Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: De ce montarea repartitoarelor la calorifere va aprinde scandaluri între vecini?

Ziarul de Vrancea
26 nov 2023 2115 vizualizări

O inițiativă legislativă din Parlament prevede acordarea unui ajutor de până la 750 de lei pentru consumatorii vulnerabili, pentru montarea repartitoarelor la calorifere, iar termenul până la care aceste echipamente sunt obligatorii va fi prelungit cu un an, până la 31 decembrie 2024. Însă montarea repartitoarelor va aprinde scandaluri între vecini, atâta vreme cât legea nu prevede o temperatură minimă pe care trebuie să o avem în casă, pentru că unii vor închide repartitoarele și se vor încălzi de la vecini, spune Claudiu Crețu, șeful Elcen București.

 

Montarea de repartitoare la calorifere ar fi trebuit să fie obligatorie încă din 2005, însă termenul a fost prelungit de cinci ori, până la finalul acestui an, iar cei care nu au aceste echipamente riscă amenzi de 1.000 de lei.

O inițiativă depusă zilele trecute la Parlament prelungește termenul până la 31 decembrie 2024 și prevede acordarea de ajutoare pentru cei vulnerabili.Claudiu Crețu, directorul general al Electrocentrale București (Elcen) avertizează că această măsură riscă să aprindă scandaluri uriașe în asociațiile de proprietari, dacă nu sunt luate și alte măsuri, precum introducerea unei temperaturi minime pe care va trebui să o păstrăm în apartamente.„Elcen produce energie termică și o vinde la gardul centralei. Termoenergetica o ia de la gardul centralei și o duce până la contorul care este la subsolul blocului. De acolo mai sus, instalațiile și toată responsabilitate este a asociațiilor de proprietari. Obligația de a avea repartitoare are ca obiectiv eficiența energetică, adică fiecare să plătească cât consumă.Numai că acest lucru a fost implementat românește acum 15 ani și foarte mulți nu mai vor aceste repartitoare. Și vă explic ce s-a întâmplat. S-au pus repartitoare și unii au înțeles că îl pot opri: nu mai plătim nimic și lasă că ne încălzim de la vecini.Energia termică se transferă prin pereți. Unii au oprit de tot, costurile s-au dus la ceilalți și a început scandalul între vecini: de ce unul plătește sute de lei și unii nimic? Pentru că unii opreau și se încălzeau de la vecini”, spune Crețu.

Din punctul lui de vedere, are sens un sistem de reparitoare și robinet cu termostat, dar cu imposibilitatea de a coborî sub o temperatură care să asigure sănătatea populației și securitatea construcției.„De exemplu 19 - 20 de grade minimum și de aici fiecare își face în casă cât dorește. În momentul în care dai posibilitatea oamenilor să închidă caloriferele, sistemul devine o glumă, pentru că există un transfer termic între apartamente. De aici scandalul și de aici de fapt această rezistență a oamenilor de a nu-și pune repartitoare.Exact aceeași problemă o am și eu pe scară, la blocul unde locuiesc. Unii își doresc repartitoare, cei care se gândesc că vor închide, că mai pleacă în weekend, mai pleacă la țară și se gândesc că vor să închidă să plătească mai puțin. Ceilalți care știu că stau acolo nu vor, cam asta e situația. Normal ar trebui un robinet termostatat pe care să nu îl poți opri. În momentul în care ai posibilitatea de a-l opri, se cheamă scandal”.

La rândul său, Adrian Teodorescu, directorul general alTermoenergetica, spune că acest sistem cu o temperatură minimă în locuință se practică și la nivelul UE:„La nivelul Uniunii Europene este statutat un minim termic de 17 grade care ar trebui să fie prevăzut și la noi cu privire la această repartiție. Chiar dacă într-un condiminium unii consumatori închid aceste repartitore și pleacă, să fie obligați să asigure această temperatură minimă, care ține și de sănătate”, spune Teodorescu.Bugetul prevăzut pentru subvenții este mai mare decât cel necesar

Inițiativa legislativă din Parlament aparține unui grup de parlamentari PNL, PSD și UDMR și a fost anunțată cu surle și trâmbițe de Ministerul Energiei, condus de liberalul Sebastian Burduja, unul dintre semnatari.

