Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Urzeala tronurilor de la CCR

Ziarul de Vrancea
5 mai 2019 880 vizualizări

Trei judecători constituționali vor fi schimbați în următoarele săptămâni n președintele mizează pe un fost “avocat” al Palatului Cotroceni la Curtea Constituțională n puterea și opoziția își vor disputa numirile din partea Camerei Deputaților și Senatului n PNL și USR au ales strategii diferite

Fostul consilier prezidențial Simina Tănăsescu a fost numită ieri judecător la Curtea Constituțională (CCR), în locul lui Petre Lăzăroiu, printr-un decret semnat de președintele Klaus Iohannis.

Simina Tănăsescu a demisionat de la Cotroceni în 20 iunie 2018, în urma scandalului provocat de o discuție avută cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu pe tema mandatului acestuia. Președinția spunea la acel moment că nu a fost nicio presiune, dar că nu trebuie să existe niciun fel de suspiciune în rândul opiniei publice. Plenul Curții Constituționale a decis sesizarea Comisiei de la Veneția în legătură cu discuția dintre Simina Tănăsescu și Petre Lăzăroiu. Scandalul a izbucnit după ce judecătorul constituțional Petre Lăzăroiu a declarat că a avut o întâlnire cu consilierul prezidențial Simina Tănăsescu, aceasta spunându-i că fundația VeDem Just îi cere președintelui să emită un decret de revocare a sa de la CCR. Lăzăroiu spunea că mandatul său este perfect legal și că “se vrea neapărat să se creeze o presiune”. Ulterior, judecătorul CCR a declarat că Simina Tănăsescu nu i-a cerut să demisioneze și nici nu s-a simțit presat din partea acesteia.

Un fost “pedelist”, propunerea PSD?

Coaliția PSD-ALDE nu a făcut încă publice propunerile pentru cele două funcții de judecător CCR. Totuși, potrivit unor surse politice citate de g4media.ro, Gheorghe Iancu, fost avocat al poporului, este propunerea PSD pentru funcția de judecător al Curții Constituționale. Iancu a fost propus să preia această funcție din partea Camerei Deputaților, în locul judecătorului Ștefan Minea, al cărui mandat expiră luna viitoare. Din 1995 și până în 2000, Gheorghe Iancu a fost secretar general al Curții Constituționale, în 2000 și 2001 a fost consilier de conturi la Curtea de Conturi a României, după care a fost director al Autorității Electorale Permanente. Pe 27 septembrie 2011 a fost numit, de PDL, în funcția de Avocatul Poporului, iar în iulie 2012 a fost demis din această funcție de către USL.

Deputatul PSD Florin Iordache a anunțat în urmă cu două săptămâni că PSD va face nominalizări și la Camera Deputaților și la Senat pentru funcțiile de judecător la Curtea Constituțională până pe 7 mai.

Biroul permanent al Camerei Deputaților a declanșat, pe 23 aprilie, procedura de numire a unui judecător la Curtea Constituțională în locul lui Ștefan Minea, căruia îi expiră mandatul în data de 15 iunie.

“Fără politruci la Curte”

Cele două principale formațiuni de opoziție au optat pentru o strategie diametral opusă în selectarea candidaților pentru CCR: liberalii au ales să propună două nume din interiorul formațiunii, care sunt și parlamentari, în vreme ce USR a ales doi juriști care nu sunt membri de partid. Astfel, liberalii îl propun pe deputatul Ioan Cupșa pentru a fi judecător constituțional din partea Camerei Deputaților. Cupșa este avocat și membru în Comisia juridică a Camerei. Pentru funcția de judecător CCR din partea Senatului, PNL îl propune pe senatorul Daniel Fenechiu. Acesta este și el avocat, membru în Comisia juridică a Senatului și este la al doilea mandat de parlamentar. În 2012 a intrat în Legislativ pe listele PP-DD (Partidul Poporului – Dan Diaconescu).

