Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Topul celor mai bune orașe în care să locuiești

Ziarul de Vrancea
12 sep 2022 877 vizualizări

În șase orașe nivelul de mulțumire depășește 70%. E vorba de Cluj-Napoca (83%), Oradea (79%) și Drobeta-Turnu Severin (74%) situându-se pe primele poziții. În șapte localități se înregistrează niveluri de satisfacție sub 40%, în trei dintre acestea ponderea fiind sub 30%: Simeria (28%), Băile Herculane (25%), Buhuși (18%), arată un raport al Băncii Mondiale.

Aproximativ două treimi din populația urbană (67%) declară un nivel ridicat de satisfacție față de școlile și facilitățile educaționale la care au acces în localitatea de rezidență. Trei regiuni înregistrează ponderi ale mulțumirii de peste 70%: Sud-Est (72%), Nord-Vest (71%) și Sud-Vest Oltenia (70%). În regiunea București-Ilfov gradul de satisfacție este cel mai scăzut (60%).

Peste 80% din populația din mediul urban este mulțumită de orașul în care trăiește. Nivelul cel mai ridicat de satisfacție generală față de orașul în care locuiește este înregistrat în centrele urbane din Regiunea Centru (87%), iar cel mai scăzut în orașele din Sud-Muntenia (74%). Satisfacția față de locuirea în urban tinde să crească odată cu dimensiunea urbană, cu vârsta și cu veniturile individuale. În 9 orașe nivelul de satisfacție depășește 90%: Cluj-Napoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Brașov, Drobeta Turnu Severin (94%), Timișoara, Sighișoara (92%), Slatina și Iași (90%).

Transportul urban se realizează prioritar (44%) cu autoturismul. Utilizarea autoturismului tinde să crească odată cu creșterea dimensiunii urbane, a veniturilor respondentului și a nivelului acestuia de educație. În majoritatea localităților, gradul de utilizare a transportului public se poziționează sub nivelul de apreciere a calității acestuia. Regional, se remarcă o tendință mai ridicată de utilizare a autoturismului în Regiunea Nord-Vest (55%) și o tendință semnificativ mai scăzută de utilizare a transportului în comun în regiunea Sud-Vest Oltenia (11%). Opt orașe înregistrează valori de satisfacție de peste 70%, în trei dintre acestea mulțumirea depășind 80% din totalul populației: Cluj-Napoca (88%), Oradea (82%) și Brașov (81%). Patru centre urbane înregistrează valori de satisfacție sub 20%: două municipii, Moreni (14%) și Băilești (14%), și două orașe, ambele stațiuni, Băile Herculane (17%) și Tășnad (14%).

Serviciile de sănătate

Puțin peste jumătate din populația urbană (52%) se declară mulțumită de serviciile de sănătateoferite la nivel local. În șase din orașele selectate în eșantion au fost înregistrate niveluri de satisfacție peste 60%: Iași (70%), Drobeta-Turnu Severin (67%), Oradea (67%), Alba Iulia (66%), Cluj-Napoca (66%), Târgu Secuiesc (64%) și Slatina (61%). La capătul celălalt al distribuției, tot șase localități înregistrează un nivel de satisfacție sub 40%, dintre care se remarcă localitatea Băile Herculane cu grad de mulțumire de doar 18%. Tg. Jiu (41%) și Piatra Neamț (37%) sunt reședințele de județ la nivelul cărora se înregistrează cele mai scăzute grade de mulțumire.

Facilități culturale

63% din totalul populației urbane se declară mulțumită de acest tip de facilități la nivelul orașului lor. În regiunile Sud-Est (71%) și Nord-Vest (68%) se înregistrează cea mai ridicată apreciere, iar în regiunile Sud-Muntenia (50%) și Vest (54%) cea mai scăzută apreciere. Cinci centre urbane înregistrează niveluri de satisfacție de peste 80% din totalul populației: Cluj-Napoca (88%), Oradea (85%), Drobeta-Turnu Severin (83%), Iași (82%) și Vatra Dornei (81%).

66% dintre respondenți declară că sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de siguranța din spațiile publice. Oradea (86%) și Cluj-Napoca (87%) sunt cele două localități urbane care depășesc pragul de 80% mulțumire.

73% din populația urbană se simte, de principiu, în siguranță în orașul în care trăiește. Bucureștiul se situează la distanță semnificativă față de medie (62% dintre respondenți au declarat că se simt în siguranță în oraș). în siguranță). În cinci municipii reședință de județ se înregistrează valori peste 85%: Alba Iulia (85%), Cluj-Napoca (86%), Oradea (89%), Drobeta-Turnu Severin (91%) și Suceava (93%).

Investițiile realizate de către primărie

55% din populația urbană este mulțumită de proiectele de investiții realizate de către administrația locală. Trei orașe înregistrează un nivel de mulțumire de peste 80%: Suceava (82%), Sinaia (85%) și Oradea (88%). Nouă orașe înregistrează un nivel de mulțumire sub 40%, Ploiești (37%) și Alexandria (33%) fiind în acest segment.

