Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj: Peste 45% dintre români consideră Rusia principala sursă de știri false

Ziarul de Vrancea
17 mar 2024 919 vizualizări

Procentul este semnificativ mai mare decât cel înregistrat în ianuarie 2022, înainte de agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei

Posturile TV reprezintă principala sursă de informare pentru mai mult de 50% dintre români, urmate de rețelele sociale (28,3%), indică datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Astfel, 51.6% dintre români obișnuiesc să se informeze cel mai des de la posturile TV, 28.3% de pe rețelele sociale, 12.7% de pe site-urile de știri, 4.8% de la posturile de radio și 1.3% din ziare și reviste. Nu știu sau nu răspund 1.3% dintre cei chestionați.

Se informează cel mai des de la posturile TV in proporții ceva mai mari decât media populației: votanții PSD-PNL, femeile, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, cei cu un nivel de educație mai redus, cei inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mic sau din rural, cei cu un venit mai redus și cei care nu au cont pe rețelele sociale. Folosesc cel mai des ca sursă de informare rețelele sociale mai ales votanții ADU, persoanele mai tinere, cei inactivi potențial activi.

Canale media expuse dezinformării

Pe de altă parte, 43% dintre respondenți consideră că sursele de informare cele mai expuse la dezinformări și propagarea de știri false sunt rețelele sociale, 37.9% posturile TV, 5.2% ziarele și revistele, 1.2% posturile de radio, 5.8% nu știu sau nu răspund. Sunt de părere că rețelele sociale sunt cele mai expuse la dezinformare mai ales persoane din următoarele categorii: persoanele sub 45 de ani, cei cu studii superioare, cei inactivi potențial activi sau gulerele albe. Consideră că posturile TV sunt cele mai expuse la dezinformare mai ales persoane din următoarele categorii: persoanele cu studii superioare, locuitorii din București și cei din regiunea Nord Est, angajații la privat.

Expunerea personală la știri false

Întrebați în ce măsură cred că au fost expuși în ultimele luni la știri false sau dezinformări pe diverse canale, 17.4% dintre respondenți apreciază că în foarte mare măsură, 28.3% în mare măsură, 28.6% în mică măsură, iar 22.7% în foarte mică măsură/deloc. 3% nu știu sau nu răspund la această întrebare. Sunt de părere că au fost expuși la știri false în mare și foarte măsură în proporții mai mari decât media populației votanții AUR, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu studii superioare, persoanele active pe piața muncii, locuitorii din București, angajații la privat. Consideră că au fost expuși în mică și foarte mică măsură la știri false în special: votanții PSD-PNL, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, cei cu educație primară, cei inactivi, locuitorii din urbanul mic sau din rural, cei cu un venit mai redus, cei care nu au cont pe rețelele sociale și angajații la stat.

Țări care susțin acțiuni de dezinformare

În opinia a 45.6% dintre români, Rusia este principala sursă a acțiunilor de propagandă, dezinformărilor și știrilor false în România. Procentul este semnificativ mai mare decât cel înregistrat în ianuarie 2022, înainte de agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei când 27,3% considerau că Rusia susține acțiuni de propagandă, dezinformează și răspândește știri false în România. Clasamentul este completat, la mare distanță de Uniunea Europeană cu 13.9% (17% în ianuarie 2022), SUA cu 10.8% (4,9% în 2022), Ungaria cu 5.5% (5,4% în 2022), China cu 4.2% (17,7% în ianarie 2022, pe fondul impactului pandemiei COVID 19) și Germania cu 2.1% (3,8% în ianuarie 2022). 1.1% dintre cei chestionați consideră că altă țară susține astfel de acțiuni în România (1% în ianuarie 2022), iar 16.6% nu știu sau nu răspund (23% în ianuarie 2022).

Votanții PSD-PNL și ai AUR, persoanele peste 45 de ani, cei cu studii superioare,  cei inactivi pasivi sau gulerele albe cred într-o măsură mai mare decât restul populației că Rusia este principala entitate care susține acțiuni de propagandă, dezinformează și răspândește știri false.

Protecția în fața știrilor false

Întrebați cine cred că ar trebui să protejeze oamenii de influența știrilor false și a dezinformării, 41.6% dintre respondenți indică instituțiile statului, 37.3% aleg opțiunea ”oamenii ar trebui să se protejeze singuri”, iar 19.5% indică mass-media, jurnaliștii. Nu știu sau nu răspund 1.7%.

Sunt de părere că instituțiile statului ar trebui să protejeze oamenii de influența știrilor false și a dezinformării în special de persoanele peste 60 de ani, cei inactivi pasivi și locuitorii din rural. Persoanele cu vârsta între 30 și 45 de ani, cei cu educație primară, gulerele gri și locuitorii din regiunile estice cred într-o proporție mai mare decât media că oamenii ar trebui să se protejeze singuri de influența știrilor false și a dezinformării. Mass-media este indicată în special de tinerii sub 30 de ani.

