Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj la europarlamentare: Alianța PSD-PNL, dublu față de AUR

Ziarul de Vrancea
5 mar 2024 1421 vizualizări

La intențiile de vot pentru Consilii Locale - PSD conduce cu 30,6%, fiind urmat de PNL - 25,6%, AUR - 17,4% și Dreapta Unită - 9,8% n care e opinia despre comasare și liste PSD-PNL

PSD-PNL ar obține 43,7% din voturi la alegerile europarlamentare, AUR - 20,6%, iar Alianța Dreapta Unită - 13,7%, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Întrebați despre intenția de participare la scrutinul din 9 iunie, când vor avea loc alegeri europarlamentare comasate cu alegerile locale, aproape 60% dintre cei chestionați afirmă că în mod cert vor merge la urne. Directorul INSCOP Research Remus Ștefureac remarcă faptul că Alianța PSD-PNL întrunește 43,7% din opțiuni la europarlamentare, cu aproximativ 5 procente mai puțin decât suma celor două partide pentru alegerile europarlamentare măsurată în sondajul INSCOP de luna trecută, iar intenția de vot pentru Consiliile Locale măsurată în premieră arată plasarea PSD pe primul loc, cu puțin peste 30% din opțiuni, urmat de PNL (ușor peste 25%), semnificativ mai mult decât intenția de vot a liberalilor măsurată lunile trecute la alegerile parlamentare sau europarlamentare. PNL valorifică în mod evident structura de aleși locali care determină un scor mai mare pentru consiliile locale ale orașelor și comunelor. ”Suma voturilor PSD și PNL la alegerile pentru Consiliile Locale este de aproximativ 56%, cu aproape 13 procente mai mult decât intenția de vot pentru alianța PSD-PNL la alegerile europarlamentare”, subliniază Ștefureac.

Comasarea alegerilor

57.2% dintre români au o părere bună despre comasarea pe 9 iunie a alegerilor pentru Parlamentul European și a alegerilor locale, în timp ce 36.2% au o părere proastă. 5.9% nu știu sau nu pot aprecia, iar 0.7% nu răspund. Au o părere bună despre comasare 76% dintre votanții PSD-PNL, 50% dintre votanții AUR și 47% dintre votanții ADU. Au o părere proastă despre comasare 20% dintre votanții PSD-PNL, 47% dintre votanții AUR și 51% dintre votanții ADU.

Au o părere bună despre comasare în proporții ceva mai mari decât media în  special persoanele cu studii superioare, gulerele albe si cei cu venituri foarte ridicate. Au o părere proastă despre comasare în special gulerele albastre, locuitorii din București și cei cu venituri scăzute.

36.9% din totalul populației are o părere bună despre decizia PNL și PSD ca la alegerile europarlamentare să candideze pe liste comune (sa facă o alianță), iar la alegerile locale sa candideze separat. 51.3% au o părere proastă despre această decizie. 10.8% nu știu sau nu pot aprecia, iar 1% nu răspund.

Au o părere bună despre candidatura comună, respectiv separată la cele două tipuri de alegeri 64% dintre votanții PSD-PNL, 18% dintre votanții AUR și 35% dintre votanții ADU, în timp ce o părere proastă au 28% dintre votanții PSD-PNL, 74% dintre votanții AUR și 56% dintre votanții ADU.

Au o părere bună despre decizia PNL și PSD ca la alegerile europarlamentare să candideze pe liste comune, iar la cele locale pe liste separate în special inactivii potențial activi, persoanele care nu au cot pe social-media și cei cu venituri foarte ridicate. Împărtășesc opinia contrarie în special locuitorii din București si din regiunea Nord-Vest.

Estimare participare vot alegeri europarlamentare

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” vor merge la vot și 10 ”sigur da” vor merge la vot, 12.5% dintre români au ales 1, 1.2% au ales 2, 1.2% au ales 3, 1.4% au ales 4, 5.7% au ales 5, 2% au ales 6, 5.6% au ales 7. 6.4% indică 8, 4.7% 9 și 59.1% indică 10. 0.2% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Intenția de vot pentru partide politice la alegerile europarlamentare – raportat la respondenții care își exprimă preferința pentru un partid din listă (75.3%  din total eșantion)

Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (75.3% din total eșantion), 43.7% dintre români ar vota cu  alianța PSD - PNL, 20.6% cu AUR, 13.7% cu Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD). Pentru SOS Romania ar vota 6.4% dintre români, iar pentru UDMR ar vota 3.9% dintre alegători. Pro România ar obține 3.7%, Alianța AER (Partidul Verde și Partidul Ecologist Român) 3.4%, REPER 0.9%.

Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (83.5% din total eșantion), 30.6% dintre alegători indică PSD, 25.6% PNL, 17.4% AUR, 9.8% Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei), 4.3% SOS Romania, 4% UDMR, 3.1% Alianța AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român), 2.4% Partidul Pro România, iar 2.7% alt partid.

”Părerile românilor cu privire la deciziile politice din ultima perioadă (comasarea alegerilor, candidaturile pe liste comune, respectiv separate ale PSD și PNL, intențiile de vot pentru celor două tipuri de alegeri) arată o diversitate mare de opinii. Majoritatea populației (57%) are o părere bună despre comasarea alegerilor, dar peste o treime nu sunt de de acord cu această formulă. Chiar și o cincime dintre alegătorii PSD-PNL nu sprijină comasarea. Pe de altă parte, părerile votanților AUR și ai Alianței Dreapta Unită sunt și ele împărțite. Candidatura PSD și PNL  pe liste comune la europarlamentare, respectiv separate la locale nu este apreciată de 51% dintre români și apreciată de puțin peste o treime dintre votanți. Pe de altă parte, două treimi dintre votanții PSD-PNL sprijină acest proiect, iar 28% au o părere proastă”, afirmă Remus Stefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenției de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 22 - 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului.  Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Băsescu: Ciucă nu are profilul unui politician

“Dacă îi dai un batalon, știe ce să facă, cu o țară e mai greu”, spune fostul președinte n Mircea Geoană nu este o soluție, mai crede europarlamentarul

Fostul președinte Traian Băsescu a făcut, marți seară, o analiză unor posibili candidați la alegerile prezidențiale. El a declarat că nici Nicolae Ciucă, nici Marcel Ciolacu nu sunt potriviți pentru a candida la președinția României. “Dacă aș fi șef de partid, nu aș desemna pe niciunul. Domnul general nu are încă și nici nu avea probabil profilul unui politician, ori funcția de președinte este pentru politicieni, nu pentru generali. Dânsul dacă îi dăm un batalion, o brigadă, divizie, probabil că va ști ce să facă cu ea. Cu o țară e mai greu, o țară care nu merge pe ordine, ci trebuie să o convingi să meargă într-un anume sens”, a afirmat Băsescu.

El crede că nici Marcel Ciolacu nu are profilul unui președinte de țară. “Iar în ceea ce-l privește pe Ciolacu, eu sunt surprins că presa e atât de drăguță încât nu îi mai arată din când în când pozele cu Omar Haysam, când erau mari prieteni, mergeau la vânătoare, la Buzău. Sunt multe de discutat aici. Cred că niciunul nu are profilul președintelui și vom vedea ce va ieși. Și aici se pare că domnul Iohannis vrea să facă un președinte construit de dânsul, adică să convingă cumva că domnul general ar fi cel pe care trebuie să îl voteze toată lumea. Nu cred asta. La Cotroceni ne trebuie și oameni care să aibă curajul să inoveze. Nu îl văd inovând pe Ciucă”, a explicat Băsescu.

El a fost întrebat ce părere are despre Mircea Geoană. “Toată lumea are impresia că Mircea Geoană ar fi o soluție. Mircea Geoană nu este o soluție. Și nu vorbesc numai de mine. Dați imaginile cu Mircea Geoană când se ducea cu ceasurile de la Vanghelie la DNA, să le predea, că le primise. Dați imaginile cu Geoană pe yachturi făcând ziua fiicei. Un socialist. E greu să câștigi alegerile cu asemenea imagine”, a mai afirmat Băsescu.

El afirmă că l-a bătut pe Mircea Geoană de două ori - la Primăria Capitalei și la alegerile prezidențiale. ”Toată propaganda moscovită susține că eu am furat alegerile sau cineva i-a furat alegerile lui Mircea Geoană. Nu i-a furat nimeni alegerile. Acele alegeri s-au desfășurat cu mari trusturi de presă împotriva mea, susținându-l pe Geoană și în secțiile de votare eu aveam un singur reprezentant pentru că toate partidele se coalizaseră să îl susțină pe Mircea Geoană. Cum să fure unul singur în fața la șase care erau din alte partide toate ostile alegerii mele?”, a mai afirmat Băsescu.

