MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj: Două femei, în top trei cei mai cunoscuți politicieni români
Președintele Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate, urmat de Gabriela Firea și Diana Șoșoacă
Președintele Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate în rândul românilor, urmat de Gabriela Firea, iar pe locul al treilea se află Diana Șoșoacă, înaintea lui Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, George Simion și Laura Codruța Kovesi, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Conform directorului INSCOP Research Remus Ștefureac notorietatea Dianei Șoșoacă arată capacitatea de viralizare a mesajelor ultra-radicale, el precizând însă că o notorietate ridicată nu înseamnă automat și un nivel de încredere mare.
Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 99.2% dintre respondenți declarând că au auzit de el. Șeful statului este urmat de Gabriela Firea cu o notorietate de 94%, Diana Șoșoacă cu 93.5%, Mircea Geoană cu 93.3% și Marcel Ciolacu cu 92.5%. 87.7% dintre cei intervievați spun că au auzit de liderul liberal Nicolae Ciucă, 84.9% de liderul AUR George Simion și 80.7% de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu beneficiază de o notorietate de 72.9%, în timp ce Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu de 55.7%.
Mai puțin de jumătate dintre respondenți (41.1%) declară că au auzit de Elena Lasconi la momentul culegerii datelor, respectiv înaintea scandalului provocat de afirmația sa privind votul la referendumul privind familia tradițională.
”Notorietatea liderilor politici este primul indicator relevant pentru evaluarea capacității unui lider politic de a candida în alegeri. Clasarea președintelui Klaus Iohannis pe primul loc, cu 99% dintre respondenți care declară că au auzit de președintele României nu este o surpriză. Nici plasarea pe locul doi a Gabrielei Firea, fostul primar general și o personalitate activă în spațiul public în ultimii douăzeci și cinci de ani nu surprinde. Pe de altă parte, faptul că 93.5% dintre respondeți declară că au auzit de Diana Șoșoacă arată capacitatea de viralizare a mesajelor ultra-radicale. O notorietate ridicată nu înseamnă însă automat și un nivel de încredere mare. Pe de altă parte, o norietate medie sau mică, dincolo de dezavantajul implicit, oferă și oportunitatea construirii favorabilității pe termen lung”, afirmă Remus Stefureac.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie - 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eșantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.
Președintele PNL bate obrazul PSD: Ne racolează primarii
Președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a afirmat că i-a rugat pe social-democrați să existe un acord între cele două formațiuni prin care să nu existe atacuri reciproce și să nu își racoleze primarii, precizând că această chestiune nu s-a întâmplat. El a fost întrebat la Prima News dacă, de când au venit la putere social-democrații, deținând funcția de premier, s-a schimbat ceva în modul lor de abordare în coaliție. “Sunt convins că premierul Ciolacu o să aprecieze ce spun acum. Am rugat de la început să avem un acord prin care să nu ne atacăm reciproc și să nu ne racolăm primarii. Și nu s-a întâmplat chestiunea asta, ba mai mult decât atât înțelegem că mai sunt unul, doi primari, care fiecare dintre ei are afinități, vin din urmă, din istorie și se duc de la stânga la... Am mai folosit o metaforă, nu știu dacă e foarte bună, îți iei bilet să te duci până la Piața Matache, la Victoria cobori și faci stânga”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Moderatorul a intervenit și a menționat că și PNL a luat primari de la PSD și a dat exemplul edilului Mihai Chirica de la Iași. “Ne ducem în istorie să vedem cine a început? Când vii și anunți dintr-o dată, nouă primari au trecut... În primul rând că nu au trecut, că nu au cum să treacă, își pierd mandatul. Și sunt convins că până aproape de alegeri se vor răzgândi pentru că primarii liberali vor înțelege care a fost rolul și în ce fel am înțeles pe perioada guvernării, guvernare liberală, rolul finanțării proiectelor, modul în care am deschis șantiere. Sunt peste 2600 de șantiere deschise în România, se lucrează peste tot, inclusiv în comunele mici”, a mai precizat liderul PNL.
