Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scandal pe legile justiției: “Florin Iordache ar fi mândru de discipolii lui!”

Ziarul de Vrancea
19 sep 2022 641 vizualizări

Reprezentanții PSD și PNL susțin că legile trebuie să treacă fără avizul Comisiei de la Veneția

USR nu a reușit, ieri, în ședința de plen, să scoată de pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, primul proiect de lege din pachetul legilor justiției, privind organizarea CSM. Solicitarea USR a primit 139 de voturi contra și doar 72 de voturi pentru. Deputații Ionuț Moșteanu și Oana Florea au intrat într-un schimb de replici, în timpul dezbaterilor din plen, deputatul PSD cerându-i colegului de la USR să meargă în bancă, iar Moșteanu afirmând că Florin Iordache ar fi mândru de discipolii lui. “La fel cum am cerut și săptămâna trecută și ieri, vă rog să puneți pe ordinea de zi scoaterea de pe ordinea de zi a legii CSM. Să așteptăm avizul Comisiei de la Veneția, așa cum a cerut și APCE”, a cerut deputatul USR Ionuț Moșteanu în plenul Camerei.

Deputatul PNL Olivia Diana Morar a afirmat că motivația USR nu este sustenabilă, ea precizând că raportul APCE nu solicită acest aspect. “Raportul APCE este preponederent pozitiv pentru România și reflectă un proces de evaluare aplicabil tuturor țărilor membre ale Consiliului Europei, nu nujmai României. Procesul de evaluare al APCE este diferit de procesul de monitorizare în domeniul justiției, desfășurat de Comisia Europeană”, a spus Morar, ea arătând că ministerul Justiției lucrează cu Comisia Europeană, în cadrul MCV.

Morar a mai spus că “nu se dorește decât să se creeze o temă falsă”. “USR a avut la dispoziție, în timpul cât a condus ministerul Justiției, în 2021, să sesizeze in integrum pe proiectele de legi în cauză Comisia de la Veneția și nu a făcut-o și din nou dorește doar o tergiversare și invocă aspecte care nici măcar nu sunt reale și sunt lipsite de adevăr”, a spus Morar.

În dezbatere a intervenit și deputatul PSD Oana Consuela Florea. “Ați solicitat scoaterea de pe ordinea de zi motivând că trebuie să așteptăm avizul Comisiei de la Veneția”, a spus ea. Pentru că era întreruptă de Ionuț Moșteanu, Oana Florea a replicat; “Vă rog, mergeți în bancă, acum eu iau cuvântul”. “Doamna Consuelo, să știți că îi place de dumneavoastră”, a spus președintele de ședință de la PSD, Daniel Suciu, de la PSD.

Oana Florea a continuat: “Nu trebuie, dragi colegi, avizul Comisie, de ce? Pentru că noi facem aceste legi ca să vrem să ridicăm MCV-ul, în toamnă, la sfârșitul lui octombrie, să intrăm în Schengen. Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei. MCV-ul ține de UE și ministerul Justiției lucrează îndeaproape cu comisia pentru ridicarea MCV-ului”, a spus ea. “Florin Iordache ar fi mândru de discipolii lui!”, a replicat Ionuț Moșteanu de la tribună.

Cazul Visarion Alexa: Victima avea montată tehnică de înregistrare

Femeia, în vârstă de 37 de ani, care a depus plângere împotriva preotului Visarion Alexa, parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” – Militari (București), pentru agresiune sexuală a purtat tehnică specială pentru înregistrarea conversației cu părintele, au precizat surse judiciare pentru site-ul G4Media.ro. Astfel, polițiștii au putut confirma acuzațiile inițiale făcute de enoriașă, însă neînsoțite de probe elocvente. Aparatura era doar pentru înregistrare audio, nu și video, conform surselor.

În cadrul discuției respective, preotul a făcut gesturi indecente, iar astfel oamenii legii au luat decizia de a-l reține pentru 24 de ore. Nu a fost vorba de un flagrant, măsura fiind luată după ce a fost analizată înregistrarea.

Între cei doi a existat o prietenie de câteva luni, au confirmat aceleași surse, așa cum a susținut, public, și avocata lui Visarion Alexa. În cadrul anchetei, se vor face și percheziții asupra telefonului preotului pentru a fi analizate discuțiile anterioare dintre el și presupusa victimă.

Reamintim că Judecătoria Sectorului 6 a decis sâmbătă seară să îl pună pe Visarion Alexa sub control preventiv pentru 60 de zile. Decizia nu e definitivă, astfel că preotul a contestat-o. Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Română a precizat, prin purtătorul de cuvânt că a declanșat o anchetă independentă împotriva parohului, iar până la finalizarea ei acesta va fi suspendat.