Numai că bugetul prevăzut pentru această măsură este mult mai mare decât necesarul ei.În expunerea de motive se precizează că aproximativ 275.000 de locuințe nu au aceste repartitoare, iar bugetul schemei este de 375 de milioane de lei (banii ar urma să provină din Fondul de Modernizare).„Costul pentru achiziționarea și instalarea unui repartitor precum și a unui robinet de reglare aconsumului de energie termică este de aproximativ 125 lei pentru fiecare radiator, deci poate ajungela 750 lei pentru un apartament cu patru camere și dependințe”, precizează documentul menționat.Rezultă că, pentru cele 275.000 de apartamente fără repartitoare, costurile totale ar fi de 206 milioane de lei, mult sub bugetul schemei.Și nu toate aceste apartamente vor primi subvenția, ci doar consumatorii vulnerabili, deci necesarul va fi și mai mic. Proiectul de act normativ nu precizează câți dintre cei fără repartitoare sunt vulnerabili.Se mai arată că subvențiile vor fi distribuite celor care primesc și ajutoarele pentru energie de 1.400 de lei, pe același card emis de Poșta Română, dar după montarea repartitoarelor.

Comunele din România mai bogate decât unele reședințe de județ

În ciuda faptului că au statut de comune, mai multe localități din țara noastră au venituri mai mari decât municipii și orașe mari, unele chiar reședințe de județ.În clasamentul acestor comune întâlnim, în ordine descrescătoare, Chiajna (Ilfov), Florești (Cluj), Ghiroda (Timiș), Ștefănești (Ilfov), Miroslava (Iași), Giroc (Timiș) sau Ariceștii Rahtivani (Prahova). Toate acestea au venituri proprii mai mari decât reședința județului Teleorman sau orașe turistice celebre cum e cazul Bușteniului sau Predealului.

Chiajna, cu plusuri și minusuri

Chiajna este considerată cea mai bogată comună din România. Are un buget de peste 20 de milioane de euro anual, mai mare decât a multor orașe. Media bugetelor anuale pentru orașele care nu sunt municipii este de sub opt milioane de euro. Reamintim că în mai 2023 primarul din Chiajna (Ilfov), Mircea Minea, a fost trimis în judecată de către DNA pentru mai multe fapte de corupție, fiind acuzat de finanțarea ilegală a clubului de fotbal Concordia, prin care ar fi provocat primăriei un prejudiciu estimat la aproape 45 de milioane de lei. Minea este unul dintre cei mai longevivi primari din România, fiind în funcție de peste 25 de ani.

Florești- localitatea cu cea mai tânără și cea mai educată populație din România

Probabil că ați fi crezut că localitatea cu cea mai tânărăși cea mai educată populație din România e Capitala. Greșit! Este o comună de lângă Cluj, mai exact localitatea Florești, arată un raport al Băncii Mondiale, publicat recent. Raportul analizează din punct de vedere demografic județul Cluj și propune scenarii cu privire la dezvoltarea acestuia.În comuna Florești locuiește cea mai tânărăși educată populație din țară. Pe de altă parte există comune cu o populație puternic îmbătrânită, unde raportul de dependență demografică a persoanelor vârstnice depășește 50%.​Comuna Florești iese în evidență cu o populație oficială de 38.257 de locuitori, aceasta fiind așezarea rurală cu cea mai mare populație din România.Dacă pentru Florești vorbim despre o rată a sporului total al populației de 205 la mie, în cazul Cluj-Napoca valoarea este de 2 la mie.Comuna cu populația cea mai numeroasă raportată la suprafață este comuna Florești, cu o densitate a populației de 628 locuitori/km2, mai mare chiar și decât densitățile așezărilor urbane din județ (cu excepția municipiilor Cluj-Napoca și Câmpia Turzii).

Pe ultimele locuri găsim localități din Mehedinți, Vaslui sau Teleorman , unde media veniturilor lunare ale Primăriei/cap de locuitor sunt de circa 40 de lei, de peste 20 de ori mai mici decât în cazul localităților bogate.

A murit una din cele mai longevive românce. A fost căsătorită doar 6 ani

Cea mai în vârstă persoană din județul Suceava, și una din cele mai vârstnice din țară, care ar fi împlinit 109 ani în luna februarie a anului viitor, a murit sâmbătă dimineață, în casa din Suceava în care era îngrijită de fiica octogenarăși de nepot. Viorica Hogaș a fost conștientă până în ultimele clipe ale vieții și nu a zăcut la pat, informează Monitorul de Suceava.