De asemenea, 54% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de atragerea investițiilor private în orașele în care locuiesc. Satisfacția față de atragerea investițiilor private corelează semnificativ cu aprecierea investițiilor realizate de către Primărie. Peste 70% grad de mulțumire s-a înregistrat în Iași (71%), Timișoara (71%), Constanța (76%), Cluj-Napoca (76%) și Oradea (82%).

Serviciile administrative în sprijinul oamenilor

La nivel național, 53% din populația urbană este de acord cu faptul că serviciile administrative ale orașului în care locuiesc ajută eficient oamenii. Zece localități urbane înregistrează ponderi ale acordului de 65% sau mai mult din totalul populației urbane. Dintre acestea, cinci sunt reședințe de județ: Constanța (65%), Alba Iulia (66%), Iași (67%), Cluj-Napoca (69%) și Oradea (84%). Șase localități înregistrează cote de acord sub 40%, Tg. Jiu (39%) fiind singura reședință de județ care se situează între acestea.

Condițiile de petrecere a timpului liber pentru tineri

Aprecierea condițiilor de petrecere a timpului liber pentru tineri, din orașul în care trăiesc, a înregistrat, la nivel național, media de 6,0 puncte. Regiunile București-Ilfov (medie 6,8) și Nord- Vest (medie 6,6) se situează pe primele poziții ale ierarhiei la nivel regional, iar Sud-Muntenia pe ultima poziție (medie 5,2). Cluj-Napoca (medie 7,5), Timișoara (7,3), Constanța (7,1), Oradea (7,1) și Iași (7,1) se situează pe primele poziții. Buzău este singura reședința cu o medie mai mică de 5.0 (respectiv 4,7 puncte).

73% din populația urbană este de acord cu afirmația „prezența străinilor este benefică pentru orașul meu”. Peste 90% acord se înregistrează în șase localități, dintre care două reședințe: Alba Iulia (92%) și Suceava (96%). În șase localități se înregistrează ponderi mai mici de 50%, Alexandria (44%) fiind singura reședință dintre acestea. 70% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația „străinii care locuiesc în orașul meu sunt bine integrați”, ierarhia orașelor fiind similară celei prezentate anterior.

11% din populația intervievată declară că intenționează să migreze (intern sau extern) în următorul an. Cea mai mare pondere la nivel de reședințe de județ a fost înregistrată în Alexandria (20%), iar cea mai scăzută în Constanța (4%)

Pe scurt, Cluj-Napoca este orașul considerat cel mai atractiv la nivel național urban (21,8% din totalul populației urbane), urmat de Brașov (15,6%) și Timișoara (10,3%)

O fată de 17 ani, drogată, și-a ucis fratele într-un accident

O tânără de 17 ani din Brăila aflată la volan fără a avea permis și sub influența substanțelor psihoactive și-a a omorât fratele în vârstă de 16 ani aflat în același autoturism după ce a pierdut controlul volanului și vehiculul s-a lovit de un stâlp.

Potrivit IPJ Brăila, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați prin apeluri 112, luni seară în jurul orei 21.50 cu privire la faptul că pe Șoseaua Baldovinești, în zona podului Apollo din municipiu ar fi avut loc un accident rutier. Din primele cercetări, se pare că o tânără, în vârstă de 17 ani, din Brăila, ar fi condus un autovehicul pe Șoseaua Baldovinesti, din direcția strada Comuna din Paris către Bulevardul Dorobanților, iar la urcarea pe pod, ar fi pierdut controlul volanului, ar fi acroșat un stâlp situat pe partea dreaptă a sensului de deplasare după care s-a oprit pe spațiul verde.

Ajunși la fața locului oamenii legii au găsit în afara autoturismului un tânăr, în vârstă de 16 ani, din Brăila, care a fost declarat decedat de echipajul medical. În urma cercetărilor s-a stabilit că acesta era fratele adolescentei aflate la volan și era în mașină în momentul producerii accidentului fiind aruncat în urma impactului. Potrivit polițiștilor, tânăra în vârstă de 17 ani a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, a fost testată cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ iar la testarea cu aparatul Drug Test ar fi rezultat consum de substanțe psihoactive, motiv pentru care i-au fost recoltate mostre biologice la spital.

Maia Sandu: Transnistria va primi gaz din România doar dacă va plăti pentru el

În cazul în care, de la 1 octombrie, Gazprom va sista livrările de gaze către Republica Moldova, republica ar putea primi gaz din România, însă regiunea transnistreană va fi alimentată cu gaz doar dacă va plăti pentru el, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni la postul TV8.

“Cei din Transnistria, dacă sunt gata să plătească, dacă vor achita în avans precum partea dreaptă a Nistrului, atunci da. Dar dacă oamenii nu sunt dispuși să plătească, partea dreaptă nu poate achita pentru ei”, a subliniat președinta Republicii Moldova.

