Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Conducerea DGA, acuzată că a cerut unui ofițer să prezinte scuze unui judecător ICCJ

Ziarul de Vrancea
12 aug 2023 648 vizualizări

„Întâmplarea mă face să îmi fie frică să mai lucrez în spețe în care vor fi oameni influenți”, a explicat ofițerul n judecătorul este cel care a decis achitarea torționarilor lui Gheorghe Ursu

 

 

Giorgian Gheorghe Ciorîia, absolvent al Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” și ofițer în cadrul Direcției Generale Anticorupție Olt, a relatat, într-o postare pe Facebook, că în ziua de 4 iulie a avut o altercație cu judecătorul de la ICCJ Alin Sorin Nicolescu, în contextul în care tânărul a mers să susțină examenul de licență în calitate de absolvent al facultății de Drept european și internațional din cadrul Universității Nicolae Titulescu din București, pe care a urmat-o pentru completarea studiilor.

Tânărul a relatat că a ajuns la locul unde trebuia să susțină examenul la ora 8:00, oră anunțată pentru intrarea în clasă, iar în jurul orei 8:20, în momentul în care a fost strigat de către supraveghetorul de la examen, judecătorul de la ÎCCJ Alin Nicolescu, a durat mai mult până a ajuns în față, pentru a înmâna actul de identitate și a intra în sală.  „În momentul în care mi-a fost strigat numele, nereușind să ajung foarte rapid la dumnealui, pentru a-i putea prezenta cartea de identitate, acesta fiind nevoit să strige numele meu de 2 ori, a procedat într-o maniera malițioasă, folosind următoarele cuvinte «hai bă ce faci, stau după tine», zicându-mi să scot mai repede cartea de identitate ca să i-o prezint, însă în momentul în care am scos portofelul pentru a putea prezenta cartea de identitate, acesta s-a deschis la compartimentul unde am legitimația de serviciu, fiind exact lângă compartimentul în care am buletinul, dumnealui putând observa faptul ca sunt polițist, lucru important în ceea ce vă voi povesti mai târziu. După cele întâmplate eu i-am răspuns că noi, studenții, stăm după dumnealui, având în vedere că intrarea în săli ar fi trebuit să se facă începând cu ora 08:00”, a scris ofițerul DGA.

Conform relatărilor lui Ciorîia, schimbul de replici dintre el și magistrat a continuat în sala de examen, culminând cu faptul că judecătorul supraveghetor la examen i-ar fi cerut cartea de identitate și i-ar fi notat datele personale.

„În momentul în care m-am așezat în bancă, acesta s-a asigurat de faptul ca nu îl aude nimeni, și m-a întrebat ironic «Bă, ești prost?» după care mi-a luat cartea de identitate și a dus-o la catedră pentru a îmi nota datele de pe aceasta (cel mai probabil într-o agendă personală sau pe o foaie, nicidecum într-o agendă înregistrată), sau poate chiar a pozat-o, nu am certitudine ce a făcut cu cartea mea de identitate. După aproximativ 3 minute, acesta s-a întors la mine, mi-a dat înapoi cartea de identitate și m-a întrebat în repetate rânduri unde lucrez ca să vorbească el cu șefii mei. Moment în care i-am spus faptul că lucrez în cadrul Direcției Generale Anticorupție și că poate vorbi cu domnul Liviu Vasilescu care este Director General, dar totodată l-am întrebat și pe dumnealui cine este, moment în care acesta mi-a spus că este Nicolescu Alin Sorin, judecător la Înalta Curte de Casație si Justiție și m-a asigurat de faptul că va vorbi cu domnul Vasilescu ca să îi povestească cele întâmplate. De reținut este faptul că acesta și-a declinat calitatea de judecător pentru a mă amenința și intimida spunându-mi că atitudinea mea nu este una demna de un polițist, moment în care i-am zis că atitudinea lui nu este una demnă de un judecător, eu fiind un simplu student care dorea doar să-și susțină examenul de licență”, a relatat ofițerul DGA.

“Să fii demn înseamnă să pătezi imaginea și să faci de râs instituția”

Acesta a povestit că incidentul nu s-a încheiat în acel moment.

Giorgian Ciorîia a relatat că în seara aceleiași zile, a ora 22:14 a primit mesaj pe WhatsApp de la șeful Serviciului Județean Anticorupție Olt, care este superiorul său direct, mesaj care spunea că trebuie să se prezinte la sediul DGA în ziua imediat următoare, la ora 10:00 pentru o întrevedere cu directorul general al instituției, Liviu Vasilescu, fără a-i fi comunicat vreun motiv și fără a i se permite să folosească pentru deplasare mașina de serviciu.