La rândul lor, cei de la USR, îi propun pe Mircea Ursuța și Ștefan Vlad, doi juriști din afara partidului. Ursuța este propus pentru funcția de judecător CCR din partea camerei Deputaților, iar Vlad din partea Senatului. Mircea Ursuța este un avocat care a colaborat cu USR în procesul împotriva companiilor municipale înființate de Gabriela Firea, este profesor și autor de cărți. În ceea ce-l privește pe Ștefan Vlad, acesta este tot avocat, cu experiență în contencios administrativ. “La Grupul Parlamentar USR am audiat azi cei doi profesioniști care vor fi propunerile noastre pentru CCR. Mircea Ursuța este avocat și doctor în drept, universitar la Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Nu a fost membru de partid niciodată. Ștefan Vlad este avocat cu experiență vastă, specializat în contencios administrativ, cunoscut pledant și autor de articole de specialitate. Nu a fost membru de partid niciodată. Suntem consecvenți cu ideile noastre de reformă la CCR: Fără politruci la CCR!”, a scris pe Facebook Vlad Gheorghe, candidat din partea USR la europarlamentare.

Persoanele propuse pentru a prelua funcțiile de judecător CCR urmează să fie audiate de comisiile juridice ale celor două Camere, urmând ca votul în plenul Senatului și al Camerei Deputaților să fie dat ulterior. Va fi declarat câștigător candidatul care va primi majoritatea voturilor deputaților, respectiv senatorilor prezenți.

Sibiul, transformat într-o fortăreață

Municipiul Sibiu găzduiește, în 9 mai, summitul Uniunii Europene la care sunt așteptați 28 de șefi de state și de guverne, reprezentând fiecare dintre statele membre. Vor fi în oraș mai mulți președinți, premieri și cancelari, alături de conducerea Parlamentului European și a Comisiei Europene.

Pregătirile au început de mai mult de un an, iar măsurile de securitate care s-au luat sunt fără precedent. Pe lângă acțiuni despre care nu vorbește nimeni în mod public, au fost închise străzi, parcări, a fost restricționat traficul pe zeci de străzi, iar în ziua reuniunii nici măcar traficul pietonal nu este permis în centrul Sibiului. Toate unitățile de cazare din oraș și împrejurimi sunt ocupate cu participanți la eveniment, în timp ce principalii lideri politici stau la singurul hotel de cinci stele din oraș. Primăria municipiului Sibiu a anunțat că, din noaptea de duminică spre luni, au început lucrările de amenajare a culoarului de deplasare, între Aeroportul Internațional Sibiu și Piața Unirii, a delegațiilor participante la Summit. “Lucrările se vor desfășura pe cât posibil pe timpul nopții, pentru a nu afecta circulația în timpul zilei. Acest culoar se va amenaja prin delimitarea a două benzi de circulație din cele patru disponibile cu ajutorul unor parapeți din material plastic. Până în data de 9 mai participanții la trafic vor putea utiliza toate cele patru benzi, inclusiv acest culoar, restricțiile de circulație urmând să se instituie doar în data de 9 mai, între orele 6.00 și 20.00”, au transmis reprezentanții Primăriei Sibiu.

Potrivit acestora, în 9 mai, circulația rutieră nu se va închide pe traseul de deplasare al delegațiilor, însă sibienii sunt rugați, în măsura în care este posibil și în funcție de direcția de deplasare, să aleagă rute ocolitoare pentru a evita blocajele în trafic. “Participanții la trafic sunt rugați să circule cu atenție sporită, respectând semnalizarea temporară și indicațiile polițiștilor aflați în zonă. Vă mulțumim pentru înțelegerea pe care o acordați pentru ca acest eveniment la cel mai înalt nivel să fie găzduit în bune condiții de orașul nostru”, au mai transmis reprezentanții Primăriei Sibiu.

