Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Deputat PSD, filmat în ipostaze intime cu un copil

Ziarul de Vrancea
1 oct 2022 949 vizualizări

Fost primar, Aurel Bălășoiu absolvise Teologia n politicianul este căsătorit și nu recunoaște acuzațiile

Conducerea PSD a anunțat că a decis sâmbătă excluderea din partid a deputatului Aurel Bălășoiu și că se așteaptă ca acesta să își dea demisia urgent din funcția de deputat. În caz contrar, PSD va vota pentru ridicarea imediată a imunității parlamentare. Social-democrații nu au precizat motivul excluderii, dar au precizat că “nu tolerează în niciun fel încălcarea legii, a demnității umane și a moralei creștine”. După anunțul PSD, imagini în care ar apărea deputatul în ipostaze intime alături de un băiat au fost publicate de Gândul. Întrebat dacă a întreținut relații sexuale cu minori, deputatul a declarat că nu recunoaște. “Voi merge înainte și voi lupta! Merg înainte, nicio problemă! M-au exclus, nicio problemă! Nu recunosc!”, a declarat Bălășoiu pentru Gândul.

Președintele PSD Argeș și al Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, a admis într-o discuție cu News.ro, răspunzând unor întrebări, că a votat pentru excluderea din partid a lui Aurel Bălășoiu, pe motiv de „bănuială că ar exista” un film în care deputatul apare în ipostaze indecente, cu o altă persoană.

Ce avere a strâns parlamentarul

Deputatul PSD este la primul mandat de parlamentar și a fost primar al comunei Rociu din Județul Argeș, din anul 2004. Bărbatul este căsătorit. El este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității București și al Facultății de Teologie din cadrul Universității Pitești. În CV-ul oficial postat pe site-ul Camerei Deputaților acesta se descrie ca “o persoană sociabilă și responsabilă în activitatea desfășurată, un puternic om de administrație ce a avut mereu o colaborare impecabilă cu instituțiile locale, județene și naționale, un bun agricultor și crescător de animale”. În Parlament, activează în cadrul comisiei de agricultură și este membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Malaezia, Macedonia de Nord și Republica Democratică Congo. Potrivit declarației de avere, are trei terenuri, unul agricol, de 38 de hectare, unul forestier, de un hectar și un teren intravilan.

Are o casă achiziționată în anul 1990, de 220 de mp pe care o deține împreună cu soția. Aurel Bălășoiu are două autoturisme, un Mitsubishi și o Skoda Octavia. Acesta a împrumutat o persoană fizică cu suma de 11.000 de euro și Asociația Comunei Rociu, cu suma de 61.000 de lei. Venitul pe ultimul an fiscal încasat de la Camera Deputaților este de 146.016 lei. Soția lui este educatoare la Școala Gimnazială din comuna Rociu, sat Șerbănești și a avut un venit de 39.165 de lei. Acesta mai are venituri dintr-un contract de arendă, din care a câștigat 20.862.40 lei. Declarația de avere a fost completată în luna iunie.

Ionuț Moșteanu (USR): Marcel Ciolacu, ai de gând să faci ceva?

Deputatul USR Ionuț Moșteanu a afirmat, sâmbătă, că această faptă “trebuie să ajungă imediat în fața procurorilor, pentru că aici e vorba de un caz penal”. “Astăzi un deputat PSD de Argeș, Aurel Bălășoiu, a fost exclus din PSD după ce în presă au apărut imagini cu el întreținând raporturi sexuale cu un minor. Degradarea morală a PSD e completă. Acești «socialiști» cu milioane de euro în conturi care se pretind marii apărători ai celor mai vulnerabili în timp ce îi fură, parlamentari care poartă un stindard al moralității în timp ce comit fapte abominabile”, spune Moșteanu în postare. Purtătorul de cuvânt al USR arată că “deputatul PSD a fost exclus din partid, însă nu e suficient”. “În PSD Argeș este al doilea astfel de caz în doar ultimele luni, după ce alt primar, Mihai Georgescu din Călinești, și-a folosit abuziv funcția în scopuri sexuale. Și să ne aducem aminte de Negoiță. Ce s-a mai întâmplat cu dosarul «Sex cu minore», în care era implicat? Poate ne spune Nicolae Bănicioiu, și el audiat. Prea mult timp, PSD a tolerat astfel de cazuri. A permis și încurajat astfel de practici prin închiderea ochilor. Marcel Ciolacu, ai de gând să faci ceva?”. “Deputatul PSD de Argeș trebuie să ajungă imediat în fața procurorilor. Aici e vorba de un caz penal. Dacă nu își dă demisia, USR va vota de îndată ridicarea imunității parlamentare”, mai spune Ionuț Moșteanu.

