Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Guvernul Dăncilă rezistă

Ziarul de Vrancea
27 iun 2018 627 vizualizări

Moțiunea de cenzură a opoziției a întrunit 166 de voturi “pentru” din 233 necesare n după Ion Iliescu, Liviu Dragnea este cel mai mare rău care i se întâmplă acestei țări, a declarat liderul USR în plen n Băsescu i-a rugat pe social-democrați să-și dea jos guvernul, în vreme ce Ponta a promis un nou asalt în toamnă, dar fără Orban

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost respinsă ieri de Parlament, deoarece nu au fost exprimate suficiente voturi. Votul a fost secret, exprimat prin bile. Doar 170 de parlamentari au votat, pentru adoptarea moțiunii de cenzură fiind necesare minimum 233 de voturi favorabile. Conform parlamentarilor care au participat la numărarea voturilor, au fost exprimate 166 de voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă”. Nu au fost voturi anulate sau abțineri. Prin urmare, moțiunea a fost respinsă și Guvernul Dăncilă rămâne în funcție.

Premierul Viorica Dăncilă a spus, ieri, în plenul Parlamentului că întreaga moțiune este o înșiruire de falsuri, ea acuzând opoziția că mistifică realitatea pentru propriile jocuri politice. În timpul discursului premierului, parlamentarii liberalii au desfășurat un banner imens cu mesajul ”Luptăm până la capăt pentru România”, iar parlamentarii opoziției au strigat de mai multe ori ”Demisia”, în timp ce parlamentarii puterii au aplaudat. Citind de pe o foaie scrisă, probabil de alții, ea i-a acuzat pe parlamentarii opoziției de aroganță și a spus că mistifică realitatea pentru a le servi propriilor jocuri politice. "Prezentați răul ca fiind bine, iar binele ca fiind rău. În discursul dumneavoastră nu mai este loc de nuanțe. Totul este alb și negru", a continuat premierul.

Kelemen: Opoziția nu are nicio soluție conturată

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a susținut, la dezbaterea moțiunii, că opoziția aparent dorește preluarea guvernării, dar nu are nicio soluție conturată, nici măcar o schiță de program de guvernare și a acuzat o luptă sterilă pentru putere. ”Schimbarea majorității guvernamentale nu poate fi rezultatul unor aranjamente de culise”, a afirmat Kelemen Hunor. În opinia UDMR, o moțiune de cenzură, dincolo de critica la adresa Guvernului, ar trebui să mai aibă o componentă esențială, aceea care arată clar ce urmează: care e programul de guvernare al acelor partide care doresc într-adevăr preluarea puterii executive, cine este candidatul pentru preluarea funcției de prim-ministru și pe ce majoritate se bazează, cine sunt cei care vor conduce principalele ministere și direcția principalelor politici publice.

Turcan: Salvăm România sau instaurăm Republica Teleorman

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a afirmat, în plenul reunit, că niciodată o moțiune de cenzură nu a avut o miză mai mare decât acum, pentru că astăzi poate fi salvată România sau poate fi instaurată Republica Teleorman la cheremul unei persoane și i-a spus Vioricăi Dăncilă că nimic nu o va slava de la a plăti pentru complicitatea la fărădelege.  ”V-ați citit discursul înainte? Pentru că dacă nu ați făcut-o, cineva și-a bătut groaznic joc de dvs. Ați reușit să ridicați minciuna la rangul deja al celebrei incompetențe care vă caracterizează”, i-a mai spus Turcan Vioricăi Dăncilă.

Liderul Uniunii Salvați România (USR), Dan Barna, a declarat, în plenul Parlamentului, că, după Ion Iliescu, Liviu Dragnea este cel mai mare rău care i se întâmplă acestei țări, iar guvernul Dăncilă este unul care nu face decât să încerce să îl scape de la pușcărie. El a precizat că formațiunea politică pe care o conduce va vota moțiunea și i-a îndemnat și pe ceilalți parlamentari să nu aleagă „trecutul întunecat”.

El a vorbit despre „contra mitinguri de autobuz și tunuri cu apă”. „Am văzut ordinul ministrului de Interne, care cerea măsuri ferme pentru manifestanții pașnici, apoi am văzut jurnaliști reținuți și colegi de-ai noștri urcați în dube ale jandarmeriei, cu cătușele la mâini, pentru simplul fapt că strângeau semnături pentru o inițiativă cetățenească de supraviețuire morală, «Fără Penali în funcții publice»”. „Aceasta este România lui Dragnea”, a concluzionat Barna.

