Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sfaturi pentru masa de Crăciun: Nu dăm startul la supraalimentare de la primele ore ale dimineții

Ziarul de Vrancea
21 dec 2022 754 vizualizări

“Beți cu capul, nu cu stomacul”, recomandă doctorul Ciuhodaru

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția că este foarte important să fim atenți ce, cât și cum mâncăm la masa de Crăciun, mai ales dacă am ținut post, pentru că, în caz contrar, avertizează el, sunt șanse mari de a ne petrece sărbătorile de iarnă în serviciile de urgență ale spitalelor.

“Dacă vreți să petreceți în familie sărbătorile de iarnă - Crăciunul și Anul Nou - și nu prin spitale, trebuie respectate câteva reguli simple, indiferent dacă ați postit sau nu, adaptată patologiei de bază. Adică nu dăm startul la supraalimentare de la primele ore ale dimineții. Este obiceiul ca după slujba de Crăciun toată lumea să se așeze imediat la masă. Mai bine așteptăm orele prânzului, iar alimentele trebuie introduse treptat, nu toate deodată. Adică putem începe cu o salată de crudități, o garnitură de legume făcute la grătar, asezonate cu friptură, o felie de ananas crud, nu din conservă. Astfel este facilitată digestia”, a explicat, pentru Agepres, dr. Tudor Ciuhodaru.

Medicul recomandă celor care au ținut post să fie precauți atunci când se așază la masa de Crăciun.

“După perioada de post, mai ales dacă aveți afecțiuni digestive cronice, încercați să reluați progresiv alimentația normală. Puteți începe cu brânzeturi, legume, fructe, carne de pasăre, urmate, în cantitate medie, de ciorbă și friptură”, a afirmat el.

Potrivit acestuia, fiecare masă trebuie să conțină un aliment concentrat.

“Considerăm concentrat orice aliment, cu excepția fructelor și legumelor. Așadar, friptura, sarmalele și slănina nu se vor consuma la aceeași masă, ci separat. Trebuie asigurată cel puțin o jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita astfel senzația de suprasaturație sau sindroamele dispeptice”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.

Indiferent de starea noastră de sănătate, spune medicul, alcoolul trebuie consumat cu prudență. “Beți cu capul, nu cu stomacul. Beți mai ales în asociere cu mâncarea grasă specifică sărbătorilor noastre mai ales acum la sfârșit de an. Asta pentru a preveni pancreatitele, ulcerele, hemoragiile digestive, colicile biliare”, este sfatul medicului.

“Mâncați mai puțină carne”

O atenție sporită la ce și cât mănâncă în timpul meselor de sărbători trebuie să aibă persoanele cu afecțiuni digestive, boli metabolice, cum ar fi cei cu diabet, gută sau care au afecțiuni cardiace și care trebuie să respecte regimul dietetic și să evite dulciurile și sarea.

Medicul atrage atenția că nu trebuie să ne ascundem după medicație pentru a avea motive să mâncăm sau să bem în exces. Totodată, bolnavii cronici nu trebuie să își întrerupă tratamentul. “În plus, apariția simptomelor digestive precum greață, vărsături, tulburări abdominale, tulburări de tranzit, febră sau frison ori cele cardiace, precum durerile precordiale, palpitațiile, cefaleea, vertijul, necesită prezentarea de urgență la spital”, a arătat Ciuhodaru.

Mâncarea în exces, mai spune acesta, ne poate afecta siluetele. Pentru a nu petrece multe ore la sală pentru a da jos kilogramele în plus, medicul recomandă ca de sărbători să mâncăm o cantitate mai mică de carne și grăsimi și mai multe salate și fructe. “Rezervați mai mult timp pentru a petrece în aer liber, faceți sport, mâncați mai puțină carne și grăsimi sau veți fi nevoiți să țineți cure de slăbire mai târziu”, este sfatul medicului.

