Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Pericol în pădurile din România: Lupii au început să se împerecheze cu câinii

Ziarul de Vrancea
4 nov 2023 1406 vizualizări

Este pentru prima dată când teste genetice confirmă existența unor astfel de exemplare n hibridizarea poate duce la extincția speciilor de lupi, arată cercetătorii care au realizat studiul

Un studiu realizat de Conservation Carpathia în Carpații Meridionali estimează că densitatea populației de lup în România este de 2.35 lupi/100 kilometri pătrați mai mică decât cea din Munții Apenini din Italia sau din Parcul Național Yellowstone din Statele Unite ale Americii. Reprezentanții acestei fundații atrag atenția asupra faptului că, pentru prima dată în România, a fost confirmată prezența hibridizării dintre lupi și câini, un pericol care poate duce la declinul speciei, observat deja în alte țări ale Europei.

„Densitatea estimată de noi la 2.35 lupi/100 kilometri pătrați este mai mică decât densitatea din Parcul Național Yellowstone din SUA (5 - 9.8 lupi/100 kilometri pătrați ; Mech & Barber-Meyer, 2015), mai mică decât densitatea din nordul Munților Apenini din Italia unde habitatele sunt mai fragmentate (4.7 lupi/100 km2 ; Apollonio et al., 2004). În Peninsula Scandinavă, o zonă cu condiții climatice diferite unde populația de lupi încearcă să își revină după un declin genetic de amploare, densitatea lupilor este semnificativ mai mică decât în cazul nostru (0.18 lupi/100 km2)”, sunt concluziile unui studiu realizat în ultimii trei ani de Conservation Carpathia.

„Studiul a debutat în anul 2017. Timp de trei ierni consecutive am ieșit pe teren și am colectat probe non-invazive de ADN. Am reușit să identificăm 47 de lupi și un hibrid între lup și câine. Acești indivizi au fost grupați în șase haite, șase familii distincte. Ceea ce este important este că am reușit să reconstruim arborele genealogic al acestor familii, să le punem pe hartă. Dimensiunea (unei haite – n.r.) variază între trei și șapte lupi. Interesant este că, de la an la an, am înregistrat o dinamică destul de mare la nivelul indivizilor reproducători, la nivelul masculului și femelei alfa, ăsta e un semn de întrebare și o posibilă amenințare la adresa acestor haite de lupi și încercăm să continuăm acest studiu și în anii următori, să vedem ce se întâmplă acolo”, a declarat coordonatorul proiectului, Ruben Iosif.

În ceea ce privește exemplarul hibrid între lup și câine, a fost confirmată existența acestuia, iar cercetătorii își propun să înțeleagă cât de mare este amplitudinea acestui fenomen, a precizat acesta. Este pentru prima dată când teste genetice confirmă existența unor astfel de exemplare.

Conform studiului, hibridizarea între lupi și câini este „o amenințare reală asupra populației de lupi la nivelul Europei, în special în țările cu peisaje puternic modificate antropic și cu populații de lupi izolate”. „Hibridizarea poate degrada variabilitatea genetică a lupilor până la extincția locală a populațiilor afectate. Astfel de declinuri s-au întâmplat spre exemplu în sudul Spaniei unde o populație de lupi a fost atât de izolată și afectată de hibridizare în ultimele decenii încât a dispărut. Puține date concrete există cu privire la magnitudinea hibridizării lup-câine în România deși personalul de teren a semnalat observații directe ale unor animale cu caracteristici morfologice atât de lup cât și de câine. Este necesară studierea acestei probleme în România fiindcă știm că există multe zone unde câinii hoinari apar în habitatul lupului, mai ales acolo unde spațiul montan al lupului întâlnește spațiul comunităților locale de unde provin câinii hoinari”, precizează studiul.

