Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Instanța supremă confirmă excluderea judecătoarei Camelia Bogdan din magistratură

Ziarul de Vrancea
11 apr 2022 729 vizualizări

Ea a făcut parte din completul de la Curtea de Apel București care l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu

Un complet de cinci judecători de la Instanța supremă a menținut marți decizia CSM din anul 2018 prin care judecătoarea Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură pentru abateri disciplinare.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, ca nefondat, recursul declarat de Camelia Bogdan împotriva hotărârii pronunțate pe 2 aprilie 2018 de Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM, fiind menținută astfel decizia de excludere din magistratură. Decizia magistraților este definitivă.

Pe 2 aprilie 2018, Secția pentru judecători a CSM a decis, pentru a doua oară, excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan.

Hotărârea a fost luată în baza unui raport al Inspecției Judiciare, în care Camelia Bogdan era acuzată că nu a respectat dispozițiile privind distribuirea aleatorie a cauzelor, pe vremea când era judecătoare la Secția penală a Curții de Apel București. Conform Inspecției Judiciare, Camelia Bogdan a primit mai multe dosare spre judecare, în ianuarie 2016, care inițial fuseseră repartizate unui alt judecător, dar care intrase în concediu.

După ce judecătorul titular a revenit din concediu, Camelia Bogdan ar fi păstrat un dosar, în care a dispus, în luna mai 2016, confiscarea unor sume de bani, printre cei vizați fiind și notarul Jean Aurel Andrei, soțul Laurei Andrei, la acea vreme președinte al Tribunalului București. Este vorba de dosarul în care Jean Aurel Andrei era inculpat alături de Radu Mazăre pentru retrocedări ilegale de terenuri în Mamaia.

Camelia Bogdan mai primise o decizie de excludere din partea CSM în februarie 2017, dar care a fost anulată în instanță.

Ea a făcut parte din completul de la Curtea de Apel București care l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu.

Inspecția judiciară a stabilit că ea s-ar fi aflat în incompatibilitate/conflict de interese, deoarece ar fi predat în 2014 în cadrul unui seminar care avea ca temă prevenirea fraudei și a corupției, unde participau funcționari din cadrul APIA, instituție subordonată Ministerului Agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul în care a fost condamnat Dan Voiculescu, respectiv privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Ursoaică împușcată la Izvoru Mureșului. Puii duși la orfelinat

O ursoaică a fost împușcată, luni după-amiază, în Izvoru Mureșului, după ce a devenit agresivă cu membrii echipei de intervenție veniți să o alunge, cei doi pui pe care aceasta îi avea fiind duși la Centrul de reabilitare a ursuleților orfani din munții Hășmaș.

Primarul comunei Voșlăbeni, de care aparține stațiunea Izvoru Mureșului, Mihai Tinca, a precizat că un localnic a sunat la 112 și a anunțat că a văzut un urs între casele de locuit. Echipa de intervenție sosită la fața locului a încercat alungarea animalului, dar acesta a devenit agresiv și paznicul de vânătoare a luat decizia de a-l împușca.

Directorul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Gheorgheni, Birtalan Istvan, a explicat că s-a dovedit că ursoaica își făcuse bârlogul între curțile oamenilor și avea doi pui mici, născuți în ianuarie, acesta fiind motivul pentru care era agresivă. “Am mers cu echipa de intervenție în spatele șopronului, între cele două curți, am observat un urs care stătea cu fața spre noi și când ne-am apropiat, la 15-20 metri, mormăia și a fugit către noi, a vrut să sară pe noi. Am fugit de acolo, am încercat să mergem din altă parte, să vedem care este situația și iar a fugit după noi și atunci a fost nevoit paznicul de vânătoare să împuște ursul. Iar după ce l-a împușcat, am observat că este un bârlog, de fapt, între cele două case și sunt doi pui mici, din păcate. Puii i-am transportat la orfelinatul de urși de la Bălan (Centrul de reabilitare a puilor de urși din munții Hășmaș -n.red.)”, a declarat Birtalan Istvan.