„Am ajuns la biroul domnului Director General la ora 09:30, așteptându-l pe acesta până undeva în jur de ora 10:00. La ora menționată anterior, și-au făcut apariția domnul Director General, chestor șef de politie, Liviu Vasilescu și doamna Director General Adjunct, comisar-șef de politie, Manuela Popescu, aceștia invitându-mă in biroul domnului Director General pentru a putea discuta. Aceștia m-au întrebat daca știu de ce sunt aici, răspunsul din partea mea fiind unul negativ. Apoi aceștia mi-au spus că mă aflu acolo din cauza discuției purtate cu domnul judecător Nicolescu Alin Sorin, iar domnul Vasilescu chiar spunându-mi că daca nu îmi place la Direcția Generală Anticorupție, să plec la poliție, fiind oarecum o amenințare voalată din partea lui. Atât domnul Director General cât și doamna Director General Adjunct au început să îmi zică că atitudinea mea a fost una greșită și că am făcut de ras DGA prin atitudinea pe care am avut-o (aparent, să nu fii lăsat calcat in picioare, să fii demn și să nu accepți abuzurile înseamnă să pătezi imaginea și să faci de ras instituția), aceștia spunându-mi totodată că domnul judecător Nicolescu Alin Sorin, și-a sunat unii prieteni din cadrul DGA, prieteni care l-au sunat pe domnul Director General Liviu Vasilescu ca să îl întrebe de mine și să îi povestească speța întâmplată”, a mai povestit tânărul ofițer.

El susține că i-au fost adresate întrebări legate de viața personală, despre părinții săi și că nu a fost lăsat de către cei doi șefi din DGA să-și spună punctul de vedere cu privire la incident.

„Un alt lucru destul de important este că pe tot parcursul conversației, domnul Director General, Liviu Vasilescu, îmi zicea Lucică (probabil făcând confuzie de la Giorgian la Lucian), lucru care relevă cam cât de mult înseamnă, pentru instituția pe care el o conduce, un tânăr ofițer de poliție. Totodată, cei doi mi-au zis să mă duc la Înalta Curte de Casație și Justiție și să îmi cer scuze personal domnului judecător, (…) iar în momentul în care eu le-am zis că nu vreau să mă duc să îmi cer scuze, aceștia au insistat, lucru care nu mi-a lăsat altă variantă decât să mă conformez, sens în care mi-a fost înmânat numărul domnului judecător pe un bilețel, pentru a îi da un mesaj când ajung la Înalta Curte de Casație si Justiție”, a mai relatat ofițerul.

El spune că se teme pentru viitorul său profesional. „Această întâmplare mă face să îmi fie frică să mai lucrez în spețe in care vor fi cercetați oameni influenți deoarece v-am prezentat exemplul perfect de ce se întâmplă în momentul în care doar ai păreri contradictorii cu cineva cu o funcție înaltă, ce să mai zic de momentul în care faci cercetări cu privire la o persoana de genul. Menționez faptul că mă tem pentru cariera mea deoarece domnul judecător Nicolescu Alin Sorin pare să fie atât de influent încât să poată controla conducerea Direcției Generale Anticorupție ca pe niște simple marionete. Totodată, având în vedere faptul că influența dumnealui pare să fie atât de mare, există posibilitatea ca acesta să aibă influență și la nivelul DGPI, acesta putând să facă presiuni ca să îmi fie retras accesul la informații clasificate”, se mai arată în mesajul postat pe rețeaua de socializare.

Mesajul sindicatului Europol

Fotografii ale ecranului cu mesajele primite de acesta au fost publicate de către sindicatul Europol, care îl acuză pe șeful DGA Olt de „metehne securiste”.

„Dacă ați avut impresia că DGA-ul este o instituție unde «integritatea» este crez, ne demonstrează Liviu Vasilescu contrariul. Practicile securiste de intimidare și hărțuire sunt instrumente frecvent folosite de acest personaj care și-a demonstrat de-a lungul timpului impotența profesională. Totuși, trebuie să ai mare tupeu ca la nici o lună de la reportajul Recorder referitor la cazul ofițerului hăituit de la Bihor, să-i ordoni unui subaltern să vină de la Olt la București, din timpul programului în care acesta avea de cercetat fapte de corupție, pentru a-l intimida, pentru a-l pedepsi cu «psihologul» dar și pentru a-l obliga să își ceară scuze supraveghetorului de la examen, care este și “puțin” judecător la Înaltă Curte de Casație și Justiție. La fel de ciudat este că de data aceasta Liviu Vasilescu nu a mai ales vreo biserică unde să se întâlnească cu subalternul său, la fel cum a făcut cu familia interlopului defunct Emi Pian, ci «chemarea la centru» s-a realizat cu scopul evident de a-i produce colegului o stare de temere și de demoralizare”, au transmis reprezentanții sindicatului.

