Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Un deținut aflat în penitenciar de peste 20 de ani a înșelat cu mii de euro mai multe persoane

Ziarul de Vrancea
29 oct 2023 1414 vizualizări

Complicea sa, în vârstă de 20 de ani, a fost arestată

Un bărbat condamnat pentru omor și alte fapte cu violență, aflat în penitenciar de 23 de ani, a reușit să înșele cu mii de euro, zeci de mii de lei și bijuterii zeci de persoane, folosind metoda „Accidentul”. Bărbatul își suna victimele din penitenciar, la ore târzii, susținând că rude alea acestora au avut un accident și au nevoie de bani pentru spitalizare. O tânără de 20 de ani, aflată în libertate, se deplasa la locuințele victimelor pentru a ridica banii și bunurile. În celula deținutului polițiștii au găsit un telefon mobil și mai multe cartele SIM de telefonie mobilă. Complicea acestuia a fost arestată preventiv.

Principalul suspect în acest caz este un bărbat de 45 ani, din municipiul Piatra Neamț, care și-a petrecut mai mult de jumătate din viață în penitenciar. El este încarcerat din data de 13 ianuarie 2000, având de executat o pedeapsă de 30 de ani de închisoare pentru comiterea infracțiunilor de omor deosebit de grav, tâlhărie și înșelăciune.

În cursul acestei luni, având drept complice o tânără de 20 de ani, deținutul a reușit să înșele mai multe persoane, în special vârstnici, folosind metoda „Accidentul”.  Astfel, în noaptea de 6 spre 7 octombrie 2023, cei doi au reușit să înșele o femeie din comuna Ipotești, care a dat 6.470 de euro, 46.400 lei, un lănțișor și o pereche de cercei din aur. „În baza probatoriului administrat în cauză, a rezultat că în noaptea de 06/07.10.2023, în intervalul orar 22:40 – 02:40, în baza unei înțelegeri prealabile cu un bărbat încarcerat într-o unitate de penitenciar, cunoscând intențiile infracționale ale acestuia, precum și activitatea infracțională desfășurată, o femeie de 20 de ani, din mun. Suceava, s-a deplasat cu autoturismul la locuința persoanei vătămate de unde a ridicat de la aceasta, suma de 5000 de euro, 1.200 de lei și 2 ceasuri. Ulterior, s-a deplasat pe raza municipiului Suceava, la o locație stabilită, de unde a ridicat de 3 ori, la diferite intervale de timp, sume de bani și alte bunuri, respectiv suma de 6200 de lei, un lănțișor și o pereche de cercei din aur, suma de 33.000 de lei și 700 de euro și suma de 6.000 de lei 770 de euro, creând un prejudiciu de aproximativ 80.000 de lei. Femeia de 20 de ani și bărbatul încarcerat în penitenciar au convins partea vătămată să remită sumele de bani și bunurile, susținând că fiica acestora ar fi fost implicată într-un accident rutier și este nevoie de bani pentru tratamente medicale și alte proceduri specifice”, a transmis, luni, Poliția județeană Suceava.

Cei doi au folosit aceeași metodă de operare și cu alte victime. Câteva zile mai târziu, în seara de 12 spre 13 octombrie, în intervalul orar 01:00 – 02:30, femeia de 20 ani a ajuns cu un taxi la Ipotești, la locuința unei persoane vătămate înșelate tot prin metoda „Accidentul”, de unde a ridicat prin același mecanism suma de 5.800 de lei. De asemenea, în 18 octombrie, în intervalul orar 01:00 – 03:30, tânăra a ridicat de la o altă victimă, din comuna Dumbrăveni,  sumele de 4.000 de lei și 100 de euro, iar în 24 octombrie femeia s-a deplasat pe raza comunei Vadu Moldovei, județul Suceava, la adresa locuinței unei persoane vătămate din localitate de unde a ridicat suma de 8.600 de lei.

Polițiștii au obținut mandat de percheziție în penitenciar, iar în camera de detenție unde este cazat suspectul împreună cu alți 4 deținuți anchetatorii au găsit un telefon mobil și mai multe cartele SIM.

Femeia de 20 de ani a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, ea fiind suspectată de comiterea a patru infracțiuni de complicitate la înșelăciune.

Tinerii și persoanele cu educație scăzută nu prea au încredere în presă

 consumul de muzică a crescut la 96% în 2022, față de 85% în 2019, la fel și utilizarea internetului

Tinerii, persoanele cu nivel educație scăzut și persoanele cu venituri reduse sunt mai predispuse să nu aibă încredere în informațiile prezentate în mass-media, arată datele din Barometrul de Consum Cultural, prezentat duminică în cadrul Festivalului Național de Teatru. De asemenea, persoanele care participă la activități culturale cu caracter public și non-public manifestă un nivel mai ridicat al încrederii sociale în raport cu toate categoriile de persoane vizate. Conform rezultatelor, 94% dintre tinerii respondenți, cu vârste cuprinse între 18-35 de ani, folosesc internetul zilnic și manifestă un nivel mai scăzut de toleranță, sunt aproape dezinteresați de participarea socială sau civică și mai puțin toleranți față de anumite categorii sociale.