Îndemnul lui Băsescu pentru PSD: Dați-vă singuri Guvernul jos

Fostul președinte Traian Băsescu a susținut, în plenul reunit, că, dacă Guvernul nu va fi demis prin moțiunea opoziției, mai bine să îl demită PSD. El s-a întrebat cum va putea premierul Dăncilă să stea alături de cancelarul austriac pentru a stabili liniile strategice pentru următoarele 18 luni în Europa. Băsescu a spus că îi va fi greu opoziției să demită Guvernul, iar ironic a susținut că, dacă nici cu “salvatorul Ponta" nu se poate, atunci PSD să îl demită pentru a nu ne face de râs în Uniunea Europeană. “Dragi colegi, în mod categoric, opoziției îi va fi foarte greu să treacă astăzi moțiunea. Poate cu salvatorul Ponta să treacă, dar dacă nu trece, ascultați-mă ce vă spun: dați-vă singuri Guvernul jos, voi puteți să o faceți, și puneți un Guvern cu care să nu ne fie rușine în UE, pentru că vom conduce UE. Rețineți că această șansă o vom mai avea peste 14 ani”, a mai spus Traian Băsescu.

Ponta: “În toamnă, domnul Orban să ne încurce mai puțin”

Liderul Pro România, Victor Ponta, l-a acuzat pe președintele PNL, Ludovic Orban, de eșecul moțiunii de cenzură. Ponta spune că în toamnă el va încerca să dea jos Guvernul, pentru a forma un Cabinet susținut tot de parlamentari PSD și ALDE.  ”1 ianuarie 2019 trebuie să ne prindă cu alt guvern, cu o construcție social-democrată, liberal-democrată, alături de colegi care pot și trebuie să înțeleagă că este nevoie de un guvern mult mai bun. Am spus că noi n-o să votăm un guvern condus de Ludovic Orban, PNL. Dar era un mesaj de la foștii mei colegi de la PSD și ALDE care la fel mi-au spus: nu ne cereți să dăm jos guvernul PSD-ALDE ca să vină un guvern PNL. Modul în care s-a pornit cu moțiunea a fost total greșit și tot ce s-a întâmplat în ultimele zile. Eu vă spun că nu există o alternativă și dacă nu a putut să o facă dl Orban și cu PNL o să încercăm să construim noi alternativa în toamnă”, a declarat Victor Ponta. El a precizat că se referă la ”o discuție mult mai serioasă și mai bine pregătită cu parlamentari PSD și ALDE”.

Dragoș Pătraru, dat afară de la TVR

Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii "Starea nației", difuzată de TVR, spune că nu a fost o surpriză notificarea venită din partea conducerii SRTv privind scoaterea din grilă. Jurnalistul a transmis că emisiunea se va vedea pe micile ecrane și online din 6 august. "În mod normal, contractul trebuia să se prelungească cu încă 6 luni pentru că toate clauzele de audiență au fost îndeplinite, dar știam că dispoziția doamnei Doina Gradea a fost la fel ca și în iarnă - pentru că ei au vrut să ne dea afară în iarnă, dar nu au putut, daunele plătite de televiziunea publică ar fi fost foarte mari. Doina Gradea este un fel de Ludovic, nu Orban, ci cel care spunea că <Statul sunt eu>, și doamna Gradea este <Televiziunea>. Ea spune că este vorba de atacurile mele la adresa SRTv. Din contră, noi am vrut să atragem atenția că există grupuri de interese politice și economice care vor să acapareze Televiziunea și să dicteze din punct de vedere editorial potrivit acestor interese. Probabil că asta o va spune o instanță, pentru că vom ajunge acolo cu siguranță. Nu e o surpriză că s-a întâmplat asta, pentru că ordinul s-a dat în urmă cu șapte luni", a declarat ieri Dragoș Pătraru. Jurnalistul afirmă că a respectat clauzele impuse de contract, subliniind că toate dezvăluirile făcute au fost în interes public. “În TVR am investit 40.000 de euro, banii pe care i-am luat de la Digi TV, și acum mă cert cu cei de la televiziunea publică ca să-i recuperez. Pentru telespectatori, din 6 august vom fi pe micile și foarte micile ecrane, iar cu un film despre corupția din TVR s-ar putea să apărem și pe marile ecrane", a mai spus Dragoș Pătraru.

Un alt român din Malaysia, la un pas să fie executat

n ultima cale de atac a fost respinsă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că ieri s-a judecat recursul în cazul celui de-al doilea cetățean român condamnat la pedeapsa capitală în Malaysia pentru trafic de droguri, iar Curtea Federală de Justiție a confirmat pedeapsa capitală printr-o decizie definitivă, fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz.

