Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Consilier de stat: Nu salariile la stat sunt problema, ci căpușarea cu oameni care de abia articulează limba română

Ziarul de Vrancea
11 apr 2023 727 vizualizări

“Odată intrată în sistem o astfel de ameobă, mai degrabă te sinucizi decât să o poți concedia”, spune consilierul de stat

Mădălina Turza, consilier de stat la cancelaria premierului Nicolae Ciucă, afirmă că nu cuantumul salariilor la stat este problema, ci căpușarea sistemului public cu oameni care nu au ce să caute pe funcții publice de specialiști și pe care nu îi poți concedia, din cauza prevederilor legale.

„Salariile marii mase a bugetarilor nu sunt mari. Aici nu iau în calcul excepțiile nesimțite și excreșcențele nenaturale din conducerile unor regii sau companii de stat. Ba chiar sunt jenant de mici comparativ cu oamenii de pe funcții similare din alte state europene, în condițiile în care costurile de trai sunt sensibil egale. Problema este alta. Nu cuantumul salariilor, ci căpușarea sistemului public cu oameni care nu au ce să caute pe funcții publice de specialiști. Cu oameni care de abia articulează limba română și o torturează în scris, incapabili să genereze o idee sau inițiativă și cu o precară ideație vâscoasă, cu oameni care plimbă hârtii inutil și la ora 16.00 rup ușile instituției, lăsându-i pe cei puțini să ducă pe umeri până târziu în noapte mecanismele greoaie ale unor instituții grele, care de abia respiră. Din lipsă de oameni profesioniști”, a scris Mădălina Turza, miercuri, într-o postare pe pagina ei de Facebook.

Ea explică faptul că este aproape imposibil să concediezi din sistemul public astfel de funcționari. „De această categorie amorfă nu poți scăpa dacă ești conducător de instituție, căci ce să vezi, nu te lasă Codul Administrativ. O dată intrată în sistem o astfel de ameobă, mai degrabă te sinucizi decât să o poți concedia. De ce? Pentru că decenii la rând oameni cu drag de țara asta au ticluit o lege a administrației publice în care odată devenit angajat la stat ești #inamovibil. Funcționar sau personal contractual, egal valabil. Iar în tot acest timp, tu, lider sau conducător de instituție trebuie sau vrei să livrezi rezultate. Nu ai timp sau nervi de procese sau comisii aberante pentru că tu ai un mandat. Și ce faci? Te suprasoliciți tu și mâna de profesioniști pe care se sprijină institiția, domeniul și, la nivel general, țara asta”, subliniază Turza.

Mădălina Turza precizează că „reformă pe bune înseamnă să schimbi din temelii Codul Administrativ. Nu să tai otova salarii. Să faci evaluări individualizate reale și ca manager să ai pârghii efective de recompensă și sancțiune”.

Cunoscut medic chirurg din Craiova, acuzat de procurori pentru moartea a patru pacienți

 doctorul le-ar fi secționat o arteră n în urmă cu câțiva ani, medicul de 46 de ani a realizat operații în premieră națională la pacienți cu tumori pulmonare

Un medic chirurg de la Spitalul Județean de Urgență din Craiova a fost reținut, apoi plasat sub control judiciar, fiind acuzat de procurori pentru moartea a patru pacienți cărora le-ar fi secționat o arteră în timpul biopsiilor, ceea ce le-ar fi provocat hemoragii puternice. Victimele aveau între 64 și 77 de ani, iar decesele s-au înregistrat în anii 2019, 2020, 2021 și 2023.

Inițial, Poliția Județeană Dolj a anunțat marți că medicul, în vârstă de 46 de ani, a fost reținut de polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale pentru 24 de ore, fiind suspectat de patru infracțiuni de ucidere din culpă, în forma culpei medicale.

„În fapt, bărbatul, în calitatea sa de medic în cadrul unei unități medicale din municipiul Craiova, este bănuit că ar fi efectuat patru intervenții chirurgicale, respectiv prelevarea de probe biopsice, ulterior intervenind decesul a doi bărbați de 76 și 77 de ani, din Craiova și Plenița, respectiv a două femei de 64 și 66 de ani, ambele din Târgu Jiu”, sa transmis Poliția Dolj.