Arad: Un italian de 26 de ani a murit pe terenul de fotbal, în timp ce făcea sport

Un tânăr de 26 de ani, cetățean italian, a murit în timp ce juca fotbal pe un teren de sport din Arad. Trupul acestuia a fost dus la Serviciul Județean de Medicină Legală. ”La data de 5 martie, în jurul orei 20:45, polițiștii arădeni au fost sesizați despre faptul că, pe un teren de sport din municipiu, un tânăr ar fi decedat în timp ce desfășura activități sportive. Acesta a fost identificat în persoana unui cetățean italian, de 26 de ani, care studia la o universitate din Arad”, a transmis IPJ Arad.

 Trupul neînsuflețit a fost transportat la Serviciul Județean de Medicină Legală, pentru autopsie și stabilirea cauzei decesului. Potrivit polițiștilor, nu sunt suspiciuni cu privire la comiterea unei fapte penale.

Buzău: Închisoare pe viață pentru complicele la crima produsă prin incendiere în 2019

Doi tineri complici la o crimă prin incendiere produsă în februarie 2019, victima fiind o tânără de 22 ani, au fost condamnați marți, de Tribunalul Buzău, la închisoare pe viață și 20 de ani de închisoare. Soluția pronunțată de Tribunalul Buzău nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 20 de zile.

Autorul crimei, Cosmin Dan, a fost deja condamnat în ianuarie 2020 la 24 de ani de închisoare pentru omor cu premeditare prin cruzimi și distrugere și daune de 150.000 de euro către familia fetei. După ce a consumat alcool și droguri, acesta a mers în dimineața zilei de 23 februarie 2019 la apartamentul fostei sale iubite, Nica Valentina, a aruncat asupra acesteia cu benzină dintr-o sticlă, apoi i-a dat foc cu o brichetă, incendiul extinzându-se și în locuință.

Cei doi complici condamnați marți pentru complicitate la omor calificat și la distrugere au primit aceste pedepse grele deoarece anchetatorii au stabilit că aceștia i-au furnizat criminalului sticla cu benzină, pe care i-au înmânat-o în apartamentul victimei, după ce acesta le-ar fi solicitat-o indicându-le și scopul său de a o incendia pe victimă.

Totodată, cei doi tineri vor trebui să plătească daune civile și morale de 120.000 de euro către familia victimei, conform deciziei instanței.

Corina Crețu demisionează din partidul lui Ponta: Colaborarea cu AUR, o decizie greșită

Europarlamentarul Corina Crețu a anunțat, marți, că demisionează din partidul condus de Victor Ponta, acuzând că decizia de colaborare între Pro România și AUR este una greșită, pe care nu o poate gira. În spațiul public au apărut informații privind negocieri între George Simion și Victor Ponta privind o alianță electorală, însă până acum nu a existat niciun anunț oficial în acest sens din partea liderilor celor două partide.

Corina Crețu a anunțat, pe Facebook, că a decis, „cu regret”, să demisioneze din Pro România, partidul condus de fostul lider PSD Victor Ponta, actual consilier al premierului Marcel Ciolacu. „Convingerile mele politice sunt cunoscute de mulți ani de către Dvs. Sprijinirea populismului, a ultra-naționalismului și a anti-europeismului reprezintă, în opinia mea, cel mai mare pericol pentru România și pentru generațiile care vin după noi. De aceea, colaborarea dintre PRO România și AUR este o decizie greșită - pentru partid, pentru oamenii care au crezut în acest proiect politic și, în definitiv, pentru țară. Este o decizie pe care nu o pot gira, motiv pentru care am hotărât astăzi să demisionez din PRO România”, afirmă Corina Crețu.

Ea spune că îi pare rău că, în pofida „apelurilor repetate” ale sale și ale președintelui Pro Romania nu s-a reușit „o formă de colaborare cu PSD”.