Rezultatele Barometrului arată că, în ceea ce privește activitățile culturale din spațiul privat realizate de respondenți, cel puțin o dată pe an, se înregistrează o creștere a practicilor audio-vizuale: consumul de muzică a crescut la 96% în 2022, față de 85% în 2019, vizionarea programelor TV a crescut la 97% în 2022, față de 92% în 2019.

De asemenea, Barometrul evidențiază o creștere a utilizării internetului la 85% în 2022, față de 70% în 2019, iar procentul de utilizare a rețelelor de socializare a atins 88% în 2022, față de 79% în 2019. În rândul activităților practicate pe internet, s-au înregistrat o serie de creșteri semnificative: 26% dintre respondenți au cumpărat cărți, CD-uri, bilete la teatru, bilete la evenimente culturale etc. în 2022, față de 16% în 2019, 51% dintre respondenți au vizionat filme sau programe TV difuzate online (Netflix, HBO GO, Voyo etc.) față de 27% în 2019, iar vizitarea website-urilor muzeelor, bibliotecilor, festivalurilor, teatrelor, paginilor cu evenimente culturale a crescut la 40% în 2022, de la 12% în 2019.

Datele privind consumul de carte indică faptul că, în 2022, 56% dintre respondenți au citit cărți în format tipărit și 28% în format electronic.

„Barometrul de Consum Cultural este un produs sociologic de foarte înaltă ținută și extrem de important pentru toți cei care fac cultură pentru a înțelege mai bine care sunt raporturile dintre aceștia și restul societății - felul în care societatea ar putea fi chemată către cultură”, a precizat prof. univ. dr. Andrei Țăranu, Prodecan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA.

Tinerii, mai intoleranți și dezinteresați de implicare civică

Conform Barometrului, 94% dintre tinerii respondenți, cu vârste cuprinse între 18-35 de ani, folosesc internetul zilnic. Acest segment de public tânăr, care petrece foarte mult timp pe internet, manifestă un nivel mai scăzut de toleranță, este aproape dezinteresat de participarea socială sau civică și este mai puțin tolerant față de anumite categorii sociale. Încrederea socială este una dintre dimensiunile cheie ale participării democratice. Respondenții au cea mai mare încredere în membrii familiei (91%), în oamenii pe care îi cunosc personal (56%) și în cei din comunitatea de proximitate (38%) - cartierul, satul sau comuna. Rezultatele indică faptul că persoanele care participă la activități culturale cu caracter public și non-public manifestă un nivel mai ridicat al încrederii sociale în raport cu toate categoriile de persoane vizate.

Datele referitoare la percepția mijloacelor de comunicare în masă arată faptul că organizațiile de presă se confruntă cu un deficit foarte mare de încredere. De exemplu, 75% dintre respondenți fie au încredere puțină, fie nu au încredere deloc în știrile distribuite prin oricare dintre canalele de informare. Cel mai ridicat nivel de încredere pare să fie atribuit știrilor publicate pe rețele de socializare și distribuite de către rude sau prieteni: 28% dintre respondenți declară că au încredere multă sau foarte multă în astfel de informații.

Barometrul evidențiază și legătura dintre preferința respondenților pentru libertate și siguranță, ca valori democratice, și consumul cultural non-public. La nivel general, datele studiului indică o preferință substanțială a respondenților pentru siguranță (68%), în detrimentul libertății (32%). Este important de menționat că cei care au optat pentru siguranță sunt, mai degrabă, consumatori fideli ai emisiunilor și programelor TV, iar cei care și-au exprimat preferințele în favoarea libertății au ca principală sursă de informare presa scrisă (ziare, reviste).

„Barometrul de Consum Cultural este un instrument esențial pentru fundamentarea politicilor publice, pentru că puține dintre politicile derulate în România pot beneficia de această abordare sociologică, pot apela la date empirice, fie pentru a măsura impactul, fie pentru a evalua schimbarea pe baza unor indicatori măsurați în diferite stadii”, a declarat Dan Jurcan, director de Cercetare Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

La nivelul consumului cultural în spațiul public, efectele pandemiei se resimt considerabil, singura creștere înregistrată fiind de 14 puncte procentuale pentru vizitarea monumentelor istorice sau a siturilor arheologice, cel puțin o dată pe an (59% dintre respondenți în 2022, față de 45% în 2019). Scăderile semnalate în consumul cultural public sunt: participarea la spectacole de teatru de la 29% în 2019, la 20% în 2022, vizionarea de filme la cinematograf de la 35% în 2019, la 26% în 2022, mersul la bibliotecă pentru a citi / împrumuta cărți de la 28% în 2019, la 17% în 2022, vizitarea muzeelor, expozițiilor sau galeriilor de artă de la 38% în anul 2019, la 30% în anul 2022.

Studiul Barometrul de Consum Cultural 2022 se bazează pe un sondaj de opinie realizat de operatorul Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), în perioada septembrie - octombrie 2022, pe un eșantion reprezentativ național pentru populația de 18 ani și peste. Volumul aproximativ al eșantionului este de 1035 de persoane, cu o eroare maximă de Â/-3,1%, la un nivel de încredere de 95%.

