Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Dîncu a luat-o razna când a intrat într-o librărie

Ziarul de Vrancea
16 oct 2022 668 vizualizări

Ministrul Apărării a început să arunce vorbe grele împotriva unor “cretini”, “idioți”, “ticăloși” și “proști”, pe care nu i-a nominalizat

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că a ajuns, în orele rămase libere până la îmbarcarea în avion, într-o librărie, unde “nu se aude vocea idioților”. “A sta aici este o adevărată terapie, un pansament pe o rană sângerândă”, susține el. Dîncu adaugă că “prietenii tăcuți din rafturi niciodată nu trădează și nu mint”.

“Aici este cu totul altă lume și o liniște incredibilă. Aici nu se aude vocea idioților, liniștea este întreruptă doar rareori de foșnetul moale al paginilor. Aici cărțile te asteaptă cuminți, aliniate ca soldații în formație. A sta aici este o adevărată terapie, un pansament pe o rană sângerândă. Nici răcnetele proștilor și nici șoaptele mieroase ale ticăloșilor nu pătrund până aici”, a afrimat Dîncu, sâmbătă seară, într-o postare pe Facebook.

El a continuat făcând referire la “mediocri”, “cretini” și “impostori”.

“De aici îți poti lua energia pentru a ignora tembelismul solemn, puținătatea de minte sau analfabetismul agresiv. Iți dai seama aici că de planeta lor te despart zidurile din cărți ale câtorva biblioteci. Ei nu vor înțelege niciodată cum dincolo de niște amărâte de coperți de carton se poate deschide o lume fără limite. Nu o să știe niciodată că există o asemenea cetate cu ziduri de aer, dar în care nu vor putea pătrunde pentru a arunca cu pietre. Aici e un paradis ascuns și niciodată nu vor înțelege cretinii si mediocrii că aici lumea lor nu există și nu contează. Aici mediocrii și impostorii nu se vor întâlni niciodată cu victimele lor inocente pentru că nu se pot atinge de arma cea mai tare de pe lume: ideea. Refuzați de idee, ei nu vor avea niciodată cetățenie aici, nici statut de refugiat. În fine, prietenii tăcuți din rafturi niciodată nu trădează și nu mint. Fii binecuvântată republică a gândului, cuvântului și tăcerii!”, a conchis Dîncu.

Nu este clar ce a cauzat “delirul” ministrului, dar amintim că acesta a fost aspru criticat după ce a vorbit despre necesitatea unor negocieri de pace între Ucraina și Rusia, o idee promovată intens de Kremlin.

Avertisment: Urmează o iarnă extrem de geroasă

Autoritățile internaționale din domeniul climatologiei au emis o nouă prognoză meteo pe termen lung prin care avertizează că există „o șansă mai ridicată decât cea obișnuită” ca Europa să se confrunte cu un val de frig în această iarnă înainte de perioada Crăciunului, potrivit Politico.

Avertizarea este cu atât mai alarmantă cu cât țările europene au de înfruntat o criză energetică din cauză că nu mai au acces la o mare parte din gazul natural importat din Rusia.

Analiștii au spus că Europa are destul gaz pentru a trece peste o iarnă normală, dar, dacă temperaturile joase persistă mai mult decât de obicei, europenii ar putea fi nevoiți să raționalizeze accesul la gaz, ceea ce va afecta industriile și afacerile, în special.

Șansele apariției unui val de frig în acest an, în special în luna decembrie, rămân „foarte reale”, potrivit lui Carlo Buontempo, director al Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice de la Centrul European de Prognoze Meteorologice pe Termen Mediu (ECMWF). Dacă temperaturile joase persistă mai mult decât de obicei, europenii ar putea fi nevoiți să raționalizeze accesul la gaz, ceea ce va afecta industriile și afacerile, în special.

Maia Sandu, într-un top al celor mai puternice femei care îi țin piept lui Putin

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, apare într-un top făcut de New York Post alături de Ursula von der Leyen, Sanna Marin, Annalena Baerbock și Kaja Kallas, despre cele mai puternice femei care îi țin piept lui Vladimir Putin.

