Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Medici: România este pe locul 3 în Europa la consumul de antibiotice

Ziarul de Vrancea
9 oct 2022 403 vizualizări

Este necesară o reducere cu cel puțin 30 la sută a consumului de astfel de medicamente n tratamentul tuberculozei sau al pneumoniei devine tot mai ineficient din această cauză

Specialiștii Spitalului “Victor Babeș“ Timișoara atrag atenția, luni, asupra abuzului de antibiotice, ceea ce duce ca, în cazul unor infecții severe, să nu mai existe soluții terapeutice. Medicii consideră că este necesară o reducere cu cel puțin 30 la sută a consumului de astfel de medicamente.

“Abuzul de antibiotice face ca în cazul unor infecții severe să nu mai existe soluții terapeutice. Este necesară o reducere cu cel puțin 30 la sută a consumului de astfel de medicamente”, au transmis, luni, reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Potrivit acestora, România este pe locul 3 între țările europene în ceea ce privește consumul de antibiotice. “Orice antibiotic aduce modificări ale florei intestinale, care are un rol major în organism. Consumul nejustificat al acestor medicamente duce la selectarea unor tulpini de microbi care devin rezistenți la diverse clase de antibiotice. Or, în cazul unei infecții, constatăm că nu mai avem soluții terapeutice. Din păcate, în ultimii ani, am observat o creștere exponențială a consumului în țările din centrul și sudul Europei. Nu înțelegem, de exemplu, că nu este necesară administrarea imediată a unui antibiotic, dacă avem febră, o banală raceală sau dacă avem o infecție usoară. Asta arată, însă, că în România nu există o educație medicală vizavi de consumul haotic de antibiotice”, afirmă dr. Maria Cerbu - medic primar boli infecțioase - Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Medicii mai atrag atenția că tratamentul unor boli cu specific pneumologic, cum ar fi tuberculoza sau pneumonia, în cazul cărora se administra în trecut un singur antibiotic, în general penicilină, a ajuns să fie tot mai ineficient din cauza apariției rezistenței microbiene, inclusiv a multirezistenței la antibiotice.

“De aceea, acum este necesară, adesea, administrarea unei combinații de patru medicamente, în cazul TBC, sau de două, în situația unui bolnav cu pneumonie. Totodată, nu puține sunt cazurile în care se realizează o escaladare a administrării unui tratament, în cazul unei infecții severe, adică se pornește cu unul sau două medicamente și apoi se ajunge la administrarea a trei sau chiar patru antibiotice, din ce în ce mai puternice, în loc să se procedeze la o dezescaladare, adică de la două-trei antibiotice puternice administrate pe o perioadă scurtă de timp, să rămână, în final, doar un medicament, cu administrare țintită, care are efect asupra infecției”, au mai ttransmis specialiștii.

Aceștia precizează că este vorba despre automedicație

“E ca la fotbal, toată lumea se pricepe la medicamente și la modul lor de administrare, dar trebuie să recunoaștem că nu puține sunt cazurile de prescriere greșită a unor antibiotice în cabinetele unor medici de familie și chiar și în unele spitale. Dacă în ceea ce privește automedicația ne putem baza doar pe dezvoltarea și promovarea unei educații medicale, în cazul unităților sanitare ar trebui să vorbim de o analiză a efectelor antibioterapiei. Apoi, ar trebui impus un set de măsuri pentru reducerea consumului, dar și un control adecvat asupra administrării antibioticului. Și asta pentru că efectul abuzului de antibiotice duce la eșecul unor tratamente care funcționau în trecut, ba, mai mult, la producerea unor efecte adverse majore și chiar creșterea mortalității în rândul pacienților”, a mai transmis medicul Maria Cerbu.

Specialișii spitalului afirmă, citând date ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, că, în Europa, numărul persoanelor infectate cu bacterii rezistente din cauza abuzului de antibiotice este în creștere, acestea fiind mai expuse la riscul apariției unor complicații majore, iar situația reprezintă o problemă de sănătate publică majoră.

Problema demografică devine tot mai acută

Aproape trei sferturi dintre cuplurile din România spun că momentan nu își doresc copii

În primele 8 luni au venit pe lume în România puțin peste 112.000 de copii, cu peste 3.000 mai puțini decât în ianuarie-august 2021, arată datele transmise luni de Institutul Național de Statistică. Acest lucru nu face decât să accentueze problema demografică la care autoritățile nu par a găsi o soluție. Reamintim că în 2021 s-au născut 180.000 de copii, mai puțini decât în 2020 (puțin peste 200.000 de nașteri).