Medicul - Alin Demetrian, unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi din Craiova - a fost dus, marți, la Parchetului Judecătoriei Craiova, care a decis plasarea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile. Procurorii îl acuză că, în timpul unor intervenții chirurgicale, ar fi secționat accidental artera unui pacient, în 2019. El este acuzat de aceleași fapte și în cazul altor trei pacienți. „S-a stabilit că la data de 13.09.2019, în calitate de medic operator principal, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, ca urmare a nerespectării măsurilor de prevedere pentru exercitarea profesiei de medic, specialitatea chirurgie toracică, Demetrian Alin-Dragoș a efectuat în mod necorespunzător o mediastinoscopie cervicală anterioară tip Carlens asupra pacientului B.D. în timpul căreia a secționat accidental trunchiul brahiocefalic drept al pacientului, provocându-i o hemoragie externă masivă care a condus, în dimineața zilei de 14.09.2019, la moartea violentă a pacientului, între actul medical efectuat de către inculpat și decesul pacientului existând legătură de cauzalitate directă necondiționată. Cu privire la aceeași persoană se fac cercetări în calitate de suspect pentru săvârșirea, în împrejurări asemănătoare, a altor trei infracțiuni de ucidere din culpă ca urmare a culpei medicale, prev. de art. 192 alin.(2) Codul Penal”, arată Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

Printre obligațiile pe care medicul trebuie să le respecte în perioada în care se află sub control judiciar este și aceea de a nu desfășura activitatea de medic chirurg, nici în unitățile medicale publice, nici în cele private.

Jurnalulolteniei.ro scrie că Alin Demetrian este unul dintre cei mai cunoscuți medici chirurgi din Craiova, care în urmă cu câțiva ani a realizat operații în premieră națională la pacienți cu tumori pulmonare. Și Digi 24 scria, în 2015, că medicul Alin Demetrian a făcut mai multe intervenții în premieră națională, el operând tumorile pulmonare prin tehnici minim invazive, ceea ce înseamnă că pacienții se recuperează mai repede, spre deosebire de o intervenție clasică.

Demetrian a fost manager al Spitalului Județean din Craiova și șef al Secției de Chirurgie Toracică a unității medicale.

Șef nou în sistemul de sănătate publică:

Un general SRI cu 23 de terenuri, două case, 3 apartamente, 4 mașini, 3 șalupe și o pensie de 45.000 de euro pe an, la CNAS

Fost manager de spital SRI și președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pe vremea lui Adrian Năstase, generalul în rezervă Cristian Georgică Celea, 67 de ani, s-a întors. A fost numit, în ianuarie, în consiliul de administrație al CNAS, prin semnătura premierului Nicolae Ciucă, transmite Libertatea.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este instituția cu cel mai mare buget din România: în 2022 a avut venituri de 51 de miliarde de lei, adică peste 10 miliarde de euro. De modul în care împarte taxele plătite de contribuabili depinde finanțarea spitalelor de stat și private din România.

Generalul Celea este consilierul onorific al ministrului Rafila. Are 23 de terenuri, două case, 3 apartamente, 4 mașini, 3 șalupe în declarația de avere. Plus o pensie de 45.000 de euro pe an. Cristian Georgică Celea este general de brigadă cu o stea, a activat în SRI și a fost trecut în rezervă de Traian Băsescu, prin decretul 317 din 16 martie 2006. A fost șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) între 2003 și 2005, fiind numit de Adrian Năstase.

În momentul detașării la CNAS, avea experiență de circa 10 ani la SRI, unde a fost și comandant al Spitalului SRI Agrippa Ionescu.

Avertisment: Aeronave de luptă de mare viteză vor zbura în centrul și estul țării

Forțele Aeroene Române au anunțat, miercuri, că aeronave de luptă de mare viteză aparținând Forțelor Aeriene Spaniole vor executa zboruri de antrenament la înălțimi mici în centrul, estul și sud-estul țării. ”Aeronave de luptă de mare viteză aparținând Forțelor Aeriene Spaniole vor executa în perioada 11-13.04.2023, zboruri de antrenament la înălțimi mici în centru, estul și sud-estul țării.  Menționăm că aceste activități de zbor, sunt în concordanță cu reglementările aeronautice în vigoare, având drept scop creșterea nivelului de antrenare a personalului navigant și menținerea capacității acționale în cadrul alianței”, au transmis Forțele Aeriene Române.

Instituția a precizat că se încearcă diminuarea impactului activităților aeronautice asupra comunității locale.

Moțiune simplă împotriva lui Daea, cu titlul ”De la grânarul Europei la rușinea Europei”

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu a anunțat miercuri, în plenul Camerei Deputaților, că USR și Forța Dreptei depun o moțiune simplă împotriva ministrului Petre Daea, cu titlul ”De la grânarul Europei la rușinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună știință agricultura românească”. ”Deputații USR, împreună cu deputații de la Forța Dreptei înaintează moțiunea simplă intitulată ”De la grânarul Europei la rușinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună știință agricultura românească”, moțiune împotriva ministrului Petre Daea, acum, într-o perioadă de Paște când oamenii merg în piețe și văd cele mai mari prețuri din ultimii 30 de ani”, a anunțat Ionuț Moșteanu în ședința de plen.