Portretul lui Vlad Țepeș, unul dintre cele trei exemplare cunoscute în lume, în licitație
Singura gravură a portretului lui Vlad Țepeș cunoscută pe teritoriul României este scoasă la licitație marți, 21 noiembrie, în cadrul primei părți a evenimentului „Colecția unui bibliotecar”- Licitație de Carte Rară, Hărți Vechi, Manuscrise și Fotografie de Epocă.
Incunabulul de la Lübeck, din 1488-1493, realizat de Bartholomaeus Gothan, este primul din ediția sa, conținând 12 pagini referitoare la poveștile despre Vlad Țepeș. Acest incunabul conține rarisim și gravura care îl reprezintă pe Vlad Țepeș, însoțită de un text tipărit într-un dialect din nord-vestul Germaniei. Contextual, edițiile germane ale povestirilor despre Dracula aveau reproduceri însoțite de mici istorioare sugestive, tipărite și colorate manual. Erau vândute în marile târguri ale Germaniei și Europei, cu scopul de a promova în mod deliberat o imagine deformată despre așa-zisele atrocități provocate de voievodul muntean sașilor din Transilvania. Titlul, “Vlad Țepeș, zis și Vlad Dracul - Uan Deme Quaden Thyrane Dracole Wyda”, referă la legendele țesute în jurul numelui său.
Până în acest moment, se cunosc doar alte două gravuri ilustrându-l pe Vlad Țepes imprimate în incunabule, păstrate - una la British Library, iar alta la Biblioteca Națională din Budapesta. Gravura are un preț de pornire de 3.000 de euro.
O altă piesă emblematică a licitației este prima cazanie românească publicată de Biserica ortodoxă, în 1642, cu un an înaintea Cazaniei lui Varlaam al Moldovei. Cazania de la Govora a fost tipărită în timpul lui Matei Basarab, epocă de renaștere culturală, și este prima carte scrisă în limba română. Predicile sunt traduse după Evanghelia învățătoare din 1619 a ucraineanului Kiril Trankvillion Stavrovețki. Traducătorul este ieromonahul Silvestru, egumenul Mănăstirii Govora, același care a tradus și o parte din Noului Testament (Bălgrad/Alba Iulia, 1648). Piesa pornește în licitație de la suma de 3.500 de euro.
O altă raritate absolută a licitației este și caietul lui Emil Cioran, conținând manuscrisul unei părți din „Amurgul Gândurilor". Aceasta este ultima carte publicată în țară de Cioran, în 1940, după “Pe culmile disperării” (1934), “Cartea amagirilor” (1936), “Schimbarea la față a României” (1936) și “Lacrimi și sfinți” (1937). Textul este scris cu cerneală neagră și prezintă ultima corectură a textului înaintea trimiterii la tipar. Pentru acest lot, prețul de pornire este de 3.000 de euro.
Dolj: Un tânăr de 22 de ani și-a înjunghiat fratele, în vârstă de 29 de ani
Un tânăr de 22 de ani și-a înjunghiat fratele, în vârstă de 29 de ani, în Craiova, iar victima a fost transportată la spital.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au anunțat că, în noaptea de duminică spre luni, polițiști din cadrul Secției 4 Poliție Craiova au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că pe strada 1 Decembrie 1918, din municipiul Craiova, ar fi avut loc o altercație între două persoane. “La fața locului s-au deplasat polițiștii care au stabilit că, în timp ce se aflau la domiciliul comun și pe fondul unui conflict spontan, un tânăr de 22 de ani l-ar fi lovit pe fratele său, de 29 de ani cu un obiect ascuțit-înțepător, provocându-i acestuia o rană superficială. Bărbatul de 29 de ani a fost preluat de un echipaj Smurd și condus la o unitate medicală în vederea acordării de îngrijiri medicale”, au precizat reprezentanții IPJ Dolj.
