Național

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: De ce contează cu adevărat explozia podului spre Crimeea

Ziarul de Vrancea
8 oct 2022 604 vizualizări

Atacul asupra punctului de trecere în Crimeea este un atac direct asupra autorității președintelui Rusiei, scrie Mark Galeotti în The Times

Când Vladimir Putin a inaugurat Podul Crimeii, care traversează strâmtoarea Kerci pe o distanță de 19 km în 2018, el a salutat-o ca pe un „miracol” și a savurat momentul său de triumf: la patru ani după anexarea ilegală a peninsulei, iată dovada că Crimeea va fi rusească pentru totdeauna, scrie Mark Galeotti în The Times.

Atacul îndrăzneț de sâmbătă dimineață împotriva podului rutier și feroviar a fost o declarație și mai puternică: o lovitură directă dată autorității lui Putin și una care semnalează faptul că Crimeea însăși ar putea fi următoarea pe agenda Kievului. Explozia a distrus cel puțin două dintre deschiderile de beton ale podului și a făcut ca o parte din carosabil să cadă în mare. Oficialii antiterorism de la Moscova au dat vina pe o „bombă”, aparent ascunsă într-un camion condus de partea rusă. Politicienii de la Kiev nu și-au asumat în mod direct responsabilitatea pentru atac – și chiar au sugerat că acesta a fost un simptom al luptelor interne din cadrul regimului lui Putin. Oricum ar fi fost realizat, epava fumegândă și jubilarea de pe rețelele de socializare ucrainene au servit ca o reamintire a faptului că un număr tot mai mare de oameni sunt hotărâți să se asigure că Crimeea nu mai este rusă pentru mult timp.

Sabotaj sau terorism intern?

Deși Kievul nu și-a asumat în mod oficial responsabilitatea pentru bombardament, președintele parlamentului din Crimeea, Vladimir Konstantinov, a dat vina pentru explozii pe „vandalii ucraineni, care au reușit în cele din urmă să își întindă mâinile pline de sânge până la podul din Crimeea”. Dacă a fost un atac ucrainean, atunci este încă un exemplu al capacității Kievului de a depăși așteptările. Podul era protejat de mai multe niveluri de apărare care ar fi trebuit să facă imposibilă o astfel de operațiune. Cu toate acestea, a căzut victimă unei forme de atac cu tehnologie relativ redusă, un camion capcană, care a aprins și vagoanele de combustibil ale unui tren care trecea pe podul feroviar. Cum camionul era înmatriculat și condus din sudul Rusiei, au apăut speculații că acesta a fost un act de terorism comis de activiștii anti-Kremlin interni. Este greu de știut ce este mai jenant pentru agențiile de securitate și mai îngrijorător pentru Putin: faptul că sabotorii ucraineni ar putea organiza un astfel de atac sau că forțele care se opun războiului sunt dispuse și capabile să desfășoare astfel de operațiuni.

Acest lucru ar părea să reprezinte un eșec al Serviciului Federal de Securitate, FSB. Vechiul serviciu al lui Putin a evitat până acum orice repercusiuni reale ale războiului, chiar dacă pare să fi fost unul dintre cei mai înfocați susținători ai invaziei inițiale. Va fi semnificativ dacă eșecurile sale vor începe să primească multă atenție în Rusia, deoarece criticile aduse FSB-ului reprezintă adesea o critică indirectă la adresa lui Putin.

Strategia trebuie revizuită

La fel de imediată este și provocarea pe care acest lucru o reprezintă pentru armata rusă, o durere de cap suplimentară nedorită pentru noul comandant general al „operațiunii militare speciale”, generalul Serghei Surovikin, care este un comandant competent, cu o reputație de brutalitate și cruzime, dar și un general luptător care ar fi putut spera să organizeze cel puțin câteva contraofensive locale pentru a diminua avansurile ucrainenilor în sudul și estul țării lor. Acest lucru a devenit mult mai dificil, deoarece podul era o linie de aprovizionare cheie pentru Crimeea și forțele rusești din Kherson, capabilă să transporte 13 milioane de tone de marfă pe an. Chiar dacă tronsonul de drum va fi reparat, acest lucru va fi acum foarte limitat.

