MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Premierul Nicolae Ciucă își depune mandatul pe 26 mai
Astăzi va avea loc o ședință a coaliției în care ar urma să se împartă oficial ministerele între PSD, PNL și UDMR n n liberalii i-au dat mână liberă lui Ciucă să împartă cu Ciolacu funcțiile din guvern
Premierul Nicolae Ciucă își depune mandatul pe 26 mai, au precizat ieri surse politice. Cele două partide din coaliție, PSD și PNL, care s-au reunit în ședințe marți vor decide ce ministere vor fi comasate, o ședință a coaliției de guvernare urmând să aibă loc miercuri.
Premierul Nicolae Ciucă este hotărât ca pe 26 mai să își depună mandatul, pentru a se face rocada guvernamentală, au precizat sursele politice, care arată că liderul PNL nu vrea să preia ministerul Apărării în noul Executiv condus de Marcel Ciolacu, dar se gândește la varianta funcției de vicepremier. PNL și PSD vor discuta despre comasarea ministerelor, astfel că cel mai probabil protocolul coaliției va fi denunțat și se va renegocia, au mai spus sursele citate. O ședință a coaliției va avea loc astăzi, după ce liderii celor două formațiuni vor lua mandatul de la partide pentru negocierea rotativei guvernamentale.
Negocieri la Vila Lac
Reuniți într-o ședință informală la Vila Lac, liberalii i-au transmis lunie seară lui Ciucă că sunt dispuși să renegocieze protocolul Coaliției și să cedeze Ministerul Transporturilor la schimb cu un alt portofoliu.
Surse liberale au declarat pentru publicația HotNews.ro că Nicolae Ciucă a primit mandat flexibil de negociere cu social-democrații. Mai exact, liberalii doresc să-și maximizeze șansa și să ceară două portofolii: ministerul Fondurilor Europene și Agricultura sau Mediul în schimbul portofoliului de la Transporturi.
Ciucă le-a propus liderilor din teritoriu schimbarea protocolului astfel încât liberalii să obțină în schimbul ministerului Transporturilor (minister mult râvnit de PSD pentru Sorin Grindeanu) menținerea Fondurilor Europene, a Justiției dar și preluarea Finanțelor și a secretariatului General al Guvenrului. Potrivit surselor citate Ciucă ar fi sugerat că ar putea obține sprijinul PSD pentru preluarea unui nou portofoliu fie Mediul fie Agricultura.
În spatele ușilor închise de la Vila lac, premierul Nicolae Ciucă le-a cerut luni seara, liberalilor „să schimbe perspectiva” și să nu se mai gândească „la ministerele cu cei mai mulți bani”.
Cum arată ultimele negocieri
Potrivit surselor citate Marcel Ciolacu își dorește o reducere a numărului de ministere de la 18 la 16. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului ar putea fi comasat cu Ministerul Economiei, iar portofoliul Tineretului și Sportului ar putea fi desființat și integrat în Ministerul Familiei.
Viitorul Guvern ar putea avea trei vicepremieri, fiecare partid având câte un reprezentant. Suplimentarea cu încă un post de vicepremier a apărut pentru a creea o pondere a ministerelor avizatoare. Astfel, Nicolae Ciucă va fi vicepremier și, potrivit surselor citate ar viza ministerul de Interne în contextul în care Lucian Bode ar putea să se retragă la partid și să se ocupe de pregătirea alegerilor.
Totodată ca nume sigure pentru componența viitorului Guvern sunt Virgil Popescu care se pare că va păstra portofoliul de la Energie, Bogdan Aurescu ar rămâne la Externe (cu susținerea directă a lui Klaus Iohannis) la fel și Ligia Deca la Educație. La Finanțe, președintele Klaus Iohannis ar dori să fie numit consilierul prezidențial pe probleme economice Cosmin Ștefan Marinescu însă, potrivit surselor citate acesta ar fi declinat oferta. În PNL se vehiculează numele lui Alexandru Nazare. Pentru Fonduri Europene nu este clar dacă va fi menținut Marcel Boloș. Situația acestuia se va tranșa în partid.
Portofolii PNL: vicepremier, Interne, Finanțe, Secretariatul General al Guvernului, Justiție, Fonduri Europene, Energie, Comunicații, Educație și Externe.
Social-democrații reușesc să mențină ministerul Transporturilor pentru Sorin Grindeanu și va prelua Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) agenție care va monitoriza și controla toate conducerile companiilor de stat.
