Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Tinerii români, printre cei mai fericiți din lume

Ziarul de Vrancea
19 mar 2024 1024 vizualizări

România se clasează pe locul 32 în topul celor mai fericite țări din 143 de state. Anul trecut, țara noastră se afla pe locul 24, potrivit Raportului Mondial al Fericirii, publicat ieri. Tinerii din România sunt însă printre cei mai fericiți din lume. Finlanda este pe primul loc pentru al șaptelea an consecutiv.

Sondajul a cuprins în premieră un clasament separat pe grupe de vârstă și arată vești proaste despre satisfacția vieții în rândul tinerilor în anumite țări. Surprinzător, Israelul este pe locul 5, iar Statele Unite au ieșit din Top 20.

Potrivit CNN, încă o dată, țările nordice se bucură de cele mai bune scoruri. Țara nr. 1, Finlanda, se menține în fruntea clasamentului de șapte ani la rând.

Raportul din acest an este primul care include un clasament separat pe grupe de vârstă și aduce vești proaste în ceea ce privește satisfacția vieții în rândul tinerilor din unele părți ale lumii. Fericirea a scăzut atât de mult în rândul tinerilor din America de Nord, încât tinerii din această țară sunt acum mai puțin fericiți decât cei în vârstă. Aceste scoruri scăzute au ajutat la scoaterea Statelor Unite din primele 20 de locuri pe lista generală pentru prima dată de la prima publicare a raportului, în 2012.

Dar scăderea în clasament a SUA și a altor țări s-a datorat și faptului că alte națiuni - în special câteva din Europa de Est - au înregistrat creșteri binevenite în ceea ce privește fericirea.

Cele mai fericite țări

Finlanda este din nou cea mai fericită țară din lume, potrivit raportului anual. Documentul se bazează pe datele unui sondaj global efectuat în peste 140 de țări. Țările sunt clasate în funcție de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieții lor în cei trei ani precedenți, în acest caz, între 2021 și 2023. Raportul este un parteneriat între Gallup, Oxford Wellbeing Research Centre,

Sondajul cere fiecărui participant să își noteze viața ca întreg, luând în considerare ceea ce apreciază, a declarat John Helliwell, profesor emerit de economie la Vancouver School of Economics, Universitatea din British Columbia, și editor fondator al World Happiness Report.

"Și afli că Finlanda este destul de bogată în toate aceste lucruri, cum ar fi faptul că portofelele sunt returnate dacă sunt scăpate pe stradă, că oamenii se ajută unii pe alții zi de zi, că oportunitățile de sănătate și educație sunt de foarte bună calitate și distribuite universal - astfel încât toată lumea iese mai mult sau mai puțin la fel de la poarta de start", a spus el.

De asemenea, el a remarcat că Finlanda are imigranți fericiți, "așa că este ceva ce sunt pregătiți să împărtășească cu noii veniți".

Raportul analizează șase variabile-cheie pentru a explica evaluările vieții: PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, speranța de viață sănătoasă, libertatea, generozitatea și percepția corupției.

Vecinii nordici ai Finlandei au obținut, de asemenea, scoruri ridicate în mod fiabil, cu Danemarca (nr. 2), Islanda (nr. 3) și Suedia (nr. 4) în primele cinci locuri, iar Norvegia (nr. 7) se situează confortabil în top 10.

Având în vedere războiul cu Hamas, Israelul ar putea fi o surpriză pe locul 5, deși țara se află în top 10 din 2022. Autorii raportului subliniază faptul că clasamentul se bazează pe o medie de trei ani, care deseori atenuează efectul "evenimentelor cataclismice care au loc în timpul unui anumit an".

În plus, momentul realizării sondajului joacă în mod evident un rol atunci când există o criză. Sondajul din Israel a fost realizat după atacul Hamas din 7 octombrie, dar înainte de mare parte din războiul care a urmat. Astfel, deși evaluările vieții au scăzut brusc, aceste scoruri au reprezentat doar o treime din medie.

Raportul, care se bazează în mare măsură pe sondajul Gallup World Poll, include, de asemenea, o clasare a Palestinei pe locul 103, deși statutul său de stat nu este recunoscut pe scară largă. Sondajul a fost realizat în teritoriile palestiniene din Gaza și Cisiordania înainte de evenimentele din 7 octombrie. Țările de Jos (nr. 6), Luxemburg (nr. 8), Elveția (nr. 9) și Australia (nr. 10) completează topul 10.

România se află pe locul 32 în acest clasament, dar la noi tinerii sunt mai fericiți decât seniorii. Dacă îi luăm în calcul doar pe cei tineri, nivelul de fericire al românilor îi plasează pe locul 8 în lume.

