Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Proiect PNRR - Guvernul anunță finalizarea proiectul Legii prevenirii separării copilului de familie

Ziarul de Vrancea
10 aug 2022 948 vizualizări

Separarea copilului de familie, combătută de Guvern cu 50 milioane de euro

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunță că a fost finalizat și va fi pus în dezbatere publică proiectul Legii prevenirii separării copilului de familie, asumat și finanțat cu 50 de milioane de euro prin PNRR, bani care ajung pentru înființarea a 150 de centre de zi. Ea afirmă că astfel se previne separarea copilului din familii cu risc, se rezolvă nevoile concrete și se stabilesc norme clare pentru intervenția autorităților în astfel de cazuri.

„Separarea copilului de familie este o decizie care trebuie luată doar în ultima instanță, după ce toate celelalte variante au fost încercate. Separarea provoacă traume pe termen lung pentru ambele părți: copil și familie”, subliniază Firea. „Premieră pentru protecția copiilor din România! Cu ajutorul a 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile prin PNRR, viața copiilor defavorizați se va schimba. Prevenim separarea copilului din familii cu risc și acționăm pentru rezolvarea nevoilor lor concrete, implicând și comunitatea. Copiii care trăiesc în familii care se luptă pentru supraviețuire, copiii aflați în situații de risc, în pericol să abandoneze școala sau care sunt în medii violente trebuie ajutați și sprijiniți pentru a nu ajunge adulți fără viitor. O țară care nu-și protejează copiii și care nu le oferă șanse egale riscă să decadă chiar prin absența celor care o fac să progreseze: oameni pregătiți pentru viață atât din punct de vedere psihic cât și profesional”, a susținut Firea, joi, într-o postare pe Facebook. Ea a anunțat finalizarea Legii prevenirii separării copilului de familie, proiect asumat în Planul Național pentru Redresare și Reziliență. „Stabilim norme clare pentru intervenția autorităților în cazul copiilor și a familiilor în situații dificile. De asemenea, înființăm Observatorul Național al Copilului prin care identificăm și înregistrăm toți copiii aflați în situație de risc de separare de familie”, a adăugat ministrul.

Observatorul Național al Copilului va fi gestionat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, iar situația fiecărui copil în situație de risc va fi monitorizată în timp real. „Separarea copilului de familie este o decizie care trebuie luată doar în ultima instanță, după ce toate celelalte variante au fost încercate. Separarea provoacă traume pe termen lung pentru ambele părți: copil și familie. Acum, doar 3 din 10 orașe au centre și specialiști pentru a preveni această separare. În mediul rural, situația este gravă: mai puțin de 1 din 10 localități au resursele esențiale. În 570 de localități, 12 orașe și 558 de comune, nu există centre și specialiști. Cu ajutorul celor 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile în PNRR se va îmbunătăți totul! Autoritățile locale pot accesa fonduri pentru o rețea de 150 de centre de zi”, a explicat Firea. Ea a menționat că, până atunci, noua lege prevede că în fiecare localitate va exista o structură comunitară consultativă, din care pot face parte de la directorul școlii, polițist de proximitate sau preot, până la medicii de familie sau membri ai societății civile. Munca celor care vor face parte din această structură va fi plătită, iar indemnizația de ședință este egală cu 1% din salariul primarului.

„Fiecare copil care are nevoie de sprijin îl va primi, în funcție de necesitățile concrete. Are nevoie de haine, primește haine. La fel în cazul alimentelor, sau dacă locuința are nevoie de reparații sau obiecte electrocasnice”, a precizat ministrul Familiei.

Potrivit sursei citate, noua lege schimbă și modalitatea de finanțare, iar pentru serviciile sociale destinate prevenirii separării copilului de familie se propune asigurarea finanțării de la bugetul de stat a cel mult jumătate din necesar. Sumele vor fi stabilite în funcție de numărul de copii înregistrați în Observatorul Național Copilului. „Astăzi, publicăm în consultare publică proiectul legii. După aprobare, în maxim un an, vom avea imaginea reală a situației copiilor din România”, a susținut Gabriela Firea.

Premierul Ciucă despre rectificarea bugetară: asigură buna funcționare a serviciilor publice

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că rectificarea bugetară care va fi aprobată de Guvern „asigură perspectiva unei bune funcționări a serviciilor publice oferite cetățenilor, plata drepturilor sociale, precum și finanțarea programelor și schemelor de ajutor de stat destinate susținerii economiei”.

„Rectificarea bugetară pe care o vom aproba asigură perspectiva unei bune funcționări a serviciilor publice oferite cetățenilor, plata drepturilor sociale, precum și finanțarea programelor și schemelor de ajutor de stat destinate susținerii economiei. Pregătim o rectificare pozitivă, iar prioritate are finanțarea măsurilor guvernamentale incluse în pachetele de sprijin pentru economie și pentru cetățeni, reducând, în același timp, cheltuielile pentru bunuri și servicii ale tuturor ministerelor”, a afirmat Ciucă, ieri. El a explicat unde se alocă bani în plus. „Alocăm fonduri suplimentare susținerii investițiilor importante în economie, așa cum ne-am angajat prin Programul „Sprijin pentru România”. Bugetul schemei de ajutor de stat va crește de la 6,38 miliarde lei la 7,37 miliarde lei, calificându-se investițiile de cel puțin 1 milion de euro în industria alimentară, producerea materialelor de construcții, producerea de piese auto și industria hârtiei. Continuăm să menținem măsurile de protejare a cetățenilor, de susținere a serviciilor publice esențiale - activitățile în spitale, în școli, în toate instituțiile statului -, precum și activitatea din industria alimentară și a IMM-urilor. Sunt sectoarele de activitate cu pondere substanțială în bugetul de stat”, a arătat premierul. El a amintit că ne aflăm la jumătatea perioadei de implementare a deciziei de compensare a creșterii prețului la carburanți. „De la momentul luării deciziei, prețul la carburant a scăzut. Prin urmare, la sfârșitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a efectelor măsurii guvernamentale, o soluție bună având în vedere că am putut cu toții să observăm impactul pe care l-a produs în reglarea prețului la carburanți. Valorificăm toate oportunitățile de finanțare pe care le avem din fonduri naționale și europene și le punem în valoare în beneficiul cetățenilor români și al economiei naționale”, a mai arătat Nicolae Ciucă.

