Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Val uriaș de copii cu viroze respiratorii în spitalele din țară

Ziarul de Vrancea
20 sep 2022 645 vizualizări

Cei mai mulți ajung cu insuficiență respiratorie acută n medicii spun că pacienții au nevoie de oxigen

Dr. Gabriela Vlad, medic specialist pediatru la Spitalul de copii Victor Gomoiu din Capitală, a declarat ieri că medicii au în îngrijire un val întreg de cazuri de copii cu pneumonie acută. În prezent, 20 de copii sunt internați cu această afecțiune, o secție întreagă dedidată bolilor respiratorii funcționând la capacitate maximă. Medicul spune că aceste cazuri se întâlnesc mai degrabă în perioada rece și nu acum, în septembrie. Cei mai mulți dintre copii au nevoie de administrare de oxigen. “În acest moment, secția respirator lucrează la capacitate maximă și are 20 de pacienți internați cu pneumonie acută. 80 la sută dintre aceștia sunt cu insuficiență respiratorie acută. Cei mai mulți dintre ei, fie că vin cu transportul de la domiciliu, cu mașina personală sau cu ambulanța, ajung la noi în stadiul de insuficiență respiratorie acută. Nu este caracteristic lunii septembrie, în mod normal lucrul acesta l-am fi resimțit undeva în sezonul rece, deci mult mai târziu de luna septembrie, este neobișnuit ca în acest moment al anului să ne confruntăm cu situația de față”, a explicat medicul.

Copiii care ajung cu insuficiență respiratorie la spital au nevoie de administrare de oxigen în primul rând, dar și de diferite tratamente, printre care și corticoterapia, de cele mai multe ori administrată atât inhalator, cât și inravenos. “Pacienții care ajung la noi cu pneumonie și insuficiență respiratorie acută necesită, de primă intenție, administrarea de oxigen pe mască adaptat vârstei și restul tratamentului care poate să însemne asocierea de corticoterapie, uneori antibioterapie în anumite situații, investigații suplimentare, supraveghere medicală și reevaluarea acestora permanentă. Corticoterapia este o formă de tratament cu cortizon cu derivați cu bază de cortizon și care se poate administra atât inhalator, dar și intravenos, parenteral. De cele mai multe ori, avem nevoie de formă inhalatorie, iar în cazurile cele mai severe, se pot asocia inclusiv variantele de administrare parenterală. Din păcate, cei mai mulți dintre pacienții de care vă povesteam, cu pneumonie acută și insuficiență respiratorie acută, au necesitat și administrarea de corticoterapie atât inhalatorie, cât și parenterală”, a precizat medicul.

Internare de până la 7 zile pentru pneumonie severă

Corticoterapia, tratament fără efecte adverse dacă este administrat pe durate scurte de timp. Durata de internare a unu copil cu pneumonie acută este de până la 7 zile, spune Dr. Gabriela Vlad. Medicul îi roagă pe părinți să-i izoleze pe cei mici de colectivitate dacă sunt bolnavi și să țină legătura în primul rând cu medicul de familie. “Din fericire, cazurile cu pneumonie și insuficiență respiratorie acută internate în ultima perioadă sunt cazuri care necesită perioade scurte de corticoterapie, câteva zile și ulterior scăderea dozelor și remiterea, concordant de altfel cu evoluția favorabilă, deci nu vorbim despre reacții adverse, de cele mai multe ori, decât la administrarea pe termen lung. Timpul de internare pentru un copil cu pneumonie severă este în medie 5-7 zile în funcție de evoluția și particularitățile fiecărui caz. Rugămintea noastră către părinți ar fi în primul să respecte normele de distanțare, de igienă, spălatul mâinilor, purtatul măștii, atât la copiii care sunt cu vârsta de indicație de purtare a măștii, cât și la adulți, de asemenea evitarea spațiilor supraaglomerate, atât cât se poate, și la primele semne de boală, testarea pacienților, vizitarea medicului de familie, deci efectuarea unui consult la medicul de familie, testarea pacienților antigen SARS-CoV-2, pentru că încă nu am depășit momentul SARS-CoV-2 pe deplin și izolarea pacientului, acolo unde este cazul și, evident, urmarea recomandărilor medicului de familie”, a explicat Dr.Gabriela Vlad pentru News.ro.

