare proastă și o manevră prin care liderul PSD încearcă să-și mai aducă în Guvern “ceva clientelă supusă”.  “Am putea avea, în sfârșit, premier. Rovana Plumb, Natalia-Elena Intotero, Tudorel Toader. Toți trei fac obiectul gândirii cucului din capul lui Dragnea pentru imediată remaniere. Eu nu am văzut un cuc mai prost ca ăsta. Remanierea Rovanei Plumb și a Nataliei-Elena Intotero, legal, nu este necesară acum și poate fi amânată până la validarea mandatului de europarlamentar. Scoaterea din guvern a lui Tudorel Toader este total lipsită de oportunitate având în vedere că, ne place sau nu, Toader știe carte. Remanierea în discuție este doar o manevră specifică lui Dragnea în încercarea de a-și mai introduce în guvern ceva clientelă supusă, având în vedere că premierul Dăncilă a început să-și manifeste tot mai mult independența față de Titanul de Teleorman “, a spus fostul președinte. În opinia sa, mișcarea lui Dragnea este cu atât mai neinspirată cu cât prin remaniere declanșează în plină campanie electorală agitație în partid și printre baroni pentru ocuparea celor trei scaune care ar rămâne libere în guvern și, mai grav, îl aduce în joc pe Președintele Iohannis, care în niciun caz “nu va pierde ocazia să-i umple lui Dragnea poarta cu goluri”.

Pliante despre “obligativitatea avortului”, atribuite fals Alianței USR-PLUS

Alianța 2020 USR PLUS anunță, într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, că va depune plângere la Poliție pentru folosirea ilegală a identității formațiunii de către persoane care răspândesc pliante cu un mesaj referitor la obligativitatea avortului. Într-o postare în care reclamă o “alertă de manipulare”, Alianța 2020 USR PLUS avertizează că au fost distribuite în Cluj-Napoca pliante care arată că “avortul trebuie să fie obligatoriu pentru 92% dintre români”. “Avortul trebuie să fie mandatoriu și obligatoriu pentru familiile care nu au un venit mediu, pentru familiile care nu pot asigura creșterea sau hrănirea corespunzătoare a copilului, pentru familiile în care niciunul dintre cei doi parteneri în creșterea și educarea copilului nu are loc de muncă”, este mesajul unui pliant care poartă însemnele Alianței 2020 USR PLUS și despre care reprezentanții grupului avertizează că nu le aparține, reclamând că reprezintă o falsificare a identității. Reprezentanții Alianței spun că vor descoperi producătorii și distribuitorii acestor pliante “otrăvite” cu ajutorul susținătorilor lor și că vor semnala Poliției fiecare act care prejudiciază imaginea și credibilitatea candidaților grupării. “Vom face plângere la Poliție pentru folosirea ilegală a identității Alianței. Vom face de urgență și sesizări către AEP să ia toate măsurile legale în acest caz revoltător de intoxicare cu minciuni. Am identificat deocamdată în Cluj-Napoca și în două comune din județul Cluj pliantele otrăvite prin care se încearcă compromiterea noastră cu citate false și personaje inventate. Le cerem tuturor membrilor și simpatizanților noștri să ne ajute să oprim astfel de atacuri murdare. Să ni le semnaleze imediat ce apar. Să fie pregătiți pentru o luptă cu adversari care, iată, depășesc orice limită pentru a ne opri”, arată mesajul Alianței 2020 USR PLUS. Pliantele au fost, potrivit reprezentanților Alianței, distribuite în cutiile poștale ale oamenilor, ca să îi sperie.

“Ne-au făcut securiști, au încercat să ne oprească să ne înscriem în cursa electorală, au inventat tema falsă a atacului la proprietate, ne-au distrus, ca niște tâlhari, noaptea, corturile de campanie și afișajul electoral. Acum, însă, au dus dezinformarea și manipulările într-o zonă sensibilă, cea legată de copii, de dreptul și dorința oamenilor de a avea copii”, mai arată mesajul Alianței 2020 USR PLUS.

Bărbat care a suferit un AVC, plimbat din greșeală cu Salvarea prin Vaslui

Un bărbat care a suferit un accident vascular cerebral a fost plimbat cu salvarea prin Vaslui, din greșeală, după ce a fost confundat cu un alt pacient.  Directorul Centrului rezidențial pentru persoane de vârsta a treia din localitatea Valea Siliștei (județul Vaslui), Ionel Turc, a declarat că un bărbat internat în centru a fost dus, marți seara, la Spitalul Județean de Urgență, pentru a i se schimba sonda urinară.