Rușii vor fi nevoiți să se bazeze pe transportul maritim și pe ruta terestră de-a lungul țărmului nordic al Mării Azov. Dar acestea se află în raza de acțiune a artileriei ucrainene, care a lovit legătura feroviară de la Tokmak, în regiunea Zaporijia. Stilul de război al Rusiei, bazat pe artilerie grea, depinde de un flux constant de sprijin.

În plus, majoritatea covârșitoare a noilor soldați recrutați în urma mobilizării lui Putin nu se află încă în teatrul de operațiuni. Dacă sunt întăriți la Herson sau în Crimeea, ei vor trebui acum să fie mutați și pe rute mai ocolite, mai dificile și mai periculoase.

Umilirea lui Putin

Vineri, Putin își sărbătorea cea de-a 70-a aniversare cu un tractor primit în dar de la dictatorul belarus, Alexander Lukașenko, și un munte de pepeni de la președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon. A doua zi, el se confrunta cu o criză care îi subminează eforturile de a prezenta războiul altfel decât ca pe un eșec umilitor. Podul a simbolizat reunificarea Crimeei cu Rusia. Deși nu a fost distrus, Putin s-a identificat îndeaproape cu podul, conducând primul camion pe carosabil atunci când a fost deschis. Prin urmare, aceasta este o lovitură nu doar pentru mândria națională rusă, ci și, în mod special, pentru cea a lui Putin.

Atacul a generat deja o multitudine de meme triumfătoare și comentarii triumfătoare pe rețelele de socializare („arsură bolnavă”, a scris pe Twitter contul oficial al guvernului ucrainean) și, chiar mai mult decât scufundarea navei amiral rusești Moskva din Marea Neagră în aprilie, scoate în evidență foarte vizual eșecurile Kremlinului.

Mai puțin mediatizate, dar fără îndoială mai semnificative, au fost cozile care s-au format rapid sâmbătă în supermarketurile din Crimeea. Mihail Razvojayev, guvernatorul orașului naval Sevastopol, a declarat localnicilor: „Nu suntem izolați de continent! Păstrați-vă calmul. Nu intrați în panică”. În timp ce cele două milioane de persoane care trăiesc în peninsulă vor trebui să fie aprovizionate, este clar că acestea nu prea au încredere că bunăstarea lor va fi o prioritate pentru Putin. Deși Moscova susține că legătura feroviară va fi redeschisă în scurt timp, reconstruirea completă a secțiunii rutiere ar putea dura mai mult de o lună, presupunând că nu vor fi alte atacuri.

Tragedia din Thailanda: Emmy, în vârstă de trei ani, singurul copil care a supraviețuit masacrului

Emmy, în vârstă de trei ani, dormea lângă prietena ei cea mai bună, la o grădiniță din nordul Thailandei, când atacatorul a intrat, înarmat cu o armă și un cuțit, scrie BBC. Clasa de 11 copii, toți în jur de trei ani, fusese mai devreme ocupată cu desenatul și scrisul. În jurul orei 10:00, ora locală, profesorii au trimis fotografii tuturor părinților cu copiii lor zâmbitori și fericiți.

Două ore mai târziu, în timpul somnului, fostul polițist Panya Kamrab a luat cu asalt clădirea. Martorii au spus că el a împușcat mai întâi personalul, inclusiv o profesoară care era însărcinată în opt luni, înainte de a intra cu forța în fiecare dintre cele trei săli de clasă de grădiniță. I-a ucis pe toți prietenii lui Emmy în timp ce dormeau. Nu este clar cum Emmy a supraviețuit. A fost găsită trează, ghemuită lângă trupurile colegilor ei de clasă. „Nu avea idee ce se întâmplă când s-a trezit”, spune bunicul ei, Somsak Srithong, în vârstă de 59 de ani. “Ea credea că prietenii ei încă dorm. Un polițist i-a acoperit fața cu o cârpă și a luat-o departe de tot sângele”, a spus acesta.

Ea este singurul copil care a supraviețuit masacrului din Nong Bua Lamphu de joi. În total, 37 de persoane au murit - inclusiv soția și fiul vitreg al atacatorului - iar 24 dintre morți sunt copii.

Motivul atacului nu este încă cunoscut, dar poliția a spus că Kamrab a fost concediat de la locul său în iunie pentru consum de droguri.