Polițiștii au deschis un dosar penal în cauză pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie. De asemenea, a fost emis un ordin de protecție provizoriu.
Accident rutier cu trei morți și opt răniți la Galați
Trei persoane au murit, iar alte 8 au suferit diverse traumatisme, în urma unui accident rutier între un microbuz și un autoturism, produs luni în localitatea Independența, din județul Galați. În accidentul rutier au fost implicate 11 victime, trei persoane fiind decedate.
La fața locului au fost alocate următoarele resurse: o mașină de stingere, un echipaj de descarcerare, o ambulanță SMURD cu medic, un echipaj SMURD de prim ajutor, o autospecială pentru transport victime multiple, 1 elicopter SMURD și 3 ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean.
Polițist lovit cu toporul în cap de către un bărbat care își agresase soția
Un polițist de la un post din Prahova a fost lovit cu toporul în cap, duminică seară, de către un bărbat recalcitrant care anterior își agresase soția, aceasta ajungând la spital. Conform Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, polițiștii din cadrul Poliției orașului Plopeni au fost sesizați de către reprezentanții unui spital cu privire la o posibilă faptă de violență în familie produsă în comuna Dumbrăvești.
"Polițiștii s-au deplasat la domiciliul persoanei bănuite de comiterea faptei, un bărbat în vârstă de 53 de ani, iar, din primele verificări, a reieșit faptul că acesta ar fi avut o altercație cu soția sa, de 53 de ani, care s-a deplasat la o unitate medicală, având mai multe leziuni posibil produse în urma altercației. În cadrul intervenției, bărbatul de 53 de ani a devenit recalcitrant, nu a colaborat cu polițiștii, iar, la un moment dat, ar fi ieșit pe stradă, încercând să îi lovească pe aceștia cu un obiect tăietor (topor - n.r.)", arată sursa citată. Ulterior, bărbatul în cauză ar fi produs distrugeri autospecialei de poliție cu toporul respectiv, lovindu-l, totodată, pe unul dintre polițiști în zona capului, acesta necesitând acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.
Polițiștii l-au imobilizat pe agresor și l-au dus la spital pentru investigații, urmând să fie stabilită situația de fapt și să fie luate măsurile legale față acesta.
Doi elevi clujeni trebuie să-i plătească unei profesoare 30.000 de lei pentru insultă
O profesoară de la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca trebuie să primească 30.000 de lei de la doi elevi care au insultat-o, relatează Cluj24.ro, care citează vedemjust.ro. Vineri, Tribunalul Cluj a confirmat o soluție a Judecătoriei Cluj-Napoca prin care părinții ai doi elevi cu vârsta sub 14 ani au fost obligați să plătească unei profesoare suma de 30.000 lei pentru batjocorirea ei pe grupul de Whatsapp al clasei și pe Facebook. Profesoara BM de la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca era diriginte la elevii din clasa a VII-a.
În ultima zi din vacanța mare din anul 2018, Raul – în vârstă de 12 ani – a modificat o poză a profesoarei pe care a asociat-o cu un animal și a postat-o pe grupul de Whatsapp al clasei, apoi în decembrie 2018 a postat tot acolo o altă poză denigratoare, pe care a setat-o apoi ca imagine de grup. În martie 2019, Cosmin – în vârstă de 13 ani – a creat un cont de Facebook pe numele profesoarei, folosind cele două poze primite de la Raul: una a pus-o ca poză de profil, cealaltă ca imagine de coperta a contului. El a dat mesaje colegilor pentru a da accept la cont, spunând că este creat de el.
Profesoara a cerut 50.000 lei despăgubiri pentru rușinea îndurată și publicarea hotărârii într-un cotidian central. Ea a argumentat cu insulta adusa numelui și imaginii sale, fapt care i-a afectat viața sa privată, demnitatea, dreptul la imagine și autoritatea sa profesională.