Restricții pe zeci de străzi, inclusiv pentru riverani

Încă de la începutul lunii mai, municipalitatea a anunțat progresiv tot mai multe restricții în oraș. Traficul auto va fi restricționat, în perioada 8 mai, ora 22.00 – 9 mai, ora 20.00, pe zeci de străzi. “Sibienii, persoane fizice și juridice (inclusiv instituții), care dețin abonamente de rezident, pentru parcările de pe străzile cu restricții, pot folosi orice altă parcare publică stradală, cu plată, din Sibiu gestionată de administrația locală, cu excepția parcărilor zonale Cazarma 90 și Parcarea Teatrului. În plus, pentru buna desfășurare a summit-ului este necesară instituirea unor măsuri de securitate prin restricționarea traficului pietonal doar în data de 9 mai, între orele 6.00 și 22.00, în câteva zone din centrul orașului. Măsurile adoptate, normale și necesare, sunt gândite astfel încât viața comunității să decurgă firesc, în condițiile unui astfel de eveniment”, a mai transmis Primăria Sibiu.

Încă din 4 mai, Primăria Sibiu adeschis un call center non-stop și a creat o secțiune pe site-ul propriu în care pot fi consultate toate informațiile despre străzi și parcări închise, dar și despre rutele deviate ale mijloacelor de transport în comun.

Sistem de supraveghere video

Pentru securitatea participanților la summit, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu au decis că este nevoie de instalarea unui sistem de supraveghere video. Primăria Sibiu a derulat procedura, fondurile fiind alocate de la bugetul de stat.

Contractul a fost semnat în 4 martie 2019 cu Regia Autonomă Rasirom București, la o valoare de 12,17 milioane lei fără TVA. Proiectul a presupus instalarea de camere de supraveghere video în principalele zone publice ale orașului și pe cele mai importante artere, precum și alte echipamente conexe.

Tot din cauza summitului, elevii și studenții din Sibiu au vacanță și în această săptămână, toate unitățile de învățământ fiind închise.

Hotel de cinci stele pentru liderii europeni

Liderii politici care vor participa la summit vor fi cazați la singurul hotel de cinci stele din municipiul Sibiu, situat în Pădurea Dumbrava. Întreg hotelul a fost rezervat pentru eveniment, iar camerele sunt verificate amănunțit de către oficialii SPP care le păzesc sau le predau serviciilor de securitate ale liderilor găzduiți în fiecare apartament.

Nici de la hotel nu sunt oferite publicului prea multe informații, clădirea transformându-se într-o adevărată fortăreață. Potrivit unor surse, doi dintre liderii europeni care participă la eveniment vin la Sibiu cu animalele de companie. Două camere au fost rezervate special pentru câinii pe care politicienii îi aduc cu ei la summit.  Aceleași surse spun că, cel mai probabil, apartamentul prezidențial va fi folosit de cancelarul Germaniei, Angela Merkel. În afara oficialilor europeni, vor fi la Sibiu, în 9 mai, 400 de invitați de rang înalt și aproape o mie de interpreți și jurnaliști care vor relata evenimentul. Toate spațiile de cazare din oraș sunt ocupate de persoane care participă la desfășurarea evenimentului. În zona centrală a municipiului Sibiu au fost amplasate corturi uriașe. În unele dintre ele vor fi amenajate cabine pentru interpreți, iar în altele, centre de presă, săli de conferință, spații tehnice și puncte de control acces.

Provocare uriașă pentru autoritățile din Sibiu

Nu doar asigurarea securității la summit a presupus măsuri speciale. O atenție sporită a fost acordată de autoritățile locale pentru asigurarea asistenței medicale. Spitalul Județean Sibiu a făcut în ultimul an numeroase investiții și reparații la Unitatea de Primiri Urgențe, iar Ministerul Sănătății a alocat aparatură și fonuri suplimentare pentru unitatea medicală. Cu toate acestea, numărul mare de persoane care ar putea avea nevoie de îngrijiri medicale pe durata reuniunii a impus instalarea a trei spitale de campanie în oraș. De asemenea, vor fi în alertă spitalele de la Târgu Mureș, Cluj și București, în eventualitatea unor urgențe medicale.

Managerul Spitalului Județean Sibiu, Cornel Benchea, a precizat că un avion medical va fi în permanență pregătit pe Aeroportul Sibiu și va putea duce în Germania orice persoană care ar avea nevoie de îngrijiri speciale. Necesarul de personal și autospeciale sanitare va fi asigurat din județele limitrofe. De altfel, nu doar personal medical vine la Sibiu din județele învecinate. Pe durata summitului, sunt prezenți la Sibiu din alte zone polițiști, jandarmi, militari, pompieri. Vor fi pregătite în orice moment efective suplimentare ale societăților de furnizare a gazului, curentului și apei.