Un tigru “mâncător de oameni”, ucis în India după ce a omorât 9 persoane

Un tigru supranumit “mâncătorul de oameni din Champaran”, care a omorât cel puțin nouă persoane, a fost ucis de poliția indiană în urma unei operațiuni la care au participat 200 de persoane, au anunțat duminică autoritățile. Felina mare i-a terorizat pe locuitorii din zona rezervației de tigri Valmiki din Champaran, în estul Indiei, ucigând cel puțin șase persoane în ultima lună, printre acestea numărându-se o femeie și fiul ei de opt ani, sâmbătă.

Chiar înainte de aceste ultime două decese, autoritățile au declarat tigrul - un mascul cu vârsta de trei sau patru ani - drept un “mâncător de oameni”, ceea ce însemna că putea fi ucis. Tentativele anterioare de neutralizare a animalului au eșuat. “Două echipe au intrat în pădure cu doi elefanți, sâmbătă după-amiază, iar o a treia a așteptat unde credeam că va ieși tigrul și am tras omorându-l acolo”, a declarat pentru AFP șeful poliției locale, Kiran Kumar. În timp ce sătenii băteau în recipiente de tablă, o echipă alcătuită din opt lunetiști și aproximativ 200 de membri ai departamentului forestier a avut nevoie de aproape șase ore pentru a finaliza operațiunea, a precizat Kumar.

Activiștii de mediu dau vina pe expansiunea rapidă a așezărilor umane în zona pădurilor și a principalelor rute ale animalelor sălbatice - cum ar fi elefanții și tigrii - pentru ciocnirile din ce în ce mai frecvente dintre oameni și animale, în unele regiuni ale Indiei. Aproape 225 de persoane și-au pierdut viața în urma atacurilor tigrilor între 2014 și 2019 în India, potrivit datelor guvernamentale.

Peste 200 de tigri au fost uciși de braconieri sau prin electrocutare între 2012 și 2018, relevă aceste statistici. India găzduiește aproximativ 70% din populația de tigrii a lumii, 2.967 de tigri trăind în această țară în 2018.

Iran: Postul de televiziune de stat, piratat

Postul de televiziune de stat iranian a fost piratat sâmbătă, un buletin de știri fiind întrerupt de un protest față de liderul țării. Pe ecran a apărut o mască, urmată de o imagine a liderului suprem Ali Khamenei cu flăcări în jurul său. Grupul care a piratat s-a numit „Adalat Ali”, sau Justiția lui Ali.

Buletinul de știri TV de sâmbătă a fost întrerupt în jurul orei 18:00, ora locală, cu imagini care includeau liderul suprem al Iranului cu o țintă pe cap, fotografii cu Mahsa Amini și cu alte trei femei ucise în recentele proteste. Pe ecran scria „alătură-te nouă și ridică-te”, în timp ce alta spunea „sângele tinerilor noștri se scurg de mâinile tale”. Întreruperea a durat doar câteva secunde.

Astfel de manifestări de rebeliune împotriva ayatollahului Ali Khamenei sunt rare din punct de vedere istoric, iar el deține putere aproape completă în Iran. Dar, după moartea Mahsei Amini, a existat o disidență deschisă. Tot sâmbătă, au apărut videoclipuri pe rețelele de socializare care păreau să le arate pe studente de la o universitate din Teheran scandând „rătăciți-vă” în timpul unei vizite a președintelui Ebrahim Raisi.

Brazilia: Lula da Silva ar câștiga prezidențialele cu 53% în fața lui Bolsonaro

Fostul președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva ar urma să câștige turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu 53% din voturi exprimate contra 47% pentru președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro, pe 30 octombrie, potrivit sondajului Datafolha publicat vineri, scrie AFP. Acest sondaj, primul publicat de institut după turul întâi din 2 octombrie, în care Lula da Silva a ieșit în frunte cu 48% din voturi exprimate în fața lui Jair Bolsonaro cu 43%, are o marjă de eroare de plus sau minus două puncte. Diversele institute de sondare din Brazilia au fost extrem de criticate pentru că nu au anticipat scorul mare al președintelui în exercițiu, căruia îi atribuiseră un scor maxim de 37%, în turul întâi.