Un număr mare de copii care ajung cu viroze la urgență s-a consemnat la mai multe spitale din țară, inclusiv la Spitalul Grigore Alexandrescu. În acest moment, în unitatea sanitară sunt internați peste 20 de copii cu insuficiență respiratorie.

“La UPU se prezintă în jur de 250-300 de copii zilnic, cam 30-40% sunt cu probleme pediatrice-viroze. Dintre aceștia, aproximativ 20% se internează (în jur de 14 copii). Predomină virozele sub formă de insuficiență respiratorie, la copiii de vârstă mică ce frecventează grădinițele și școlile. Sunt internați în acest moment peste 20 de copii cu insuficiență respiratorie”, a declarat pentru News.ro Dr. Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală.

CCR a admis sesizările USR privind majorările salariale din sistemul public

Curtea Constituțională a admis, ieri, sesizările USR în legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Uniunea Salvați România a depus două sesizări la Curtea Constituțională care vizează proiectele de majorări de salarii din sistemul public trecute prin Parlament. Principalele argumente de neconstituționalitate invocate în sesizări sunt: lipsa fișei financiare, încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor. În proiectele de lege menționate, inițiatorii nu au indicat de unde vor fi luați banii, adică sursa de finanțare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce decurg din aplicarea noilor măsuri, susținea USR.

Reprezentanții partidului spuneau că încălcarea principiului bicameralismului a avut loc din cauză că parlamentarii puterii au venit la Camera Deputaților cu amendamente care nu au existat în forma de la Senat și care au deturnat total scopul actului normativ aprobat, iar, în acest fel, Senatul nu s-a pronunțat pe aceste măsuri, iar rolul său a fost exclus din procesul de legiferare. “Cea mai gravă încălcare a procedurilor parlamentare privind adoptarea proiectului este că, la o săptămână după ce actul normativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților, puterea a decis, sub pretextul existenței unei așa-zise erori materiale, modificarea legii prin introducerea în text a unei excepții care prevede că se măresc și indemnizațiile tuturor demnitarilor. Or, Parlamentul, când a votat proiectul de lege, nu a aprobat așa ceva”, arăta USR.

O femeie însărcinată, ținută în rezervă până fătul a murit

O femeie însărcinată în 39 de săptămâni a fost internată la Spitalul din Buftea, ca urgență, însă ar fi fost lăsată să aștepte în rezervă până seara, când s-a constatat că fătul a murit, afirmă avocatul familiei. În acest caz a fost depusă o plângere penală.

Potrivit avocatului Adrian Cuculis, care este și președinte al Asociației de protecție a pacienților C.A.R.L.A - Conștientizare, Asigurarea Calității Actului Medical, Responsabilizare, Luptă, Alinare, o femeie însărcinată în 39 de săptămâni a fost diagnosticată cu urgență la naștere, fiind internată la Spitalul din Buftea, dar a fost lăsată în rezervă până când fătul a murit în pântec. Astfel, femeia a fost internată la ora 8.00 dimineața, iar medicul declarase că este o urgență, însă abia la ora 19.00 s-a refăcut o testare a funcțiilor vitale ale fătului, moment în care s-a constatat că acesta murise. “De menționat este și faptul că, la internare, fătul era în viață. S-a depus plângere penală și ancheta este deja și la DSP”, a precizat avocatul. Familia respectivă a mai pierdut un copil, în urmă cu câțiva ani, în același mod.