Maia Sandu a declarat că dialogul dintre Republica Moldova și Federația Rusă a fost aproape suspendat de la începutul războiului din Ucraina, acesta fiind la un nivel minim. Totodată, ea a negat acuzațiile potrivit cărora autoritățile de la Chișinău nu vor să negocieze prețurile la gaz cu Moscova. “În fiecare lună există încercări ale guvernului (Republicii Moldova) de a revizui această formulă, dar Gazprom nu are nicio dorință”, a afirmat șefa statului.

Republica Moldova cumpără gaze de la Gazprom în baza unui contract încheiat anul trecut. Prețul fluctuează lunar și este calculat din prețul spot la gaze și petrol în funcție de sezon. Prețurile spot au crescut în acest an. Maia Sandu a dat asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaz iarna, deoarece există surse alternative, însă cea mai mare problemă rămâne “problema prețurilor”.

Autoritățile de la Chișinău iau în calcul trei scenarii în cazul unor limitări sau al sistării complete a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom: în proporție de 35%, 50% sau sistarea integrală a gazelor naturale din Federația Rusă.

Chișinăul susține că există suficiente rezerve financiare pentru a putea face față unor situații extreme, precum sistarea livrării de gaze rusești. Între timp, guvernul își propune o reducere voluntară de minim 15% din consumul de gaze în Republica Moldova.

Fundația Israel Heritage îi retrage lui Simion, invitația la un dineu în SUA

Fundația Israel Heritage îi retrage liderului partidului extremist AUR, George Simion, invitația la un dineu în SUA cu participarea fostului secretar de stat american Mike Pompeo, potrivit unei scrisori trimise la Parlament de fundație și consultată de site-ul G4Media.ro.

Biroul permanent al Camerei Deputaților va discuta anularea finanțării pentru deplasarea lui George Simion în SUA, care a fost aprobată cu o zi în urmă.

Principesa Margareta participă la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Margareta, custodele Coroanei din România, și prințul consort Radu Duda vor lua parte la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, potrivit unui comunicat al Casei Regale.

Reamintim că sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a ll-a a fost transferat duminică de la Castelul Balmoral, unde suverana a murit, la Edinburgh, înainte de a fi transportat cu avionul la Londra pentru funeraliile de stat. În drum spre Edinburgh, procesiunea a trecut prin Aberdeen, unde mii de oameni au venit să-și aducă omagiul.

Miercuri după-amiază, sicriul va fi dus la Westminster Hall, iar de joi, înainte de înmormântare, timp de patru zile, britanicii își vor putea lua rămas bun de la Regină.

Bărbatul care și-a ucis iubita și i-a abandonat trupul la Bihor, trimis în judecată

Bărbatul de 43 de ani care, în luna mai, și-a ucis iubita și apoi i-a abandonat cadavrul într-o localitate din județul Bihor a fost trimis în judecată de procurorii clujeni.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a transmis, marți, printr-un comunicat de presă, că un bărbat a fost trimis în judecată pentru omor. “În perioada 21/22 mai 2022 – interval orar 18.30 – 02.58 – s-a deplasat împreună cu victima M.B. pe mai multe trasee din arealul comunelor Gilău, Beliș, Răchițele, Mărgău, Căpușu Mare, Dealu Mare, Mănăstireni, Mărișel, Măguri (județul Cluj), iar la un moment dat, în timp ce ambii se aflau în autovehiculul care se afla parcat pe marginea drumului, în zona lacului Tarnița, inculpatul a exercitat agresiuni fizice asupra victimei, care au condus la decesul acesteia prin asfixie mecanică. După săvârșirea faptei, inculpatul a introdus cadavrul în portbagajul autovehiculului, s-a întors către Cluj-Napoca, apoi din Cluj-Napoca s-a deplasat către Oradea, iar pe traseu, în intervalul orar 07.57 – 10.41, data de 22 mai 2022, a abandonat cadavrul victimei într-un areal izolat, cu vegetație, dinspre localitățile Cornițel și Borod, județul Bihor”, se arată în comunicat.

 Bărbatul, Bone Ferenc, este din Arad și a fost căutat de polițiști, fiind prins în Oradea, în 26 mai. El a fost arestat preventiv în 27 mai, pentru o perioadă de 30 de zile, măsura fiind prelungită succesiv pe parcursul urmăririi penale.

Trupul victimei - Molnar Beata, în vârstă de 30 de ani, din Târgu Mureș - a fost găsit împachetat în saci menajeri, într-o zonă cu vegetație abundentă. Principalul suspect a fost iubitul femeii, în vârstă de 43 de ani. El fusese condamnat anterior la un an și trei luni de închisoare cu suspendare după ce în urmă cu doi ani și-a agresat fosta prietenă pe stradă, lovind-o cu pumnii și picioarele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.