Astfel, ultimul sondaj Datafolha publicat în ajunul primului tur, i-a acordat 50% din voturile exprimate (excluzând nule și albe) lui Lula da Silva față de 36% lui Jair Bolsonaro. Un alt sondaj, publicat de un alt institut, Ipec, i-a acordat lui Lula 51% din voturi valabile contra 37% lui Bolsonaro tot înaintea turului întâi desfășurat duminică. Miercuri, același institut a prezis o victorie pentru Lula da Silva în turul al doilea cu 55%, față de 45% pentru Bolsonaro.

“Am învins minciunile” sondajelor, a declarat președintele de extremă dreapta, fericit în seara primului tur. Jair Bolsonaro, învins în lupta electorală potrivit sondajelor din ultimele luni, a afirmat constant că acestea sunt “mincinoase”.

Turul al doilea se anunță strâns în aceste alegeri extrem de polarizate și cei doi candidați au depus eforturi în ultimele zile pentru a-și atrage un sprijin cât mai larg.

Noi dovezi potrivit cărora Enceladus, luna lui Saturn, ar putea fi locuibilă

Enceladus, una dintre lunile lui Saturn, are un potențial ridicat de a fi locuibilă deoarece oceanul său ar putea fi bogat în fosfor dizolvat, un element important al vieții, însă nedetectat pe această planetă a sistemului solar, după cum sugerează un nou studiu. A doua lună descoperită în jurul lui Saturn, Enceladus, are o carapace groasă de gheață într-un ocean subglaciar, formând un înveliș în care oamenii de știință au găsit cinci elemente de bază ale vieții: carbon, hidrogen, azot, oxigen și sulf. Cu toate acestea, fosforul, un element esențial, nu a fost găsit deocamdată.

Datorită absenței fosforului, care este o componentă indispensabilă a oaselor, membranelor celulare și ADN-ului la oameni și animale, Enceladus a fost cândva considerat de comunitatea științifică internațională drept nelocuibil. Un grup internațional de cercetători, condus de oameni de știință din China, a contrazis însă concluziile anterioare susținând că a descoperit fosfor sub formă de fosfați în oceanul acestei luni.

În cadrul studiului, cercetătorii au creat un model de interacțiune apă de mare-rocă pentru a simula geochimia fundului oceanic stâncos al lui Enceladus. “S-a descoperit că apa oceanică de pe planetă este foarte alcalină (foarte sărată) și lipsită de oxigen, asemănătoare cu apa gazoasă pe care oamenii o beau pe Pământ”, a declarat cercetătorul principal Hao Jihua de la Universitatea de Știință și Tehnologie din China. Într-un astfel de mediu gazos, ar dura aproximativ 100.000 de ani pentru ca fosforul să se dizolve din rocile lui Enceladus în ocean.

Hao a remarcat că un ocean de apă lichidă ar fi putut exista timp de mai bine de 100 de milioane de ani pe Enceladus. Având în vedere această istorie potențial îndelungată, rocile planetei ar putea elibera în ocean cantități considerabile de fosfor. Cu toate că deocamdată prezența fosforului nu este o certitudine, acest studiu oferă o referință științifică pentru explorări viitoare ale potențialei existențe a vieții pe Enceladus, potrivit cercetătorilor.

Șapte persoane, ucise în explozia produsă la o benzinărie în Irlanda

Șapte persoane au fost ucise în urma unei explozii produse la o benzinărie în nord-vestul Irlandei, a anunțat sâmbătă poliția locală, citată de AFP. De asemenea, poliția a mai indicat că opt persoane au fost spitalizate, în timp ce “căutarea altor victime continuă”. Explozia a survenit vineri după-amiază în localitatea Creeslough. Imagini arată pagube provocate de deflagrație în benzinărie, dar și la fațadele clădirilor vecine. Poliția, pompierii, serviciile de ambulanță și gărzile de coastă irlandeze, serviciul de ambulanță aeriană din Irlanda de Nord, precum și o echipă de specialiști ai provinciei britanice s-au deplasat la fața locului sâmbătă.Spitalul universitar din Letterkenny, situat la 24 km de benzinărie, a fost plasat în stare de urgență și a indicat într-un comunicat că se ocupă de “rănile multiple” ale victimelor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.