”Fenomentul dezinformării și răspândirii știrilor false este conștientizat de o bună parte a populației, care crede că a fost expusă personal, identifică rețelele sociale drept principalul mediu în care se răspândesc dezinformări, vede Rusia drept principala țară care susține astfel de acțiuni, în creștere semnificativă comparativ cu 2022, după agresiunea militară împotriva Ucrainei și crede că insituțiile statului ar trebui să protejeze populația, dar și oamenii înșiși ar trebui să se apere de influența știrilor false și a dezinformării”, afirmă Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenției de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 22 - 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Ciolacu, despre interdicția lui Simion de a intra în Moldova: Am văzut documentele secrete, sunt decizii întemeiate

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, referitor la interdicția liderului AUR George Simion de a intra în Republica Moldova și Ucraina, că a primit documentele care au stat la baza deciziilor luate de cele două țări. „Este o decizie administrativă întemeiată” a subliniat liderul PSD.

„Am avut acele discuții, mi-au venit documentele, documentele au un regim secret. Am văzut deciziile, atât a Republicii Moldova, cât și a Ucrainei, de a-și menține interdicția în ceea ce-l privește pe domnul George Simion de a intra în R. Moldova și în Ucraina. Cred că este un semnal suficient de puternic, un om politic să aibă interzis în acest moment de a intra în două țări vecine”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat dacă a avut discuțiile cu autoritățile de acolo privind interdicția lui George Simion de a intra în Ucraina și Republica Moldova, duminică la Digi 24.

Chestionat ce ne spune acest semnal și care ar fi interpretarea lui, Ciolacu a răspuns: „Nu îmi cereți să divulg lucruri pe care nu am voie să le vorbesc. Este o decizie administrativă întemeiată. Ține inclusiv de unirea României cu Republica Moldova, bănuiesc că România n-a vrut să se unească și cu Ucraina”.

Întrebat dacă nu ar fi normal ca alegătorii din România să cunoască tot ce-i de cunoscut despre George Simion, dacă e ceva de cunoscut, premierul a replicat: „Sunt niște documente care nu aparțin statului român. Doar statul căruia îi aparțin le poate face publice”. De asemenea, chestionat dacă pentru el, ca prim-ministru, ca președinte de partid, subiectul George Simion este închis în această chestiune, liderul PSD a răspuns: „Din punctul meu de vedere, și al PSD, este exclusă o eventuală alianță, coaliție și orice fel de angajament comun cu partidul AUR”.

Mureș: Bărbat prins în flagrant, în timp ce își viola fiica de 16 ani

Polițiștii din Mureș au prins în flagrant un bărbat în timp ce acesta își viola fiica în vârstă de 16 ani. Individul a fost reținut și apoi arestat preventiv. Cazul a fost adus în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Mureș.

Bărbatul în vârstă de 51 de ani a fost prins în flagrant de către Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Reghin, în timp ce își viola fiica minoră.  „Cercetările au fost demarate din oficiu de polițiști, în baza activităților-investigativ operative derulate, din acestea reieșind ca cel în cauză ar fi întreținut raporturi sexuale cu fiica sa, minoră”, informează oficialii Poliției județene Mureș.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că adolescenta violată are 16 ani. Poliția a deschis investigații în acest caz după ce polițiștii au primit informații conform cărora tatăl își abuzează sexual fiica, fapta nefiind reclamată autorităților. Sâmbătă, polițiștii, împreună cu cei de la Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, au intrat în locuința bărbatului chiar în timp ce aceasta o viola din nou pe adolescentă.

A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii

Daniel Barbu, profesor, istoric, fost ministru al Culturii, a murit luni, a anunțat, pe Facebook, Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București.

"Astăzi, 18.03.2024, a trecut la cele veșnice Prof. Daniel Barbu. Născut la data 21 mai 1957 în București, el a fost istoric român, senator de București din partea PNL, fost ministru al Culturii în perioada 21 decembrie 2012 - 12 decembrie 2013 și profesor al Facultății de Teologie Romano-Catolică, Universitatea din București unde a predat: Teologia politică, Teologie socială și Istoria Bisericii", este mesajul instituției.

Daniel Barbu a fost profesor de științe politice la Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității din București. În 1997-1998 a fost consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, iar în 2003 s-a înscris în Forța Democrată, un proiect politic al lui Petre Roman. Ulterior, Barbu a devenit membru PNL. În august 2012 a fost consilier prezidențial în perioada în care Crin Antonescu a fost președinte interimar al României ca urmare a suspendării din funcție a lui Traian Băsescu. La alegerile parlamentare din același an a obținut un mandat de senator din 2012 și a devenit ministru al Culturii în primul guvern Ponta.

Parlamentul, informată de Iohannis de instruirea în țara noastră a unui număr de aproximativ 50 de militari ucrainieni

Conducerea Parlamentului a fost informată de președintele Klaus Iohannis că a aprobat tranzitarea prin România a echipamentelor donate de către Finlanda Ucrainei și instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari. Informarea a fost transmisă comisiilor de apărare și va intra la vot pe ordinea de zi a următorului plen comun.

Pe agenda ședinței conducerii reunite a celor două Camere ale Parlamentului de luni se aflau scrisoare din partea președintelui Klaus Iohannis, prin care informează Parlamentul României că a aprobat tranzitarea teritoriului național a echipamentelor și bunurilor materiale donate de către Finlanda Ucrainei și instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucrainieni.

Informarea șefului statului a fost transmisă comisiilor de apărare și urma să intre la vot pe ordinea de zi a următorului plen comun.

Birourile reunite mai discută un Memorandum intern privind Semnarea Memorandumului de Înțelegere între Parlamentul României și Adunarea Parlamentară a OSCE în vederea organizării la București a celei de-a 31-a Sesiuni anuale a AP OSCE și Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru combaterea traficului de persoane.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.