Statele Unite ies din top 20

Statele Unite (nr. 23) și Germania (nr. 24) au ieșit din top 20 în parte din cauza creșterii fericirii în rândul altor țări - în special Cehia (nr. 18), Lituania (nr. 19) și Slovenia (nr. 21). Regatul Unit a ocupat locul 20.

În timp ce Lituania s-a clasat pe locul 19 în acest an pe lista generală, în rândul respondenților cu vârsta sub 30 de ani, aceasta a fost nr. 1 în topul celor mai fericite țări în 2024. Pentru cei cu vârsta peste 60 de ani, Lituania s-a clasat pe locul 44.

În Statele Unite și Canada, scorurile de fericire ale persoanelor sub 30 de ani au fost mult mai mici decât cele ale persoanelor cu vârsta de 60 de ani și peste. În rândul persoanelor sub 30 de ani, SUA s-a clasat pe locul 62, în timp ce pentru persoanele de 60 de ani și mai în vârstă, a fost pe locul 10. Canada a fost pe locul 58 în rândul tinerilor și pe locul 8 pentru cei de 60 de ani și peste. Australia și Noua Zeelandă, într-o măsură mai mică, au înregistrat, de asemenea, clasări mult mai scăzute în rândul tinerilor.

"Este ceea ce cred ei despre viața lor. Deci este o întrebare legată de starea de spirit", a spus el. Helliwell atribuie această scădere în parte informațiilor pe care le consumă tinerii din aceste patru națiuni vorbitoare în principal de limba engleză. "Ei aud știri care îi fac nefericiți și este posibil să le împărtășească, iar acest lucru îi poate face și pe ei nefericiți", a spus el.

Dar nu sunt numai vești proaste pentru tineri.

"În general, la nivel global, tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani au cunoscut o îmbunătățire a satisfacției în viață între 2006 și 2019 și o stabilitate a satisfacției în viață de atunci", se arată în raport. "Dar imaginea a variat în funcție de regiune. Bunăstarea tinerilor a scăzut în America de Nord, Europa de Vest, Orientul Mijlociu și Africa de Nord și Asia de Sud. În restul lumii, a crescut".

O altă concluzie pozitivă a fost legată de tineri: Creșterea bruscă a bunăvoinței în timpul pandemiei în rândul tuturor generațiilor a fost deosebit de pronunțată în rândul tinerilor, a spus Helliwell, iar acest lucru a dăinuit.

"Așa că acest lucru este încurajator. În ciuda faptului că în unele țări nu sunt foarte fericiți, ei sunt încă capabili și dispuși să se angajeze în acte de bunăvoință pentru alții. Și asta îți dă speranță pentru viitor".

La polul opus, Afganistanul rămâne cea mai slab clasată țară din lume în ceea ce privește fericirea. Liban, Lesotho, Sierra Leone și Congo se află, de asemenea, pe ultimele locuri.

Scenariu: România va trimite în Ucraina soldați NATO dacă Rusia va încerca să ocupe Odesa

Trimiterea de trupe NATO în Ucraina nu mai este o ipoteză fără legătură cu realitatea, ci un scenariu cât se poate de plauzibil. Cel puțin asta afirmă profesorul Radu Carp, foarte apropiat de cercurile puterii liberale de la București, scrie site-ul defapt.ro.

„NATO nu poate permite ca regiunea Odesa să ajungă în posesia Federației Ruse. Problema nu este doar invecinarea, ci accesul Federației Ruse la peste jumătate din Marea Neagră. Dacă forțele ruse înaintează prea mult, li se va opune o linie de fortificații la marginea regiunii Odesa. Dacă aceasta nu rezistă, o «coaliție de voință» cu baza în România este pregatită să intervină”, a scris Carp pe contul său de Facebook.

Profesorul universitar a mai arătat că Bucureștiul menține o tăcere foarte surprinzătoare în legătură cu acest scenariu de lucru.

„Spre surprinderea mea, acest scenariu, atât de dezbătut în capitalele statelor NATO nu e discutat deloc la București. Nu, nu e propagandă rusă. Propaganda rusă preia date corecte și le deformează, prin supralicitare și introducerea, greu de sesizat la prima vedere, a unor elemente false.

