Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cazul de la Alba: Psiholog criminalist: În secunda doi, eu spărgeam ușa

Ziarul de Vrancea
25 mar 2023 853 vizualizări

“Nu putem vorbi despre un nou caz Caracal pentru că în cazul de față nu am avut niciun dosar penal, nicio plângere privind lipsirea de libertate”, spune în schimb un lider sindical din poliție

Președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, susține că în cazul de la Alba, în urma căruia un bărbat și-a ucis copilul în vârstă de un an și apoi s-a sinucis, nu putem vorbi de o situație asemănătoare cu cea de la Caracal în ceea ce privește intervenția poliției. Cosmin Andreica a declarat, marți, la Prima News, că polițiștii pot pătrunde pe o proprietate privată atunci când există indicii că viața unei persoane este pusă în pericol.

“Vorbim despre o modificare care a survenit în 2019 și care dă posibilitatea polițiștilor să pătrundă pe proprietate privată fără consimțământul proprietarului doar în situația în care au indicii că viața unei persoane este pusă în pericol. În momentul în care a fost sesizată Poliția în jurul orei 1 noaptea nici mama nu a putut indica concret vreun element care să o îngrijoreze cu privire la integritatea sau sănătatea copilului că ar fi pusă în pericol”, a precizat Cosmin Andreica.

El a menționat că nu au fost sesizări în trecut cu privire la un potențial agresiv al bărbatului sau legate de faptul că ar avea probleme psihice.

“Bărbatul a avut niște discuții contradictorii în ceea ce privește creșterea copilului și a faptului că era un element de gelozie că ea și-a refăcut viața cu un alt bărbat care a intrat în viața copilului. Am văzut câteva dintre mesajele acestea. Și faptul că bărbatul nu îi mai răspunde la telefon, în condițiile în care partenerul de viață, adică tatăl copilului, avea încredințat copilul conform înțelegerii pe care cei doi o aveau. Adică nu era pentru prima dată când avea copilul în grijă. În trecut nu au mai existat niciun fel de sesizări cu privire la un potențial agresiv al bărbatului, cu privire la probleme psihice sau la situații în care și-ar fi pus în pericol copilul. Era vorba despre o situație ca multe altele în care copilul făcea obiectul unor discuții contradictorii ca urmare a separării celor doi părinții”, a explicat președintele Sindicatului Europol.

El a menționat că în urma discuțiilor purtate cu vecinii, polițiștii nu au putut stabili dacă bărbatul mai locuiește sau nu la acea adresă. “Problema care se pune în condițiile actuale se referă la limitările legislative pe care polițiștii le au, respectiv la obligativitatea acestora de a avea indicii clare cu privire la starea de pericol în care se poate afla o persoană pentru a putea pătrunde pe o proprietate privată. Acel apartament nu era proprietatea bărbatului, nu se știa cu exactitate dacă bărbatul mai locuiește acolo sau nu, polițiștii după primirea apelului au efectuat demersuri pentru a identifica toate potențialele imobile în care s-ar putea afla bărbatul și au luat în considerare și acest imobil unde la o dată precedentă, în urmă cu un an mama copilului împreună cu acest bărbat au locuit în acea zonă, însă din discuțiile preliminare purtate la 1 noaptea cu vecini din acel bloc nu au putut stabili dacă într-adevăr bărbatul mai locuiește la acea adresă sau nu”, a explicat Cosmin Andreica.

El a mai afirmat că nu se poate vorbi de un nou caz Caracal.

“Nu putem vorbi despre un nou caz Caracal sub nicio formă pentru că în cazul de față nu am avut niciun dosar penal, nicio plângere cu privire la potențiala lipsire de libertate a unei persoane. Bărbatul respectiv avea tot dreptul să aibă copilul în îngrijire la acel moment, nu era vorba despre o nerespectare a programului de vizită sau o lipsire de libertate. Bărbatul putea să nu răspundă la telefon pentru că nu avea nicio obligație legală. Polițiștii dacă nu empatizau puteau să solicite concret o dovadă sau un indiciu din care să rezulte că acel copil se află în pericol, iar schimbul de mesaje nu indică sub nicio formă, ba dimpotrivă putem trage concluzia că a existat o preocupare a tatălui pentru modul în care va fi îngrijit copilul”, a explicat Cosmin Andreica.

“Poliția este acoperită de hârtii și prin hârtie nici glonțul nu trece”

Pe de altă parte, Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist, a afirmat la Prima News, că în momentul în care polițiștii nu au mai putut lua legătura cu bărbatul, ei ar fi trebuit să spargă ușa. “Poliția este acoperită de hârtii și prin hârtie nici glonțul nu trece. E ceva aici care, dacă pui la bătaie flerul, intuiția, faci o analiză pe situația de ansamblu, îți dă ceva neclar. La ora 1 noaptea cineva, o mamă disperată, sună. Nu sună de fericire. Cei de la 112 ar fi trebuit să o întrebe cu lux de amănunte, despre ce e vorba. Acele mesaje sunt pe undeva subliminale. Altceva pe mine mă pune pe gânduri într-o situație de genul acesta. Intri într-o legătură cu acel individ, era un fel de negociere, dar la un moment dat această negociere, acest dialog se întrerupe. Ca negociator, când ai de-a face cu o astfel de situație, celălalt întrerupe dialogul, negocierea și își închide telefonul, în secunda doi eu spărgeam ușa”, a precizat psihologul criminalist.

