Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Lider PNL: Europenii ne privesc ca turma pe ciobanul care refuză să mulgă

Ziarul de Vrancea
2 apr 2023 874 vizualizări

Din cauza incompetenței unor miniștri în dosarele PNRR, “ne pierdem credibilitate în fața instituțiilor europene și guvernelor din celelalte 26 de state membre”, acuză liberalul

Europarlamentarul PNL Mircea Hava a scris ieri, despre dezacordul din coaliție pe pensiile speciale, că clasa politică își sufleca mânecile și trece la renegocierea negocierii taman când e mai bine să primești ce ai cerut în timp ce europenii ne privesc ca turma pe ciobanul care refuză să mulgă. El arată că “prin felul în care este gestionată situația de miniștrii titulari, absolut lamentabil, pierdem credibilitate în fața instituțiilor europene și guvernelor din celelalte 26 de state membre, dar mai ales pierdem în fața românilor”.

“Există o listă lungă de bucurii pe care primarii României le prezintă, azi, comunităților pe care le păstoresc. Sunt îndesate în conturile de social-media toate semnările de contracte pe PNRR, la un loc cu poza ce dovedește drumul de București. Mă bucură toată cerneala de pe contracte pentru că, teoretic, asta înseamnă bani. Sper doar ca verdele de azi, de la semaforul finanțărilor pe PNRR, să nu se transforme, brusc, fără faza de avertizare, într-un roșu la implementare”, spune europarlamentarul PNL.

Hava arată că “sunt câteva semne care cer să fie puse sub lupă și analizate la rece câteva posibile scenarii de întârzieri în materializarea unor contracte, de pe anumite capitole de finanțare”.

“Poate cel mai important, dar nu voi insista acum, e dezacordul din coaliție asupra pensiilor speciale. Clasa politică își sufleca mânecile și trece la renegocierea negocierii taman când e mai bine să primești ce ai cerut, în schimbul la ce ai promis că faci. Asta în timp ce europenii ne privesc ca turma pe ciobanul care refuză să mulgă. Pare că ne obrăznicim și nu ne pasă nici de timpul pierdut, nici de banii pe care riscăm să-i pierdem. Dar despre asta, mai vorbim. Prin felul în care este gestionată situația de miniștrii titulari, absolut lamentabil, pierdem credibilitate în fața instituțiilor europene și guvernelor din celelalte 26 de state membre, dar mai ales pierdem în fața românilor”, spune eurodeputatul liberal.

Potrivit lui Hava, “întârzierea aducerii în țară a tranșei doi din PNRR, acum și a oricărora pe viitor, înseamnă întârzieri în onorarea obligațiilor de plată către beneficiari, mai târziu”.

“Mă gândesc în special la administrațiile locale, care sunt cele mai apropiate de oameni și nevoile lor. Guvernul trebuie să înțeleagă odată pentru totdeauna că primarii și președinții de consilii județene, nu mai pot fi întârziați din implementarea obligațiilor legale pe care le-au semnat cu ministerele pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene, dar și a celor naționale”, arată el.

Înainte să rămânem fără profesioniști în instituțiile de forță, am rămas fără muncitori pe șantiere

Liberalul mai afirmă că “o altă chestiune care va produce, foarte probabil, renunțări și dezamăgiri implică PNRR, Componenta 5 - Valul renovării”.

“Renovarea moderată sau aprofundată a clădirilor publice, și nu numai, presupune niște costuri maxime admise de 440 euro/mp pentru varianta moderată și de 500 de euro/mp pentru lucrări aprofundate. Se pare că aceste cotații, rezultate la conceperea PNRR, prin 2021, reprezintă, azi, mai mult decât o invitație la cumpătare pentru primari sau cei care au aplicat pentru această componentă. E ușor de intuit că piața și prețurile actuale nu se lasă înduplecate de aceste estimări, iar primele îngrijorări iau, deja, în discuție cum se vor acoperi diferențele. Avem și criza majoră a forței de muncă calificate din construcții! Pentru că, e clar, constructorii, tot mai puțini în actualul context aglomerat în care se aleargă pe multe culoare de finanțare simultan, se vor îndrepta către lucrări cu o marjă de profit cât mai mare. Aceeași situație e și în cazul clădirilor de locuit, a blocurilor, unde limitele sunt chiar mai mici. Până la montatul schelelor, lucru care nu se va întâmpla mai repede de 2024, ar fi cazul să ne revenim cu toții cât mai rapid din acest ricoșeu provocat de diferența de prețuri de acum și să începem să căutăm variante pentru ca diferențele să fie acoperite din fonduri guvernamentale. Adică, exact în maniera în care s-au mai rezolvat astfel de situații cu ajutorul OUG 64/2022 sau al Ordonanței 15/2021”, spune europarlamentarul PNL.

