Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Femeia care a născut pe trotuar: “De ce strigați așa, doamnă, că ne-ați trezit?”

Ziarul de Vrancea
1 aug 2023 662 vizualizări

Mama tinerei a povestit cum au reacționat cadrele medicale când s-au prezentat cu fiica însărcinată la spitalul din Urziceni n părinții femeii, dar și ministrul Rafila, acuză că tânăra a fost discriminată, fiind de etnie romă

 

Părinții tinerei care a născut pe trotuar după ce nu a fost primită în Spitalul din Urziceni reclamă că aceasta a fost discriminată pe motiv că este de etnie romă. Mama tinerei afirmă că atunci când a ajuns cu ea la spital nu a găsit pe nimeni la Urgențe, iar când a strigat pentru a cere ajutor a venit ”o doamnă dintr-o cameră, care dormea, și a început să spună: de ce strigați așa, doamnă, că ne-ați trezit?”.

”Să nu intri în instituția spitalului și să stai să mori pe stradă direct... Așa ceva nu există. Dacă era într-o comună și nu putea să intre, era o apă, era inundație, era altă treabă, mai ziceai: mă, nu putea să intre mașina de salvare să o ia de la 100 de kilometri, dintr-o comună. Dar în oraș, la 3 kilometri, a putut să... chiar în fața spitalului”, a declarat, la Antena 3, tatăl tinerei care a născut în fața Spitalului din Urziceni. Întrebat de ce crede că nu a fost primită fiica sa în spital, el a afirmat: ”Face ură de rasă. Ură de rasă fac! Da, da, da, e de etnie romă. Probabil au văzut-o că e și mută și de asta au și aruncat-o pe stradă, probabil. E și țigancă și nu are rost să o mai ținem înăuntru. Arunc-o!”.

La rândul său, mama femeii a relatat, tot la Antena 3, că a dus-o pe fiica sa la spitalul din Urziceni întrucât se simțea rău. ”Acolo am intrat pe poarta spitalului cu mașina personală și cu fata în mașină. Când am intrat pe holurile spitalului de acolo la Urgențe nu era nimenea, toate porțile erau deschise, toate ușile erau deschise, dar nu era niciun fel de cadru medical. Și am început să țip pe hol: doamnă, nu este nimeni? Alo, alo, cine este aici, nu este nimenea, că naște o femeie un copil? Și iese o doamnă dintr-o cameră, care dormea, și a început să spună: de ce strigați așa, doamnă, că ne-ați trezit? Și i-am spus: doamnă, se naște un copil (…) și a spus: ce să vă fac eu vouă? Duceți-vă și sunați la Ambulanță”, a povestit ea.

Femeia a adăugat că i-a spus atunci că nu au telefoanele la ei. ”Și a sunat la 112 doamna, să vină ambulanța. Nu i-a luat măcar o tensiune, măcar un puls, măcar să-I facă ceva sau să se uite la ea măcar. Ne-a spus: am sunat la Ambulanță, duceți-vă și așteptați la poartă că o să vină ambulanța”. Ea a subliniat că li s-a spus să aștepte Salvarea la poartă și a menționat că a precizat că fiica ei este surdomută, întrebând dacă nu i se măsoară tensiunea, pulsul.

Femeia a mai declarat că ambulanța a sosit în ”maxim zece minute”. ”Când au văzut de pe Ambulanță au sărit din mașină și au început să își facă treaba. Dacă nu erau oamenii ăia, poate că copilul era mort. Pentru că copilul l-a născut pe trotuar. Copilul meu a născut pe trotuar. O să-și facă avocații treaba...”, a afirmat ea. Întrebată de ce crede că s-a întâmplat acest lucru, ea a replicat: ”Poate fi o discriminare că suntem romi, de etnie romă”. Ea a menționat că fiica sa și fetița acesteia sunt bine.