A devenit funcțional sistemul informatic de monitorizare electronică

n cei vizați de ordine de protecție vor fi monitorizați prin intermediul brățării electronice

Sistemul informatic de monitorizare electronică a devenit funcțional, începând de sâmbătă, 1 octombrie, în Capitală și în județele Iași, Mureș și Vrancea, unități administrativ-teritoriale în care persoanele față de care se emit ordine de protecție dispuse de polițist sau de instanța de judecătorească ori la nivel european vor fi monitorizate prin intermediul brățărilor electronice. Oficialii Poliției Române afirmă că este o primă etapă a acestui proiect, care protejează victimele violenței în familie.

Sistemul de supraveghere electronică constă într-un kit care include brățara care se prinde de gleznă ori în cazuri determinate de lege de încheietura mâini agresorului, un telefon mobil înmânat agresorului, care are montat un sistem de urmărire și pe care agresorul este obligat să îl poarte, încărcat, asupra lui, în caz contrar declanșându-se alarma. Brățara conține elemente de siguranță care nu permit agresorului să o îndepărteze. Un al doilea telefon este înmânat persoanei care este protejată, care va avea de asemenea obligația de a-l purta asupra sa. Există și kituri cu telefoane pentru multiple persoane protejate, victime ale violenței domestice. La finalizarea măsurii de protecție, brățara va fi înlăturată cu un instrument special.

În cadrul proiectului au fost cumpărate 964 de kituri pentru cele patru unități administrativ-teritoriale, procedura de achiziție fiind aceea a dialogului competitiv.

„De astăzi avem un nou instrument, cel de monitorizare electronică, care va contribui la prevenirea și combaterea săvârșirii de infracțiuni de violență domestică, în special a celei grave. De altfel, în perioada octombrie 2022-decembrie 2025 pentru aplicarea măsurilor la emiterea ordinelor de protecție se poate dispune monitorizarea electronică prin aceste dispozitive, așa-numitele brățări”, a declarat prim-adjunctul inspectorului general al IGPR, chestorul Eduard Milițescu. Potrivit acestuia, este vorba despre o primă etapă a proiectului, cea mare include Bucureștiul și cele trei județe, în perioada octombrie 2022-decembrie 2023, aceasta fiind urmată de alte două. Astfel, începând cu anul 2024 toate cele patru UAT și județele Bacău, Brașov, Caraș Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Giurgiu, Galați, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea vor intra în acest proiect, iar din 2025 este implementată a trei etapă, care va include și alte județe ale țării.

„Utilizarea acestor sisteme electronice va permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție pentru victime, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci reprezintă o metodă de monitorizare-supraveghere prin urmărirea în mod automat a modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unei proceduri judiciare. Monitorizarea electronică se va face în sistem automat, fără intervenție umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul României. Datele de identificare ale persoane supravegheate precum și ale persoanei ori persoanelor protejate vor fi cunoscute doar de către polițistul de supraveghere, la momentul creării/semnalării în sistemul informatic. După acel moment, polițistul nu va mai avea acces la datele de localizare ale sistemelor electronice purtate de către persoanele în discuție. Numai în măsura în care va fi generată o alertă atunci în mod automat sistemul informatic va prelua datele de identificare și le vor asigna unui identificator, urmând a fi comunicate imediat către dispecerat și ulterior către echipajul de ordine publică care va asigura intervenția la acest eveniment semnalat”, a precizat șeful din IGPR.

Conform statisticilor prezentate de acesta, în anul în curs s-au înregistrat cu peste 13% mai multe fapte penale de violență domestică față de primele opt luni ale anului 2021. Instanțele judecătorești au emis, în 2022, peste 7000 de ordine de protecție, cu 6% mai mult față de perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, 47% dintre acestea fiind stabilite din ordinele de protecție provizorii.