Viorica Hogaș s-a căsătorit în 1937 și a avut parte de sprijinul soțului doar câțiva ani. Încorporat și trimis pe frontul rusesc, soțul Vioricăi Hogaș a murit în septembrie 1943. A plecat la Bălți (în Republica Moldova) după bunurile care i-au aparținut celui cu care s-a căsătorit, dar din păcate nu a reușit să recupereze nimic. A aflat ulterior, de la singurul supraviețuitor al masacrului din fosta URSS, că moartea soțului a fost violentăși peste soldații români au trecut efectiv tancurile rusești.

Rămasă singură, cu un copil mic pe care trebuia să îl crească, Viorica Hogaș a luat drumul pribegiei. Sate întregi din zona Moldovei au fost evacuate pentru că aici urma să ajungă frontul. Luni bune mama și fiica au stat în Oltenia, pentru ca spre finalul războiului să revină acasă.

A lucrat o vreme ca învățătoare la Udești și și-a crescut singurul copil cum a știut mai bine, chiar dacă au fost zile în care nu avea ce pune în gură.

Cioloș vrea un proiect politic prezidențial serios

Fostul premierul Dacian Cioloș a declarat sâmbătă, la o reuniune REPER, că vrea un proiect politic prezidențial serios, argumentâînd că, în loc să alegem răul cel mai mic, în loc să alegem între Simion sau Ciolacu, e timpul să alegem pe cineva care spune clar ce vrea el să facă în calitate de președinte al României și cum vrea să facă. „Pe Ion Iliescu l-am votat ca să nu iasă Vadim Tudor. Pe Traian Băsescu, ca să nu iasă Adrian Năstase sau copia acestuia, Mircea Geoană care, tineți minte, a mai încercat o dată. Pe Klaus Iohannis l-am votat ca să nu iasă Victor Ponta”, a argumentat el, pledând pentru „alegeri primare înainte de a intra cu candidaturi oficiale la Președinție”.„E necesară toată deschiderea pentru un proiect politic care să includă susținerea unui proiect prezidențial serios și care să strângă laolaltă forțele politice responsabile. În loc să alegem răul cel mai mic, în loc să alegem între Simion sau Ciolacu, cred că e timpul să alegem pe cineva care spune clar ce vrea el să facă în calitate de președinte al României și cum vrea să facă asta și care e proiectul său. Pe Ion Iliescu l-am votat ca să nu iasă Vadim Tudor. Pe Traian Băsescu, ca să nu iasă Adrian Năstase sau copia acestuia, Mircea Geoană care, tineți minte, a mai încercat o dată. Pe Klaus Iohannis l-am votat ca să nu iasă Victor Ponta”, „, a declarat Cioloș.El afirmă că poate a venit timpul să votăm și un proiect prezidențial, nu doar un om.

Ponta, despre șansele lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale: Dacă e pus de PSD, are, sigur!

Victor POnta a declarat duminică, despre șansele lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale, că dacă e pus de PSD, are șanse.Victor Ponta a fost întrebat la Prima News dacă Mircea Geoană are șanse la prezidențiale, el răspunzând: „Dacă e pus de PSD, are, sigur”. El a precizat că i-a placut răspunsul lui Marcel Ciolacu, care a afirmat că„ce rost are să mai facem alegeri, că în sondaje a câștigat deja”.„Eu am fost purtător de cuvânt al lui Mircea Geoană într-o campanie în care la fel, tot așa câștigasem”, a precizat el. Despre Pro România, Victor Ponta a spus că„este în divizia B dar încearcă să revină în divizia A”.Despre șansele de a reveni, Ponta a spus: „Dacă vrea PSD, cu PSD, dacă nu vrea, singuri, sau cu alții”.

USR și-a ales candidatul pentru Primăria Galați

Consilierul local Daniela-Ancuța Șarpe va candida din partea USR la funcția de primar al municipiului Galați, la alegerile locale de anul viitor.

„În prezent consilier local din partea USR în municipiul Galați, Daniela-Ancuța Șarpe are o experiență de peste 20 de ani, atât în calitate de cadru didactic universitar cu specializare în științele economice, cât și ca manager de proiecte cu fonduri europene dedicate comunității gălățene.Daniela-Ancuța Șarpe este profesoarăși timp de 12 ani a fost implicată în conducerea Universității Dunărea de Jos: 4 ani în calitate de decan al Facultății de Științe Economice și 8 ani prorector la nivel universității cu responsabilități de investiții”, conform unui comunicat transmis de USR.În ultimii 20 de ani ani s-a ocupat, din poziția de manager, de implementarea mai multor proiecte cu fonduri europene care au avut ca scop integrarea pe piața muncii a studenților cu dizabilități și formarea cadrelor didactice care să lucreze cu copiii cu dizabilități.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.