Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: De ce a ajuns România în pericol să devină “groapa de gunoi” a Europei

Ziarul de Vrancea
6 iun 2021 775 vizualizări

În Europa neutralizarea deșeurilor costă 500 dolari, la noi costă între 20 și 50 de euro, explică șeful Gărzii de Mediu n un angajat debutant al instituției de control câștigă lunar cât un „vânzător de înghețată”, se plânge Octavian Berceanu

Europa a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de deșeuri acumulate, iar România este una dintre ținte pentru câștigul financiar imediat, spune șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu. Neutralizarea deșeurilor costă până la 500 de euro în Europa, în timp ce la noi dacă gunoaiele ajung la o groapă de gunoi costă 50 de euro.

Reamintim că în ultima perioadă zeci de containere cu deșeuri din Eorupa, din țări precum Marea Britanie sau Germania, au fost descoperite la intrarea în România, fiind aduse de firme românești și trecute în documentele oficiale drept materie primă pentru reciclare. “În port verificăm orice container care ar ridica suspiciuni. Sunt containere care au produse second-hand, ele nu pot fi vândute. În față sunt produse second-hand și în spate sunt produse amestecate cu fel de fel de materiale care vor ajunge pe o groapă de gunoi sau depozitate aiurea. Se fac și sesizări penale, luăm aceste firme, vedem cine le-a trimis, luăm legătura cu omologii noștri din alte țări, verificăm firmele din România, dacă au fost astfel de tranzacții, cine sunt beneficiarii, unde au ajuns”, a afirmat, ieri, la Digi 24, șeful Gărzii de Mediu.

„Dacă vă uitați pe cursurile de apă o să vedeți frigidere”

El spune că Europa a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de deșeuri acumulate, instalațiile sunt suprasolicitate, iar în acest context România este o țintă. “E o oportunitate economică, un câștig financiar imediat. Neutralizarea ajunge până la 500 de euro în Europa, la noi dacă aceste deșeuri ajung pe o groapă de gunoi costă 20 - 50 de euro, în cazul în care ajung la o groapă de gunoi, pe un depozit conform. Dar pot ajunge pe un câmp, imediat ce au trecut granița. Importăm niște deșeuri periculoase sau greu de neutralizat, dar în același timp producem deșeuri la scară industrială greu de neutralizat, atât timp cât nu se face sortarea la nivelul cetățeanului, dublată de primării, deșeurile periculoase produse de noi ajung aiurea. Dacă vă uitați pe cursurile de apă o să vedeți frigidere, baterii care sunt neutralizate în mii de ani”, a explicat Berceanu.

Șeful Gărzii de Mediu mai spune că există o presiune la graniță pentru importurile de deșeuri, iar aceasta este încurajată de corupția sistemică evidentă în România. “Dacă vorbim de salarizare, un debutant la Garda de Mediu câștigă 2.350 de lei, aproape cât salariul unei persoane care vinde înghețată. În condițiile astea rămânem fără oameni”, a adăugat Octavian Berceanu.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, spunea că deșeurile care ajung în România din alte țări europene sunt aduse de firme românești, trecute în documentele oficiale drept materie primă pentru reciclare, însă „firma care le aduce rămâne cu 10% prelucrat și 80% ajunge la groapă”. Conform ministrului, aceste importuri nu sunt greșeli, ci “încălcări intenționate ale legii”, iar în acest context Barna a anunțat că se lucrează la nivelul Guvernului la schimbări care să ducă la specializarea unor procurori pe infracțiuni de mediu.

Judecătoare, sancționată pentru că a devoalat rețelele de interese din justiția locală

Completul de 5 judecatori al Înaltei Curți, condus de șefa ÎCCJ, judecătoarea Corina Corbu, a sancționat-o pe judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor cu reducerea salariului cu 25 la sută timp de 3 luni, potrivit portalului instanței supreme.

Judecătoarea Muntean a fost sancționată pentru comiterea abaterii disciplinare prevăzută de articolul 99 litera din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor: “manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”. Totuși, Înalta Curte a modificat sancțiunea aplicată de Secția pentru judecători a CSM de excludere din magistratură a Crinei Muntean și a transformat-o în reducerea salariului cu 25 la sută timp de 3 luni.