Buzău: Un pacient a murit după ce s-a aruncat de la etajul unui spital

Un tânăr de 32 de ani a murit după ce s-a aruncat de la etajul Spitalului Orășenesc Nehoiu, județul Buzău, iar conducerea unității a declanșat o anchetă internă. Potrivit directorului Spitalului Orășenesc Nehoiu, Sergiu Remișovschi, tânărul, din localitatea Siriu, a fost internat, vineri, cu dureri abdominale, medicii constatând că este vorba despre o reactie pancreatică în urma consumului de alcool. Pacientul a primit tratament, iar starea lui s-a îmbunătățit. În week-end, pe fondul lipsei de alcool, tânărul a devenit extrem de agitat, așa că a fost mutat la Terapie Intensivă unde a intrat în sevraj și a fost nevoie să fie sedat. La un moment dat a profitat de faptul că asistenta administra tratament altor bolnavi și s-a aruncat în gol, de la o înălțime de 12 metri. Reprezentanții spitalului spun că totul s-a întâmplat extrem de repede, fără ca cineva să aibă timp să reacționeze. În plus, în momentul maxim al crizei, bărbatul a dovedit o forță extremă, astfel că nimeni nu i-ar fi făcut față. Conducerea spitalului a deschis o anchetă. Directorul spitalului a precizat că este primul caz de sinucidere înregistrat în ultimii 20 de ani în Spitalul Orășenesc Nehoiu.

Doi militari români, răniți în Afganistan

Doi militari din Batalionul 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”, care se află în misiune în Afganistan, au fost răniți, ieri, în timp ce executau o misiune de patrulare interioară în Baza Aeriană Kandahar. Starea lor este stabilă, unul dintre ei fiind deja externat. Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), accidentul s-a petrecut în jurul orei 2.35, ora României. “Pe timpul executării misiunii, mașina de luptă de tip MRAP în care se aflau militarii s-a răsturnat. Cauzele evenimentului sunt în curs de cercetare de către o comisie constituită la nivelul unității. Celor doi militari, caporalul clasa a III-a Laurențiu Bogatu și fruntașul Ionuț Burlacu, li s-a acordat primul ajutor și au fost evacuați la Spitalul Militar ROL III din Baza Aeriană Kandahar. Starea lor de sănătate este stabilă, caporalul Bogatu fiind deja externat și s-a întors în campul românesc, unde rămâne sub supravegherea echipei medicale a detașamentului”, a transmis Ministerul Apărării.

Patru pacienți infectați cu o bacterie au murit la spitalul din Drobeta Turnu Severin

​​Patru pacienți internați la finalul lunii aprilie în secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Drobeta din Turnu Severin și infectați cu Acinetobacter au murit, anunță Ministerul Sănătății, precizând că informarea a venit de la Direcția de Sănătate Publică din Mehedinți. Unul dintre cei patru era purtător al bacteriei la momentul internării, susține Direcția de Sănătate Publică Mehedinți. Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a fost închisă. Acinetobacter este aceeași bacterie care a ucis, anul acesta, 13 pacienți la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București, potrivit declarațiilor managerului acestui spital, Beatrice Mahler.

Potrivit raportului Direcției de Sănătate Publică din Mehedinți, toți cei 4 pacienți aveau afecțiuni grave, cronice, precum: diabet, bronhopneumopatie, encefalopatie hipercapnică, poliglobulie, insuficiență renală, sindrom de citoliză hepatică, insuficiență cardiacă. De asemenea, doi dintre ei prezentau la examenul bacteriologic din exudatul bronșic efectuat la internare Acinetobacter, respectiv Kebsiella Spp.

Ministerul Sănătății precizează că a cerut Direcției de Sănătate Publică Mehedinți “să verifice modul în care Spitalul Județean a respectat procedurile în acest caz”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.