Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: 74 de români vaccinați cu ambele doze au murit infectați cu COVID

Ziarul de Vrancea
13 mai 2021 931 vizualizări

414 au fost răpuși de virus după vaccinarea cu prima doză

4.363 persoane s-au infectat cu SARS-CoV2 după imunizarea cu două doze de vaccin, reprezentând 0.2% din totalul persoanelor vaccinate cu ambele doze, de la debutul campaniei de vaccinare, arată un raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. De asemenea, 22.911 persoane (0.6% din totalul persoanelor vaccinate cu prima doză) au avut un test pozitiv de infecție, după administrarea primei doze de vaccin.

În perioada 27 decembrie 2020 – 9 mai 2021, un număr de 414 persoane vaccinate cu prima doză au decedat infectate cu COVID-19. Dintre acestea, 336 (81.2%) erau vaccinate cu Pfizer, 44 (10.6%) cu Moderna și 34 (8.2%) cu Astra Zeneca. În aceeași perioadă, la un număr de 74 persoane infectate cu COVID după a doua doză de vaccin a survenit decesul. Dintre acestea, 71 (95.9%) erau vaccinate cu Pfizer, iar 3 (4.1%) cu Moderna.

Guvernul propune renunțarea la mască în spațiile deschise neaglomerate

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că măsura renunțării la purtarea măștii de protecție în spațiile deschise neaglomerate va putea fi propusă de guvern de luna viitoare, în contextul în care România este pe o pantă descendentă în cel de-al treilea val al pandemiei de COVID-19. “De exemplu, purtarea măștii în spațiile deschise, neaglomerate, este o situație în care riscul de transmitere este unul redus. Și atunci, probabil, aceasta va fi una dintre primele măsuri de relaxare care vor fi propuse de Guvern. Am recomanda mai multă precauție și purtarea măștii în zonele în care se desfășoară evenimente cu mulți spectatori. La evenimentele sportive, de exemplu, chiar dacă este spațiu în aer liber, există un risc mai mare de transmitere din cauza prezenței mai multor spectatori, acolo se va recomanda purtarea măștii. Sau în stațiile de autobuz, dacă sunt aglomerate”, a declarat ministrul Sănătății. Măsura vine după ce cazurile de COVID la noi în țară scad, la fel și rata de infectare. “Suntem pe panta descendentă a valului 3, nu înseamnă că am scăpat, dar că ne așteptăm ca în perioada imediat următoare să ne fie un pic mai ușor. E o legătură între numărul de persoane care se vaccinează și incidență. Este foarte clar că trebuie să ne vaccinăm într-o cât mai mare proporție, așa încât incidența să fie menținută scăzută”, a explicat șefa de la Sănătate.

Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani și opt luni de închisoare

fostul edil trebuie să plătească și peste 15 milioane de euro la Primăria Sector 5 din București

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani și opt luni de închisoare pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu și spălare de bani, decizia Tribunalului București nefiind definitivă.

De asemenea, instanța l-a condamnat pe omul de afaceri Marin Dumtru la patru ani de închisoare pentru dare de mită, pe Mircea Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie și administrator al mai multor societăți comerciale, la opt ani de închisoare și pe Ștefan Ciocan la trei ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani.

Tribunalul București a mai hotărât să admită acțiunea civilă formulată de Sectorul 5 al Municipiului București și îl obligă pe Marian Vanghelie să plătească acesteia suma de 15.044.700 euro.

Vanghelie a fost trimis în judecată pentru că ar fi primit 20% din valoarea contractelor oferite de Primăria Sectorului 5 firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru. Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și de Laura Ciocan, a solicitat și primit de la Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un “comision” de 20 la sută din valoarea contractelor de oferite de Primărie firmelor controlate de Marin Dumitru. În condițiile în care costurile reale de execuție a lucrărilor, și implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, ar fi fost de cel mult 60 la sută din valoarea contractelor, prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infracțională a lui Marian Vanghelie a fost estimat de anchetatori la 295.207.000 de lei.