“Ar fi mai mult decât normal ca tot ceea ce se știe de pe acum să fie anticipat și rezolvat cu rostul de a le garanta beneficiarilor măcar o problemă mai puțin și o șansă mai mare în implementare. Pentru că forța de muncă, mobilitatea și disponibilitatea ei, nu o mai poate garanta nimeni. E clar că până la îngrijorarea că vom rămâne fără profesioniști în instituțiile strategice și de forță, am rămas fără muncitori și ingineri pe șantiere”, mai subliniază Hava.

Cinci orașe din România în topul celor mai sigure din lume

Cei mai mulți oameni locuiesc acum la oraș, ceea ce face ca siguranța să reprezinte unul dintre cele mai importante aspecte de luat în considerare când te decizi unde vrei să trăiești. Care sunt cele mai sigure orașe din lume, potrivit evaluării Numbeo?

Factorii luați în considerare pentru determinarea gradului de siguranță al orașelor au fost următorii: nivelul infracționalității; siguranța unei plimbări ziua sau noapte prin oraș, “șansele” de a fi jefuit sau furat, posibilitatea de a fi agresat fizic de persoane străine; “șansele” să fii insultat sau deranjat de cineva pe stradă; gradul de toleranță a locuitorilor, consumul de droguri. În funcție de acești factori, orașele primesc un scor de la 0 la 100. Raportul Numbeo este cu atât mai semnificativ cu cât puțin mai mult de jumătate din populația globului trăiește acum la oraș, iar, până în 2050, este de așteptat ca aproape 70% dintre oameni să locuiască în orașe, potrivit Ranking Royals. În acest top, este al șaselea an la rând când Abu Dhabi iese pe primul loc (scor: 88,2). Capitala EAU este un oraș în care cei mai mulți locuitori provin din alte țări, astfel că jafurile, răpirile și furturile sunt foarte rare. Străinii se feresc să comită infracțiuni întrucât ar putea fi deportați. Bărbații și femeile se pot plimba pe stradă atât ziua, cât și noaptea fără nicio problemă. Orașul este urmar de Doha, Qatar (scor: 86), Ajman, EAU (scor: 85), Taipei, capitala Taiwanului (scor: 84,9) și Sharjah, EAU (scor: 84,6).

Cluj-Napoca a obținut 77,7 de puncte din 100 și este momentan pe locul 22, fiind considerat un oraș mai sigur decât locuri precum Zagreb (locul 25), capitala Croației, orașele olandeze Eindhoven (locul 24) și Groningen (locul 26) și chiar și capitala Islandei, Reykjavik (locul 30). Celelalte orașe românești din top 100 sunt Timișoara (locul 32), Brașov (locul 54), București (locul 67) și Iași (84). Capitala Moldovei a depășit la capitolul siguranței alte capitale europene importante precum Amsterdam (locul 87), Oslo (locul 108) și Budapesta (locul 121).

Cele mai periculoase orașe din lume în 2023 1. Caracas, Venezuela (scor: 16,6) 2. Pretoria, Africa de Sud (scor: 18,1) 3. Durban, Africa de Sud (scor: 19,1) 4. Juhannesburg, Africa de Sud (scor: 19,2) 5. San Pedro Hulas, Honduras (scor: 19,3) 6. Port Moresby, Papua Noua Guinee (scor: 19,6) 7. Kabul, Afganistan (scor: 19,9) 8. Rio de Janeiro, Brazilia (scor: 22,3) 9. Alice Springs, Australia (scor: 22,5)

Dragnea și-a deschis canal de YouTube de gătit

 “De unde ați furat ingredientele?”, l-a întrebat un utilizator

Fostul lider PSD Liviu Dragnea și-a lansat un canal de YouTube pentru gătit, prima rețetă fiind cea de mâncare de păstăi. El elogiază beneficiile “manganului”, despre care afirmă că ar fi bun pentru creșterea fertilității bărbaților, și critică supermarketurile.

Canalul lui Dragnea “Bucătăria de acasă” promovează mâncarea sănătoasă, după cum anunță chiar fostul lider PSD, care precizează că la fiecare rețetă va prezenta și beneficiile principalelor ingrediente.

Prima rețetă este cea de mâncare de fasole galbenă păstăi.

Conform lui Dragnea, fasolea galbenă păstăi are vitamina A, C, potasiu, acizi gași, dar conține și “mangan”, despre care afirmă că este foarte bun pentru “creșterea activității hormonale, ajută fertilitatea la bărbați și la femei previne pierderea sarcinii”.

Primul episod de pe canalul lui Dragnea a strâns aproape 50.000 de vizionări și peste 660 de comentarii, multe dintre ele ironice.

“O așteptăm și pe doamna Udrea cu un show despre goblene și pictură pe numere”, afirmă unul dintre utilizatori, în timp ce alții fac referire la perioada petrecută de Dragnea în detenție. “Spuneți-ne și nouă de unde ați furat ingredientele?”, întreabă ironic un alt utilizator.