Aproximativ 3.000 de lupi în România

Zsolt Miholcea, ranger în cadrul Fundației Conservation Carpathia, a explicat că probele biologice de la animale sunt colectate non-invaziv, cu ajutorul unui kit, fiind recoltate probe de excremente din pădure. De asemenea au fost folosite probe din urină pe zăpadă și fire de păr pentru a urmări haitele de lupi. „Avem coduri unice care se scanează în aplicația noastră și astfel avem o trasabilitate pentru aceste probe”, a arătat Miholcea. „Analizele de laborator au fost realizate la Universitatea Ljubljana din Slovenia și s-au bazat pe 16 markeri genetici specifici canidelor în cadrul unei analize complexe PCR. Am folosit un marker genetic suplimentar pentru identificarea sexului. În ceea ce privește procedura de extragere și analiză a materialului genetic, am implementat un protocol strict prin care am evitat riscurile de contaminare. Printre măsurile luate amintim: utilizarea a două laboratoare separate pentru manipularea probelor pre-PCR și PCR cu regim strict de transfer al probelor dintr-un laborator în celălalt; utilizarea roboților de pipetare pentru a elimina erorile umane. Pentru a evalua hibridizarea dintre lupi și câini am colectat probe de salivă de la 21 de câini din zona de proiect în aceeași perioadă cu colectarea probelor de lup. Probele de la câini au fost folosite ca probe de referință pentru evaluarea purității genetice a canidelor eșantionate în sălbăticie”, se arată în datele făcute publice sâmbătă de Conservation Carpathia.

Estimările oficiale arată că populația de lupi din România numără aproximativ 3.000 de exemplare, însă la calcularea efectivelor pentru această specie nu s‑au utilizat metode științifice de monitorizare, mai precizează Conservation Carpathia, afirmând însă că, ”deși la nivel european România pare să aibă o populație viabilă de lupi, Munții Carpați rămân în continuare printre cele mai puțin studiate ecosisteme montane din Europa”.

“Divorț” între două primărițe USR din cauza căsătoriilor gay

Elena Lasconi și Clotilde Armand și-au aruncat vorbe grele în weekend

Elena Lasconi, primarul USR din Câmpulung Muscel, a criticat-o sâmbătă pe colega sa de partid, Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, pe motiv că nu reușește să construiască o majoritate în Consiliul Local prin care să-și pună în aplicare proiectele. ”Nu-mi place să vorbesc despre colega mea pentru că mi se pare că a făcut multe greșeli, a și avut lupte grele, foarte grele, acolo, dar nu-mi place ideea de a nu colabora cu Consiliul Local. Până la urmă, tu ești votat să faci treabă, nu să fii în permanență primar în opoziție. Nu există așa ceva”, a spus Elena Lasconi în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă al Prima TV. Întrebată dacă, în locul lui Clotilde Armand, ar fi încercat să construiască o majoritate fie cu PNL, fie cu PSD, Elena Lasconi a răspuns: ”Da. Tu ești acolo să faci treabă pentru comunitate”.

Elena Lasconi spune că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, trebuie să livreze pentru comunitate, nu să facă opoziție în Consiliul Local.

”E femeie, știu că a muncit foarte mult, a plecat din poziția de europarlamentar să candideze la primărie. Nu mă îndoiesc nicio secundă de bunele ei intenții, dar felul ăsta de victimizare și de a fi în opoziție nu mi se pare în regulă. Trebuie să livrezi!”, a adăugat Lasconi.

Cât despre Cosette Chichirău, care a demisionat din USR în urmă cu câteva luni, Elena Lasconi a spus: ”Pe Cosette am văzut-o în viața mea cred că de două ori. Nu știu ce planuri are”. În ceea ce privește noul partid anunțat de Cosette Chichirău la Iași, Elena Lasconi declară: ”Să facă. Îi dorim mult succes. Nu știu cazul Cosette Chichirău, am avut treabă la Câmpulung”.

Pe de altă parte, Elena Lasconi a dezvăluit că a votat ”DA” la referendumul pentru familia tradițională din 2018. „Eu sunt creștină, sunt ortodoxă și consider că familia este formată dintr-o femeie și un bărbat”, a spus Lasconi.

Armand: Treaba ta ca primar nu este să spui cine cu cine să se căsătorească

Primarul USR al Sectorului 1, Clotilde Armand, i-a răspuns acid colegei de partid. ”Treaba ta ca primar nu este să spui cine cu cine să se căsătorească, cum să intervină statul în familii. Treaba primarului este să aibă grijă de comunitate. De întreaga comunitate. Indiferent de culoare, religie sau sex. Iar această grijă nu se manifestă la televizor”, a scris Clotilde Armand pe Facebook. ”Dacă nu înțelegi asta înseamnă că n-ai ce căuta în nicio funcție publică”, i-a transmis primărița Sectorului 1, primăriței din Câmpulung.