Cîmpeanu: Decizia UMF Iași, corectă. Și bolnavii care intră în spital au nevoie de un test PCR

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a apreciat ieri că decizia Consiliului de Administrație al Universității de Medicină și Farmacie “Gr.T. Popa” din Iași privind accesul studenților în sălile de examen doar în baza testelor sau a dovezii vaccinării împotriva COVID-19 este una corectă pe baza autonomiei universitare, dar și pentru faptul că studenții de la Medicină au acces în spitale. “Cu siguranță nu este îngrădit niciun drept. În primul rând, nu sunt elevi, sunt studenți. În al doilea rând, nu sunt studenți oarecare, sunt studenți la Facultatea de Medicină. Ei intră în spitale. În spitale, bolnavii, știți foarte bine, au obligativitatea prezentării unui test PCR. Dacă bolnavii intră în spital având un test PCR, nu văd de ce am face o diferențiere și am primi studenții de la Medicină în spitale fără test PCR. În al treilea rând, există autonomie universitară. Este un lucru sfânt. Deciziile se iau în consiliile de administrație și în senatele universitare în care sunt reprezentați, alături de cadre didactice și studenții”, a arătat acesta în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria.

În acest sens, Cîmpeanu a subliniat că în cadrul unei universități deciziile se iau împreună cu reprezentanții studenților din instituția respectivă.

“Nici Ministerul Educației, nici vreun partid politic, nici altcineva nu cred că are dreptul să se amestece în deciziile luate de către o universitate, dacă vrem să rămânem (...) în rândul universităților de prestigiu din această lume. Deci, deciziile sunt corecte pentru că sunt patru variante: fie ești vaccinat, fie ai trecut prin boală, fie ai un test PCR. Atenție, se admit, din ce cunosc, în UMF “Gr. T. Popa” Iași inclusiv testele antigen rapide, care sunt foarte simplu de făcut”, a spus Cîmpeanu.

Reprezentanții Ligii Studenților din Iași au cerut, joi, suspendarea deciziei Consiliului de Administrație al Universității de Medicină și Farmacie “Gr.T. Popa” privind accesul studenților în sălile de examen doar în baza testelor sau a dovezii vaccinării împotriva COVID-19.

De cealaltă parte, rectorul UMF Iași, Viorel Scripcariu, a afirmat că accesul studenților, cât și al profesorilor examinatori și supraveghetori în sala de examen se va face conform deciziei emise în cursul zilei de miercuri.

“Studentul va putea să intre la examen dacă va face dovada vaccinării, chiar și numai cu prima doză, sau dacă va aduce un test RT-PCR anti-COVID care să aibă o valabilitate de 72 de ore, la momentul intrării în examen, sau dacă nu, un test antigen negativ care să aibă valabilitate de 24 de ore, sau să facă dovada faptului că a trecut prin boală, având o perioadă cuprinsă între 14 și 90 de zile de la momentul în care a fost diagnosticat cu infecția cu COVID-19, sau să nu se prezinte la examen și va da examenul în altă sesiune, programată conform calendarului anului universitar. (...) Aceste criterii pe care le-am enumerat sunt aplicabile atât studenților, cât și cadrelor didactice la momentul sesiunii, pentru că există și cadre didactice care nu sunt vaccinate”, a declarat rectorul UMF Iași.

Comisia Europeană a acceptat ca 27% din banii PNRR să meargă la autostrăzi

Aproximativ 27% din banii din PNRR vor merge pentru construirea de autostrăzi, potrivit unor surse oficiale citate de Digi24.