El a mai precizat că, pe baza experiențelor de anul trecut, în următoarele săptămâni se va înmulți numărul urșilor care vor veni în localități, pentru că e vorba de exemplare care au crescut în strânsă legătură cu oamenii și consideră că este nevoie de luarea unor măsuri care să contribuie la conviețuirea ursului cu omul.

“Trebuie să înțeleagă toată lumea din România că pentru conviețuirea ursului cu omul trebuie (îndeplinite - n.red.) trei condiții foarte importante: intervenția, ceea ce facem noi acum, adică urșii habituați, care sunt obișnuiți cu omul, care trăiesc în sate, în orașe, trebuie eliminați, din păcate. A doua condiție este prevenția, adică dacă se vede că este un urs care se apropie de om, nu are frică, frecventează stânele în fiecare seară etc, trebuie împușcat. Și asta este o soluție prin care ursul înțelege că omul pentru el nu înseamnă sursă de hrană, ci este un pericol. Dar asta durează. Vă dați seama, acum nu vânăm urșii de șapte ani, deci care s-a născut acum șapte ani este un urs mare, de 250 kilograme, care asociază omul cu sursă de hrană. Și a treia condiție, care este foarte importantă, este reducerea populației la efectivul optim, efectivul care poate să trăiască fără probleme în acest habitat, fără să fie concurență între ei. Pentru că urșii aceștia, după cum am observat noi (...), care intră în localitate, sunt femele sau masculi tineri, de trei, patru, cinci ani maxim, cei care sunt înlăturați, împinși în pădure, din habitatul natural, care este ocupat de urșii dominanți, care sunt în vârstă, sunt sălbatici, au o frică instinctivă față de om și se ascund în cea mai adâncă pădure”, a explicat Birtalan.

Un clujean, pregătit de PNL să preia Ministerul Digitalizării

Deputatul PNL Sabin Sărmaș este favorit pentru a prelua Ministerul Digitalizării, au precizat surse liberale pentru agenția News.ro, Marcel Boloș urmând să rămână la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Sabin Sărmaș, deputat de Cluj, a mai fost în cărți pentru portofoliul Cercetării, Inovării și Digitalizării, după demisia lui Florin Roman din această funcție.

Marcel Boloș, care în prezent este ministru al Cercetării și Digitalizării, va continua la ministerul Fondurilor Europene, unde inițial fusese vehiculat, după parafarea acordului coaliției de guvernare. Atunci a fost numit în funcție Dan Vîlceanu, un apropiat al liderului PNL Florin Cîțu. Dan Vîlceanu și-a dat demisia din funcția de ministru după plecarea lui Florin Cîțu de la șefia Partidului Național Liberal, iar Marcel Boloș a fost numit interimar pe acest portofoliu.

Meteorologii anunță temperaturi minime negative și brumă

Meteorologii anunță că, începând de marți seara, vor fi temperaturi minime preponderent negative, iar în nord-vestul și centrul țării se va semnala brumă, până joi dimineața. Miercuri, în zece județe din în Moldova, nordul Dobrogei și nord-estul Munteniei va fi în vigoare un Cod galben de vânt puternic. “Temperaturile minime vor fi preponderent negative și se va produce brumă în nord-vestul și centrul țării, iar pe arii mai restrânse, în noaptea de marți spre miercuri (12/13 aprilie), și în regiunile vestice și în zonele deluroase din restul teritoriului”, au transmis meteorologii.

Totodată, aceștia au emis o atenționare Cod galben privind intensificări ale vântului, valabilă miercuri, între orele 10.00 și 20.00. “În intervalul menționat, în Moldova, nordul Dobrogei și nord-estul Munteniei, temporar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55...60 km/h, iar pe arii restrânse rafalele vor depăși 65...70 km/h”, a arătat ANM.

Intensificări ale vântului, cu viteze de 45...55 km/h, vor fi miercuri și în restul Munteniei și al Dobrogei, iar pe parcursul zilei de marți, local, în jumătatea estică a țării.

Codul galben de vânt puternic va viza județele Bacău, Brăila, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Tulcea, Vrancea și Vaslui.

În zona municipiului București, de marți, de la ra 21.00 și până joi, la ora 9.00, vremea va fi frumoasă, însă cu valori termice nocturne sub cele specifice perioadei.