Portofolii PSD: premier, vicepremier, Transporturi, Muncă, Agricultură, Sănătate, Familie și Antreprenoriat, Apărare și Cultură.
Pe schema de reducere a portofoliilor, UDMR ar păstra Dezvoltarea și Mediul.
Arad: Cei patru suspecți în cazul jafului de la casino, reținuți
pistolul folosit era de jucărie
Toți cei patru suspecți în cazul jafului comis la o sală de jocuri de noroc din orașul Chișineu-Criș au fost reținuți pentru 24 de ore, a anunțat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad, care a dat publicității și înregistrarea video cu atacul.
"În urma investigațiilor efectuate de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad, sub supravegherea prim-procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Chișineu-Criș, au fost identificați patru bărbați, cu vârste cuprinse între 29 și 39 de ani, din județele Arad și Timiș, care, în baza probatoriului administrat, au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați magistraților Judecătoriei Chișineu-Criș cu propunerea luării de măsuri preventive", a transmis IPJ Arad.
Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Chișineu-Criș au precizat, pentru Agerpres, că atacatorii s-au folosit în timpul jafului de un pistol de jucărie, cu bile, care imita un pistol adevărat. Conform sursei citate, trei dintre atacatori sunt din județul Arad, iar unul este din Vaslui și locuia fără forme legale în Timiș, de unde a și fost adus luni.
Suma de bani furată în timpul jafului nu a fost recuperată până la acest moment.
Doi bărbați cu cagule au jefuit o sală de jocuri de noroc din orașul arădean Chișineu-Criș, duminică, sub amenințarea unui obiect ce părea a fi un pistol, conform imaginilor înregistrate de sistemul de supraveghere și declarațiilor martorilor, suspecții fugind cu suma de 7.500 de lei.
Surse din rândul anchetatorilor declaraseră că jaful a durat un minut, iar suspecții i-au amenințat pe angajații sălii de jocuri, în timp ce câțiva clienți au fost forțați să stea în genunchi cu mâinile ridicate. În acest timp, unul dintre agresori a scos banii din casa de marcat și i-a pus într-un rucsac, după care cei doi au fugit.
Federațiile sindicale din educație anunță grevă generală, din 22 mai
miercuri va avea loc o grevă de avertisment
Reprezentanții federațiilor sindicale din educație au anunțat, marți, că vor declanșa greva generală din 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment, miercuri, între orele 11.00 și 13.00. Decizia de a recurge la protest a fost luată în urma referendumului organizat de organizațiile sindicale în rândul angajaților din sistem. Salariații din învățământ solicită majorarea salariilor, investiții în baza materială a școlilor, eliminarea birocrației, dar și măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în școli.
”Nemulțumirile sunt arhicunoscute, nu cred că mai e momentul să le amintim: de la salarii umilitoare, prăbușirea puterii de cumpărare din cauza inflației, anomalii în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere și altele. Prin urmare, în urma acestui referendum, la nivelul Federației Sindicatelor din Învățământ procentul de grevă este de 71,29% dint totalul membrilor de sindicat, ceea ce înseamnă foarte mult. Acesta este rezultatul, este voința oamenilor de a declanșa conflictul colectiv de muncă și de a intra în grevă generală”, a anunțat, marți, liderul FSLI, Simion Hăncescu.
El a explicat că la ultima grevă generală, care a avut loc în urmă cu aproape 18 ani, 60% dintre membrii de sindicat din învățământ au fost pentru această acțiune.
La rândul său, Marius Nistor, liderul Federației ”Spiru Haret”, a arătat că 73,23% dintre membrii Federației s-au exprimat pentru grevă. Acesta a precizat că din 17 mai, între orele 11-13, va începe o grevă de avertisment, în aceste ore urmând a fi oprită orice activitate.
Amendă de 30.000 de lei pentru o femeie care a abandonat deșeuri pe un câmp
O femeie din localitatea dâmbovițeană Costeștii din Vale a fost amendată cu 30.000 de lei după ce a fost prinsă aruncând, pe un câmp, deșeuri care proveneau din gospodăria proprie. În plus, căruța folosită pentru a transporta gunoiul a fost confiscată.