Un bărbat și fiul său, în vârstă de un an, au fost găsiți spânzurați într-un apartament din Alba Iulia. Polițiștii anchetează o posibilă crimă, urmată de o sinucidere. Bărbatul ar fi vrut să se răzbune pe mama copilului, care nu a vrut să se împace cu el.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a afirmat, referindu-se la acest caz că în urma raportului medico-legal a reieșit că tatăl a curmat viața copilului cândva între miezul nopții și ora 1.00, înainte ca polițiștii să fie sesizați de mama micuțului. “Mama copilului nu a afirmat nicio secundă că acel copil ar fi în pericol”, a adăugat el.

Acuzații de la Chișinău: Liderul AUR s-a întâlnit cu spionii lui Putin

n “Acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt”, susțin servicii de informații din Moldova

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova, susține că George Simion a avut o întâlnire, în urma că 12 ani, cu un șef al seviciul secret rusesc FSB, transmite Adevărul, care citează În Linie Dreaptă.

Fostul ministru moldovean susține că informația i-a fost adusă la cunoștință de directorul SIS (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova) de la acea vreme, care „era foarte bine informat”. De asemenea, acesta precizează că nu a văzut niciun document oficial în acest sens.

„Era perceput ca un unionist din România, așa îl percepeam și eu. Șocul cel mare a venit când el a fost expulzat din Moldova și nu mi-am dat seama de ce. Cum poate să fie expulzat cineva care este unionist, prieten cu Republica Moldova? Atunci eu, fiind deputat, am avut o întâlnire cu directorul de la SIS, și l-am întrebat cum a putut să îl expulzeze. El mi-a spus că a coordonat toate acțiunile cu serviciile din România. Mi-a spus că George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat că în 2011, nu mai știu luna, George Simion la Cernăuți s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului și că acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt. Mi-a zis că la noi în Moldova George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești. Eu nu am făcut cunoștință cu documentele și mă bazez pe ce mi-a spus atunci directorul SIS-ului, care era foarte bine informat”, a declarat fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, potrivit ILD.

Într-o precizare venită din partea departamentului de comunicare al AUR pentru „Adevărul” se arată că George Simion are „o biografie publică lipsită de pete sau tonuri de gri” și se pune sub semnul întrebării declarația făcută de fostul ministru al Apărării din Moldova.

Vremea rămâne rece în toată țara până joi dimineață

Meteorologii anunță că, până joi dimineață, vremea se va menține rece pentru această perioadă în toată țara, cu minime preponderent negative, și brumă sau îngheț la sol. Totodată, se mențin avertizările privind intensificări ale vântului, cea mai mare parte a țării fiind sub avertizare Cod galben, în timp ce la altitudini mai mari de 1.500 de metri, în Carpații Meridionali și de Curbură și în Munții Apuseni este Cod portocaliu și, la peste 1.800 de metri, în Carpații Meridionali, Cod roșu. Un alt Cod galben de vânt puternic va fi în vigoare până miercuri seară, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, în cea mai mare parte a Moldovei, local - Oltenia, sudul Transilvaniei și sud-vestul Munteniei.

“În intervalul menționat vremea va fi rece pentru această dată în toată țara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative, astfel încât se vor încadra în general între -10 și 0 grade și se va produce brumă sau îngheț la sol”, au arătat meteorologii.

O nouă comedie românească a debutat pe primul loc în box office

Comedia “Haita de acțiune”, cu Antonia, Anca Dumitra și Matei Dima în rolurile principale, a debutat pe primul loc la box office-ul românesc de weekend, cu încasări de peste 3 milioane de lei. “Haita de acțiune”, în regia lui Vlad Dobrogeanu, a fost văzut în cinematografe în weekendul de lansare de 115.991 de spectatori.

Denzel (Matei Dima) este polițist la rutieră, însă el se visează în filmele americane și își dorește să rezolve cazuri complexe. Este luat la mișto de toți colegii lui din secție pentru că este prea naiv să fie corupt și nu-l duce capul destul cât să fie comisar adevărat. Împreună cu Oli (Antonia) o polițistă care are probleme cu nervii pentru că e sătulă de misoginismul din România și Aurel, primul agent de circulație din departament de etnie rromă, încep să investigheze un caz interesant, însă scormonesc unde nu trebuie.

Un alt debut în top este thrillerul “Demon Slayer: To The Swordsmith Village”, regizat de Haruo Sotozaki. Animația a strâns în săli 12.859 de spectatori și a încasat 410.476 de lei, potrivit datelor cinemagia.ro.

Thrillerul “65”, cu Adam Driver, s-a menținut pe trei în top, generând venituri de 174.992 de lei.

Ilfov: Un copil de trei ani a fost mușcat de față de un câine maidanez

Un copil de trei ani a fost mușcat în zona feței de un câine maidanez, luni, în localitatea Gruiu din Ilfov. În urma incidentului, copilul a fost transportat la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală.

Reamintim că mai multe astfel de episoade au avut loc în ultima vreme.

În urmă cu câteva zile, un băiat de 9 ani a fost mușcat de un câine în complexul rezidențial Sisești din București, iar un copil din Suceava a fost mușcat de mâini și de față de un câine de pe stradă, fiind necesară acordarea de îngrijiri medicale la Spitalul Județean de Urgență Suceava.

PSD trimite șefă la ICR Chișinău o fidelă a oligarhului Plahotniuc

Scandal în Republica Moldova după ce Bucureștiul a trimis șefă la ICR Chișinău o “fidelă a lui Plahotniuc”. Fostul oligarh, acum refugiat în străinătate, este un adversar al Maiei Sandu. Jurnalista Paula Erizanu, care colaborează cu The Guardian, consemnează faptul că viitoarea șefă a ICR Chișinău, Monica Babuc, este fondatoarea filialei din Republica Moldova a PSD, formațiunea condusă de Marcel Ciolacu.

Reamintim că fugarul Plahotniuc este sancționat de SUA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.