Polițiștii au emis peste 8700 de protecție provizorii și au fost sesizate 579 de infracțiuni de nerespectare a acestora, cu peste 45% față de anul trecut în aceeași perioadă.

Ghinea: Un magistrat care lucrează la 45 de ani are de 10 ori mai mult pensia decât un profesor

Fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea critică în termeni duri afirmația actualului deținător al acestui portofoliu, Marcel Boloș, care a spus că România nu se poate comporta „ca o țară sălbatică” în privința pensiilor speciale, pe motiv că aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană. „Suntem într-o țară în care un magistrat care lucrează până la 45 de ani are de 10 ori mai mult pensia medie decât un profesor. Asta înseamnă țară sălbatică”, susține Cristian Ghinea. „Știți cât este pensia în momentul ăsta? Un pensionar câștigă, în medie, 1800 de lei. Am făcut un calcul și pentru profesori, un fost profesor câștigă pensie 2300 de lei. Știți cât este pensia medie la magistrați? 21.000 de lei! Deci 21.000 de lei este pensia medie, sunt magistrați cu 40.000 de lei. Din acești 21.000 de lei, magistrații au contribuit pentru 4100 de lei. Oricum e mult. Atenție, și vorbim de oameni care ies la pensie la 45 de ani. Am acuma un caz de profesor de fizică, a predat 43 de ani, are pensie 2600 de lei. Deci suntem într-o țară în care un magistrat care lucrează până la 45 de ani are de 10 ori mai mult pensia medie decât un profesor. Asta înseamnă țară sălbatică, de asta spun că este o nesimțire incredibilă pentru Marcel Boloș să vină să spună că «nu suntem o țară sălbatică», dacă vrem să schimbăm legile, pensiile speciale”, a afirmat Cristian Ghinea în emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă de Prima Tv.

Fostul ministru a vorbit și despre pensiile de serviciu ale altor categorii, arătând că în cazul foștilor diplomați aceasta este în medie de 6000 de lei, pentru aviatori pensia medie este de 11.000 de lei, în timp ce pentru fostele cadre din SRI pensia este confidențială. În acest context, Ghinea a afirmat că oficialii SRI au dat un răspuns „în cerc”, conform căruia foștii angajați ai SRI „au drepturile conform legii”, atunci când au fost întrebați de un parlamentar care este cuantumul pensiei cadrelor care cu lucrat în acest sistem. „Acuma o să mergem, probabil, să dăm în judecată SRI să ne spună care este pensia medie a foștilor SRI-ști”, adaugă Ghinea.

În ceea ce privește pensiile militarilor, Ghinea consideră că acestea ar putea fi în mod simplu stabilite calculând, în funcție de solda primită cât timp aceștia au fost în activitate, contributivitatea pe care ar fi trebuit să o plătească dacă legea ar fi prevăzut astfel, iar în baza acelei contributivități să fie calculată pensia.

Ghinea mai spune că știe cazul unui general care are o pensie de 5.500 de lei după ce a făcut parte din echipele care au pregătit aderarea României la NATO. „Nu este o pensie exagerată pentru un om care a avut asemenea responsabilitate”, spune Ghinea, în acest context.

El consideră că situația în care anumite categorii au astfel de pensii denotă că România este o „țară în care nu ne valorizăm decât structurile de forță”, el arătând că statisticile europene arată că România se află pe locul 3 în UE din punctul de vedere al cheltuielilor bugetare pentru structurile de forță și pe ultimul loc în ceea ce privește cheltuielile pentru educație. „Asta înseamnă țară sălbatică, și cu asta ne-am chinuit noi să reformăm și de asta sunt anumite chestiuni în PNRR care încearcă să amelioreze aceste probleme pe care Comisia Europeană i le spune României de 15 ani”, adaugă fostul ministru.

Ghinea a dezvăluit că „și în fosta coaliție a fost rezistență” și că unii membri ai conducerii PNL nu erau „foarte dornici” să reformeze sistemul pensiilor speciale, el dând chiar exemplul actualului premier Nicolae Ciucă, pe atunci ministru al Apărării, care ar fi spus „la noi nu se aplică”.

