Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Undă verde pentru majorarea indemnizațiilor demnitarilor

Ziarul de Vrancea
21 sep 2022 635 vizualizări

Senatorii și-au votat salarii mai mari deși CCR a respins două proiecte de lege cu același scop n unii recunosc că nu-i ajută cu nimic majorarea cu 2000 de lei a indemnizației, dar că e bine să fii “bogat și cinstit”

Senatul a adoptat, miercuri, majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ. Este vorba de indemnizațiile președintelui, miniștriilor, parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale precum și ale funcționarilor publici care îi deservesc pe aceștia.

Cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL și UDMR) și 22 împotrivă (USR) senatorii au dat undă verde majorărilor chiar în ziua în care Curtea Constituțională, la sesizarea USR, a declarat neconstituționale două proiecte de legi care aveau același scop și anume creșterea salariilor demnitarilor.

Judecătorii CCR au decis miercuri dimineața ca majorările salariale din sistemul public care urmau să se aplice demnitarilor, președinților de Consilii Județene, primari, parlamentari sunt neconstituționale. USR a depus în luna iunie două sesizări în aceste sens la Curtea Constituțională.

La câteva ore diferență de decizia CCR, senatorii au votat în ședință de plen un proiect de lege pentru aprobarea Ordonanței. Astfel, senatorii din Coaliția PSD-PNL-UDMR au modificat ordonanța în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali, introducând un amendament prin care majorează indmenizațiile acestora.

Astfel, indemnizațiile lunare pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite vor crește de la 1 noiembrie 2022. Concret, cuantumul brut al indemnizațiilor va fi stabilit prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021. Pe amendamentul introdus un parlamentar va beneficia de o majorare cu 2000 de lei a salariul brut.

De asemenea, prin amendamentul UDMR, votat de majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia de muncă, vor crește cu 25% și salariile și sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale.

De precizat este că autorii amendamentului nu au indicat sursa de finanțare pentru aceste majorări salariale.

La ședința de plen, USR a solicitat retrimiterea raportului la comisie, pentru o săptămână, precizând că riscă să fie atacat din nou la CCR și să fie respins de către judecători. Propunerea acestora a fost repinsă în plen, cu 54 de voturi împotrivă și 35 de voturi pentru.

Cum își motivează senatorii votul

Senatorul PNL, Virgil Guran a declarat după ședința de plen că „trebuie să învățăm să fim bogați și cinstiți”. „În 90 l-am auzit pe Ion Iliescu cum spunea să fim săraci și cinstiți. Eu cred că trebuie să începem să învățăm să fim bogați și cinstiți și țara o va duce mai bine. Pentru mine nu mă avantajează o creștere de salariu că Dumnezeu m-a ajutat și am firma mea de 32 de ani și de acolo trăiesc, nu din ce se întâmplă la Parlament. Cred eu că trebuie să terminăm cu această gândire să nu se crească salariile la primari. Eu cred că trebuie să creștem cerințele pentru performanță și asta e foarte important”, și-a explicat votul senatorul PNL.

Senatul este primă cameră sesizată, lege de aprobarea a OUG 115/2022 urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților care este forul decizional în acest caz.

România, prima țară europeană cu drone Iron Dome din Israel?

România e foarte dornică să achiziționeze din Israel sistemul de apărare anti-rachetă IRON DOME, afirmă unele surse în urma vizitei de săptămâna trecută în Israel a ministrului român al apărării Vasile Dîncu. Dacă acordul va fi aprobat, România, membru NATO, va deveni prima țară europeană care cumpără sistemul, scrie publicația israeliană Haaretz.

De când a intrat în arsenalul defensiv israelian, în 2011, Iron Dome și-a dovedit valoarea în numeroase runde de luptă cu Fâșia Gaza. Fiecare baterie costă în jur de 150 de milioane de dolari, iar o rachetă interceptoare costă 50.000 de dolari.

Însă Israelul nu și-a promovat sistemul pe piață, vânzând doar două bucăți armatei americane pentru 373 de milioane de dolari. Se apreciază că americanii nu sunt interesați să cumpere mai multe.

Conform unor știri confirmate, și Azerbaidjan a cumpărat Iron Dome. Mai multe țări – Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și Cehia – au cumpărat doar componenta radar.

Deși Iron Dome a fost conceput de ministerul israelian al apărării în colaborare cu contractanți militari, el a devenit în esență un proiect comun cu SUA. Israelul a investit 800 milioane de shekeli (232 milioane de dolari) în dezvoltarea lui, pe când Congresul american a alocat pentru el o sumă de patru ori mai mare.

Astfel că orice tranzacție cu Iron Dome necesită aprobarea SUA. Dacă Israelul a vândut sistemul regimului tiranic din Azerbaidjan în vremea administrației Trump, se poate presupune că un asemenea acord n-ar fi fost aprobat sub mandatul lui Joe Biden. Și producția rachetelor e un proiect comun – între Rafael Advanced Defense Systems și compania americană Raytheon. Costurile totale de dezvoltare s-au ridicat la 4 miliarde de dolari. Sursele afirmă că șansele unui acord cu România sunt foarte mari.