Vreme mai caldă decât normalul perioadei în următoarele patru săptămâni

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale pe întreg teritoriul României, în următoarele patru săptămâni, iar precipitațiile vor fi apropiate de limitele lunare, cu anumite excepții în unele zone și perioade, când vor fi excedentare, potrivit prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 30 octombrie - 27 noiembrie 2023.

Astfel, în săptămâna 30 octombrie - 6 noiembrie 2023, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în toată țara, dar mai ales în regiunile vestice și sud-estice, iar regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice și nord-vestice, deficitar în sudul și sud-estul teritoriului, în timp ce în rest cantitățile de precipitații se vor situa în limite normale pentru această săptămână.

În săptămâna 6 - 13 noiembrie 2023, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud-estice și estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, cu precădere în vest, nord-vest și local în centru, exceptând regiunile sudice, unde cantitățile de precipitații se vor situa în limite normale pentru această săptămână.

Estimările meteorologice pentru săptămâna 13 - 20 noiembrie 2023 arată că temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile țării, dar mai ales în sud-estul teritoriului, iar precipitațiile vor fi excedentare în majoritatea regiunilor.

În ultima săptămână de prognoză, respectiv 20 - 27 noiembrie 2023, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toată țara, iar regimul pluviometric va fi excedentar în sudul, estul și local în centrul țării, în timp ce în restul teritoriului cantitățile de precipitații se vor situa în limite normale pentru această perioadă.

Casă distrusă de un incendiu provocat de un copil care s-a jucat cu o brichetă

O casă din localitatea bistrițeană Dorolea a fost complet distrusă, luni, într-un incendiu în care o butelie a explodat. Intervenția pompierilor a salvat locuințele din vecinătate, la care exista riscul ca focul să se extindă. Primele concluzii ale pompierilor arată că incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de un copil care s-a jucat cu o brichetă și a dat foc unui pat.

Incendiul, deosebit de violent, a cuprins o casă de locuit, construită din lemn. La fața locului au intervenit pompierii militari și voluntari, iar când echipajele de salvatori au ajuns la locul intervenției incendiul cuprinsese întreaga construcție pe o suprafața de aproximativ 150 de metri pătrați, existând riscul semnificativ ca flăcările să se extindă la casele învecinate.  „Pompierii voluntari din Livezile au asigurat prima intervenție și au evacuat o butelie, după ce o altă butelie explodase înainte de sosirea acestora la locul intervenției. A treia butelie a fost extrasă din casă de către pompierii militari din Detașamentul Bistrița, mobilizați la locul solicitării cu patru echipaje specializate care încadrează două autospeciale de stingere, o autospecială de intervenție la înălțime, respectiv un echipaj de prim ajutor SMURD. Pompierii voluntari din localitate s-au mobilizat cu două autospeciale de stingere”, informează ISU Bistrița-Năsăud.

În urma incendiului nu au fost înregistrate victime, iar intervenția pompierilor și a voluntarilor a făcut ca proprietățile învecinate să fie salvate.  „Incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de jocul unui copil cu o sursă de aprindere (brichetă), iar primele materiale care au ars au fost elementele textile de la un pat”, au concluzionat specialiștii de la ISU Bistrița-Năsăud.

A murit cel mai în vârstă veteran român de război

Generalul Constantin Năstase, veteran de război, s-a stins din viață la vârsta de 108 ani, a anunțat, luni, Instituția Prefectului Argeș. "A luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, participând la campania din Est de la început, din iunie 1941, și până la întoarcerea în țară, în anul 1944. A luptat ca ofițer al Armatei Române în bătălia pentru Odessa și în confruntarea de la Cotul Donului", se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului Argeș.

Conform aceleiași surse, Constantin Năstase s-a născut pe 3 iunie 1915 în Mioveni și a decedat în localitatea sa natală. El era cel mai în vârstă veteran de război din România.

Bătaie cruntă pentru un loc de parcare în București

Un scandal în care au fost implicate 12 persoane a avut loc, duminică seară, în parcarea unui complex din Sectorul 1, trei persoane care au suferit leziuni fiind duse la spital.

Poliția Capitalei menționează că scandalul a avut loc pe fondul unor neînțelegeri privind un loc de parcare. "La data de 29 octombrie 2023, în jurul orei 16,35, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București - Secția 2 a fost sesizată cu privire la faptul că în parcarea unui complex din Sectorul 1, pe fondul unor neînțelegeri privind un loc de parcare, are loc un conflict între mai multe persoane. În urma deplasării la fața locului, polițiștii au constatat că starea conflictuală a fost aplanată, fără ca persoanele implicate să se agreseze. Ulterior, în jurul orei 17,20, Poliția Capitalei a fost sesizată cu privire la faptul că, în aceeași parcare, are loc un nou conflict, la fața locului stabilindu-se că 12 persoane s-ar fi agresat reciproc", arată sursa citată. Conflictul a fost aplanat de polițiști. "În urma evenimentului, 7 persoane ar fi suferit leziuni, 3 dintre acestea fiind transportate la spital, conștiente", precizează Poliția Capitalei.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.