Nu este nimic altceva decât realitatea dură a unui război care se poartă aproape de granițele României. Se va ajunge la aceasta linie roșie, va fi depășita? Nu știm în prezent”, a adăugat Radu Carp.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Botoșani, reținut pentru luare de mită și trafic de influență

Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani, a fost reținută de procurorii DNA Suceava pentru două fapte de luare de mită și trafic de influență. Ea este suspectată că a primit de la trei persoane sume între 5.000 și 10.000 de lei pentru a aproba angajarea unei persoane, transferul alteia și a-și exercita influența pentru încheierea unui contract de prestării de servicii medicale.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, miercuri, că procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând din 19 martie, a Monicăi Adăscăliței pentru luare de mită (două fapte) și trafic de influență.

”În lunile octombrie și decembrie 2023, inculpata Adăscăliței Monica-Delia, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit direct sau prin intermediari, de la trei persoane (din care doi subalterni) sume de bani, cuprinse între 5.000 lei - 10.000 lei, pentru:

- a aproba angajarea unei persoane în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani pe un post de medic cu competențe limitate,

- a aproba transferul unei persoane din cadrul unei unități medicale din orașul Săveni la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani,

- a-și exercita o presupusă influență pe care ar fi pretins că o are asupra subordonaților săi și pe care ar fi promis că-i va determina să încheie cu o persoană un contract de prestări servicii medicale. Influența s-ar fi dovedit una reală, persoana respectivă începându-și activitatea la începutul lunii noiembrie 2023, în baza unui contract de prestări servicii, încheiat pe o perioadă determinată”, a arătat DNA.

Marți, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost făcute percheziții domiciliare în două locații din municipiul Botoșani, din care una era sediul unei instituții publice.

Grevă de avertisment la Poșta Română

Reprezentanții angajaților din cadrul Companiei Naționale Poșta Română au organizat greve de avertisment, miercuri, timp de două ore. Sindicaliștii au avertizat că, în cazul în care conducerea Poștei Române nu va fi de acord cu încheierea unui contract colectiv de muncă și cu revendicările salariaților, va fi declarată grevă generală în cadrul companiei, o astfel de acțiune afectând aproape jumătate din populația României, respectiv pensionarii, beneficiarii de ajutoare sociale și justițiabilii care au procese și care ar trebui să primească citații.

”Facem precizarea că, dacă se va ajunge în situația declarării grevei generale în cadrul Companiei Poșta Română, aproape jumătate din populația României va avea de suferit, ținând cont de obiectul de activitate al Poștei Române, acela de a distribui pensiile către peste 5 milioane de pensionari, de a distribui ajutoarele sociale și alte beneficii pe care Ministerul Muncii le acordă persoanelor aflate în situații de subzistență și nu în ultimul rând ținând cont că Poșta Română distribuie toate citațiile și convocările de ordin procedural ale instanțelor de judecată, problema de disfuncționalitate va fi una majoră”, a declarat vicepreședintele Blocului Național Sindical pe probleme juridice și relații de muncă, Mircea Burlacu.

Conform acestuia, peste două treimi dintre angajații Poștei Române primesc salariul minim pe economie, iar revendicările lor în cadrul negocierilor cu angajatorul constau într-o creștere salarială de 400 de lei net și o creștere între 5 și 10% a sporurilor de loialitate.

”Nu s-a ajuns la niciun consens până în momentul de față, conducerea Poștei Române, prin directorul general Valentin Ștefan, nu a fost niciodată interesată de negocierea colectivă, nu și-a dorit încheierea unui contract colectiv de muncă cu rolul de a stabili pacea socială în cadrul Poștei Române, nu a participat la niciuna dintre ședințele de negociere colectivă din cadrul companiei, trimițând acolo niște persoane fără mandat, cu precizarea că la niciuna dintre ședințe directorul general Valentin Ștefan nu a prezentat mandatul dat de Consiliul de Administrație pentru negocierea colectivă”, a adăugat Burlacu.

„Surpriza” găsită de o tânără din Cluj în mâncarea fast-food

Invocând lipsa de timp, tot mai mulți români aleg să comande diferite mâncăruri de la fast-food, însă pe lângă faptul că sunt nesănătoase se mai pot trezi și cu diferite „surprize” nedorite în ele.

Așa s-a întâmplat în cazul unei tinere din Cluj care a postat pe internet „surpriza” neplăcută de care a dat atunci când a deschis cutia de mâncare comandată de la un restaurant chinezesc.

Tânăra a avut ghinionul de a găsi un șurub, iar dacă ar fi fost înghițit aceasta ar fi putut suferi de probleme gastro-intersinale, conform gandul.ro.

„Bună ziua dragi clujeni, cred că pozele spun tot, însă „long story short” – prietena mea și-a comandat mâncare de la Chopstix, iar ei s-au gândit că poate are deficit de fier și s-au gândit o ajute pe aceasta cale. Bine că l-am depistat înainte să ajungă în stomac și să provoace probleme mult mai grave”, spune tânăra din Cluj într-o postare pe Reddit.