Poliția cumpără 600 de BMW-uri de la un prieten al lui Iohannis

n președintele a beneficiat gratuit de mașini BMW când era primar, iar în timpul campaniei din 2014 a locuit într-un apartament al omului de afaceri

Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) cumpără 600 de mașini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. Contractul este în valoare de 98 de milioane de lei, iar Sindicatul Europol acuză ministerul că a organizat o licitație cu dedicație, deoarece doar modele BMW s-ar fi putut califica după criteriile stabilite în caietul de sarcini.

Potrivit portalului achizițiilor publice, o singură ofertă a fost depusă. Câștigătorul, Automobile Bavaria SRL, va primi pentru aceste mașini, în total, 98.006.046 de lei, preț fără TVA, iar durata contractului este de doi ani. Jumătate din achiziție este finanțată din bani europeni, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (P.O.I.M.) axa 2.5, iar prețul per bucată ajunge la 163.343,41 lei (aproximativ 33.200 euro). Primul lot de 100 de bucăți este așteptat să intre în dotarea Poliției Române cel târziu în iunie 2023.

Sindicatele din poliție acuză faptul că specificațiile tehnice duc spre modele BMW, ceilalți producători auto neavând modele care să se încadreze în aceste condiții.

“Se dorește o autospecială cu o putere minimă de 130 kW, motor pe benzină, cuplu motor min. 290 Nm, tracțiune integrală 4×4 permanent (AWD), tipul caroseriei să fie AA, iar transmisia să fie automată pe o cutie de minim 8Â1 trepte. După aproximativ 2 săptămâni de căutări și discuții cu reprezentanți ai marilor dealeri auto, am ajuns la concluzia că singura marcă ce «pica» pe aceste specificații este BMW. Iar tipul de BMW este 320ix”, anunță sindicatul Europol.

Michael Schmidt este un cunoscut prieten al președintelui Klaus Iohannis, președintele recunoscând faptul că a fost ajutat de acesta de-a lungul timpului, inclusiv cu mașini sau locuind într-un apartament al acestuia.

Kelemen: Comisia Europeană poate recomanda cât curent sau gaz să consumăm, dar fără obligativitate

Președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, susține că nu se poate impune de către Comisia Europeană obligativitatea unui anumit consum de electricitate sau gaz de către cetățenii europeni în perioada iernii și că poate fi vorba cel mult de o recomandare. “Este o intenție, o dezbatere, o decizie obligatorie în ceea ce privește statele membre nu a fost luată. Urmează o ședință a miniștrilor Energiei la sfârșitul lunii. Anumite chestiuni pot fi făcute, altele nu. Poți da recomandări, dar oligativitatea e greu de făcut. Cine controlează? Trebuie să înființezi poliția de termometru, de temperatură în casă, sau ce vrei să faci? Nu poți compara cât consumă un neamț, și de acolo să reduci cu 15%, și cât consumă mama mea la țară, și de acolo să reduci 15%. Înseamnă că trebuie să stea în întuneric, fiindcă sunt 3,5 -4 milioane de utilizatori care consumă sub 100 de kW în România, care înseamnă un frigider și 2-3 becuri în casă. Ce să reduci de acolo? Frigiderul sau stingi lumina de tot”, a spus Kelemen.

Liderul UDMR a precizat că astfel de comparații nu își au rostul, fiind inutile.

“Recomandări putem să facem. Fiecare om poate economisi un pic, dar nu poți să spui să stai la 18 grade în casa ta. În instituțiile publice poți reglementa altfel. Trebuie să știm despre ce vorbim. Cine va intra la mine în casă să verifice dacă sunt 19 sau 20 de grade, care va fi sancțiunea? Mă închide în casă, îmi taie gazul? Vor fi recomandări, dar trebuie să spunem clar că nu facem acest lucru pentru Comisia Europeană, ci pentru noi, pentru bugetul nostru”, a mai spus Kelemen Hunor. Vicepremierul a dat asigurări că România va avea curent și gaze la iarnă, iar resursele vor fi asigurate. “Trebuie să apelezi la responsabilitatea oamenilor. E o perioadă grea, nu noi am creat criza și vom plăti cu toții prețul războiului, al nebuniei președintelui Putin”, a conchis Kelemen Hunor.