Lasconi, despre liberali: Sunt doar niște interlopi

Elena Lasconi a mai afirmat că reprezentanți ai PNL au încercat să o „racoleze”, promițându-i deblocarea unui proiect important pentru oraș. „Le-am spus că le-aș face un compliment dacă le-aș spune că sunt mafioți. Sunt doar niște interlopi”, a spus Lasconi care a făcut publice și numele celor care au abordat-o pentru a discuta acest subiect. „Da, au încercat cei de la PNL și nici nu mai vreau să mai discut despre asta. Din punctul meu de vedere, au făcut-o cu un sistem mafiot. De la PNL au venit să mă racoleze și au spus că dacă vreau să văd buna lor credință o să deblocheze bulevardul (lucrările la bulevardul Pardon, cea mai importantă stradă din Câmpulung, blocate prin demersuri făcute în instanță de prefectul de Argeș – n.r.)”, a afirmat Elena Lasconi. Ea i-a catalogat pe cei care au vrut să o convingă să intre în PNL drept „niște interlopi politici”.

Întrebată cine au fost liberalii care au contactat-o pentru a o convinge să li se alăture în partid, Lasconi a spus că este vorba despre fostul membru al PNL Ben Oni Ardelean și Dan Radu Rușanu. „Oricum se laudă că el i-a pregătit pe toți cei care conduc acum PNL-ul și că i se spune «Unchiul» nu? Nu ai ce să vorbești cu genul ăsta de oameni. Adică... ai coloană vertebrală sau nu mai ai, sau ești nevertebrată sau ești cum bate vântul sau nu știu cum ai putea să fii. Le-am spus că le-aș face un compliment dacă le-aș spune că sunt mafioți. Sunt doar niște interlopi”, a adăugat Lasconi.

Ea a precizat că, din moment ce deschide lista de candidați a USR pentru alegerile europarlamentare, se așteaptă ca adversarii săi politici să o „calce pe cap”.

“Îmi place mult Kovesi, aș vota-o. Maia Sandu are o căldură aparte”

Elena Lasconi a vorbit și despre modelele sale politice: Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef european, și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. ”La Maia Sandu îmi place chestia de modestie și arată că e din popor. Are o căldură aparte. Laura Codruța Koveși nu are căldură, are seriozitate și forță”, a spus Elena Lasconi.

Întrebată dacă o vede pe Kovesi candidat la alegerile prezidențiale de anul viitor, Lasconi a răspuns: ”Mi-ar plăcea să o văd. Aș vota-o. Nici nu m-ar interesa dacă e din partea unui partid politic. Ea, ca om, îmi place”.

Elena Lasconi a făcut o comparație între Laura Codruța Kovesi, actual procuror general european, și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

Un tânăr a murit după ce a intrat cu mașina în scara unui bloc

Un tânăr de aproximativ 30 de ani a murit după ce mașina în care se afla a intrat, sâmbătă dimineața, în scara unui bloc din Satu Mare. Potrivit ISU Satu Mare, accidentul a avut loc pe strada Aurora, unde o mașină a intrat în scara unui bloc. La fața locului s-au deplasat 12 pompieri, cu o autospecială cu modul de descarcerare, o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor, fiind solicitat și sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Satu Mare.

Echipajele au găsit la fața locului o persoană cu vârsta aproximativă de 30 ani, aflată în stop cardio respirator. Bărbatului i s-au aplicat manevre de resuscitare, însă în cele din urmă a fost declarat decedat.

Dâmbovița: Un autoturism a ajuns pe calea ferată, după ce a căzut de pe un pod

Un accident spectaculos a avut loc, sâmbătă după amiază, pe drumul național 72 , în județul Dâmbovița, unde un autoturism la volanul căruia se afla un bărbat în vârstă de 80 de ani a căzut de pe un pod și a ajuns pe calea ferată. Accidentul a avut loc în afara localității Adânca, pe drumul național 72. Primele date făcute publice de către Poliție arată că un autoturism condus de un șofer în vârstă de 80 de ani a derapat și a ajuns pe calea ferată. Mașina a căzut de pe un pod care supratraversează liniile ferate, rămânând răsturnată pe o parte, pe calea ferată. Bărbatul a fost rănit și transportat la spital.

Polițiștii fac cercetări pentru a stabili cu exactitate toate împrejurările producerii accidentului rutier.