Orban: Iohannis dorește să se întoarcă președintele la PNL și vrea să fie premier

Președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost lider PNL, a declarat că președintele Klaus Iohannis a planificat înlăturarea sa de la conducerea Partidului Național Liberal pentru că știa că nu va fi de acord cu numirea lui Nicolae Ciucă în funcția de premier și nici cu alianța cu PSD. Orban a susținut că Iohannis dorește să se întoarcă președinte la PNL și vrea să fie premier, după alegerile din 2024. “PNL a câștigat alegeri ca PNL, nu parte în alianțe, doar în mandatul meu. Nu am câștigat alegerile parlamentare din două motive: în primul rând din cauza faptului că a trebuit să guvernăm în pandemie și în criză economică. În momentul în care am reușit pentru prima oară în 32 de ani de democrație să demitem un guvern post-comunist al PSD, al stângii, am vrut să demarăm alegeri anticipate. Am demarat procedurile pentru convocarea alegerilor anticipate când a venit lebăda neagră pe care nu o putea anticipa nimeni - pandemia. Normal că ne-am asumat răspunderea să ținem țara în picioare, practic cred că cea mai grea perioadă de după Revoluție pe care a traversat-o România”, a explicat Orban.

El a menționat că al doilea motiv pentru care nu s-au câștigat alegerile parlamentare a fost strategia lui Klaus Iohannis de a ataca PSD.

“Din cauza strategiei pe care a impus-o Iohannis PNL, pe care eu nu am acceptat-o, și anume acea strategie de a ataca PSD în condițiile în care PSD nu mai era la putere și PSD nu mai era perceput ca un pericol de către votanții non-PSD. Atacarea PSD impusă de Iohannis – mi-aduc aminte că inclusiv la deschiderea primilor 17 kilometri de autostradă din Moldova Iohannis a participat la eveniment și a atacat PSD-ul. El nu a vorbit cu mine, după ce la lansarea programului de guvernare eu nu am atacat PSD-ul. Din cauza asta o săptămână nici nu am vorbit, a trebuit să amânăm lansarea PNRR-ului. În plus, decizia complet neinspirată pe care nu am anunțat-o eu, ci a fost prezent președintele Iohannis la ședința de Guvern pentru a anunța măsurile de restricții, închiderea piețelor, închiderea școlilor în condițiile în care adoptasem o strategie ca măsurile să fie luate local în funcție de incidența locală”, a mai afirmat Ludovic Orban.

El a declarat că Iohannis a decis înlăturarea sa din fruntea PNL pentru că nu ar fi fost de acord cu alianța cu PSD și nici ca Nicolae Ciucă să fie premier.

“La 33 de ani de la Revoluție să dai o asemenea lovitură alegătorilor de centru-dreapta și să readuci PSD-ul la putere fără niciun motiv. La vremea respectivă exista o majoritate parlamentară de centru-dreapta care s-a materializat în Guvern, se putea face și după criza guvernamentală ca urmare a demiterii ministrului Justiției, se putea reface coaliția de centru dreapta și se putea forma o majoritate de centru-dreapta cu care se putea guverna. Nu. Iohannis a planificat înlăturarea mea de la conducerea PNL deși sunt președintele PNL din istorie, pe date, pe cifre, care a avut cele mai bune rezultate pentru partid. A planificat înlăturarea pentru că știa sigur că nu voi fi niciodată de acord nici să fie Ciucă premier, nici să facă alianță cu PSD. Și de ce a făcut chestiunea asta? Pentru că nu vrea să se pensioneze. El speră să se mențină această alianță și după 2024 în care PSD să ia președinția Româniai, iar PNL să primească poziția de premier în alianță. Domnul Iohannis care dorește să se întoarcă președintele la PNL și vrea să fie premier”, a menționat fostul lider PNL.

Cine mai trebuie să depună declarațiile la furnizorul de energie electrică

Guvernul a anunțat că va renunța la declarația pe proprie răspundere pentru cei care au mai multe locuințe, în ce privește prețul la energia electrică. Astfel, ar putea fi păstrată declarația pe proprie răspundere doar pentru familiile cu trei copii, cele monoparentale sau persoanele care au echipamente medicale în casă.