Femeia, în vârstă de 33 de ani, a fost surprinsă în timp ce abandona deșeuri pe un teren situat la ieșirea din localitatea Românești și care aparține unei instituții publice din Potlogi. Polițiștii i-au dat amendă în valoare de 30.000 de lei, pentru nerespectarea regimului deșeurilor. Femeia transportase cu o căruță gunoi și resturi provenite din gospodăria proprie. Ca măsură complementară amenzii, atelajul a fost confiscat.
Un bărbat a murit și o femeie a fost rănită după ce un autoturism a fost lovit de tren
Un bărbat a murit și o femeie a fost rănită grav, marți, după ce autoturismul în care se aflau a fost lovit de un tren, la o trecere la nivel cu calea ferată din localitatea Racu, județul Harghita.
Accidentul feroviar s-a produs în localitatea Racu, fiind implicate trenul Regio 4501, care circula pe ruta Brașov-Gheorgheni, și un autoturism. În urma accidentului, un bărbat în vârstă de 33 de ani a murit și o femeie în vârstă de 27 de ani va fi preluată de elicopterul SMURD Târgu Mureș după stabilizare. Ambele victime au fost încarcerate. ”Din primele cercetări s-a constatat faptul că, în localitatea Racu, trenul Regio care circula pe direcția Brașov-Gheorgheni a surprins și acroșat un autoturism condus de un bărbat, de 33 de ani, din Delnița, care se angajase în traversarea căii ferate semnalizate cu indicator”, a transmis IPJ Harghita.
”Accidentul rutier s-a produs între stațiile Siculeni și Mădăraș Ciuc, la trecerea la nivel cu calea ferată de la km 106Â900, semnalizată cu indicator rutier. Trenul R 4501 a lovit un autoturism, al cărui șofer, din primele informații primite de la fața locului, nu s-a asigurat înainte de traversarea pasajului, deși vizibilitatea este asigurată”, a precizat purtătorul de cuvânt al CFR SA, Oana Brânzan.
Șoferii, obligați să folosească în timpul zilei luminile de întâlnire pe toate drumurile publice
Camera Deputaților a adoptat, luni, proiectul de lege care stabilește obligația conducătorilor de autovehicule de a folosi, în timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri publice, luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă. S-au înregistrat 245 voturi „pentru” și o abținere, informează Agerpres.
Proiectul completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. „În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”, prevede proiectul. În legea în vigoare se prevede obligația folosirii în timpul zilei a luminilor de întâlnire sau a luminilor pentru circulația diurnă doar pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene (E).
Camera Deputaților este for decizional și, astfel, legea merge la promulgare.
Cercetătorii români vor să obțină zahăr din iriși negri
Irisul negru, alături de alte varietăți cultivate la Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice (BRGVLFPA), face obiectul unor analize ale cercetătorilor, ca urmare a faptului că bulbii florilor conțin o cantitate mare de zahăr, apropiată din punct de vedere al concentrației cu cea din plantele clasice, cum ar fi stevia, sfecla sau trestia de zahăr, informează Agerpres.
Potrivit cercetătorilor, în România irișii nu au făcut obiectul unor studii amănunțite, cu toate că planta are un potențial ridicat în domeniul alimentar. Alături de iris, mai există și alte plante din care se pot obține produse ce pot înlocui cu succes zahărul clasic, cu beneficii și în domeniul medical.
„Irisul de zahăr sau irisul dulce denumit popular este un iris din care se extrage o substanță dulce, care poate înlocui zahărul. Din păcate, el a fost foarte puțin studiat în România, în anii ’80 s-a încercat o alternativă la zahăr și atunci au fost luate în studiu mai multe plante, printre care și irisul dulce. După cum știți, zahărul se extrage din plante, fie că vorbim de sfecla de zahăr, trestia de zahăr, dar cred că mai sunt și alte plante care le pot înlocui pe cele consacrate. Vorbim despre topinambur, unde avem patru soiuri omologate și urmează cel de-al cincilea, la care se adaugă și alte plante, cum ar fi irisul dulce, lemnul dulce sau stevia aclimatizată aici la Banca de Resurse”, a declarat directorul BRGVLFPA, Costel Vânătoru.
Zahărul din iris este extras din rădăcinile plantei, iar concentrația poate varia de la un soi la altul. Cu sprijinul mai multor universități din țară, Banca de Resurse Genetice Vegetale își propune să stabilească pentru fiecare varietate în parte concentrația de substanțe din care se poate produce zahărul.