În asemenea condiții, numărul profesorilor va trebui redus consistent (nu vor mai avea cui să predea), producătorii de materiale-suport pentru școli sau cei de jucării își vor vedea afacerile în contracție, apărând și alte efecte economice indirecte.

Interesant e că în mediul rural, numărul copiilor născuți în afara căsniciei e mai mare decât la oraș. Ceea ce poate fi și o lovitură dată imaginii de familie tradițională pe care comunitățile rurale încearcă să o promoveze. Sunt câteva județe în care copiii născuți în mediul rural în afara căsătoriei trec de 50%: Călărași, Ialomița, Teleorman sau Mureș.

Aproape trei sferturi dintre cupluri spun că momentan nu își doresc copii.

Aspectele financiare - situația financiară și incertitudinea cu privire la siguranța locului de muncă sunt determinante în decizia de a (mai) avea un copil. “Începând cu anul 1992 asistăm la o creștere a numărului de nașteri în afara căsătoriei, proporția lor progresând de la 15% (1992) la peste 31% (2020). Paradoxal, mai afectat de acest fenomen a fost mediul rural. Cea mai mare parte a copiilor născuți în afara căsătoriei provin de la tinerele până în 25 ani (aproximativ 60,2%)”, arată INS.

INS: În luna august au decedat 23.144 de persoane

În luna august au decedat 23.144 de persoane (12.163 bărbați și 10.981 femei), cu 2.957 decese (1.599 bărbați și 1.358 femei) mai multe decât în luna iulie, mai arată datele publicate luni de INS. În august s-au născut 18.148 copii, cu 2.934 mai mulți copii decât în luna iulie. De asemenea, în luna august 2022, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 19.258 căsătorii, cu 1.478 mai multe decât în luna iulie 2022, iar numărul divorțurilor pronunțate prin hotărâri judecătorești definitive a fost de 2.054 în luna august, cu 219 mai multe decât în luna iulie 2022.

Năsui: Pensia specială a crescut cu 822 de lei, iar pensia contributivă cu 6 lei, în acest an

Pensia specială medie a crescut, în primele nouă luni din acest an, de 137 de ori mai mult decât pensia medie a românilor obișnuiți, transmite deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei. “Privilegiul lor este povara noastră. În primele 9 luni din 2022, pensionarii speciali au devenit tot mai bogați. Pensia specială medie a crescut cu 822 de lei, iar pensia medie a bunicilor noștri a crescut doar cu 6 lei. Cifrele oficiale ne arată adevărata prioritate a sistemului de pensii publice. Un sistem creat de PSD-PNL în care pensia specială medie crește de 100 de ori mai mult decât pensia medie a românilor obișnuiți”, a scris Năsui, pe Facebook.

El menționează că în campanie reprezentanți ai coaliției aflate la putere au promis că vor desființa pensiile speciale, dar că acum nu fac acest lucru, deși “au voturile să treacă orice lege vor”, chiar și să modifice Constituția.

“De ce? Pentru că însuși statul este condus de speciali. Acum e mai clar ca niciodată. Gândiți-vă că însuși prim-ministrul României are o pensie specială mai mare decât salariul. Acum 5 ani am introdus alături de Cristina Prună și de colegii din USR primul proiect de desființare a pensiilor speciale. Proiectul a fost criticat, apoi comasat cu o altă inițiativă neconstituțională a PNL, votat în Parlament, după care declarat neconstituțional”, menționează Năsui. Potrivit acestuia, privilegiile “sunt un cost pe care îl suportă contribuabilii” prin taxe și impozite. El estimează, de asemenea, că aceste taxe și impozite vor mai crește. “Privilegiul unora este povara altora. Fiecare leu dat ca pensie specială trebuie luat prin taxe și impozite sau împrumutat. Cum se face că pentru a reduce impozitarea muncii nu sunt bani, dar pentru pensii speciale se găsesc întotdeauna?”, se întreabă deputatul USR.

Șofer covăsnean, mort în urma accident cu un cerb

Un bărbat în vârstă de 52 de ani din Covasna a murit și o femeie a fost rănită, după ce mașina în care se aflau a lovit un cerb, relatează Covasna Media. Accidentul a avut loc vineri, în aproprierea localității Cătrușa, în jurul orei 19:00, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Covasna.