Legea plafonării prețului la energie electrică stabilește că dacă pentru perioada viitoare există posibilitatea să primiți un preț plafonat, după parcurgerea întregului proces birocratic, pentru perioada trecută prețul va fi mult mai mare.

Cine nu mai depune declarație pe proprie răspundere

1. Chiriașii

2. Cei care au mai multe imobile

3. Cei care au mai multe contracte cu furnizorii

Cine trebuie să depună declarația pe proprie răspundere pentru a beneficia de curent mai ieftin

1. Familiile monoparentale

2. Familiile cu cel puțin trei copii

3. Persoanele care folosesc aparatură medicală.

Sondaj Inscop: AUR e singurul partid care a crescut în decembrie

Partidul extremist AUR e singura formațiune politică ce a înregistrat o creștere în sondajele Inscop în luna decembrie față de noiembrie, potrivit datelor prezentate de Remus Ștefureac, directorul institutului de sondare. Clasamentul partidelor arată astfel: PSD: 31,5% (în scădere de la 34,9% în noiembrie), PNL: 20,2% (în scădere de la 20,8% în noiembrie), AUR: 18,1% (în creștere de la 16,1% în noiembrie) și USR: 10,9% (în scădere de la 11,2% în noiembrie)

Datele reprezintă intențiile de vot ale respondenților care au declarat că au o opțiune de vot. Datele din luna decembrie au fost culese parțial înainte, parțial după votul nefavorabil intrării României în Schengen, vot care a avut loc pe 8 decembrie. “Sinteza acestor evoluții ne arată că 2023-2024 vor fi ani imprevizibili. De asemenea, coroborând aceste date cu altele mai de profunzime, cred că la final, electoratul va premia munca serioasa/responsabilitatea și va taxa populismul/demagogia”, arată Ștefureac într-o scurtă analiză a datelor.

Iași: Accident cu patru victime în care a fost implicată o ambulanță

Patru persoane au fost rănite într-un accident produs joi dimineața pe DN 28, în comuna Valea Lupului, la intrarea în municipiul Iași, în evenimentul rutier fiind implicate o ambulanță pentru transport persoane dializate și o autospecială a unui operator de salubritate. “Sunt asistate patru persoane, printre care trei pacienți dializați și conducătorul auto. Cu toții sunt conștienți, dar au multiple contuzii”, a declarat Georgică Onofreiasa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași.

Potrivit coordonatorului SMURD Iași, doctorul Diana Cimpoeșu, victimele au între 28 și 55 de ani. Ele au fost direcționate spre Spitalul “Sf. Spiridon” din Iași și Spitalul de Neurochirurgie. “Sunt trei pacienți care trebuiau să ajungă la dializă, dar în urma accidentului rutier vor fi transportați la Spitalul Sf Spiridon. Este vorba de o femeie de 55 ani, care a suferit un traumatism toraco-abdominal și prezintă abdomen acut chirurgical. A doua victimă este un bărbat de 54 ani, care a suferit un traumatism toracic. A treia victimă este un bărbat de 28 ani, care a suferit traumatism cranio-cerebral, traumatism cranio-facial, plăgi multiple în zona regiunii frontale și zigomatice. Cea de-a patra victimă, un bărbat de 33 de ani, a suferit un traumatism cranio-cerebral și contuzii la nivelul membrelor. El a fost direcționat spre Spitalul de Neurochirurgie”, a explicat coordonatorul SMURD Iași.

Timișoara: Un tânăr de 24 de ani a căzut de la etajul 10

Un tânăr de 24 de ani, din Timișoara, a căzut, în noapte dintre miercuri spre joi, de la etajul 10 al unui bloc din oraș. Câțiva trecători au observat trupul neînsuflețit al tânărului pe trotuar și au sunat imediat la 112. Din primele informații, se pare că acesta organizase o petrecere cu frații săi, cu ocazia revederii. Aceștia nu și-au dat seama de nimic până când poliția nu le-a bătut la ușă. Surse citate de Antena 3 spun că, fiind băut, tânărul s-a urcat pe pervazul geamului, s-a dezechilibrat și a căzut în gol.