Potrivit MAE, avocații cetățeanului român urmează să depună o cerere de grațiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta. Conform procedurilor malaysiene, această cerere va fi analizată de o Comisie de Grațiere, care se convoacă la solicitarea sultanului. MAE precizează că sentința nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluționată cererea de grațiere, iar acest demers poate fi de durată.

Cetățeanu român în cazul căruia a fost respinsă ieri ultima cale de atac este Ionel Țurcan.

Ministerul Justiției comunica în decembrie 2017 că în închisoarea Simpang Renggam se află încarcerați Marian Laurențiu Peity  și Ionel Țurcan,  arestați pentru trafic de droguri, condamnați la moarte de Curtea de Apel, și ale căror procese se aflau în faza de judecată pe rolul Curții Federale a Malaysiei.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut atunci o vizită în Malaysia, pentru semnarea Memorandumului de înțelegere dintre Guvernul României și Guvernul Malaysiei privind activități de cooperare juridică, iar în cursul acesteia a făcut și o vizită la penitenciarul Bentong, unde a discutat și cu românul Ionuț Alexandru Gologan, în vârstă de 25 de ani, arestat din 2012 și condamnat definitiv la pedeapsa cu moartea pentru trafic de droguri.

Sesiunea extraordinară dedicată Codurilor penale, în perioada 2-19 iulie

Biroul permanent al Camerei a decis, ieri, ca sesiunea extraordinară a Camerei Deputaților să fie convocată în perioada 2-19 iulie. Potrivit liderului PSD, Liviu Dragnea, sesiunea extraodinară va fi convocată pentru a se adopta modificările la Codurile penale. Și Codul administrativ, un proiect cu numeroase prevederi controversate, ar putea fi adoptat în sesiunea extraordinară.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut luni, răspunzând unei întrebări, că este exclusă în acest moment adoptarea modificării Codurilor penale printr-o Ordonanță de urgență. "O să facem o sesiune extraordinară, dar nu putem face o sesiune extraordinară toată vara. și atunci o să cer astăzi, și eu, și domnul Tăriceanu celor din comisie să închidă odată Codul penal, să meargă la votul final, după care intră în circuitul obișnuit", a spus Dragnea.

Potrivit regulamentului, Camera Deputaților se întrunește și în sesiuni extraordinare, la cererea Președintelui României, a Biroului permanent sau a cel puțin unei treimi din numărul deputaților.

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica, dată în urmărire generală

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica a fost dată în urmărire generală, ieri, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru ”favorizarea făptuitorului”. Fotografia acesteia și informații despre motivul căutării au fost postate pe site-ul Poliției Române, alături de fotografiile altor peste 1.100 de români dați în urmărire.

Pe site-ul Poliției Române, la secțiunea ”Persoane urmărite”, a fost postată fotografia fostei șefe a DIICOT, cu mențiunea că pe numele său există un mandat de executare a pedepsei închisorii emis în 26 iunie de Tribunalul București, Secția I Penală. Conform procedurilor, Poliția a solicitat deja instanței emiterea mandatului european de arestare.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au decis marți achitarea Alinei Bica în dosarul în care a fost judecată alături de omul de afaceri Horia Simu și de fostul șef al ANAF Șerban Pop și în care în primă instanță primise o condamnare de trei ani și jumătate de închisoare cu executare. În dosarul în care a fost judecată alături de fostul ministru Adriean Videanu, fosta șefă a DIICOT a fost condmnată la patru ani de închisoare cu executare, fiind menținută astfel decizia din primă instanță.

Fosta șefă a DIICOT a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica. Soția omului de afaceri Ovidiu Tender declara însă, săptămâna trecută, la instanța supremă, că Bica nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci în Panama.

De la conducerea Poliției la suspect într-un dosar DNA

Chestorul Cătălin Ioniță s-a prezentat la DNA, ieri, la o zi de la demisia sa de la conducereal Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). El a spus, la sosirea la DNA, că a fost citat în calitate de suspect într-un dosar, susținând că va lupta "până în pânzele albe" pentru a-și demonstra nevinovăția.

Potrivit DNA, fostul șef al Poliției Române este acuzat că a pretins de la o persoană, care are calitatea de suspect în dosar, cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 4 hectare de teren, promițând în schimb că va determina anumiți funcționari publici să urgenteze finalizarea unei proceduri de punere în posesie. El este urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații, în formă continuată


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.