Bărbat cercetat, după ce a umplut un coș cu alimente, l-a scos pe la casele de marcat expres, iar el a ieșit din magazin fără produse

Un bărbat a fost filmat într-un supermarket din Bistrița în timp ce aplica o metodă inedită de a fura. El a umplut un coș cu alimente, a scos coșul din magazin pe la casele de marcat expres, după care el a ieșit din supermarket pe la casele de marcat asistate de casier, fără a avea produse asupra sa.

Potrivit datelor furnizate marți de către Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița Năsăud, tentativa de furt a avut loc luni dimineață, într-un supermarket din Bistrița. „Bărbatul, în vârstă de 49 de ani, a ales de pe rafturile unui hipermarket din municipiul Bistrița diverse produse alimentare (carne, legume, cafea, dulciuri), și a trecut de casa de marcat fără a avea nicio intenție de a le achita. Metoda folosită de bărbatul în cauză a fost cel puțin inedită, acesta strecurând coșul plin cu produse, în zona caselor de marcat expres, după care a ieșit pe la casele de marcat asistate”, transmit jandarmii.

Reprezentanții magazinului au solicitat intervenția autorităților, un echipaj de jandarmi aflat în zonă oprindu-l pe bărbat și întocmind, pe numele acestuia, acte de sesizare pentru infracțiunea de furt, care au fost predate polițiștilor pentru continuarea cercetărilor. Conform sursei citate, valoarea totală a produselor pe care slătineanul a încercat să le fure este de aproape 600 de lei.

Ordin de protecție emis pe numele unei femei care și-a agresat concubinul

Polițiștii din Făgăraș au emis un ordin de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile pe numele unei femei de 44 de ani, după ce, într-un acces de gelozie, aceasta și-a agresat concubinul în vârstă de 64 de ani, în acest caz desfășurându-se cercetări pentru violență în familie. “Polițiști din cadrul Poliției Municipiului Făgăraș efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violența în familie. Din cercetările efectuate în cauză a reieșit faptul că la data de 19 septembrie 2022, în jurul orei 20,00, pe fondul geloziei, un bărbat, în vârstă de 64 ani, ar fi fost agresat fizic de către concubina sa, în timp ce aceștia se aflau la domiciliul comun din municipiul Făgăraș“, transmite IPJ Brașov.

În conformitate cu prevederile legale și având în vedere faptul că, în urma completării formularului de evaluare a riscului s-a constatat faptul că există pericol iminent, polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile față de femeia în vârstă de 44 ani.

Filmul “Imaculat”, propunerea României pentru premiile Oscar

Filmul “Imaculat”, în regia Monicăi Stan și a lui George Chiper-Lillemark, este propunerea României pentru categoria “Cel mai bun lungmetraj internațional” din cadrul Premiilor Academiei Americane de Film - Oscars 2023, informează Centrul Național al Cinematografiei. Pelicula îi are în rolurile principale pe Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel și Cezar Grumăzescu, alături de care apar și Rareș Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaș, Ionuț Niculae, Florin Hrițcu, Tiberiu Dobrică, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbravă și Cristina Buburuz.

Daria (Ana Dumitrașcu), o tânără dependentă de heroină, pătrunde într-o clinică de dezintoxicare. Într-o lume străină. O lume aflată în contrast cu tot ceea ce a reprezentat mediul ei de până atunci. La 18 ani, pare naivă și inocentă, dar încă mai păstrează trăsăturile fetei de familie bună, cu principii, educată și dornică să-și ia Bac-ul și să urmeze o facultate. Însă izbirea de lumea în care intră, declanșează în ea efecte ce o transformă, se arată în sinopsisul peliculei.

Comitetul anual de selecție a filmului ce va reprezenta România în competiția pentru o nominalizare la Premiile Academiei Americane de Film - Oscars, la categoria Film Internațional 2023, a fost format din cinci critici de film, numiți de Consiliul de Administrație a Centrului National al Cinematografiei. Acești au fost Dana Duma, Ionuț Mareș, Irina Trocan, Cătălin Olaru și Cristina Corciovescu.

În concurs s-au înscris, pe lângă producția “Imaculat”, și “Metronom”, regia de Alexandru Belc, “Copacul dorințelor. Amintiri din copilărie”, regia Andrei Huțuleac, “Miracol”, regia Bogdan George Apetri, “Crai Nou”, regia Alina Grigore și “R.M.N.”, regia Cristian Mungiu.