Victor Ponta a comentat, pe Facebook, la mesajul Corinei Crețu, căreia îi mulțumește, fără a face însă vreo referire la vreo decizie de colaborare cu AUR: „Corina, îți mulțumesc pentru tot ce am realizat împreună în atâția ani! Tu ești un adevărat Social Democrat (chiar dacă nu ai loc în PSD și ești atât de urât tratată de unii care nu au făcut nimic în viață). Ai fost cel mai bun Comisar European și un europarlamentar de excepție! Sunt mândru că te-am sprijinit și cred că România a câștigat foarte mult prin ce ai făcut tu! Sper că experiența ta să fie folosită în continuare pentru binele Țării!”.

Contactat de site-ul HotNews.ro, Victor Ponta a susținut că el nu este compatibil cu George Simion, dar că nu își poate opri membrii de partid să treacă la AUR pentru a candida la europarlamentare, precizând că el nu a negociat niciodată cu AUR sau George Simion. „Eu și Corina am insistat mereu în Pro România să colaborăm (în orice formă) cu PSD, însă am eșuat pentru că PSD nu a acceptat nici un loc pentru Corina pe lista de europarlamentare, nici alianțe locale (cum am făcut în 2020)! Așa că noi doi nu le mai putem spune celorlalți să nu candideze nicăieri. Și eu sigur nu candidez la ceva - eu nu sunt compatibil cu domnul Simion”, a spus Victor Ponta.

Circa 26 de milioane de puieți vor fi plantați de Romsilva în acest an

Regia Națională a Pădurilor Romsilva a anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă, că în acest an va planta circa 26 milioane de puieți forestieri și va regenera 12.087 hectare în fondul forestier proprietatea publică a statului în cele două campanii de împăduriri, de primăvară și de toamnă. Din acestea, 8.102 hectare vor fi regenerate natural, iar alte 3.985 hectare vor fi regenerate artificial, prin lucrări de împăduriri. De asemenea, în fondul forestier de stat se vor efectua lucrări de completări curente în plantații pe 2.381 hectare precum și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de calamități pe alte 726 de hectare, potrivit sursei citate.

Bugetul alocat în acest an pentru efectuarea tuturor lucrărilor de împăduriri, completări în plantații, refaceri a plantațiilor calamitate, de întrețineri ale plantațiilor și a suprafețelor regenerate natural este de circa 296 milioane de lei.

În ultimii cinci ani, Romsilva a regenerat 72.330 hectare fond forestier proprietatea publică a statului, din care 48.604 hectare prin regenerări naturale și 23.726 hectare prin lucrări de împăduriri, pentru toate lucrările curente de regenerare, lucrări de împăduriri, refaceri și completări, fiind utilizați circa 132 milioane de puieți forestieri, produși în pepinierele silvice proprii, se arată în comunicat. Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării.

Alegerile prezidențiale pot fi organizate în septembrie

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți proiectul de lege inițiat de UDMR și modificat de PSD care prevede schimbarea datei alegerilor președintelui României. În forma adoptată de Parlament și care va merge la promulgare, alegerile prezidențiale pot fi organizate la începutul lunii septembrie.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, de săptămâna trecută, că în coaliție s-a discutat ca alegerile prezidențiale să fie organizate în 15 septembrie – primul tur și 29 septembrie – al doilea tur. S-au înregistrat 183 de voturi „pentru”, 84 „împotrivă” și o abținere, transmite Agerpres.

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a cerut retrimiterea proiectului la comisiile de specialitate, argumentând, între altele, că alegerea președintelui este un aspect foarte important în democrație și „nu este acceptabil ca acest proiect să stea două zile în Camera Deputaților”, fiind nevoie de dezbateri. Propunerea a fost respinsă de plen, cu 51 de voturi în favoarea acesteia și 95 de voturi împotrivă. „PSD roșu și PSD galben v-ați dat mâna să călcați în picioare democrația. Modificați legile electorale în an electoral”, a spus Moșteanu.

Deputatul AUR Georgel Badiu a acuzat că „se modifică regulile în timpul jocului”. „Domnilor de la PSD, PNL, UDMR, trișați din punct de vedere politic, căutați să folosiți atât Parlamentul, cât și Guvernul și CCR-ul în interesul propriei camarile. Este inadmisibil să modificați regulile în timpul jocului”, a arătat Badiu.

Potrivit deputatului Ludovic Orban, „există lipsă de democrație și de respect față de cetățeni”. El i-a invitat pe liberali să nu voteze acest proiect.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.