Aceștia susțin că așteaptă să vadă „dacă noul ministru de interne, Cătălin Predoiu, va tolera la rândul său aceste metehne securiste și care nu au nicio legătură cu principiile de drept și integritate”. „Liviu Vasilescu face parte din gașca secretarului de stat Despescu și i s-au tolerat toate derapajele din ultimii ani. Ne oferim voluntar să îi scriem demisia domnului Vasilescu pentru că am înțeles că nu prea le are cu scrisul”, precizează Europol.

Judecătorul Alin Sorin Nicolescu a făcut parte din completul de la ICCJ care, recent, i-a achitat definitiv pe foștii securiști implicați în cazul disidentului Gheorghe Ursu.

Cum se apără judecătorul

Judecătorul Alin Sorin Nicolescu admite că a sunat la DGA pentru a reclama atitudinea avută de ofițer, dar spune că a avut „o discuție informală” cu șeful DGA, Liviu Vasilescu și că ar fi trebuit să facă reclamație scrisă pe numele tânărului pentru comportamentul acestuia din timpul examenului. Magistratul afirmă că unii colegi ai absolventului care susțineau și ei examenul de licență s-au plâns că îi “deranjează și perturbă” și reclamă că, la 50 de ani, nu a primit respectul cuvenit din partea unui tâmăr de „23 sau 24” de ani.

„Orice spuneam, vocifera, și era un examen serios, i-am atras atenția de mai multe ori, la un moment dat niște fete, studente, mi-au atras atenția că le deranjează, nu știu ce voia să facă, nu fac afirmații... totuși, era un examen serios, e o relație profesor-elev, puțin respect așa, puțin respect, bă', totuși, am 50 de ani, el are 23 sau 24!”; a declarat magistratul, pentru Epoch Times.

Magistratul admite că s-a adresat tânărului ofițer cu apelative precum: "Băi, domnule student" sau "Buletinul îl avem, fratele meu, îl avem în dosarul personal, e la facultate la noi". Nicolescu spune că a avut doar o discuție „informală” cu șeful DGA, Liviu Vasilescu, la care s-a referit pe parcursul discuției cu reporterul Epoch Times, folosind apelativul „Liviu”.

„Dacă voiam să îi fac rău, îi făceam sesizare scrisă. (...) A fost o discuție informală, l-am sunat pe Liviu care e prietenul meu și i-am spus: «Păi așa îi educați pe polițiști în România, e în regulă, în fața a 200 de studenți să mă facă nedemn de funcția de judecător ICCJ, el care are 23 de ani? Păi ce facem cu societatea asta, cu lumea în care trăim?» atât a fost. M-a întrebat Liviu: «Vrei să îi faci plângere?» i-am zis că nu, n-am făcut în viața mea. I-am zis doar că nu e în regulă cum îi educă. Dacă nu pentru poziția profesor student atunci pentru părul meu alb...” a mai declarat Nicolescu.

Judecătorul admite că i-a scris un mesaj ofițerului. "Băi, ți-a trecut un glonț pe lângă ureche, trebuia să îți fac sesizare scrisă, trebuia să iau măsuri cu tine, că tolerăm o dată, de două ori... sper să înțelegi ceva din chestia asta!" admite magistratul că i-a scris lui Ciorâia, Nicolescu arătându-se „oripilat” de atitudinea acestuia.

Ieri, deputatul USR Mihai Badea anunță că se va adresa Inspecției Judiciare în cazul judecătorului Nicolescu.

”Un fost consilier juridic la RENEL a ajuns judecător la Înalta Curte. El este cel care i-a achitat pe securiștii lui Gheorghe Ursu și tot el este cel care amenință studenți. Voi face o plângere la Inspecția Judiciară împotriva judecătorului Nicolescu Alin Sorin. Asemenea apucături bolșevice n-au ce căuta în sistemul juridic din România”, a scris deputatul pe Facebook.