Curtea de Casație din Italia a decis predarea lui Ionel Arsene

Curtea de Casație din Italia a decis predarea fostului președinte al Consiliului Județean Neamț Ionel Arsene autorităților din România, hotărârea fiind definitivă, a anunțat sâmbătă ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Potrivit acesteia, Ionel Arsene va fi predat "în scurt timp" autorităților române. "Ministerul Justiției tratează toți fugarii la fel, indiferent de numele lor. Astăzi, Curtea de Casație din Italia a decis predarea lui Ionel Arsene autorităților din România. Hotărârea este definitivă. În scurt timp va fi predat autorităților din țară. Statul român este preocupat ca justiția să fie făcută până la capăt", a scris Gorghiu pe Facebook.

Fostul președinte al Consiliului Județean Neamț a fost condamnat definitiv de instanța română la o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani și 8 luni, pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență.

Doi adolescenți din Brașov, arestați sub acuzația că jefuiau tineri de vârsta lor

Doi adolescenți cu vârste de 14, respectiv 15 ani, au fost arestați preventiv pentru comiterea mai multor infracțiuni cu violență, ei fiind suspectați că jefuiau alți adolescenți care își petreceau timpul liber în apropierea unor centre comerciale. Sub amenințare, atacatorii le luau altor băieți telefoane, bijuterii, boxe portabile, iar unul dintre ei a luat inclusiv hanoracul uneia dintre victime. Polițiștii au documentat trei astfel de fapte și continuă investigațiile în privința activității infracționale a celor doi.

Cei doi adolescenți arestați preventiv sunt din municipiul Săcele, iar ancheta care îi vizează a fost deschisă după ce, la finalul lunii octombrie, Poliția Municipiului Brașov a primit o reclamație legată de faptul că trei adolescenți cu vârste între 11 și 14 ani care se aflau în apropierea unor spații comerciale din municipiu au fost amenințați și jefuiți.

Ancheta demarată de Biroul Investigații Criminale Brașov a dus la identificarea a doi tineri din municipiul Săcele drept principali suspecți.

„În cadrul verificărilor, polițiștii au stabilit că cei doi, la data de 22 octombrie ar fi abordat 3 tineri, pe care i-au întâlnit în apropierea unui spațiu comercial și le-au luat bunurile pe care le aveau asupra lor, respectiv un lănțișor, o boxă portabilă și chiar hanoracul uneia dintre victime.  Pentru a-i intimida, cei doi le-au transmis tinerilor să nu reclame cele petrecute, întrucât vor fi ulterior pedepsiți”, informează, sâmbătă, Poliția județeană Brașov.

Trei zile mai târziu, cei doi tineri au întâlnit din nou pe una dintre victime, care se afla în preajma altor tineri și, profitând de starea de temere pe care o provocaseră deja, le-au sustras, tot sub amenințare, telefonul mobil și o pereche de căști audio. De asemenea, cei doi i-au amenințat din nou pe tineri cu acte de violență, în cazul în care vor intenționa să anunțe incidentul. Polițiștii au extins cercetările și au concluzionat că cei doi au procedat la fel și în altă situație. Anchetatorii au identificat un alt tânăr, pe care cei doi l-au întâlnit în zona unui spațiu comercial și căruia i-au cerut banii pe care îi avea la el, telefonul mobil, precum și lănțișorul de la gât.

Polițiștii brașoveni continuă cercetările în dosarul care îi vizează pe cei doi adolescenți.

Românul care a luptat voluntar în Ucraina a fost înmormântat la Arad

Rudolph-Ervin Wittmann, românul care fost voluntar în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei și a murit eroic în 22 octombrie 2023 în Ucraina, a fost înmormântat, sâmbătă, la Arad.

Rudolph-Ervin Wittman a murit eroic în 22 octombrie 2023 în Ucraina, în timp ce se afla pe câmpul de luptă. „Ambasada Ucrainei în România exprimă sincere condoleanțe familiei îndoliate, rudelor, prietenilor și poporului român pentru moartea celui care a fost un fiu, un frate, un prieten de încredere, un om bun și luminos - Rudolph-Ervin Wittmann, care va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră. Lumină lină și veșnică amintire Eroului!”, scriu reprezentanții Ambasadei Ucrainei în România, pe pagina oficială de Facebook.

Tânărul din Arad a plecat în Legiunea Străină la doar 19 ani. Armata era visul lui din copilărie și când a împlinit vârsta necesară, nu a stat pe gânduri. Când a început războiul în Ucraina, nu și-a dorit decât să meargă cât mai repede acolo, deși apropiații au încercat să îl înduplece să rămână acasă, la Arad, povestesc cei care l-au cunoscut.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.