Rafila: Puteau să sune la 112 de acasă, nu trebuia să vină până la spital

”Este o situație incredibilă, din punctul meu de vedere, și reflectă în primul rând faptul că spitalul nu e condus, aici nici nu mai discutăm despre management defectuos, este evident că în momentul în care intră cineva care apelează la serviciile unui spital unde există un Compartiment de Primiri Urgențe și acolo nu e nimeni sau este o persoană care doarme, acela nu e Compartiment de Primiri Urgențe, este un spațiu unde cineva începe să strige dacă are nevoie de ajutor și i se răspunde că eventual poate să sune la 112. Eu cred că ei puteau să sune la 112 de acasă, nu trebuia să vină până la spital, așa că nu este deloc în regulă”, a declarat, la Antena 3, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

El a explicat că Direcția de Sănătate Publică a verificat corespondența între structura aprobată a spitalului și serviciile pe care unitatea afirmă că le face și realitatea structurii de personal. ”Agenția națională care controlează calitatea serviciilor medicale (…) am discutat și cu dânșii să avem un punct de vedere comun, mai ales că asta este culmea, acest spital se află chiar în procedură de acreditare a calității serviciilor medicale. Or ei au rezolvat mult mai simplu, nu mai fac servicii medicale… e incredibil”, a adăugat Rafila.

El a arătat că la un serviciu de urgență medicul poate sta într-o cameră de odihnă, de unde este chemat când există o solicitare. ”Eu înclin să cred că depoziția acestei mame este cea adevărată pentru că lucrurile se leagă foarte clar de ceea ce știam noi ieri, că pacienta a fost îndrumată către Ambulanță și s-a sunat la 112 din incinta acestui spital, e clar că lucrurile s-au întâmplat așa și acest refuz de a acorda o minimă asistență medicală este de neconceput. În plus, toată această poveste, reacția managementului acestui spital, a Primăriei mi se pare total nepotrivită, iar această discriminare care este pe față, până la urmă, față de o persoană care este de o altă etnie este inacceptabilă. Noi discutăm despre nevoia incluziunii populațiilor vulnerabile, cum este și o anumită parte a populației de romi, în societate, pe de altă parte îi tratăm discriminatoriu, iar accesul la servicii medicale nu trebuie în niciun fel îngrădit, dimpotrivă trebuie să găsim soluții”, a continuat ministrul. El a menționat că s-au dat amenzi în acest caz.

Ministrul a menționat că spitalul poate pierde acreditarea pentru care procedura este în curs și astfel nu mai poate încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Pacienta, în vârstă de 24 de ani, mamă a altor doi copii, s-a prezentat la spital luni, la ora 05.00 și, motivând că nu există pentru Obstetrică – Ginecologie medic de gardă, a fost chemată o Ambulanță pentru a o transporta la alt spital. Un medic chirurg trebuia, însă, să supravegheze acordarea îngrijirii medicale femeii, dar, din verificări, reiese că nici măcar nu a fost însoțită până la ambulanță. Femeia a născut pe trotuar, în fața spitalului, asistată de echipajul de pe ambulanță.

 Primarul din Urziceni, Constantin Sava, a afirmat că femeia care a născut pe stradă după ce nu a fost primită în spitalul din localitate ”are un handicap, mă rog, Doamne ferește, e surdomută sau ceva de genul ăsta, dar asta contează mai puțin, sau că e de etnie romă”.

Medic, acuzat că a cusut în piciorul unui pacient mânerul de frână de la bicicletă, apoi l-a trimis acasă

Un medic de la Spitalul Urlați este acuzat că a cusut în piciorul unui tânăr mânerul de frână de la bicicletă, fără să observe corpul străin, apoi l-a trimis acasă. Mânerul a fost extras de un medic din Olanda, relatează Observatorul Prahovean. Unitatea sanitară a declanșat o cercetare internă.

Tânărul a relatat că a căzut de pe bicicletă, iar când s-a ridicat a observat că era julit la o mână și că avea două găuri în pulpa piciorului și era plin de sânge. Soția sa a sunat la 112 și bărbatul a fost transportat la Spitalul Orășenesc Urlați, unde a fost preluat de medicul de gardă. ”S-a uitat la rana de la picior, mi-a făcut un antitetanos, apoi m-a cusut și pansat. Mi-a spus să mă duc acasă și să revin a doua zi pentru schimbarea pansamentului. Când am ajuns acasă mă simțeam rău, iar prin pansament curgea sânge. Amețeam, nu puteam sta în picioare. A doua zi am fost la spital, unde m-a văzut alt medic. Acesta mi-a schimbat pansamentul și mi-a spus că nu-i place umflătura din zona rănii și să pun gheață. Apoi, o dată la două zile am fost la spital să mă panseze, iar pe 18 iulie mi-au scos firele. Mi-au dat rețetă să cumpăr Nurofen și să iau antibiotic timp de 7 zile”, a relatat pacientul, citat de Observatorul Prahovean.