“Este izbitor numărul mare de femei curajoase care conduc protestele împotriva regimului teocratic violent și vicios din Iran. Este la fel de remarcabil faptul că femeile tinere conduc organizația ucraineană care tocmai a primit Premiul Nobel pentru Pace. Poate mai puțin observat, dar la fel de important: în întreaga Europă, femeile sunt cele care depășesc granițele politice și geografice pentru a cere încetarea agresiunii brutale a Rusiei”, scrie publicația citată, îndemnându-i pe americani “să le cunoască”.

Kelemen Hunor: Furtul intelectual nu e mai puțin decât furtul material

Vicepremierul Kelemen Hunor a precizat că el nu are un doctorat deoarece nu a avut nevoie de așa ceva și a catalogat plagiatul ca fiind un furt intelectual care nu este mai puțin decât un furt material.

Întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, cum vede problema plagiatului, Kelemen Hunor a precizat că este vorba despre un furt. “Așa ceva nu se poate accepta. Furtul intelectual nu e mai puțin decât furtul material. Plagiatul e un furt intelectual. Există niște reguli și în literatură, dar mai ales în științe, în operele științifice, unde trebuie să spui dacă ai preluat ceva, de unde ai preluat, citezi, indici exact sursa, altfel se consideră furt”, a declarat Kelemen Hunor.

Vicepremierul nu a dorit să comenteze acuzațiile de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă. “Este în acest moment în cercetare și până când este în cercetare eu n-am cum să mă pronunț. Nu am citit lucrarea lui Ciucă, nu este domeniul meu, habar n-am ce scrie în lucrare. Unii îl acuză de plagiat. El spune că nu este plagiat, este în cercetare, punct. Din punctul meu de vedere, asta este o poziție extrem de simplă și, bineînțeles, orice plagiat trebuie respins și trebuie condamnat. Aici nu știm dacă e plagiat sau nu e plagiat”, a subliniat Kelemen Hunor.

Întrebat cine ar trebui să rezolve problema plagiatului, Kelemen Hunor a explicat că acest lucru ar trebui etapizat. “În primul rând, trebuie să dai cel puțin posibilitatea, o singură dată, de a contesta o decizie și dacă există această posibilitate, atunci trebuie să ai două trepte, două etaje. Primul etaj trebuie să fie la universitate și, bineînțeles, pe lângă universitate trebuie să existe un for foarte, foarte curat, cinstit, din oameni, din academicieni, din specialiști, care analizează anumite dosare și dacă de acolo pleacă cu o anumită decizie, cineva contestă, atunci e de discutat, dacă merge în justiție sau merge la un for național. Eu m-aș duce spre un for național și nu în justiție, fiindcă în justiție, judecătorul, nu știu dacă e specializat în plagiatură, dar Constituția îți dă dreptul să te adresezi Justiției. Dar eu n-aș spune că trebuie să fiu, să fie o singură instanță la nivel central. Universitățile, școlile de doctoranzi au o responsabilitate. Cei care coordonează doctorate au o responsabilitate. O universitate care produce pe bandă rulantă teze de doctorat dovedite de a fi plagiate are o problemă, are o problemă serioasă. De aceea eu cred că trebuie să mergi în etape și orice plagiat trebuie condamnat”, a declarat vicepremierul.

Aproximativ 260.000 de oameni s-au închinat la pelerinajul de la Iași

Pelerinajul religios de la Iași s-a încheiat, duminică dimineață, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva fiind reintroduse în Catedrala Mitropolitană. În total, aproximativ 260.000 de persoane au trecut pe la racla care a stat timp de opt zile într-un baldachin special amenajat în curtea lăcașului de cult.

Manifestările religioase organizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva 2022 au adus la Iași un număr record de pelerini, comparativ cu anii de dinaintea pandemiei.

Jandarmeria susține că, în total, peste 340.000 de persoane au participat la manifestările organizate în zona catedralei ieșene în perioada 8-16 octombrie.

Aproximativ 260.000 de persoane s-au închinat la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, iar peste 80.000 de persoane au fost prezente la celelalte evenimente organizate la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, respectiv slujbele religioase, procesiunea Calea Sfinților și Sfânta Liturghie.