“Având în vedere forțele angrenate în mecanismul de hărțuire declanșat împotriva mea (și nu mă refer la avocații implicați) e un deznodământ la care m-am așteptat. Nu sunt surprinsă. Au fost repinse toate probele propuse de mine, inclusiv audierea unui coleg judecător care confirmă cele relatate de mine în interviul de la Newsweek. (...) Consecințele generate momentan sunt, dincolo de elementul pecuniar, blocarea oricarei forme de ascensiune profesională timp de 3 ani”, a declarat ieri judecătoarea Muntean pentru site-ul G4media.ro.

În iulie anul trecut, fosta șefă a Tribunalului Bihor, judecătoarea Crina Muntean, a fost sancționată de Secția pentru judecători a CSM cu suspendarea din magistratură pe o perioadă de 6 luni pentru un interviu acordat revistei Newsweek.ro. În interviu, judecătoarea a avertizat asupra pericolului reactivării rețelelor de interese din justiția locală.

Magistratul a atacat decizia CSM la Înalta Curte, care s-a pronunțat ieri, 7 iunie 2021.

Europa: Cea mai răcoroasă primăvară după 2013

Un sistem persistent de joasă presiune în Europa a condus la cea mai răcoroasă primăvară înregistrată pe continent din 2013, a anunțat luni serviciul european pentru monitorizarea schimbărilor climatice Copernicus.

Temperatura medie din martie până în mai anul acesta a fost cu 0,45 grade Celsius sub cea înregistrată din 1991 până în 2020, a anunțat agenția.

În zone întinse din Europa au fost raportate temperaturi mai scăzute decât media pe termen lung, se arată în raportul Copernicus, excepții făcând Scandinavia și sud-vestul Peninsulei Iberice. “În mai 2021, cea mai mare parte a Europei a cunoscut temperaturi sub medie, cu centrul anomaliei meteo localizat deasupra Germaniei”, a mai spus Copernicus.

“Luna a fost caracterizată de condiții meteo ciclonice nespecifice sezonului și acest lucru a condus la cea mai rece lună mai după 2010 înregistrată în Germania, iar temperaturile maxime din Regatul Unit să fie unele dintre cele mai scăzute înregistrate”, se mai arată în raport.

Cu toate acestea, la nivel global, cercetătorii au înregistrat temperaturi mai ridicate în luna mai decât media pe termen lung: astfel, în această lună temperatura medie a depășit cu 0,26 grade Celsius temperatura medie din ultimii 20 de ani.

Vestul Groenlandei, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și nordul și vestul Rusiei au fost extrem de afectate. Pe o perioadă de 12 luni până în mai, temperatura globală a fost cu 0,29 grade Celsius mai mare decât media înregistrată din 1991 până în 2020.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Următoarele două săptămâni (7 - 20 iunie) vor fi caracterizate de o vreme oscilantă, în care media temperaturilor maxime va ajunge la 26 de grade Celsius, iar probabilitatea de apariție a ploilor pe arii extinse se menține ridicată, arată prognoza de specialitate, publicată, ieri, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În regiunea Moldovei, până la sfârșitul primei săptămâni, vremea va fi apropiată de normalul termic pentru această perioadă, astfel încât media temperaturilor maxime va fi de 25 - 26 de grade, iar cea a minimelor de 10 - 11 grade. În intervalul 13 - 15 iunie, aceste medii vor scădea cu 2 - 3 grade, dar ulterior vremea se va încălzi treptat, astfel încât pe 18 - 20 iunie media maximelor termice va atinge 28 de grade, iar a minimelor nocturne se va situa în jurul a 14 grade, valori obișnuite în această regiune în a doua decadă a lunii iunie. Regimul pluviometric va fi deficitar, dar ploi în general slabe își pot face apariția în unele zile ale intervalului de referință, îndeosebi în zona deluroasă.

Patru adolescenți, cercetați pentru vandalizarea grupului statuar din Sfântu Gheorghe

Patru adolescenți, bănuiți că ar fi participat la vandalizarea grupului statuar Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, sunt cercetați de Poliție pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere, informează Inspectoratul Județean de Poliție Covasna. Potrivit sursei citate, doi dintre ei sunt bănuiți că ar fi scris pe soclul statuii “Trianon 1920” și ar fi desenat un steag roșu-alb-verde, iar ceilalți doi că ar fi stat de pază, facilitând profanarea monumentului.

“În urma unor activități investigative, polițiștii au identificat patru tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani, bănuiți de faptul că, în noaptea de 4 spre 5 iunie 2021, s-ar fi deplasat la grupul statuar Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe, iar doi dintre aceștia ar fi vopsit și inscripționat părți ale grupului statuar, dislocând, totodată, mai multe plăci de marmură din partea dreaptă a soclului, timp în care ceilalți doi ar fi asigurat locul faptei, pentru a nu fi surprinși” , au precizat reprezentanții IJP Covasna.