Sondaj World Vision: 80% dintre tinerii care provin din mediul rural vor să meargă la facultate

Aproximativ 80% dintre adolescenții din medul rural și alte comunități dezavantajate își doresc să ajungă la facultate, dar peste un sfert dintre ei se tem că nu vor obține diploma de bacalaureat. Unu din trei se teme că familia nu-l va putea sprijini financiar, cei mai mulți dintre aceștia luând în calcul să muncească în paralel cu studiile universitare, arată un sondaj realizat de fundația World Vision România. Facultățile care le asigură o carieră în Poliție, Jandarmerie sau Armată îi atrag în cea mai mare măsură pe adolescenții aflați în această situație.

„World Vision România a întrebat elevii din mediul rural cum își văd șansele de-a intra la facultate. Legat de ce i-ar putea împiedica să ajungă în învățământul universitar, peste 46% sunt îngrijorați că nu vor lua examenele necesare pentru admitere, iar 28% dintre tineri sunt îngrijorați în particular că nu vor lua Bacalaureatul. Elevii respondenți sunt în clasele a XI-a și a XII-a, parte din programul Vreau în clasa a 9-a derulat de Fundație”, transmit oficialii World Vision într-un comunicat dat publicității duminică.

Sondajul realizat de organizație arată că 41,7% dintre liceenii chestionați au temeri legate de noua structură propusă în Proiectul Legii Învățământului Preuniversitar care va măsura competențele de la mai multe discipline, în timp ce 20,4% admit că nu înțeleg ce le predau profesorii de la clasă, 17,5% spun că nu au suficient timp ca să învețe pe cont propriu și 13,3% spun că nu au bani pentru a face meditații la disciplinele de examen. „Mai bine de 34% dintre respondenți spun că familiile nu-i vor putea susține financiar la facultate. Tot legat de situația materială, aproape 78% dintre adolescenți sunt îngrijorați de nivelul tot mai ridicat al prețurilor. Alți 14% se tem că nu vor găsi loc la cămin, iar costurile pentru o chirie sunt prea mari raportat la bugetele lor. Din rândul celor care vor să meargă la facultate (majoritari), cei mai mulți se bazează pe forțele proprii și abia apoi pe sprijinul de la universități. Concret, 70% plănuiesc să se angajeze pe perioada studiilor universitare. În același timp, mai puțin de jumătate din tinerii din mediile dezavantajate speră să se poată baza pe bursele oferite de universități”, mai arată concluziile sondajului.

 În ceea ce privește profilul facultăților pe care vor să le urmeze liceenii din medii defavorizate, acesta este: poliție/jandarmerie/academia militară (30,6%), medicină sau domenii asociate (19%), informatică/inginerie (16,5%), drept (16%), psihologie (15,5%), științe socio-politice (15%) asistență socială (9,2%), limbi străine (8,7%), arte (6,8).

România este pe ultimul loc în UE la numărul de tineri absolvenți de studii superioare (sub 25% în 2021) față de media europeană de peste 40%.

Maramureș: Cadavrul unui tânăr, găsit într-un lac

Trupul neînsuflețit al unui tânăr în vârstă de 24 de ani a fost găsit, sâmbătă, în apele unui lac de aflat pe amplasamentul în care funcționează o balastieră, în localitatea Sarasău din județul Maramureș. Polițiștii l-au identificat pe bărbat, fiind vorba despre un localnic.

Conform datelor furnizate de Poliția județeană Maramureș, polițiștii au fost anunțați sâmbătă, la ora 11:08, prin apel la 112 despre faptul că în lacul de la balastieră a fost descoperit un cadavru. Ajunși la locul indicat, polițiștii au identificat cadavrul, fiind vorba despre un tânăr de 24 de ani din Sarasău. În urma examinării exterioare a cadavrului nu au fost constatate urme vizibile de violență, transmit oficialii IPJ Maramureș. Trupul neînsuflețit a fost dus la Spitalul din Sighetu Marmației unde, în urma necropsiei, va fi stabilită cauza decesului.

Iași: Pelerinajul religios de Sfânta Parascheva începe pe 8 octombrie

Racla cu Moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva va sta timp de o săptămână în baldachinul amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, sfintele moaște urmând să fie scoase din catedrală sâmbătă 8 octombrie, în cadrul unei procesiuni. Hramul Sfintei Cuvioasei Parascheva are loc în fiecare an la Iași pe 14 octombrie, iar potrivit reprezentanților Mitropoliei ieșene, în acest an racla cu sfintele moaște va fi scoasă din catedrală cu aproape o săptămână mai devreme.