Florin Cîțu a avut în ultimele două zile un maraton de întâlniri cu oficialii de la Bruxelles. Premierul s-a întâlnit, miercuri, cu Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, cu care a discutat despre Planul Național de Redresare și Reziliență. El a avut o întrevedere și cu comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean. Marți seară, Florin Cîțu, a avut o cină de lucru cu Ursula von der Leyen. Premierul a încercat să îi convingă de necesitatea ca România să primească toți banii din Planul Național de Redresare și Reziliență. În urma discuțiilor, pentru infrastructură, respectiv pentru autostrăzi și rețeaua de căi ferate, s-au obținut 27% din banii pentru PNRR, adică proiectul cu care a mers inițial România. Pentru educație, sănătate, energie, s-au obținut banii pe care îi dorea țara noastră. Astfel, două miliarde de euro vor viza programe de sănătate și patru miliarde de educație. Comisia Europeană a pus, în schimb, câteva condiții. Astfel, pentru proiectele care urmează să fie trimise în această lună, ministerele trebuie să elaboreze proiectele în detaliu, iar autoritățile locale trebuie să vină cu proiecte clare și exacte pentru a obține banii. O altă condiție este ca PNRR să fie prezentat în Parlament. Planul Național de Redresare și Reziliență a fost adoptat în coaliția de guvernare, cu proiecte în valoare de 29 de miliarde de euro.

Arad: O femeie ar fi fost bătută de polițiști pe stradă pentru că nu purta mască

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad a anunțat ieri că face o anchetă după ce, pe rețele de socializare, au fost distribuite imagini video cu o femeie preluată de medici, iar martorii din filmare acuză că aceasta a fost bătută pe stradă de polițiști pentru că nu ar fi purtat mască. Incidentul ar fi avut loc pe o stradă din comuna Buteni, în cursul zilei de miercuri.

Într-un clip video postat pe Facebook apare o femeie leșinată pe stradă, iar mai mulți localnici încearcă să ajute victima. Într-un al doilea clip se vede cum femeia este preluată de un echipaj SMURD pentru a fi transportată la spital. În ambele filmări, martorii afirmă că “Poliția de la Sebiș a bătut-o” pentru că “a prins-o pe drum fără mască”.

Cîțu a cerut o informare a Corpului de control, în urma unei anchete jurnalistice referitoare la campania „O pădure cât o țară”

Premierul Florin Cîțu a fost întrebat joi despre ancheta jurnalistică referitoare la felul în care a fost implementată campania „O pădure cât o țară” și a precizat că a solicitat o informare a Corpului de control în acest sens. „Am văzut câteva știri, nu am văzut reportajul respectiv. Am cerut o informare la Corpul meu de control intern și vom vedea după aceea ce decizii vom lua, dar ați văzut, de fiecare dată, chiar și în baza unor astfel de reportaje, am trimis Corpul de control și, ca de fiecare dată, concluziile le vom face publice, dar aștept întâi nota de informare de la Corpul de control”, a afirmat Florin Cîțu, întrebat despre ancheta Recorder potrivit căreia nu au fost plantați puieți în toate parcelele din evidențele Ministerului Mediului, din campania „O pădure cât o țară”.

Angajați ai unei firme de pază din Timișoara, judecați după ce au ucis un om al străzii

Trei angajați ai unei firme de pază din Timișoara au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv, după ce în luna februarie au ucis un om al străzii, după ce l-au lovit cu pumnii și picioarele, iar unul dintre ei l-a înjunghiat cu un cuțit. “În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în data de 05.02.2021, în jurul orelor 20:00, pe Splaiul Tudor Vladimirescu din Timișoara, inculpații C.A.D., V.F.I. și A.O.R., împreună, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de agenți de intervenție, angajați ai unei societăți de pază și protecție, ar fi agresat victima B.R.C. aplicându-i lovituri cu pumnii și cu picioarele și ar fi trântit-o la pământ, iar în aceste împrejurări, în timp ce toți cei trei inculpați ar fi continuat să lovească victima, inculpatul C.A.D. i-ar fi aplicat acesteia o lovitură de cuțit în zona coapsei stânga, secționându-i complet artera femurală, în urma acestei lovituri victima suferind leziuni traumatice grave care au condus la decesul său”, arată procurorii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.