Viorica Dăncilă și Carmen Dan ar putea fi audiate în Dosarul 10 august

n anchetatorii au descoperit noi suspecți, jandarmi cu funcții de execuție n dosarul are 121 de volume n

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a afirmat alaltăseară că nu este exclusă audierea fostului premier Viorica Dăncilă și a fostului ministru de Interne Carmen Dan în Dosarul 10 august, cele două fiind printre persoanele vizate de plângerile formulate de mai multe ONG-uri. În plus, Scutea a precizat că, după vizionarea tuturor imaginilor din piață au mai fost identificați suspecți și s-a purtat corespondență electronică cu peste 400 de persoane. Gabriela Scutea a declarat la Euronews România că, în urma unor plângeri formulate de mai multe ONG-uri care au susținut protestul din 10 august 2018 împotriva fostului ministru de Interne Carmen Dan, împotriva fostului prim-ministru al României, Viorica Dăncilă, dar și împotriva unor conducători ai unor partide politice aflate la guvernare, nu va fi exclusă o audiere. „Au fost efectuate anumite audieri în momentul în care cauza s-a aflat la DIICOT, dar nu suntem în momentul în care să fie persoane suspectate pentru infracțiunile care sunt reținute autorilor principali cei trei conducători din Jandarmeria Română și secretarul de stat în MAI”, a declarat Scutea. 

Procurorul general al României a menționat că au fost identificați 20 de noi suspecți, jandarmi cu funcție de execuție, care se aflau în stradă în ziua protestului. Aceștia sunt acuzați că au depășit limitele legale ale intervenției, mai precis că au folosit violența în mod nejustificat. În plus, Scutea a precizat că au fost vizualizate toate imaginile de pe camerele din zonă.  ”Momentele desfășurării protestelor și ale intervenției în forță sunt documentate (...) Vom avea posibilitatea, în raport de coroborare a probelor, chiar să mai apară și alți suspecți”, a menționat procurorul general al României.

Întrebată câte persoane au fost audiate până în prezent, Scutea a precizat că numărul acestora este „impresionant”, dosarul de urmărire penală constituit însumând 121 de volume. „S-a efectuat corespondență electronică cu peste 400 de persoane vătămate, având în vedere drepturile prevăzute de lege pentru acestea, după redeschiderea urmăririi penale, respectiv în vederea garantării dreptului lor la apărare și dreptului de a participa într-o procedură echitabilă”, a mai declarat procurorul general al României.

Un șofer de 80 de ani, care consumase alcool, a provocat un accident mortal

Un șofer de 80 de ani, din localitatea Gothatea, județul Hunedoara, a provocat un accident rutier în județul Arad în care au fost implicate trei mașini. Atât bărbatul, cât și un tânăr de 22 de ani au fost răniți, iar o femeie, pasageră în mașina bătrânului, a decedat. În urma testării cu aparatul etilotest, șoferul de 80 de ani avea 0,20 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Accidentul a avut loc in municipiul Arad, joi. „Din cercetări a reieșit că un bărbat de 80 de ani, din localitatea Gothatea, județul Hunedoara, a condus un autoturism pe Calea Radnei din municipiul Arad, iar la intersecția cu strada Miorița intra în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 22 de ani, din localitatea Bârzava. De asemena, autoturismul condus de bărbatul de 80 de ani a fost proiectat într-un stâlp de electricitate după care a ricoșat într-un alt autoturism care se afla parcat pe Calea Radnei”, transmite IPJ Arad. În urma impactului a rezultat decesul unei femei de 67 de ani, pasageră în autoturismul condus de bărbatul de 80 de ani, și rănirea gravă a acestuia. „Tânărul de 22 de ani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, iar al bărbatului de 80 de ani avea valoarea de 0,20 mg./l. alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, arată sursa citată.

Poliția de Frontieră: 13.534 de cetățeni ucraineni au intrat în România miercuri, în creștere

Poliția de Frontieră anunță că 13.534 de cetățeni ucraineni au intrat în Româia miercuri, numărul acestora fiind în creștere cu 24,24 % față de ziua precedentă. „În data de 10.08.2022, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire) aproximativ 244.000 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 57.900 mijloace de transport. Pe sensul de intrare în România, au fost 117.372 de persoane, dintre care 13.534 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 24,24 % față de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 09.08.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 1.887.142 cetățeni ucraineni”, a transmis, joi, Poliția de Frontieră. Conform sursei citate, controlul de frontieră la intrarea în România se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare, Poliția de frontieră lucrând la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.