Au fost aplicate în total 249 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 41.420 lei.

Un număr de 346 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar 28 dintre acestea au fost transportate la spital.

Punctul culminant al manifestărilor religioase de la Iași a avut loc vineri, când pe scena din fața catedralei, pe pietonalul Ștefan cel Mare, a avut loc Sfânta Liturghie, la care au fost prezenți zeci de preoți din țară și străinătate.

În finalul slujbei, la care au participat zeci de preoți, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, le-a spus credincioșilor că arma cea mai importantă este rugăciunea. Înaltul prelat i-a îndemnat pe cei prezenți să se roage seara și pentru cei afectați de războiul din Ucraina.

După slujbă, Primăria a împărțit 85.000 de sarmale pelerinilor veniți la Iași din toate colțurile țării.

Botoșani: Reținut după ce și-a ucis câinele, iar apoi i-a dat foc

Un bărbat a fost reținut de polițiștii din Botoșani după ce și-a ucis câinele și apoi i-a dat foc, el fiind nemulțumit de faptul că animalul era prea gălăgios.

Inspectoratul de Poliție al Județului Botoșani a transmis, sâmbătă, că polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 50 de ani, din comuna Corni, cercetat pentru comiterea infracțiunii de uciderea animalelor, cu intenție, fără drept. “Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 14 octombrie, în timp ce se afla la domiciliul său, și-ar fi rănit și, ulterior, incendiat câinele, deranjat de faptul că acesta ar fi prea gălăgios”, a anunțat IPJ Botoșani. Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Botoșani.

Bendeac a luat 2 milioane de lei de la Antena 1 și acum pleacă la Pro TV

Mihai Bendeac se află în centrul unui scandal imens cu Antena Grup,el forțând o plecare la Pro TV. Antena îi cere despăgubiri, dar actorul s-a pus la adăpost trecându-și bani câștigați la postul de televiziune pe numele tatălui.

Mihai Bendeac, cel care a fost jurat al emisiunii iUmor în primele 12 sezoane ale show-ului, cel ce-al 13 marcând și despărțirea, este pus în fața unei situații dificile de șefii din Antena 1.

Mai exact, în aceste momente, actorul duce negocieri aprige pentru ca despărțirea de postul TV să se facă pe cale amiabilă și nu prin intermediul unui proces, dar condițiile care i-au fost puse par a fi imposibil de îndeplinit.

Negocierile se învârt în jurul unor clauze uriașe pe care Mihai Bendeac ar putea fi nevoit să le plătească din cauza gestului pe care l-a făcut în momentul în care a părăsit, fără acordul șefilor, scaunul de jurat. El ar fi încasat aproximativ 2 milioane de lei de la Antena1.

Câciu: Vom avea creștere de pensii, cu siguranță

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat, sâmbătă, că pensiile vor fi mărite, precizând că această creștere va fi mai mare decât prevede legea, fără a avansa și un procent în acest sens.

Adrian Câciu a fost întrebat, sâmbătă, la Antena 3, dacă România are bani pentru sprijinul gospodăriilor și companiilor în zona de energie, dar și pentru creșterea pensiilor și salariilor. “Da, avem. Avem compensare la energie deja un an. Dacă ne uităm 118 a apărut în noiembrie 2021. Avem un an în care economia și cetățenii au fost protejați. Evident, au apărut modificări, adaptări pe parcurs, că sunt și jocuri în piață. Câteodată râmâi consternat că o piață care este cu producători românești cum poate să joace banii cetățenilor și ai economiei. Dar am intervenit de fiecare dată, avem și OUG 27, avem 119 care este până în august 2023, spre deosebire de alte țări, inclusiv Germania, noi am acționat deja și vom acționa în continuare. Prețurile sunt compensate pentru consumatorii casnici, aproape 90% din ei sunt protejați, pentru economie avem acele prevederi care privesc anumite domenii cu 100% și alte domenii cu 85%. Se mai lucrează și în Parlament la o ajustare”, a afirmat ministrul Finanțelor.