Incidentul s-a petrecut sâmbătă, la o zi după ce aproape 200 de persoane, majoritatea venite din alte județe ale țării, au sărbătorit în Piața Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfințit destrămarea Imperiului austro-ungar și unirea Transilvaniei cu România.

Tot vineri, cu câteva ore înainte de manifestarea organizată de Asociația “Calea Neamului”, peste 200 de persoane de etnie maghiară au comemorat împlinirea a 101 ani de la semnarea “dictatului” de la Trianon, în cadrul unei adunări organizate de Consiliul Național Secuiesc în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, ambele acțiuni desfășurându-se pașnic, fără incidente.

Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a condamnat profanarea statuii, considerând-o “acțiune provocatoare” și a precizat că monumentul a fost curățat de angajații societății de salubritate.

Festivalul Untold 2021 va avea loc în perioada 9-12 septembrie

​Untold, unul dintre cele mai mari festivaluri din Europa, va fi organizat între 9 și 12 septembrie 2021, fiind așteptați sute de mii de oameni, au anunțat ieri organizatorii. Festivalul de la Cluj-Napoca fusese programat inițial pentru luna august 2021, dar organizatorii spun că mutarea acestuia în luna septembrie reprezintă o extra garanție că evenimentul se va putea ține în acest an în cele mai bune condiții. Primele abonamente vor fi disponibile de joi, 10 iunie. Potrivit regulilor adoptate de către Guvern, din 1 iunie este permisă organizarea de festivaluri, concerte sau alte evenimente culturale cu peste 1.000 de participanți, cu condiția ca aceștia să fie vaccinați. Reprezentanții festivalului au precizat pentru că mizează pe faptul că până în septembrie mare parte din oameni vor fi vaccinați, iar Guvernul va completa această condiție valabilă acum, în sensul în care să poată participa la evenimente cu un număr mare de oameni și cei cu test PCR negativ sau care au avut COVID-19.

O dronă de mari dimensiuni a fost găsită plutind în Marea Neagră

O dronă de mari dimensiuni a fost găsită plutind în apele Mării Negre, la aproximativ 40 de mile marine de coastă, de către un echipaj al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM).

Garda de Coastă a precizat ieri că drona a fost predată Ministerului Apărării Naționale. “Surprizele de sâmbătă,... o geamandură pierdută în larg la vreo 41 de mile marine de coastă, o dronă imensă pescuită din apa Mării Negre, plus bonus două zburătoare mici obosite poposite în comanda de navigație”, a postat, pe pagina sa de Facebook, un angajat al ARSVOM.

Peste 123.500 de tineri cu vârste între 12 și 19 ani s-au vaccinat

Peste 123.500 de tineri cu vârste între 12 și 19 ani s-au vaccinat anti-COVID, au anunțat ieri autoritățile. Dintre aceștia, peste 8.500 sunt adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, pentru care vaccinarea a început în 2 iunie. De asemenea, peste 115.000 de tineri cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani s-au vaccinat.

Franța: Un șofer român a salvat un alt șofer belarus gazat în cabină de indivizi înarmați cu săbii

Un șofer român de TIR a salvat un coleg din Belarus ce fusese gazat în cabina camionului de doi indivizi înarmați cu săbii, într-o parcare din Franța, transmite Antena 3. Evenimentul a avut loc sâmbătă noapte într-o parcare din Franța, acolo unde șoferul român de TIR a parcat pentru pauză, și la doar două săptămâni de la tragedia în care un alt șofer român de TIR a fost ucis cu o sabie.

Vasile Marian, un șofer din Brăila, același oraș din care era și Mihai Spătaru, șoferul ucis în Franța, a reușit totuși să se salveze, dar și să îi salveze viața unui coleg ce fusese gazat în cabină de doi indivizi înarmați cu săbii care încercau să fure din remorci. Tot evenimentul a fost relatat pe Facebook de de Ilie Matei, un cunoscut șofer. “Vin și eu cu o întrebare ce se află în ultima perioadă pe buzele tuturor ai noștri de pe șosele: Cum facem ca să ne apărăm în asemenea cazuri? Începem să ne înarmăm? Deja situația degenerează și doar reflexul de a fugi în cabină și a se încuia i-a salvat viața colegului nostru. Foarte important, atacatorii au fizionomii de europeni, nu imigranți”, a scris acesta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.