“Pe 8 octombrie începând cu ora 6.00 va începe procesiunea cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, soborul de slujitori ai Catedralei Mitropolitane urmând a așeza racla Sfintei spre închinare în baldachinul amenajat în curtea Catedralei”, au anunțat sâmbătă reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Zeci de mii de pelerini din întreaga țară sunt așteptați să se închine la sfintele moaște, timpul de așteptare la rând ajungând în anii precedenți, înainte de pandemie, și la 12 ore. În 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

Racla cu sfintele moaște va fi reintrodusă în catedrală cel mai probabil pe 15 octombrie. Bugetul alocat de Primăria Iași sărbătorilor orașului ce vor fi organizate în luna octombrie se ridică la 1,2 milioane de lei, intenționându-se ca evenimentul să revină la amploarea de dinainte de pandemie. În oraș vor fi organizate târguri, conferințe, spectacole, dar și focuri de artificii.

Încrederea în Dacian Cioloș a scăzut sub 10%

Coordonatorul Departamentului de politici publice din USR, Cristian Ghinea, consideră că plecarea lui Dacian Cioloș din USR a fost „o greșeală catastrofală”, afirmând că potrivit sondajelor partidului, încrederea publicului în fostul premier tehnocrat a scăzut de la 25 de procente la sub 10% de când acesta a plecat din USR și înființat o nouă formațiune politică. „Cred că pentru el a fost o greșeală catastrofală. M-am uitat pe sondaje, că avem și noi sondaje făcute, s-a prăbușit ca încredere în sondaje, s-a prăbușit pentru că încrederea în Dacian Cioloș era legată strâns de încrederea în USR. Era la 25, acum a picat mult sub 10% pentru că publicul USR nu înțelege. Dom-le, dar de ce vă certați, ce aveți și de ce pleci din USR?”, a afirmat Cristian Ghinea sâmbătă, în emisiunea Insider Politic de la Prima Tv. El afirmă că se „raportează cu tristețe” la fostul președinte al USR, pe care spune că l-a rugat să „nu facă partid separat” încă din 2016.

Acesta respinge ferm ideile conform cărora Cioloș ar fi fost „sabotat” în USR, precizând că aproximativ 80% dintre propunerile sale făcute ca președinte fuseseră acceptate de Biroul Național al USR. „Nu era un partid pe persoană fizică, nu poți să spui e doar ca mine sau plec. Acum e o construcție bizară și ca organizare și ca mesaj. Ca mesaj, pentru că tot spun «noi nu avem nimic cu USR-ul, noi avem drumul nostru», după care permanent în comunicarea publică e despre USR. Pe când comunicatorii de la USR îi ignoră, pentru că nu avem niciun fel de interes să ne tot referim la un partid”, a precizat Ghinea.

Ghinea admite că REPER, partidul lui Cioloș „va rupe” din voturile USR, dar se arată convins că nu va obține un scor electoral care să-i asigure intrarea în Parlament. Ghinea mai spune că formațiunea are „patru președinți care sunt toți la Bruxelles”. „Când se spune că s-a rupt USR-ul nu e chiar așa, pentru că de fapt USR s-a unit cu PLUS și când Dacian a plecat din USR a luat cu el mai puțini membri PLUS și mai puțin chiar parlamentari foști din PLUS decât au rămas, adică de fapt s-a rupt fostul Plus. Mai puțin de jumătate au plecat, din grupul parlamentar. Asta arată că Dacian nu a reușit să convingă nici măcar foștii parlamentari PLUS să-l urmeze, eșecul este acolo, nu este la noi”, mai spune Ghinea.

Un tânăr dintr-o familie cu 9 frați și care a crescut în sistemul de protecție socială, admis al patrulea la Academia de Poliție

Un tânăr provenit dintr-o familie cu 9 frați și care a crescut toată viața în sistemul de protecție socială a reușit performanța de a fi admis al patrulea la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza din București și visează să ajungă inspector antidrog.