Lista scurtă pentru nominalizări la Oscar 2023 va fi anunțată de Academia Americană de Film pe 21 decembrie. Cea de-a 95-a gală de decernare a Premiilor Academiei Americane de Film este programată să aibă loc pe 12 martie 2023, la Los Angeles.

România aruncă în aer peste 13 milioane tone de dioxid de carbon/an din producerea cimentului

Peste 13 milioane tone de dioxid de carbon ajung, în fiecare an, în atmosferă din cauza producției de ciment din România, țară care produce anual în jur de 15 milioane de tone de ciment, arată o analiză întocmită de o companie specializată în servicii și evenimente corporate.

Conform Industry Link, pentru fiecare kilogram de ciment produs se elimină în atmosferă 0,9 kilograme de dioxid de carbon, însă aceste cifre s-ar putea îmbunătăți drastic cu ajutorul noilor tehnologii care contribuie la reducerea semnificativă a emisiilor de dioxid de carbon generate de producția cimentului.

La nivel european, industria cimentului și-a propus să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2050, mai ales prin înglobarea în procesele sale a noilor soluții și tehnologii care ar putea reduce cu până la 90% emisiile de dioxid de carbon generate de producția cimentului. Statisticile relevă faptul că, în prezent, industria producătoare de ciment este răspunzătoare pentru 8% din emisiile globale de dioxid de carbon. “Folosirea de combustibili alternativi în producția de ciment, în special a reziduurilor municipale, biomasei, deșeurilor multiindustrie, este prima și cea mai la îndemână soluție pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Conform asociației producătorilor europeni de ciment, emisiile de dioxid de carbon ar putea fi reduse cu 42% prin folosirea tehnologiei care permite capturarea, utilizarea și stocarea dioxidului de carbon. În cadrul acestui proces, dioxidul de carbon este capturat din atmosferă și stocat fie pentru reutilizare, fie pentru depozitare pe termen lung în locuri special amenajate. O altă tehnologie care ar putea ajuta la reducerea emisiilor de dioxid de carbon este calcium looping, aceasta permițând reducerea emisiilor cu 90%, prin extragerea dioxidului de carbon din gazele generate de o fabrica producătoare de ciment, printr-o serie de procese chimice precum carbonatarea și calcinarea”, se menționează în analiza de specialitat

Actorul Alexandru Arșinel, internat în spital

Actorul Alexandru Arșinel este internat la Spitalul Universitar din Capitală, din cauza unor escare specifice celor care stau mult la pat, nefiind vorba despre o agravare a afecțiunii sale de fond, au declarat pentru News.ro surse medicale.

Conform surselor citate, actorul în vârstă de 83 de ani a fost adus la spital în urmă cu câteva zile de unul dintre fiii săi. Aceleași surse au mai afirmat că Alexandru Arșinel are escare de decubit, specifice celor care stau mult la pat, iar în prezent este internat în secția de chirurgie plastică a unității sanitare, pentru îngrijirea rănilor de la nivelul pielii. “Nu este vorba despre o agravare a bolii de fond, ci doar despre aceste complicații la nivelul pielii”, au precizat sursele citate, adăugând că actorul va mai rămâne în spital pentru îngrijiri. Ele este vizitat frecvent de fiii săi.

Luna trecută, actorul a fost internat la Institutul Clinic Funeni, în secția de ATI, din cauza mai multor probleme de sănătate. Anul trecut a fost operat pe inimă iar în urmă cu 9 ani a făcut un transplant renal. Are de asemenea diabet zaharat și probleme legate de tensiunea arterială.

Ialomița: Tânără de 17 ani, reținută după ce a agresat un bărbat de 81 de ani

O tânără de 17 ani din comuna Bordușani, județul Ialomița, a fost reținută de polițiști după ce ar fi agresat un bărbat în vârstă de 81 de ani și i-ar fi sustras o sumă de bani și un ceas. Potrivit IPJ Ialomița, polițiștii din cadrul Secției nr. 3 Poliție Rurală Stelnica au fost sesizați de un bărbat de 81 de ani, din comuna Bordușani, despre faptul că, în 9 septembrie, a fost agresat și i s-au sustras 250 de lei și un ceas de către o tânără.

În urma cercetărilor și investigațiilor, polițiștii au identificat o tânără, în vârstă de 17 ani, din comuna Bordușani, bănuită de comiterea faptei. Adolescenta a fost găsită și dusă la audieri, iar în baza probatoriului administrat a fost reținută, urmând a fi prezentată magistraților, în cursul zilei de marți, cu propunere de arestare preventivă pentru tâlhărie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.