În locul acestuia, însă, salvarea a adus la centru un alt bolnav, aflat în stare gravă. „Pe la miezul nopții s-a întâmplat. De la spital, ambulanța trebuia să-l aducă la centru pe un pacient care a fost să îi fie schimbată sonda urinară. M-a sunat infirmiera când a ajuns ambulanța și m-a întrebat dacă am modificat ceva, dacă domnul (...) a fost trimis acasă, că a fost adus un alt bărbat. Cel care a venit era grav și nu era pacientul nostru. Am reușit să vorbesc cu asistenta de pe ambulanță, care mi-a zis că a greșit pacientul. Actele medicale erau ale domnului internat la noi, dar fizic era alt pacient”, a declarat Turc. Potrivit acestuia, bărbatul adus, din greșeală, la centru a suferit un atac cerebral, iar starea lui era gravă. Pacientul a fost urcat din nou în salvare și dus la spital, iar în cele din urmă la centru a fost adus pacientul care trebuia, în jurul orei 02.30. Managerul Spitalului Județean de Ambulanță Vaslui, Ana Rinder, a declarat că la nivelul spitalului a fost declanșată o anchetă. „Este o anchetă. Doamna asistentă va fi audiată de Comisia de Disciplină care va stabili dacă trebuie sancționată sau nu”, a afirmat Rinder.

Vești proaste pentru Dragnea și Vâlcov de la DNA

DNA cere Curtii Supreme celeritate în procesele lui Liviu Dragnea și Darius Vâlcov. Cu alte cuvinte, termene mai scurte pentru cele două dosare. Procurorii au depus, ieri, la instanța supremă două cereri de devansare a termenelor stabilite de completurile de cinci judecători în cazul celor doi. Asta înseamnă că DNA vrea judecarea lor mai repede de 20 mai, respectiv 11 iunie. În solicitările depuse la Înalta Curte, procurorii invocă principiul judecării cu celeritate a dosarelor de corupție. Cererea care vizează dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat, în primă instanță, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, vine în contextul în care la 1 iunie unul dintre judecători se pensionează. Înlocuirea acestuia echivalează cu reluarea audierilor făcute deja în acest caz.

Om al străzii, plătit de PSD să se pozeze cu un steag PNL?

Președintele PNL Ludovic Orban reclamă, într-o postare pe Facebook, că PSD ar fi plătit cu 3 lei un om al străzii ca să pozeze cu un steag al liberalilor și cu o pancartă pe care era afișat mesajul „#administrațialiberală”. „Mi-a trimis cineva mai devreme acest articol cu un domn sărman, pe numele său Daniel, care a fost plătit cu 3 lei de către PSD ca să pozeze cu un steag PNL și o pancartă cu mesajul #administrațialiberală. Mă întreb oare ce o fi fost în capul lor? Să exploatezi săracia unui om ca să obții ce? Să arăți ce? Că o poză cu acest domn ținând în mână steagul PNL ar fi ceva rău? Dragă Daniel, îmi cer eu scuze pentru nemernicia lor. Vreau să îți mulțumesc pentru că ai ținut steagul nostru și te asigur că, atunci când va câștiga alegerile, PNL te va reprezenta și pe tine”, a scris Ludovic Orban.

Imaginea cu omul străzii fotografiat cu steagul PNL ar fi fost distribuită masiv pe paginile PSD de pe rețelele de socializare. Bărbatul a povestit pentru Jurnal de Craiova că a primit 3 lei pentru a se fotografia astfel: „Mi-a dat balonul și cu steagul ăla .. mi-a dat și 3 lei ca să fac poze cu ele”.

Șoferul microbuzului lovit de tren fusese prins, recent, băut la volan

Șoferul microbuzului care a fost lovit de tren, în județul Buzău, a fost prins în luna februarie a acestui an conducând sub influența alcoolului. Polițiștii i-au reținut permisul, însă el a contestat decizia și astfel și-a putut exercita în continuare profesia. Anul trecut, el a fost sancționat pentru că nu respectase timpii de odihnă. Vrânceanul în vârstă de 50 de ani a ieșit la pensie din Poliție și deține permis pentru categoria D din anul 2007. Luni, el a preluat cu un microbuz mai multe persoane care se întorceau din străinătate pentru a petrece sărbătorile pascale alături de familie și pe care urma să le ducă acasă, la Brăila, Galați și Vrancea.  La Bâlhacu, în județul Buzău, șoferul a forțat trecerea la nivel cu calea ferată, iar microbuzul a fost lovit de tren, autovehiculul fiind târât pe calea ferată câteva sute de metri.

Trei oameni au murit în urma impactului, o a patra persoană decedând la spital, marți dimineață. Alte 12 persoane au fost  internate.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.