Pe 20 iulie, bărbatul  a plecat în Olanda, unde era angajat cu  contract la un abator, însă a ajuns la destinație cu piciorul foarte umflat și dureros, încât nu se mai putea deplasa. La recomandarea angajatorului s-a prezentat la o clinică din zonă pentru a fi consultat în vederea eliberării concediului medical, iar medicul care l-a consultat i-a spus că are un obiect străin în picior

”Mi-a făcut imediat anestezie locală, iar după ce m-a tăiat a scos un fier lung de vreo 8 cm. Era chiar mânerul de la frâna de mână de la bicicletă”, povestește tânărul care a stat cu acel corp străin în picior trei săptămâni.

La solicitarea Observatorului Prahovean, conducerea Spitalului Orășenesc Urlați a transmis că la nivelul unității sanitare a fost demarată o cercetare internă ”urmând ca la finalizarea acesteia să fie luate măsurile legale ce se impun”.

Meteorologii anunță caniculă în aproape toată țara

Meteorologi anunță încălzirea vremii, chiar caniculă în mai bine de jumătate din județele țării. Miercuri, valul de căldură va debuta în Câmpia Română, Lunca Dunării și Podișul Dobrogei, urmând a se extinde joi și vineri în întreaga țară.

Pentru ziua de joi, ANM a emis cod galben de caniculă. ”Joi, valul de căldură se va extinde în vestul, sudul și sud-estul țării, unde va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 25 de grade”, anunță meteorologii. Potrivit acestora, vineri, valul de căldură se va extinde și intensifica în toată țara.

Nouă persoane s-au înecat pe litoral de la începutul sezonului estival

Nouă persoane au murit prin înec pe litoral, de la începutul sezonului estival, în alte 20 de cazuri pompierii reușind salvarea oamenilor din apă, a informat, marți, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) "Dobrogea". Aproape 900 de persoane au fost asistate medical de echipajele corturilor de prim ajutor amplasate pe plajă, jumătate dintre acestea fiind transportate la spital.

"În perioada 30 iunie-30 iulie, echipajele corturilor de prim ajutor și ambulanțelor SMURD B2 ce le deservesc au asistat medical 876 persoane, 439 dintre acestea fiind transportate la spital. De asemenea, de la începutul sezonului estival până în prezent, 20 persoane au fost salvate de la înec, în timp ce 9 persoane au decedat din cauza accidentelor prin submersie", se arată într-un comunicat de presă transmis de ISU "Dobrogea".

Neamț: Tânără cercetată penal după ce a căzut de pe trotineta electrică

O tânără de 21 ani este cercetată penal după ce a căzut de pe trotineta electrică pe care mergea și a fost rănită, a informat, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. "Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit faptul că, în timp ce o tânără în vârstă de 21 de ani, din Români, s-ar fi deplasat pe o trotinetă electrică pe strada Schitului, pe un sector de drum în pantă, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, s-ar fi dezechilibrat și ar fi căzut pe partea carosabilă, rezultând autoaccidentarea acesteia", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, inspectorul Ramona Ciofu. Tânăra a fost transportată la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Femeie de 55 de ani, decedată după ce s-a aruncat de la etajul 4 al spitalului

O femeie în vârstă în 55 de ani a decedat, miercuri dimineața, după ce s-a aruncat de la etajul 4 al Spitalului Județean de Urgență Ploiești, a anunțat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Prahova. "La data de 2 august, în jurul orei 10,00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Ploiești au fost sesizați despre faptul că o femeie s-ar fi aruncat de la etajul 4 al unei unități medicale din municipiul Ploiești. În baza sesizării, polițiștii s-au deplasat la fața locului, constatând faptul că aspectele sesizate se confirmă, fiind vorba despre o femeie în vârstă de 55 de ani, din Păulești, care a fost declarată decedată de personalul medical", a transmis IPJ Prahova într-un comunicat de presă.

Din primele verificări efectuate de polițiști, nu rezultă indicii de săvârșire a vreunei infracțiuni cu intenție.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.