Centru de mentenanță în România pentru armele din Ucraina

Producătorul german de armament Rheinmetall construiește un centru militar de întreținere și logistică în Satu Mare, care va începe să funcționeze luna aceasta pentru a deservi armele folosite în războiul din Ucraina, a anunțat duminică compania, relatează Reuters. „Service-ul ar trebui să joace un rol central în menținerea operațională a sistemelor de luptă occidentale utilizate în Ucraina și în asigurarea disponibilității suportului logistic”, a spus un purtător de cuvânt al companiei.

Centrul, situat în apropierea graniței cu Ucraina, va deservi obuziere autopropulsate, tancuri Leopard 2 și Challenger, vehicule de luptă de infanterie Marder, transportoare blindate Fuchs și camioane militare.

„Este o preocupare cheie pentru noi, cei de la Rheinmetall, să oferim forțelor NATO și Ucrainei cel mai bun sprijin posibil”, a declarat șeful executivului Armin Papperger într-un comunicat.

Rheinmetall a fondat un centru similar în Lituania în iunie 2022 pentru a oferi sprijin vehiculelor NATO din statele baltice.

Doi comisari europeni, în vizită oficială în România

Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, și comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, efectuează luni și marți o vizită oficială în România.

Cei doi oficiali europeni vor fi prezenți în București, Iași și Vaslui, pentru a participa la evenimentul de lansare a programelor naționale pentru 2021-2027 ale politicii de coeziune, pentru a se întâlni cu autorități naționale și regionale și pentru a vizita mai multe proiecte finanțate de UE.

Luni dimineața, comisarii se vor întâlni la București cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și cu ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi.

Comisarii se vor deplasa ulterior la Iași, unde, la ora 16,00, vor participa, împreună cu miniștrii Boloș și Budăi, la evenimentul de lansare a celor opt programe naționale de coeziune.

Totodată, comisarii se vor întâlni cu părțile interesate de la nivel local în cadrul unui dialog cu cetățenii intitulat “Viitorul politicii de coeziune în regiunea de nord-est”.

Marți, comisarii Schmit și Ferreira se vor deplasa la Vaslui pentru a vizita mai multe proiecte finanțate prin politica de coeziune, și anume Spitalul Județean de Urgență, un proiect de extindere a infrastructurii locale de învățământ preșcolar și o fabrică de prelucrare a cărnii care angajează persoane vulnerabile și care este unul dintre cei mai mari angajatori din regiune, informează un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Comisarii se vor întoarce apoi la Iași și vor vizita Centrul pentru refugiați ucraineni de la Nicolina și alte proiecte finanțate prin politica de coeziune, inclusiv: Fundația “Alături de voi”, care sprijină incluziunea persoanelor cu dizabilități prin intermediul unui model de întreprindere socială; Centrul de simulare “Prof. Univ. Dr. Cristian Dragomir” din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”, o unitate cu tehnologie de vârf cofinanțată de UE al cărei scop este să îmbunătățească aspectele practice ale formării în domeniul medical; precum și proiectul transfrontalier SMURD, un centru de formare comun cu Republica Moldova pentru intervenții în situații de urgență.

Ce făcea mama fetiței de 2 ani care a căzut de la etaj în Timișoara în momentul incidentului

O fetiță de doi ani și patru luni a căzut de la etajul al doilea al unui bloc din Timișoara, pe plafonul de deasupra scării de acces în imobil.

Martorii susțin că mama se afla în casă în acel moment, împreună cu concubinul ei. Copila a fost dusă de urgență la spital, pentru investigații.

Incidentul a avut loc la amiază și nimeni, se pare, nu a fost martor la cădere. Adulții au fost alertați de țipetele copilei.

Plânsetul de diperare al fetiței a fost auzit de o femeie care a parcat mașina în zonă. Ulterior a observat-o pe micuță pe plafonul deasupra ușii blocului. Era rănită la fața și o striga pe mama sa.

După ce femeia a sunat la 112, la scurt timp au apărut mama și partenerul ei, iar bărbatul s-a urcat pe țeava de gaz și a coborât-o pe cea mică de pe plafon. La scurt timp și-au făcut apariția polițiștii și un echipaj de la ambulanță.

Potrivit martorilor, mama a povestit că era în baie când a avut loc incidentul, iar concubinul dormea. Fetița - singurul copil al femeii - s-ar fi urcat pe o noptieră și ar fi deschis geamul. Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș face cercetări.

Neamț: Două tinere au fost rănite după ce s-au răsturnat cu mașina la Pipirig

Două tinere în vârstă de 18 ani au fost rănite după ce s-au răsturnat cu mașina, luni, pe drumul național DN 15B, în localitatea Pipirig, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț.

“Din primele cercetări a reieșit că, în timp ce o tânără în vârstă de 18 ani, din Pipirig, conducea un autoturism, în localitatea Pipirig, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare și ar fi părăsit partea carosabilă, intrând în coliziune cu un podeț, după care s-a răsturnat pe cupola autoturismului. În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului auto și a unei pasagere în vârstă de 18 ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, subinspectorul Ramona Ciofu.

Cele două victime au fost transportate la Centrul de Primiri Urgențe Târgu-Neamț, pentru acordarea îngrijirilor medicale.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.