A murit actorul Traian Stănescu

Actorul Traian Stănescu a murit la vârsta de 82 de ani, a anunțat fiul său pe Facebook. „Acum dansează în ceruri amândoi... Zbor lin, TATA!”, a scris Mihai Stănescu, alături de o fotografie în care Traian Stănescu apare alături de soția sa, actrița Ilinca Tomoroveanu, decedată în 2019.

Traian Stănescu s-a născut la 27 martie 1940, în localitatea Făget, județul Timiș. A absolvit IATC în anul 1961. Din 1968, a devenit actor al Teatrului Național “I. L. Caragiale” al cărui societar de onoare a fost din anul 2002.

Traian Stănescu a jucat în spectacole de teatru precum: „Enigma Otiliei”, „Regele Lear”, „Richard al III-lea”, „Cine are nevoie de teatru”, „Orfeu în Infern”, „Ondine”, „Amanții însângerați”, „Sâmbată, duminică, luni”.

În film, a apărut în „Dragoste lungă de-o seară” (regia Horea Popescu, 1964), „Castelanii” (regia Gheorghe Turcu, 1967), „De trei ori București” (regia Horea Popescu, 1967), „Surorile Boga” (regia Iulian Mihu, 1968), seria „Mărgelatu” (regia Doru Năstase și Gheorghe Vitanidis, 1980-1986), „Probleme personale” (regia David Reu, 1981), „Orgolii” (regia Manole Marcus, 1982). În 2004, a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.

Iohannis nu vrea să spună ce armament a trimis România în Ucraina

“Pentru noi e foarte important să ne ocupăm de refugiații ucraineni și de oamenii care au nevoie de ajutor în Ucraina, este preocuparea noastră principală. Evident, ajutorul militar e transmis către Ucraina de către NATO”, a declarat ieri președintele Klaus Iohannis când a fost întrebat de un reporter belgian ce armament a trimis România în Ucraina. “Nu cred că e bine să facem declarații publice lungi despre ce face o țară sau alta în această privință”, a mai spus președintele Iohannis.

Declarația a fost făcută într-o conferință de presă comună la Cotroceni cu premierul belgian Alexander de Croo.

Femeie înjunghiată în gât pe o stradă din Mediaș

O femeie de 74 de ani a fost înjunghiată pe o stradă din municipiul Mediaș, județul Sibiu, iar atacatorul i-a sustras un lănțișor. Femeia a fost găsită în spatele blocului unde locuiește, cu rana sângerând, iar medicii nu au putut-o salva. “La data de 12 aprilie, în jurul orei 12,30, prin apel 112, Poliția Municipiului Mediaș a fost sesizată despre faptul că o femeie este căzută pe o stradă din municipiu, prezentând o posibilă rană care sângerează din zona gâtului. La fața locului s-au deplasat polițiști și echipaje medicale, acestea din urmă efectuând manevre de resuscitare ale persoanei în cauză, fără succes însă, fiind pronunțat decesul femeii”, au transmis, ieri, reprezentanții IPJ.

Sursa citată a precizat că, din primele cercetări efectuate de către polițiști, a rezultat că este vorba despre o femeie în vârstă de 74 de ani, din municipiul Mediaș. “Deoarece din constatările preliminarii a reieșit faptul că moartea femeii ar fi survenit ca urmare a săvârșirii unei fapte cu violență, a fost constituită o echipă de cercetare formată din polițiști de investigații criminale și criminaliști care, sub directa coordonare a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, urmează să stabilească situația de fapt în vederea aplicării măsurilor legale în consecință”, au mai precizat polițiștii.

Trupul femeii a fost preluat și transportat la Serviciul de Medicină Legală Sibiu pentru efectuarea necropsiei și stabilirea cauzelor decesului.

Surse din anchetă au precizat că femeia a fost înjunghiată în gât, iar atacatorul i-a sustras un lănțișor. Fapta s-a petrecut pe o stradă din Mediaș, în spatele blocului unde locuia femeia, în timp ce aceasta coborâse să ducă gunoiul. Anchetatorii au demarat verificări pentru identificaresa și prinderea autorului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.