România trimite în Franța al doilea contingent de pompieri militari

Al doilea contingent de militari specializat în stingerea incendiilor de pădure a plecat duminică dimineață spre Franța pentru a-i înlocui pe pompierii români pre-poziționați pe teritoriul acestei țări. Este vorba despre 40 de salvatori care vor participa la misiuni de sprijin al comunităților și autorităților locale în cazul producerii situațiilor care pot pune în pericol viața și bunurile acestora.

„Astăzi, 13 august a.c, un alt contingent de militari, specializat în stingerea incendiilor de pădure, a plecat către Franța pentru a-i înlocui pe colegii pre-poziționați pe teritoriul acestei țări. Astfel, cei 40 de pompieri salvatori vor fi înlocuiți cu un alt contingent de militari, format din 40 de pompieri, care vor încadra tehnica de intervenție alocată inițial pe teritoriul țării gazdă, pentru executarea misiunilor de sprijin a comunităților și autorităților locale în cazul producerii situațiilor care pot pune în pericol viața și bunurile acestora”, informează, duminică, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Primul contingent, format din 40 de pompieri și trei autospeciale de stingere a incendiilor de pădure cu capacitate de 3000 de litri, o cisternă de 30.000 de litri, o autospecială cu capacitate mare (10.000 de litri), un microbuz transport personal și un autocar, a plecat din România în data de 30 iulie, ajungând în Franța în seara zilei de 1 august.

Femeie lovită de tren la Brașov. A fost scoasă de sub locomotivă conștientă

O femeie a fost lovită de un tren, duminică dimineață, în municipiul Brașov. La sosirea echipajelor de intervenție, victima era conștientă și cooperantă, ea fiind scoasă de sub locomotivă de către echipajele de descarcerare din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU).

Potrivit oficialilor ISU Brașov, accidentul feroviar a avut loc duminică, în jurul orei 9:00, pe strada Ioan V. Socec din municipiul Brașov.  „La locul intervenției s-au deplasat o autospecială de descarcerare și un echipaj SMURD cu medic. Victima a fost extrasă de către echipajul de descarcerare de sub locomotivă conștientă și cooperantă, având traumatisme multiple” informează ISU Brașov.

După ce a fost evaluată de către medicul SMURD și i s-au acordat îngrijirile medicale necesare la fața locului, femeia a fost transportată la spital.

Un copil i-a furat bunicii banii de mâncare să-și cumpere droguri

Un copil i-a cerut bunicii bani de mâncare, însă și-a cumpărat substanțe posibil interzise, a anunțat sâmbătă Jandarmeria. Potrivit sursei citate, vineri, la Brăila, echipajul de jandarmerie a depistat un minor în vârstă de 14 ani care avea asupra sa un pliculeț sigilat. În pliculeț se afla o substanță albă cristalizată.

A fost identificată bunica minorului, aceasta fiind tutorele legal, iar în prezența femeii copilul a povestit că i-a cerut acesteia bani pentru a merge să își cumpere ceva de mâncare. În realitate însă minorul a folosit banii pentru a-și procura pliculețul cu substanța posibil interzisă, pentru consumul propriu, potrivit spuselor lui. Jandarmii au întocmit actul de sesizare, iar verificările sunt continuate de instituțiile abilitate.

 

Xxxxxxxx

 

Un primar din Olt a murit după ce a fost prins de o combină agricolă

 

Primarul comunei Obârșia din județul Olt a murit după ce a fost prins de partea frontală a unei combine agricole, medicii ajunși la fața locului neputând să-l salveze.

Potrivit Stiri de Olt, Tudor Udrea, 64 de ani, ar fi oprit combina agricolă, după ce i s-ar fi părut că nu funcționează bine. În timpul verificării, utilajul, staționat dar cu lamele în funcțiune, i-ar fi prins un picior, pornind o hemoragie puternică, ulterior survenind decesul primarului. „La data de 12 august a.c., în jurul orei 20:40, Inspectoratul de Poliție Județean Olt a fost sesizat, prin apel 112, cu privire la faptul că, o persoană ar fi fost surprinsă și accidentată de un utilaj agricol (combină agricolă), pe un teren agricol situat în extravilanul comunei Obârșia, județul Olt.

La fața locului, s-au deplasat polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Nr. 10 Vișina, care au identificat trupul neînsuflețit al unui bărbat, în vârstă de 64 de ani, din comuna Obârșia, județul Olt”, a informat IPJ Olt. Tudor Udrea era primar PSD în comuna Obârșia de trei decenii.

 

 

Ccccccccccccc

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.