“Un bărbat de 52 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe DN 11B, la km 15, a surprins și a lovit un animal sălbatic, din specia cerb, aflat pe partea carosabilă. În urma impactului cu animalul sălbatic, autoturismul a părăsit partea carosabilă. În urma evenimentului rutier a rezultat decesul conducătorului auto și rănirea unei femei pasageră pe locul din dreapta față în autoturism”, se arată într-o informare de presă a IPJ Covasna.

Animalul lovit nu a fost găsit la locul producerii accidentului și nici în zonă.

Cercetările sunt continuate de polițiștii covăsneni pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Tanczos Barna a redeschis vânătoarea la cocoși de munte, specie amenințată

Printr-un ordin de ministru publicat luni în Monitorul Oficial s-a decis ca în perioada septembrie – noiembrie 2022 să fie vânate 239 de exemplare pe teritoriul României, anunță Digi24. Cea mai mare cotă de recoltare a fost stabilită pentru județul Harghita.

În Monitorul Oficial a apărut luni un Ordin de ministru pentru aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoș de munte (Tetrao urogallus), pentru perioada septembrie—30 noiembrie 2022. Practic, s-a redeschis vânătoarea pentru cocoșul de munte, după 10 ani de interdicție.

Emanuel Ștefan Baltag, președintele Societății Ornitologice din România, se declară împotriva vânării acestei specii de pasăre și invocă lipsa unor evaluări cu privire la populația de cocoși de munte. “Eu nu sunt de acord de principiu cu vânătoarea la cocoși de munte, dar și la alte specii. De ce? Pentru că sunt specii rare pentru care noi nu avem niște evaluări naționale. Asociațiile de vânători nu fac niște evaluări standard. Problema mare la multe specii de păsări e că nu au calcule populaționale. Adică asociațiile de vânătoare nu fac astfel de calcule. Și atunci, dacă nu știi câte găini ai în curte, nu știi câte poți să tai”, a declarat Emanuel Baltag

A murit fostul șef al Poliției Române, Dan Fătuloiu

Fostul șef al Poliției Române Dan Fătuloiu a murit la vârsta de 66 de ani, iar reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române au transmis condoleanțe familiei. “Cu regret anunțăm plecarea timpurie dintre noi a domnului general (în rezervă) Dan Valentin Fătuloiu. Domnia sa a condus diferite structuri importante ale Poliției Române, iar, între anii 2005 și 2007, a ocupat funcția de inspector general al Poliției Române, fiind un om cu un rol determinant în modernizarea instituției”, au transmis, luni, oficialii Poliției Române, într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook.

Conducerea instituției a transmis condoleanțe familiei și prietenilor. “Dumnezeu să-i odihnească sufletul”, a mai transmis Poliția Română. Potrivit presei locale din Argeș, Fătuloiu avea 66 de ani. El a murit subit, la o săptămână după nunta fiului său. Fostul șef al Poliției Române ieșise la pensie în 2013 și nu era cunoscut cu afecțiuni medicale.

Brașov: Anchetă, după ce doi soți au fost găsiți inconștienți în casă

Polițiștii din județul Brașov au demarat, luni, o anchetă, după ce doi soți din Codlea au fost găsiți inconștienți în casă. Apelul la 112 a fost făcut de nora celor doi, care nu reușea să-i contacteze. Femeia nu a putut fi salvată.

“În această dimineață, dispeceratul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov a fost sesizat prin apelul unic de urgență 112 de către o femeie cu privire la faptul că nu îi poate contacta pe socrii săi, care locuiesc în municipiul Codlea, județul Brașov”, a transmis, luni, IPJ Brașov.

Sursa citată a precizat că la fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Poliției Municipiului Codlea și Serviciului de Investigații Criminale Brașov, precum și procuror. “Întrucât ușa locuinței era încuiată, s-a procedat la pătrunderea în locuință de către pompierii aflați la fața locului, în interiorul acesteia fiind depistate două persoane, în stare de inconștiență, acestea fiind identificate ca fiind un bărbat, în vârstă de 67 ani și o femeie, în vârstă de 65 ani, soț și soție, ambii din municipiul Codlea, județul Brașov”, a mai transmis sursa citată.  

Cadrele medicale sosite la fața locului au constatat decesul femeii, iar bărbatul a fost preluat și transportat la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.