El a mai precizat că România nu va apela la ajutorul Fondului Monetar Internațional (FMI), ci se va împrumuta de pe piață. “Vom avea creștere de pensii, cu siguranță. A fost anunțată și rămâne ultima discuție discuție de făcut în coaliție când suntem cu tot bugetul. Nu o să spun procentul pentru că știu că este un întreg debate pe procent”, a mai transmis ministrul Finanțelor.

Un primar PSD și o angajată, arestați pentru că au trucat o licitație

Judecătoria Segarcea a respins, sâmbătă, propunerea parchetului local de luare a măsurii arestării preventive față de primarul Ionel Ovidiu Gîngioveanu din comuna Valea Stanciului și în cazul unei angajate a primăriei și a dispus arestul la domiciliu față de cei doi, pe o durată de 30 de zile.

Primarul PSD al comunei Valea Stanciului din județul Dolj și o angajată a primăriei responsabilă cu achizițiile publice au fost reținuți, vineri, pentru 24 de ore, pentru instigare la abuz în serviciu, după ce ar fi trucat o licitație, prin solicitarea de clarificări excesive unui ofertant, “în mod abuziv și repetat, favorizând un alt participant, care ofertase un preț mai mare”, și cu care, în final, au încheiat un contract de lucrări publice.

Tânăr, prins când circula cu 197 de kilometri la oră pe un drum național

Un tânăr pe 19 ani a fost prins de polițiști când circula cu mașina cu viteza de 197 de kilometri la oră pe un sector de drum național din județul Teleorman, cu 127 de kilometri mai mult decât limita legală în zonă.

“Polițiștii din municipiul Turnu Măgurele au depistat în seara zilei de 14 Octombrie a.c., un tânăr in vârstă de 19 ani din localitate care conducea un autoturism pe D.N.52, între localitățile Crângu și Turnu Măgurele”, a transmis, sâmbătă, IPJ Teleorman.

Tânărul a fost sancționat contravențional, totodată fiindu-i suspendat dreptul de a conduce vehicule pentru o perioadă de 120 de zile.

Refugiații ucraineni au protestat la Constanța

Refugiații ucraineni au protestat, sâmbătă după-amiază, la Constanța, față de crimele ce război ale Rusiei din Ucraina, ei solicitând ca această agresiune să înceteze. Ei au avut pancarte cu mesaje precum “Russian war crimes â Genocide of Ukraine” (Crime de război ale Rusiei â Genocidul Ucrainei) și “Russia is a terrorist state” (Rusia este un stat terorist).

Manifestarea a fost organizată de cetățeni ai Ucrainei din orașele Odesa, Herson, Nikolaev, Kiev, Harkov, Dnepr care sunt nevoiți să caute protecție temporară în România din cauza războiului.

Protestul a început la ora 15.00, la Monumentul Victoriei din Parcul Primăriei Constanța, cu dansul Oglinda, organizatorii afirmând că simbolistica acestuia este că cetățenii din Ucraina și-au pierdut persoanele apropiate, casele, dar nu și speranța. Apoi a fost intonat imnul Ucrainei. Apoi, manifestanții au plecat de Consulatul General al Federației Ruse, unde au continuat protestul.

Pagube uriașe la palatul lui IPS Teodosie

Întregul acoperiș al Palatul Arhiepiscopal din Constanța, situat în imediata apropiere a Catedralei Sfinții Petru și Pavel, a fost distrus de flăcări în noaptea de sâmbătă spre duminică. Mai mult, apa folosită de pompieri pentru a stinge flăcările s-a infiltrat în pereți și a provocat daune și la restul clădirii.

Incendiul, izbucnit sâmbătă în jurul orei 21.50, a fost stins de pompieri după mai multe ore în care au intervenit cu șapte autospeciale de stingere și trei autoscări de lucru la înălțime. Inițial, incendiul de la Arhiepiscopia Tomisului părea să fie unul care să nu pună probleme pompierilor, însă din cauza vântului, flăcările s-au extins și au pus stăpânire pe întregul acoperiș.

Mansarda, construită în mare parte din lemn, a fost transformată în scrum. Din fericire, călugării care locuiesc în clădire au reușit să se salveze la timp. Reamintim că Arhiepiscopia Tomisului este condusă de IPS Teodosie, preot cu poziții publice vădit favorabile Kremlinului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.