USR a cerut recent demisia ministrului Agriculturii Petre Daea după ce s-a confirmat că România primește doar 10,5 mil de euro de la Comisia Europeană pentru despăgubirea fermierilor. “Ministrul polonez al Agriculturii și-a dat demisia, după ce Polonia a primit ajutoare de 29,5 mil. euro. Nici vorbă ca Daea să-și dea demisia, deși suma de 10,5 mil de euro înseamnă mai nimic pentru România. Atât a putut ministrul PSD al Agriculturii să facă pentru fermierii români. Daea nu a negociat nimic la Bruxelles”, a transmis senatorul USR Sebastian Cernic, membru în comisia de Agricultură. USR arată că ”PSD îl ține în brațe pe ministrul care a distrus agricultura românească, deși Petre Daea trebuia demis demult”.

“Ieri, ministrul Daea trebuia să fie în plenul Parlamentului, să dea raportul, așa cum i-au solicitat parlamentarii USR. Daea a fugit din Parlament. L-aș fi întrebat pe domnul ministru cum își permite să dubleze suma de doar 10,5 mil de euro de la Bruxelles din bugetul statului, adică din banii românilor. Cât să mai plătească românii incompetența și iresponsabilitatea acestor guvernanți? Petre Daea trebuie demis, pentru că nu există niciun motiv pentru care să ocupe această funcție”, declara săptămâna trecută senatorul Sebastian Cernic.

Buzău: Un medic a cerut mită pentru a opera un adolescent de 16 ani

Medicul buzoian care a fost reținut marți de ofițerii din cadrul Direcției Generale Anticorupție ar fi cerut mită, în Săptămâna Mare, unui adolescent de 16 ani, pentru a-l opera. Surse judiciare susțin că medicul ORL, care lucrează în cadrul Spitalului CFR Buzău, ar fi pretins bani unui tânăr de 16 ani, din mediul rural, pentru a-l opera.

Cadrul medical reținut de ofițerii anticorupție este cunoscut în Buzău pentru limbajul nepotrivit pe care-l folosește, atât în relația cu pacienții, cât și cu cadrele sanitare medii cu care lucrează.

Suceava: Biciclist lovit cu mașina de o angajată beată a MApN

Un biciclist a fost lovit, marți seară, de o mașină în Vatra Dornei, suferind leziuni la cap. Autoturismul era condus de o femeie, cadru militar, care avea o alcoolemie de peste 1,7 mg/l alcool pur în aerul expirat. Șoferița a părăsit locul accidentului.

Potrivit Radio Dorna, marți seară, pe strada Bârnărel din municipiul Vatra Dornei, un bărbat de 65 de ani, care se deplasa pe marginea carosabilului, pe lângă bicicletă, a fost lovit de o mașină condusă de către o femeie în vârstă de 31 de ani.

În urma accidentului, bărbatul a suferit un traumatism cranio-cerebral acut deschis, iar șoferița a părăsit locul accidentului. Femeia a fost găsită la câteva sute de metri de locul accidentului și, potrivit martorilor citați de Radio Dorna, dormea cu capul pe volan. Polițiștii au testat-o cu aparatul etilotest, iar acesta a indicat o concentrație de 1,72 mg/ l alcool pus în aerul expirat.

Șoferița este militar profesionist, angajată în cadrul unității militare din Prundu Bârgăului, județul Bistrița- Năsăud. În cauză se efectuează cercetări pentru "conducerea unui autovehicul, în stare de ebrietate", "vătămare corporală" și "părăsirea locului accidentului", cercetarile urmând a fi preluate de către procurorii din cadrul Parchetului Militar.

Un director din ROMATSA nu poate justifica peste 800.000 de lei

Agenția Națională de Integritate a transmis, ieri, că Dragoș-Virgil Titea, director în cadrul ROMATSA, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, nu poate justifica peste 800.000 de lei. Instituția a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București.

Fostul secretar de stat la Ministerul Transporturilor Titea Dragoș-Virgil este actual director la Direcția Juridică și Administrativ în cadrul R.A. ROMATSA. ”Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 824.898 Lei între averea dobândită și veniturile realizate de către TITEA DRAGOȘ-VIRGIL împreună cu familia, în perioada exercitării funcțiilor publice de secretar de stat și director”, a transmis, miercuri, ANI, într-un comunicat de presă.

Instituția anunță că a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de directorul din cadrul ROMATSA, împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice de secretar de stat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.