Răzvan s-a născut într-o familie cu 9 frați unde neajunsurile erau o obișnuință. Din această cauză mai toată viața și-a petrecut-o prin centre de asistență socială, în grija statului, însă asta nu l-a descurajat pentru a-și îndeplini visul de a deveni polițist. Pe perioada liceului tânărul s-a mutat într-un apartament al DGASPC Buzău unde, chiar dacă a trăit alături de alți doi colegi, a fost mult mai bine decât acasă, unde trebuia să împartă camera cu alți 6 frați.

Răzvan a depus eforturi mari pentru a-și atinge țelul și a învățat ba la bibliotecă, ba prin parc sau prin alte locuri unde găsea liniște, iar concomitent cu studiul s-a pregătit și fizic alergând sute de kilometri pentru a putea face față probei eliminatorii pe care o avea de susținut. Polițiștii buzoieni l-au vizitat pe Răzvan Cercel pentru a-l încuraja înaintea plecării la Băneasa unde trebuie să ajungă sâmbătă pentru începerea studiilor.

Hunedoara: O căprioară atacată de câini a fost salvată de jandarmi

O căprioară care rămăsese blocată într-un tunel de cale ferată pe de Defileul Jiului a fost salvată de la moarte, sâmbătă, de către jandarmii de la Postul Montan Vulcan, care au fost sesizați că animalul este atacat de câini și are nevoie de ajutor. Pe imaginile surprinse de jandarmii montani se poate observa că animalul este slăbit, ciuta fiind găsită lângă o arcadă a tunelului ce comunică cu exteriorul. “Intervenția promptă a jandarmilor montani a dus la salvarea căprioarei, fiind îndepărtați câinii de aceasta. Ulterior, ea a fost eliberată în mediul său natural”, a informat Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Hunedoara. Jandarmii recomandă cetățenilor să solicite sprijin atunci când se confruntă cu o situație de acest gen, astfel încât să poată fi luate măsurile necesare, iar animalele să nu sufere.

Poștașii vor livra, la domiciliu, brățara “Butonul Roșu”, care poate salva vieți

Compania Națională Poșta Română a devenit, începând de sâmbătă, partener în dezvoltarea, la nivel național, al sistemului de alertă Butonul Roșu, un serviciu complementar celui de urgență 112, destinat persoanelor singure, vârstnice, cu risc medical sau aflate în localități rurale sau izolate, din România. Potrivit unui comunicat, prin folosirea unei brățări, abonații Butonul Roșu pot primi asistență personalizată sau ajutor dedicat în situații de urgență medicală și securitate personală. “Dezvoltatorii platformei dedicate care pun la dispoziție Butonul Roșu, Teleasistență Group, au inițiat colaborarea cu Poșta Română întrucât compania dispune atât de resursă umană extinsă pe tot teritoriul țării, cât și de o rețea teritorială vastă care poate răspunde nevoilor de extindere, la nivel național, a serviciilor de asistență Butonul Roșu”, se menționează în comunicat.

Astfel de servicii de asistență personală, ajutor de urgență, sănătate și suport viață independentă sunt livrate, în comunitate, și de alte companii poștale, cele mai avansate fiind cele livrate de Poșta Franceză.

Conform comunicatului, la o simplă apăsare pe butonul SOS, dispozitivul mobil este localizat GPS, beneficiarul este identificat, Dispeceratul Medical de Urgență primește accesul la datele medicale ale pacientului care sunt actualizate permanent și se declanșează protocolul de urgență personalizat, precum și informarea familiei, iar în cazul urgențelor majore apelează 112.

În funcție de complexitatea și gravitatea situației semnalate, dispecerul va iniția un protocol personalizat ce va indica acțiunile ce trebuie întreprinse (alertarea contactului de urgență din apropiere, deplasarea unui asistent medical la domiciliul pacientului, alertarea persoanelor care-l îngrijesc). Beneficiarul este monitorizat permanent până la eliminarea pericolelor sau externare și primește suport pentru revenirea în activitate.

“Butonul Roșu este potrivit oricărei persoane, ca serviciu de prevenție și securitate personală, dar în mod deosebit este indicat oamenilor singuri sau izolați, pensionarilor sau vârstnicilor, bolnavilor cronici, persoanelor cu dizabilități, pacienților externați/operați, pacienților din studii clinice, copiilor care rămân singuri acasă, viitoarelor mame și persoanelor expuse profesional unor riscuri asociate”, precizează sursa citată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.