Internauții au intervenit imediat și au criticat restaurantul chinezesc.Un internaut spune că „cred că e bine-cunoscut că e un loc cu probleme. Încă de când s-a deschis, în primele două săptămâni trei colegi de serviciu au făcut intoxicație alimentară de acolo. Unul chiar grav, cu spitalizare. Din păcate niciunul nu a reclamat, așa că ei merg înainte bine mersi”.

„Dacă nu ai ce face cu el, îmi trebuie mie”, adaugă amuzat un alt internaut. Altul spune ironic despre restaurantele fast-food că „fac orice sa te fure la gramaj”.

Un preot candidează independent la Primăria Constanța, cu riscul excluderii din Biserică

Părintele Valentin Berechet, preot misionar la Biserica „Sfinții patru martiri” din cartierul Faleză Nord, va candida „absolut independent” la alegerile locale pentru funcția de primar al Constanței.

Deși este conștient că Sinodul BOR le interzice preoților să candideze la primărie, ci doar pentru o funcție de consilier local sau județean, independent, părintele a declarat, pentru site-ul Media Qulity, că ține cont doar de legea civilă, nu de legea bisericească. Nu a cerut încă aprobarea arhiepiscopului Teodosie al Tomisului, urmând să discute cu el inainte de depunerea dosarului de candidatură.

Părintele Valentin (63 de ani), fost medic militar timp de 25 de ani, căsătorit, cu patru copii, băieți, a devenit preot în 2005, după ce a terminat facultatea de Teologie, fiind hirotonisit de arhiepiscopul Teodosie al Tomisului.

Este hotărât să candideze „absolut independent” la Primăria Constanța, ca cetățean al orașului, nu neapărat ca față bisericească.

„Este o lucrare de suflet, de inimă, pur personală. Am simțit că trebuie să fac acest pas. Eu mă bazez doar pe Dumnezeu și pe popor. Ca jurnalist, și ca om de cultură, văzând cât de răi și de proști sunt politicienii, mi-am zis că și eu pot să o fac. Dacă voi câștiga, voi fi cel mai sărac primar care va face Constanța bogată”, a declarat, pentru Media Quality, părintele Valentin.

O fetiță de un an a murit din cauza rujeolei

Institutul Național de Sănătate Publică a informat miercuri că, în perioada 1 ianuarie 2023 – 17 martie 2024, s-au confirmat 8.845 de cazuri de rujeolă. În ultima săptămână, s-au înregistrat 825 de cazuri noi și un deces raportat la o fetiță în vârstă de 1 an și 2 luni, nevaccinată antirujeolic, contact cu sora sa cu simptomatologie sugestivă de rujeolă, transmite Agerpres.

Potrivit INSP, de la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, s-au înregistrat nouă decese din cauza rujeolei. Cele 8.845 de cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în 40 de județe și în București. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în județele Brașov – 1.397, Mureș – 1.041 și în București – 1.073. În perioada 6 decembrie 2023 – 17 martie 2024, conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 97.806 de doze de vaccin ROR, dintre care 15.759 de doze utilizate pentru copii cu vârste între 9 și 11 luni.

Bărbat condamnat în Italia la zece ani și opt luni de închisoare după ce a obligat o fată de 14 ani să se prostitueze

Un bărbat condamnat în Italia la zece ani și opt luni de închisoare după ce a obligat o fată de 14 ani să se prostitueze și să desfășoare activități umilitoare a fost prins într-o comună din Dolj.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Dolj au anunțat că polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Dolj, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au desfășurat, miercuri, o acțiune vizând persoanele urmărite, iar în comuna Apele Vii au prins un bărbat de 38 de ani, din localitate, urmărit la nivel internațional.

“Față de acesta, autoritățile judiciare din Italia au emis mandat european de arestare în vederea extrădării, acesta având de executat o pedepsă de zece ani și opt luni de închisoare pentru comiterea pe teritoriul acestui stat a infracțiunii de sclavie/subjugare. În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, profitând de starea de vulnerabilitate a unei minore de 14 ani, precum și prin folosirea de violențe fizice, a determinat-o pe aceasta să întrețină relații sexuale și să desfășoarea activități umilitoare, însușindu-și sumele de bani astfel încasate”, au precizat polițiștii.

El a fost reținut pentru 24 de ore și dus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, urmând să fie prezentat Curții de Apel Craiova în vederea emiterii mandatului de arestare.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.