Tabloul „Furtună în larg” de Adrian Ghenie a obținut cel mai mare preț în licitația „Arta azi”

Tabloul „Furtună în larg”, ulei pe pânză realizat de Adrian Ghenie în 1992, a obținut 25.500 de euro, cel mai mare preț în licitația „Arta azi”, organizată marți de Artmark. O altă lucrare de Ghenie, digital print, „Lenore”, a fost vândută pentru suma de 2.750 de euro. Între cele 162 de loturi scoase la vânzare, „Sărutul” de Felix Aftene a fost adjudecat la 9.000 de euro, iar „Super Janus”, cromolitografie offset de Victor Brauner la 5.000 de euro. „Dresorul de pisici” de Sorin Ilfoveanu a fost cumpărat în final contra sumei de 3.000 de euro, în timp ce „Iacob și îngerul” de Ștefan Pelmuș a obținut 2.250 de euro. Totalul vânzărilor a fost de 146.925 de euro, o rată de adjudecare de 82.1%.

PSD propune ca plafonarea prețurilor la energie să se raporteze la consumul curent și nu la anul 2021

PSD va propune, printr-un amendament la OUG 119/2022, ca plafonarea prețurilor la energie să se raporteze la consumul curent și nu la cel din anul 2021.

“PSD va depune un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022, astfel încât persoanele care își reduc consumul curent de energie electrică să poată beneficia de prețuri plafonate. Amendamentul PSD prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 și 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022”, se arată într-un comunicat de presă al PSD, remis ieri. Potrivit social-democraților, prin această prevedere, cetățenii vor fi stimulați să facă economie la energie electrică, “ceea ce va sprijini efortul României de a-și reduce consumul național cu 10%, conform obiectivelor stabilite de Comisia Europeană”.

“Totodată, România nu va fi nevoită să adopte alte reglementări care să impună obligații și sancțiuni asupra consumatorilor casnici pentru reducerea consumului, așa cum se întâmplă în alte state din Uniunii”, explică PSD.

Ghinea (USR): Pensiile pot fi crescute cu 27%, conform PNRR

Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea, a afirmat, ieri, că pensiile ar putea fi majorate cu până la 27%, conform Planului Național de Redresare și Reziliență. El a adăugat că social-democrații “se tot plâng” că PNRR nu le permite creșterea pensiilor, însă aceasta ar fi “o manipulare”. “Guvernul poate mări pensiile mâine cu 27%. Atât permite imediat procentul din PNRR. Și totuși nu măresc nici cu 10%, deși PSD a promis 40%”, a scris fostul ministru al Investițiilor și proiectelor europene, pe Facebook. Conform lui Ghinea, “una dintre cele mai mari manipulări politice din aceste luni” este legată de creșterea pensiilor. El a menționat că PSD ar “putea crește pensiile și mâine, dacă vrea” și dacă există bani suficienți la buget. Cristian Ghinea a invocat un calcul realizat de deputatul USR Cristian Seidler.

“Pensiile contributive sunt în acest moment 7,4% din PIB. Pensiile speciale reprezintă 0,9% din PIB. Deci, cheltuim cu pensiile 8,3% din PIB. În acest moment, punctul de pensie este 1.586 de lei. Să aplicăm logica PSD: dacă la 1.586 de lei, pensiile sunt 8,3% din PIB, cât ar fi punctul de pensie dacă am fi la 9,4% din PIB, care este plafonul din PNRR? Vorbim de PIB pe acest an și calculele sunt făcute dacă pensia ar fi mărită de la 1 iulie pentru următoarele șase luni. La 9,4% din PIB, punctul de pensie ar trebui să fie 2.027 de lei. PSD poate crește pensiile, de mâine, cu 27% față de valoarea actuală. Ulterior, pensiile cresc automat, odată cu economia - asta cere PNRR, eliberăm pensionarii de pixul politrucilor”, a explicat Ghinea, într-un video atașat postării.

Circa 74.500 de persoane au intrat marți în România, dintre care peste 8.400 de ucraineni

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră informează că, în cursul zilei de marți, au intrat în România, prin punctele de frontieră din toată țara, 74.569 de persoane, dintre care 8.436 de cetățeni ucraineni, în scădere cu 7,8% față de ziua precedentă. Potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control, atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire, aproximativ 156.700 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 44.500 de mijloace de transport.

Începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în țara noastră 2.367.371 de cetățeni ucraineni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.