Mureș: Peste 10 kilograme de cannabis, pistoale și cuțite, ridicate de la traficanți de droguri

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. Târgu Mureș, au ridicat, în urma a 13 percheziții domiciliare, peste 10 kilograme de cannabis, peste 14.000 de euro, pistoale, cuțite și o colecție cu mai multe monede. De asemenea, 7 persoane suspectate de trafic de droguri de risc și de mare risc au fost duse la audieri, patru dintre ele fiind reținute. “La data de 21 septembrie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - S.T. Târgu Mureș, au desfășurat, în județul Mureș, două acțiuni, fiind efectuate 13 percheziții domiciliare, în cadrul unor dosare penale în care sunt efectuate cercetări cu privire la persoane bănuite de trafic de droguri de risc și mare risc”, anunță IGPR.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate aproximativ 10,2 kilograme de cannabis, 200 de grame de hașiș, 4 comprimate ecstasy, 15 timbre LSD, 10 grindere și 5 cântare de precizie.

 De asemenea, au mai fost ridicate echipamente de creștere cultură indoor de cannabis, 6 telefoane mobile, țiple cu închidere zipplock, 14.710 euro, 9.980 de lei, 100 de lire sterline, 57 de dolari, 389 de dirhams, două pistoale, dintre care unul letal, de calibrul 7.65 mm, cu muniție letală – 157 de cartușe și unul neletal, cu muniție neletală – 127 de cartușe, o arbaletă, 62 de cuțite, două topoare și o colecție cu mai multe monede.

Peste 80.000 de persoane au intrat miercuri în România, dintre care circa 10.000 de ucraineni

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră informează că, în cursul zilei de miercuri, au intrat în România, prin punctele de frontieră din toată țara, 80.354 de persoane, dintre care 10.044 de cetățeni ucraineni, în creștere cu 19% față de ziua precedentă.

Potrivit unui comunicat transmis joi, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control, atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire, aproximativ 163.500 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 45.300 de mijloace de transport. Începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în țara noastră 2.377.415 de cetățeni ucraineni.

Pisică “asfaltată”, eliberată după cinci zile

O pisică blocată sub planșeul Podului Izvor, după ce fisura prin care a intrat a fost astupată în urma unor lucrări de reparații, a fost salvată după cinci zile, la intervenția Poliției Locale. “O pisică «asfaltată» sub planșeul Podului Izvor din Capitală a fost salvată, luni seara, după aproape cinci zile de captivitate. Felina își făcuse culcuș în spațiul tehnic al podului - printre conductele și cablurile subterane ce traversează Splaiul Independenței - în care intra printr-o gaură de la marginea trotuarului. Pentru că fisura a fost acoperita cu ocazia unor lucrări de reparații, pisica a rămas blocată în interiorul planșeului de beton”, a anunțat Poliția Locală, miercuri, pe Facebook.

Îngrijorați de soarta patrupedului, câțiva iubitori de animale au alertat Poliția Locală București și, după mai multe ore de intervenție, alături de angajați ISUBIF și lucrători de la Apele Române, polițiștii locali au reușit să elibereze pisica.

România ar putea fi gazda unui Centru regional de excelență al OMS Europa

Guvernul României a aprobat miercuri Memorandumul pentru aprobarea constituirii grupului de lucru interinstituțional pentru înființarea unui Centru de Excelență al Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la București. “Documentul aprobă crearea unui grup interinstituțional, la nivel de secretar de stat sau asimilat cu această funcție, sub coordonarea Ministerului Sănătății, pentru avansarea propunerilor de organizare și funcționare a unui Centru de Excelență ca organism al OMS Europa”, informează un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Grupul de lucru va cuprinde reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Secretariatului General al Guvernului, RAPPS și ai Departamentului Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale. De asemenea, la ședințele grupului de lucru pot participa și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.

Potrivit sursei citate, constituirea unui Centru regional de excelență în România reprezintă o parte a inițiativei OMS Europa dedicată evaluării impactului elementelor comportamentale și culturale asupra sănătății.

Un român și trei francezi, reținuți după ce au împușcat șase căpriori

Un român și trei cetățeni francezi, bănuiți de braconaj, au fost reținuți după ce au fost prinși în flagrant de polițiștii din Bistrița-Năsăud. Aceștia ar fi participat la mai multe sesiuni de vânătoare neautorizate și ar fi împușcat șase căpriori. Trofee și piei ale animalelor braconate au fost găsite la locuința cetățeanului român.

Astfel, luptătorii de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale au prins în flagrant un bărbat de 44 de ani, din Sânmihaiu de Câmpie, și trei cetățeni francezi, cu vârste cuprinse între 51 și 74 de ani, care ar fi participat la o partidă ilegală de vânătoare. Totodată, doi dintre cetățenii francezi aveau la ei două arme letale, de vânătoare, care ar fi aparținut bărbatului din Sânmihaiu de Câmpie.

La domiciliul acestuia, au fost descoperite și ridicate 6 trofee, carnea și 4 piei provenite de la căpriorii braconați, 5 arme deținute legal și care ar fi fost folosite la acțiunile de braconaj, precum și un autovehicul care ar fi fost folosit la acțiunile ilegale de vânătoare.

 Cei patru bărbați au fost duși la sediul Poliției, iar, în urma audierilor, au fost reținuți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.