Șase copii au fost spulberați de un șofer beat pe o trecere de pietoni

Șase copii cu vârstele cuprinse între 11 și 14 ani au fost accidentați grav, miercuri seara, pe o trecere de pietoni din municipiul Petroșani. Unul dintre copii a decedat ieri, la spital. Șoferul bănuit de comiterea faptei, un tânăr de 19 ani, din Aninoasa, a urcat băut și fără permis de conducere la volan, fugind de la locul faptei.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara, trei dintre copiii accidentați au fost transportați, în timpul nopții, la un spital din Timișoara, iar ceilalți au rămas internați la Spitalul de Urgență din Petroșani.

Tânărul de 19 ani care ar fi lovit copiii a fost prins, la scurt timp de la producerea accidentului, de polițiști în orașul Aninoasa. El a fost condus la sediul Poliției pentru cercetări și i s-au recoltat probe biologice pentru determinarea alcoolemiei, fiind depistat cu o concentrație de 0,81 mg/l de alcool pur în aerul inspirat. Autorul faptei a fost reținut preventiv, în cauză fiind deschis un dosar penal.

Cum va fi vremea de Crăciun: “Ca într-o zi de Paște, cu 14-15 grade”

După câteva zile friguroase, temperaturile vor fi în creștere, iar de Crăciun vom avea parte de vreme de primăvară. Vor fi temperaturi maxime de 14-15 grade, mai potrivite pentru o zi de Paște, spune Gabriela Băncilă, director în ANM. Totuși, vremea se va mai răci apoi, iar Revelionul va veni cu temperaturi normale pentru luna decembrie, spun prognozele meteorologilor.

„Temperaturi maxime mai ridicate, între 4 și 14 grade, pentru ziua de Crăciun. Este posibil să asistăm și la înregistrarea unor temperaturi puțin mai ridicate decât aceste 14 grade pentru ca, ulterior, după Crăciun, să existe o tendință treptată de scădere a temperaturilor. Vom ajunge să vorbim despre temperaturi normale, cu aproape 10 grade mai coborâte decât cele pe care le vom înregistra în perioada Crăciunului și care ne duc cu gândul mai degrabă la o zi de Paște, de sfârșit de martie – început de aprilie”, a spus meteorologul la digi24.ro.

Doi tineri nevăzători au ajuns pe cel mai înalt vârf muntos din America de Sud

Premieră absolută pentru paraclimbingul românesc: doi alpiniști nevăzători au ridicat tricolorul pe cel mai înalt vârf al Americii de Sud, anunță Ministerul Sportului. Alex Benchea (23 de ani) și Răzvan Nedu (25 de ani), alături de Anca Mihuțescu și Teofil Vlad, au escaladat vârful Aconcagua, 6962m. Este pentru prima oară când steagul României este adus pe Aconcagua de doi alpiniști nevăzători români: Alex Benchea și Răzvan Nedu, doi tineri care văd împreună în procent de 1%.

 Nu este prima lor reușită de acest fel, fiind al treilea vârf muntos pe care îl cuceresc, după Elbrus și Kilimanjaro, mai au în plan încă patru, dar este o premieră care dărâmă toate prejudecățile legate de persoanele cu dizabilități și le dă tuturor speranță și încredere în forțele proprii! În prima zi au străbătut 13,5 km până la 2800m, a doua zi s-a mărit ritmul de mers la 16,5 km, până la o altitudine de 3300m, apoi au instalat tabăra la 4900m, iar în ziua următoare, la 5600m altitudine.

 Ultimii 1362m au însemnat o urcare grea și susținută, care a durat peste 10 ore, iar vântul puternic, presiunea scăzută și oxigenul rarefiat le-au testat forțele, rezistența și ambiția.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.